Franse automerken minder in de gratie bij de Fransen

Peugeot 208

Dit jaar zal de Franse automarkt eindigen met een daling van de verkopen van circa 12%, meer dan eerder werd voorzien (8 à 10%.) In september werden 136.859 nieuwe kentekens afgegeven, een daling met 18,3% vergeleken met september 2011 waarin 2 werkdagen méér voorkwamen.

In september moesten vrijwel alle automerken terrein prijsgeven op de Franse markt, met uitzondering van de Koreaan Hyundai-Kia, de Japanner Toyota en de Duitse dure merken Audi en BMW. Van de Franse automerken deed Peugeot het met een daling van 0,8% nog niet zo slecht, mede dankzij de goede verkopen van de nieuwe Peugeot 208, de zesde meest verkochte auto in Frankrijk. Partner Citroën in de combinatie PSA zag de verkopen met 9,5% teruglopen, neerkomende op een daling van 5% voor de groep PSA. Zoals gebruikelijk doet Renault het slecht. De daling van de verkopen was ruim 33% tot nu toe, ondanks de populariteit van de relatief veel verkochte Mégane en Clio. De goedkope Dacia moest ook 14,1% terug.

Van de populaire buitenlandse merken zagen ook Volkwagen en Nissan hun omzet dalen met resp. 17,4 en 16,2%. Het marktaandeel van de Franse merken kwam op 53,5% in de eerste negen maanden van dit jaar. Dat was in 2009 en 2010 nog 56% en zelfs 68% in 2011. In dat jaar werden veel nieuwe Franse auto’s gekocht dankzij de slooppremie die de staat betaalde bij inlevering van een meer dan tien jaar oude auto en de koop van een nieuwe bagnole. In het segment van de bestelauto’s, vaak gezien als barometer voor de economische activiteit, bleken de verkopen in september met 12,5% te zijn gedaald, die van vrachtwagens met ruim 20%


Consumentenonderzoek: reparatiekosten bij dealergarages veel te hoog
Van de Franse automobilisten die twee jaar geleden een nieuwe auto hebben gekocht, blijken acht van de tien na twee jaar hun auto voor controle, onderhoud of reparatie naar het garagebedrijf te brengen waar de auto is gekocht. De factuur blijkt 50% hoger te zijn dan bij een ‘gewone’ garage. Dit is gebleken uit een consumentenonderzoek van Que Choisir, die de tarieven van de merkengarages veel te hoog vindt. Bij dealergarages als die van Peugeot, Ford, Volkswagen, Renault en anderen betaalt men soms  bijna het dubbele van de nota’s van garages als LeClerc, Speedy, Roady en de onafhankelijke garages. Bij een onderzoek onder 1440 bedrijven is gebleken dat de rekening voor een grote beurt bij de dure garages gemiddeld 50% hoger zijn. De grote verschillen worden onder meer verklaard door de poging  van de dealergarages om wat marges terug te verdienen op de magere winsten die bij de verkoop van auto’s worden geboekt. Dat toch veel autobezitters hun wagen naar de verkopende merkengarage brengen is de soms onverholen dreiging dat de garantie op de nieuwe auto vervalt, als de auto voor onderhoud naar een andere garage wordt gebracht. Dit lijkt op oplichting. De wet zegt zonneklaar dat de consument geheel vrij is om te bepalen waar hij zijn auto in onderhoud geeft. Ook het argument dat de kennis bij de dealerbedrijven groter zou zijn dan in een willekeurige onafhankelijke garagiste houdt geen steek. Volgens EU-afspraken moeten de merkengarages de technische informatie van hun auto’s delen met de gewone garagebedrijven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account