Franse 35-urige werkweek ter discussie

images (1)De nieuwe minister van economische zaken, Emmanuel Macron, heeft zich al aan de vooravond van zijn benoeming uitgesproken voor een versoepeling van de Franse 35-urige werkweek, op voorwaarde dat werkgevers en werknemers het daarover eens zijn. In een interview met Point verklaarde hij dat deze mogelijkheid, die al langer bestaat voor bedrijven die in de problemen zitten, volgens hem zou moeten worden uitgebreid. Volgens de verse minister is het momenteel zo dat ‘de opgebouwde rechten van werkenden zich ontwikkelen tot handicap voor niet werkenden’. Hij voegt eraan toe dat dit idee vaak moeilijk uit te leggen is, vooral als het uit linkse hoek komt.

Opmerkelijk feit is dat op het moment van zijn uitlatingen Macron nog niet wist dat hij minister zou worden. Volgens blad Point heeft Macron zich dus vrijelijk kunnen uitspreken.

In zijn rol als adviseur van Hollande heeft Macron bijgedragen aan het ontwikkelen van het ‘pacte de responsabilité’, dat erop gericht is de economie te herstellen met behulp van het bedrijfsleven. In het interview meldt hij dat de sleutel tot verandering is het vrijmaken van energie voor het creëren van activiteit. De twee specifieke problemen waarmee Frankrijk volgens hem te maken heeft, zijn die van de concurrentiepositie, die heel slecht is, en die van het begrotingstekort.

Op het moment van zijn aanstelling wordt bekend dat het aantal werklozen in Frankrijk is gestegen met 26.100 in juli tot meer dan recordhoogte : 3,42 miljoen. Sinds de verkiezing van Hollande zijn er in categorie A (mensen zonder activiteit) meer dan een half miljoen bijgekomen.

Bron: Le Figaro, Le Monde

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account