Franse bevolking rekent op een herstel van de economie in 2015

Hollande Ayrault

Ondanks de kalmerende toon waarop Franse ministers spreken over de economische toestand van het land en het herstel ervan, blijven de Franse onderdanen realistisch en zien pas weer een opleving aan het einde van 2015, zo zegt een enquête. De helft van de ondervraagden koestert deze opvatting. De regering hoopt op een economische groei in 2013 van 0,8%. Te optimistisch zeggen waarnemers van buitenaf en ook uit eigen land die meer in de lijn van de Franse bevolking reageren: het gaat niet goed.

Vorige week wijdde het Britse magazine The Economist een vernietigend omslagverhaal aan de manier waarop Frankrijk uit de crisis denkt te komen. In januari verlaagde het ratingbureau Standard en Poor’s de notering van Frankrijk, nu gevolgd door Moody’s die de Franse rating van Aaa naar Aa1 verlaagde. Als de regering van Hollande niet was gekomen met een structureel besparingsplan van € 30 miljard om de concurrentiekracht te verbeteren, zou de waardering van het Amerikaanse bureau nog lager zijn uitgevallen. Moody’s hamert vooral op een hervorming van de arbeidsmarkt.

Het artikel in The Economist is niet goed gevallen bij de verantwoordelijke Franse ministers. Premier Jean-Marc Ayrault sprak van schromelijke overdrijving, goed voor het verkopen van het tijdschrijft. Minister Arnaud Montebourg van productieherstel omschreef de Britse analyse als karikaturen. En minister Pierre Moscovici van Economische Zaken ontkende dat Frankrijk de zieke man van Europa is. Frankrijk blijft de vijfde economische macht maar moet zijn concurrentiekracht terug zien te krijgen, zo reageerde hij in de Financial Times.

Volgens The Economist ligt het Franse probleem bij president François Hollande en zijn eerste minister Ayrault. Het blad erkent dat de regering er blijk van heeft gegeven realistischer te zijn over de ernst van de situatie en de noodzaak van hervormingen te begrijpen, vooral die ter verbetering van de concurrentiepositie. Gevreesd moet echter worden dat de jongste veranderingen te laat zijn en onvoldoende. Tot nu toe zijn de markten nog toegeeflijk geweest, maar vroeg of laat gaat de wind draaien, temeer daar Spanje, Italië en Griekenland substantiëlere en pijnlijke structurele hervormingen hebben ingevoerd. Het blad haalt flink uit naar president Hollande, wiens verkiezingsoverwinning gevaarlijk en slecht heet te zijn voor zijn land en voor Europa. Het land zou een tijdbom zijn voor de landen van de eurozone.

De onderzoekers van The Economist hebben nog tal van andere zorgen geuit over de stagnerende Franse economie, zoals de opgelopen werkloosheid, een enorm handelstekort, te grote overheidsinvloed en een slecht werkklimaat voor de ondernemingen. Bovendien zijn de elite en de kiezers niet bereid om nieuwe vormen van soevereiniteit op Europees niveau over te dragen. Maar volgens Ayrault behoeft Frankrijk geen vergelijkbare hervormingen door te voeren zoals in Spanje en Italië, omdat Frankrijk niet in dezelfde situatie verkeert en minder zwakke punten kent. ‘We gaan ons land op een Franse manier hervormen met maatregelen die ambitieuzer zijn dan welke regering ook heeft toegepast’, aldus de Franse premier. Ook de Franse werkgeversvoorzitter, la patrone des patrons Laurence Parisot omschreef de kritische analyse als ‘geheel overdreven’.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account