Franse ecotaks komt er toch

ecotaksMinister van Ecologie en Energie Ségolène Royal kondigde afgelopen maandag aan dat de Franse ecotaks er toch gaat komen. Het contract met Écomouv, het bedrijf dat zou zorgdragen voor het innen van de taks, is weliswaar beëindigd, maar het principe van de vervuiler betaalt of dat van de ecotaks is niet verlaten. President Hollande is zelfs van plan om een test met de ecotaks te doen in Elzas-Lotharingen.

De minister herhaalde dat ondanks alle verwarring over het onderwerp de ecotaks niet wordt afgeschaft, omdat die al is neergelegd in een wet. Het is slechts de wijze van toepassing van de wet die aangepast gaat worden. De minister benadrukte dat het contract met het bedrijf Écomouv dat de taks zou innen nog niet operabel was en zelfs nog niet in de experimentele fase was aangeland.

De uitlatingen van de minister komen niet geheel toevallig overeen met die van president Hollande, die maandag in Metz de werknemers van ‘Ecomouv’ heeft ontmoet – het bedrijf dat belast zou worden met het innen van de eco-belasting, voordat het hele project in de koelkast werd gezet. Hollande beloofde de werknemers een overgangsperiode van een jaar met behoud van salaris, in afwachting van een oplossing. Overigens heeft Hollande zich ook al uitgelaten in de richting van een eventuele experimentele fase van de ecotaks in Alsace-Lorraine, als de afgevaardigden dat zo beslissen en als dit in overeenstemming is met de Europese verplichtingen.

Een verbazingwekkende standpuntherziening, gezien het feit dat op 9 oktober Royal had besloten het plan van de ecotaks te laten varen nadat de vrachttransportbedrijven dreigden met acties tegen de péage door vrachtwagens. Op 30 oktober werd vervolgens de ontbinding van het contract met Écomouv aangekondigd.

Te zelfder tijd kondigde de regering aan dat er een werkgroep zou worden ingesteld om een andere manier te vinden waarop de transportbedrijven zouden kunnen bijdragen aan de openbare infrastructuur. Er worden verschillende mogelijkheden bestudeerd die de ecotaks versie Écomouv zou moeten vervangen, zo maken woordvoerders van Segolene Royal bekend. Een van de mogelijkheden is het plaatsen van een vignet, kosten 400 euro per jaar, dat toegang geeft tot het wegennetwerk van Frankrijk. Dit bedrag zou ook per dag of per week kunnen worden betaald. De poortjes van Écomouv kunnen dan dienen ter controle van het bezit van een dergelijk vignet.

Dit systeem zou 550 tot 650 miljoen euro per jaar moeten opleveren aan de Franse staat. De helft van dit bedrag zal worden betaald door buitenlandse transporteurs, zo zegt de Organisation des Transporteurs Routiers Européens (OTRE). De minister praat op 2 december aanstaande met de transportorganisaties. Intussen worden ook andere mogelijkheden bestudeerd.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account