De Zoekfunctie à la wannox

Dit onderwerp bevat 39 reacties, heeft 7 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Rob van der Meulen 1 jaar, 2 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #209493
   le bricoleur 
  Bijdrager

  In de discussie over de Rocket Mass Heater werd herhaaldelijk op het oude forum verwezen, maar ook erover geklaagd dat de zoekfunctie er niet werkt.
  Dat is jammer, omdat men niet graag een nieuwe draad begint over een onderwerp dat al lang en breed bediscussieerd was. Het is nu eenmaal zo dat in de tijd van het oude forum veel verbouwd en gemoderniseerd werd en dus veel bouwtechnische vragen lang en breed bediscussieerd werden: meer dan anderhalf duizend onderwerpen met meer dan tienduizend berichten. Bouwen en verbouwen was toen de meest populaire rubriek.
  Ik ben wannox heel dankbaar dat hij destijds, ik meen 2012, het oude forum toegankelijk gemaakt heeft, destijds ook met een werkende zoekfunctie. Na het voltooien van zijn werk schreef hij: Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.
  Wannox, ik denk dat velen net zoals ik de zoekfunctie graag terug hadden, kan je hiernaar kijken?

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #209494
   ratatouille 
  Bijdrager

  Het gemis van de zoekfunctie is al vele malen aangekaart. Waarschijnlijk moet de inhoud worden geïndexeerd. Het is een verlies dat het niet inzichtelijk is.

  Op bosbes na, die zichzelf buiten de orde heeft geplaatst, (vriendelijke privemails op een website publiceren, waarom?) wil ook iedereen dat de forumbalk laatste berichten terug komt. Ik denk dat het werk is voor de webmaster.

  #209495
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Een miniatuur détour, een omweg van vele kilometers maken of aansluiten in de lange rij voor een ander loket niet nodig, slechts een paar toetsaanslagen op het keybord. Het object van uw begeerte in zo gericht mogelijke bewoordingen omschrijven en Google vriendelijk aankijken.

  Een voorbeeld met 84 resultaten, leesplezier tot een uur vier:
  << disjoncteur site:https://archief2.infofrankrijk.com >>

  Inderdaad, het zou praktischer zijn indien deze functionaliteit nog steeds aan boord zou zijn van het Wannox archief. Ik neem aan dat dit inmiddels wel zal zijn doorgegeven “aan de techniek” zoals dat vroeger wel eens werd meegedeeld, met enig ontzag voor de complexiteit van wat zich onder de digitale motorkap bevindt.

  #209497
   le bricoleur 
  Bijdrager

  @ratatouille
  Ik wilde hier een zakelijke discussie starten. Waarom dan reactie als
  Op bosbes na, die zichzelf buiten de orde heeft geplaatst.

  Blij svp bij het onderwerp!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #209498
   ratatouille 
  Bijdrager

  Daarom, omdat het nog even nodig was.

  De zoekactie van het wannox archief is niet het enige dat niet werkt. Ik zie dat ik verschillende voorbeelden heb gegeven van zoekacties in het huidige forum die ook niet tot resultaat komen.

  Het functioneert wel als er indexwoorden bij staan geschreven (ik neem aan: discjoncteur) maar de tekst zelf lijkt niet te zijn geïndexeerd. Wel bij Google zelf, maar de neurale verbinding van deze site naar de alwetende is onderbroken. De voorkeur voor de zoekmachine ligt bij geplaatste onderwerpen en niet bij forum onderwerpen ook niet als je daar specifiek om vraagt.

  Het lijkt op een indexering structuur waarbij Google makkelijker ads kan plaatsen, omdat website onderwerpen prevaleren. Of je die ads ook plaatst doet er niet toe, het gaat om de systematische (daar is hij weer) aanpak van de index.

  #209500
   ratatouille 
  Bijdrager

  Omdat het probleem blijft met de zoekmachine die niet werkt in het wannox archief maar ook regelmatig niet met het gewone forum, hier een Déjà vu van een jaar geleden. Met een oplossing van Wannox zelf, die er toen nog hoop in had.

  Als je mensen wil enthousiasmeren voor participatie in een Wiki omgeving, dan zul je toch ook moeten luisteren naar de gebruikers zelf. Anders haken mensen af.

  Archief dood?

  #209502
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  De ene forum software is de andere niet. De klassieker phpBB zoekt ook in de tekst van topics. Op een kersverse website, een initiatief van een aantal lieden dat ontevreden is met het opheffen van het zoveelste Britse forum, valt dat wederom te illustreren met de zoekopdracht “disjoncteur”. Je komt (ook) in de tekst van een topic terecht. Met phpBB kun je nog een hele lijst van andere selectiecriteria inbouwen in je search function: zoeken met tijdsaanduiding, auteur etc. Hoe het qua techniek zit met de software waarmee Infofrankrijk nu wordt voortbewogen weet ik niet. In ieder geval had Wannox in de toenmalige versie de zoekfunctie aan de praat gekregen.

  Maar ik heb wel de indruk dat forumsoftware als de wettige opvolger van de BBS (Bulletin Board System) aanpak uit het MSDOS en pre-internet tijdperk het moeilijk begint te krijgen. Verdringing van desktop en laptop door de smartphone, concurrentie door sociale media, Facebook, WiKi om nog maar te zwijgen van de zoekfunctie van Google als wegwijzer naar (te) grote hoeveelheden informatie op de hele wereldbol. En concurrentie van gespecialiseerde websites zoals die van Christian: een bundeling van kennis, eigen praktijkervaringen, verdiepingsslagen na kennisname van vragen op forums, literatuurstudie. In plaats van een vraag te stellen op een forum duiken mensen liever meteen zo’n website in waar kennis door de jaren heen steeds verder is opgebouwd. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat waar de bouwvakvragen in het verleden goed waren voor zeker de helft van de jaaromzet op het forum van InfoFrankrijk dat ook heeft bijgedragen aan een zekere erosie van dat platform. Niet dat iedere vraag al is gesteld, ieder antwoord al is gegeven. Ik weet wel beter. In 2008 dacht ik met mijn elektraverhaal een einde te kunnen maken aan zich maar steeds herhalende vraag en antwoord sessies over telkens weer dezelfde onderwerpen. Het werd het begin van een “Megadraad” (auteursrechten voor deze term bij Ratatouille). Het accent komt m.i. nu meer te liggen op actualiseren, fine-tuning, dode links eruit vissen, eventueel een nieuw onderwerp toevoegen. En vooral nadenken over het positie kiezen in een veranderende internet omgeving. Het model van het Forum staat op de tocht.

  Tegen die achtergrond is het volgens mijn (beperkte) waarneming niet helemaal toevallig dat er op het terrein van de doorontwikkeling van forumsoftware nu nog maar hele kleine stapjes vooruit worden gezet gezien dit soort marktontwikkelingen. Wat er in het technische vat zit voor het motorblok van InfoFrankrijk moeten we dus maar even afwachten.

  #209513
   Noë 
  Sleutelbeheerder

  Op dit moment is een opdracht uitgezet bij onze WP-specialist om de zoekfunctie uit te breiden met het Wannox archief. Bij voorkeur laten we de resultaten gedifferentieerd zien. Dat wil zeggen dat duidelijk is welke resultaten afkomstig zijn uit IF en welke uit Wannox.

  Verder wil ik alle gebruikers van het forum vriendelijk, edoch met enige aandrang, verzoeken om draadjes die gaan over de technische stand van zaken en aangeboden functies van het forum niet te vervuilen met irrelevante meningen over andere gebruikers van dit forum.

  #209514
   ratatouille 
  Bijdrager

  [Beledigende opmerking verwijderd door Mod. Rata wordt verzocht om per direct zijn beledigende uitlatingen aan het adres van andere gebruikers van dit forum en de beheerder te staken.]

  #209518
   Silex 
  Bijdrager

  Toen het Wannox forum nog actief was en goed werkte, gaf je een lege zoekopdracht.

  wannox forum

  Het resultaat was, van nieuw naar oud, alle geplaatste bijdragen.
  Het zou handig zijn als we weer zo’n knopje hadden.

  janv

  #209521
   ratatouille 
  Bijdrager

  Vreemde actie…
  Ik heb dat niet geschreven en hier boven stond niets wat als een belediging kon worden opgevat.

  #209524
   Noë 
  Sleutelbeheerder

  Rata,

  Uw uitlatingen aan het adres van gebruikers van dit forum zijn onfatsoenlijk.
  Uw uitlatingen over andere gebruikers van dit forum zijn lasterlijk en smadelijk.

  Discussies over het technische reilen en zeilen van “Wonen en Leven in Frankrijk”, de zoekfuncties, het Wannox-archief enz. zijn geen platform voor het voortdurend beschimpen en beledigen van andere forumgebruikers en de beheerder.
  Mag ik u er op wijzen dat u anderen beledigt vanuit een anonieme “entiteit”; Ratatouille. Mag ik u er tevens op wijzen dat uw reacties grotendeels bestaan uit off topic, onzinnige – of zelfs geen – argumenten, en in plaats daarvan op de man/vrouw gespeelde opmerkingen of beledigingen. Dit gedrag voldoet naadloos op de definitie van trollengedrag.

  En komt u nu bij mij alstublieft niet aanzetten met valse claims op de vrijheid van meningsuiting, in casu uw vrijheid om te beledigen, te ondermijnen, uw frustraties te delen, onjuiste beschuldigingen te uitten, provocerende veronderstellingen te lanceren enz.

  Weet u, ik draag pure vrijheid van meningsuiting, dialoog en debat een zeer warm hart toe. Maar ik draag twee andere principes eveneens een warm hart toe, namelijk de principes van gastheerschap en huisvaderplicht.

  Onder gastheerschap versta ik de kaders die ik als gastheer, host, moderator heb te bieden aan bezoekers en deelnemers. Het allerbelangrijkste kader is “Veiligheid”. Uw beschimpingen en op de persoon gerichte aanvallen geven bezoekers en gebruikers van het forum, niet alleen “uw slachtoffers”, waaronder ondergetekende, een onveilig en onbehagelijk gevoel. Mijn verantwoordelijkheid als gastheer verplicht mij om individuen die die geborgenheid en veiligheid ondermijnen hierop aan te spreken en hen verzoeken om hun gedrag te veranderen en hun toon te matigen.

  Onder huisvaderplicht versta ik de verantwoordelijkheid die ik als beheerder heb voor de instandhouding van het forum en de website. Deze verantwoordelijkheid gaat aanzienlijk verder dan het behouden van de status quo. In het afgelopen jaar zijn essentiële stappen genomen om de technische basis van “Wonen en Leven in Frankrijk” te innoveren opdat de site voldoet aan de eisen die men anno 2018 mag stellen aan een content-gedreven website. Zijn we klaar? Nee! Nog lang niet en dat zullen we waarschijnlijk nooit zijn. ¬

  Voor uw duidelijkheid Rata, ik beschouw het nadrukkelijk niet als een kernverantwoordelijkheid om de belangrijkste contributeur van content te zijn. Sterker nog, als gastheer vind ik dat ik maximaal ruimte dien te geven aan anderen om zich te uitten opdat hun specifieke kennis, ervaring en expertise toegankelijk wordt voor een groter publiek. Ik ben noch van alle markten thuis, noch heb ik de pretentie om de wijsheid in pacht te hebben.
  Mijn voorganger, Dhr. Bavelaar (overigens zou ik op prijs stellen dat u zijn achternaam niet langer vervoegd in bijvoeglijk naamwoorden zoals u placht te doen) was als begenadigd onderzoeker en auteur tot veel meer “contributie” in staat dan ondergetekende. Dat heb ik eerder vastgesteld en met u gedeeld. Ik ga me daar niet voor verontschuldigen. Het zijn nieuwe stijlen en nieuwe tijden. Aan u de keuze of u daaraan mee wenst te doen.

  De concrete aanleiding voor mijn reactie is de volgende zinsnede,

  ‘Het zou u sieren consequent te zijn in daden en uitvoering’

  U zult misschien denken “Goh, wat is daar nu zo kwalijk aan” maar dan vergeet u gemakshalve de context. U was reeds verzocht om on topic te blijven en wij hebben al eerder over uw onaangename houding en gedrag op het forum gecommuniceerd.

  Wat u met deze laatste reactie eigenlijk zegt is dat ik een leugenaar ben. Nee, ik ga niet iedere andere van uw vervelende uitlatingen in deze reactie ontleden. Ik denk dat u wel weet waar ik het over heb.

  Nu kunnen we deze onplezierige “rencontre” laten escaleren tot een show down; wie knippert er het eerst met de ogen, of we kunnen proberen om met open vizier, eerlijk, constructief en met respect voor andere gebruikers deel te nemen aan het forum. Guess what, het laatste heeft mijn voorkeur.

  Mocht u echter volharden in uw oude gedrag, dan zie ik , zeer tot mijn spijt en volstrekt tegen mijn principes, geen andere uitweg dan u de mogelijkheid tot deelname aan het forum te ontnemen. Ik hoop dat dit niet nodig is.

  #209534
   ratatouille 
  Bijdrager

  Ik ga er vanuit dat ik hier in het openbaar op kan reageren.

  – Mijn bijdrage aan dit forum is veel positiever en actief dan u suggereert.
  – Ik heb het nog nooit over auteur Dhr. Bavelaar gehad, u verwart mij met iemand anders.

  – Ik heb u nooit beledigt, daar is mij niets van bekent, ook hier meen ik dat u mij verwart met een andere kritische persoon. Ik hoop dat u mij wel voor ogen had in de rest van uw betoog, want nu ga ik twijfelen.

  – Mijn opmerking was inderdaad geen grote aanval, het was een verzoek tot gelijk gedrag in gelijke situaties. Dat is mijn definitie van gastheerschap en huisvaderplicht.

  – Ik werd o.a. voor ‘lafbek’ uitgemaakt in een nu gesloten draadje, maar dat laat u gewoon staan. Die forumdeelneemster ging totaal niet in op argumenten waarin ik aangaf dat oud eigenaar Marietta wel degelijk samen met Theo deze website grondig had verbouwd. Maar zij ging in plaats van argumenten delen, schelden.

  – Uw uitleg over mijn bovenstaande opmerking kan ik (ook niet na bestuderen van uw tekst) begrijpen, er staat niet dat ik u leugenaar noem, ik kan het er echt niet in zien.
  – Ik heb wel inhoudelijke discussie gevoerd over webcommunicatie, over de toekomst van website. Dit na aanleiding van uw oproep om mee te denken.

  – Kritisch ja, maar zeker niet negatief. Ik heb zelfs het idee dat u mijn bijdrages tot verbetering van inhoud of gebruik maar lastig vindt. En dat inhoudelijke argumenten en bijdrages in forum en website aan u voorbij gaan.

  En tot slot : ik blijf geheel mijzelf. Als u wil modereren op deze wijze dan is dat nieuw, op dit forum nog nooit voorgekomen. Dat is meer, dan uitgummen van een mening die u niet bevalt of u niet uitkomt.

  #209535
   Noë 
  Sleutelbeheerder

  U heeft uw zegje gedaan. Uw bijdrage aan dit forum zijn substantieel en langdurig. Als ik terug ga in de tijd zie ik ook wel dat u veel buitengewoon nuttige informatie heeft gedeeld. Mijn voorstel blijft dus, zoals eerder gesteld in dit draadje, om door te gaan op een constructieve manier. Ik hoop dat u mijn verzoek om de bal, niet de man te spelen begrijpt en wilt opvolgen. Ik stel voor dat we het hier bij laten.

  On topic, ik heb de wensen m.b.t. de zoekfuncties aan deskundige derden doorgespeeld. Zij kunnen hopelijk tegemoet komen aan onze (!) wensen. Ik merk dat er op dit moment een security warning wordt afgegeven voor het Wannox archief. Dit baart mij zorgen. Ik hou u op de hoogte

  #209536
   ratatouille 
  Bijdrager

  Ik neem aan dat u tot de conclusie bent gekomen dat ik niet de persoon Petrus mr Petrus ben. Een meer zorgvuldige benadering en uitwisseling van argumenten uwerzijds zou op zijn plaats zijn. Maar ik neem uw opmerking mee.

  #209539
   Noë 
  Sleutelbeheerder

  Ratatouille, het laatste woord (of is het her eerste?) ligt vaker bij Petrus.

  Allen, we hopen de zoekfuncties van de site, het Wannox-archief en het forum volgende week netjes te kunnen laten werken.

  #209545
   wannox 
  Bijdrager

  1 – De zoekmachine heeft geen verbinding met de database : ERROR: Database contains no tables
  Daar kan ik dus niets aan doen. De commando’s in de zoek administratie doen niets meer.

  2 – er zijn twee rubrieken verdwenen : Tuinieren in Frankrijk en De ecologische hoek
  De onderwerpen zijn er nog, tenminste de twee die ik heb gecontroleerd.
  Mogelijk zijn er met de verhuizing een paar bestanden verdwenen, bijvoorbeeld : de_ecologische_hoek.php en tuinieren_in_Frankrijk.php
  Bij mij zijn ze er nog en hier werkt alles weer prima op de huisserver.

  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #209547
   Noë 
  Sleutelbeheerder

  We waren en zijn momenteel aan het werk met het Wannox archief. Hoe e.e.a. technisch werkt (of niet) kan ik niet zeggen. Ik hoop dat volgende week het Wannox archief wordt meegenomen in de zoekresultaten.

  #209555
   wannox 
  Bijdrager

  De “rocket mass heater” komt echt niet voor in het forum archief, maar wel in het begin van dit forum. Het heet een klein beetje anders : Rocket Stove Mass Heater van maart 2013
  Een mooie zoekterm voor de nieuwe zoekmachine.
  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #209557
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Vanaf de technische zijlijn misschien toch nog een wat retrospectieve opmerking. Ik had al – niet helemaal toevallig – verwezen naar de vele software oplossingen om een forum in de lucht te brengen. Migratie van het ene naar het andere software platvorm is een uitdaging. Altijd weer de vraag: lukt het zonder al te veel kleerscheuren. Ooit trok het forum TotalFrance zeer veel Britse bezoekers, draaide op phpBB. In 2012 ontfermde de onroerend goed website FrenchEntree zich erover. Alles bleef nog keurig onder phpBB draaien. Toch zijn er een paar dagen hard werken in gaan zitten voor een paar vaste ict’ers en vier externe lieden. Vanaf het vaste land was ik een onbezoldigd tester die met de ene mail na de andere wees op wat er aan de kant van de simpele end-user niet klopte. De sessie uiteindelijk midden in de nacht afgesloten met een virtueel biertje, een foto van een sixpack Heineken, cheers.

  Een paar jaar later werd alles overgezet naar WordPress, een veel ingrijpender operatie. Waarmee een versnelling werd ingezet van een al langzaam verminderende populariteit. Hier op Infofrankrijk hebben we inmiddels ook een paar migraties achter de rug. De eerste was aanleiding voor het optuigen van de aparte website Klussen-in-Frankrijk teneinde tekst, foto’s en tabellen vloeiend in één verhaal in te kunnen vlechten. Na die ontvlechting uiteindelijk weer een terugvlechting in juni vorig jaar en partiële integratie in de rubriek “Verbouwen” op deze website. Net zoals Christian heb ik niet veel zin om antwoorden uit het verleden in fresh words opnieuw te gaan opschrijven, het onder muisklik bereik hebben van wat er in het Wannox archief ligt opgeslagen lijkt me voor iedere informatiezoeker van belang. En zeker bouwvak onderwerpen verliezen niet snel aan relevantie.

  Ik begrijp de roep om verbetering van deze website volledig, zoekfuncties, inhoud, maar om de een of andere reden heb ik ook begrip voor de weerbarstigheid van de techniek op sommige punten. Stap voor stap vooruit zou ik zeggen, in beleidsjargon aangeduid als de incrementele benadering, un électricien ne devrait pas dire ça, toch?

  #209558
   ratatouille 
  Bijdrager

  Eerst moet de roestige schakelaar om. Ik heb hard moeten duwen.

  #209559
   Noë 
  Sleutelbeheerder

  Als er al een integratie van zoekfuncties mogelijk is, dan is dat als gevolg van het draadje van de Bricoleur, niet als gevolg van de opnieuw irritante claims van Ratatouille; “… roestige schakelaar, ik heb hard moeten duwen.” Bah!

  Beste Ratatouille, doe uw best en stop uw treiterijen. Uw beheerder is niet de enige die werkt aan de technische ontwikkelingen in deze site, er zijn ook nog twee programmeurs die doodziek zijn van dit soort gezuig.

  #209560
   ratatouille 
  Bijdrager

  Wat is uw probleem met die opmerking in relatie tot Rob zijn technische verhaal? Ik -en ik niet alleen- rammel met de vraag om het wannoxarchief te ontsluiten en het archief te verbeteren al lange tijd op de poort.

  Als u de geschiedenis terugkijkt. (mijn geschiedenis, niet die van een ander). U ziet nu opnieuw treiterijen en opzet en malversaties die er niet zijn.

  Weet u waar ik mee stop? Met foto reeksen over elektra, met rijbewijs hulp, met kachel vragen en mortel voor natuursteen. En met meedenken over de toekomst van deze site. Dan blijft er nog genoeg over waar ik plezier en nut in zie om over te publiceren.

  #209561
   Noë 
  Sleutelbeheerder

  ik hoop dat deze dialoog met de voorgaande reactie zal worden beëindigd.

  #209562
   Petrus, Mr Petrus 
  Bijdrager

  Ik neem aan dat u tot de conclusie bent gekomen dat ik niet de persoon Petrus mr Petrus ben.

  Ratatouille, het laatste woord (of is het her eerste?) ligt vaker bij Petrus.

  ‘Allô ? Heb ik iets gemist ? Heb al dagen geen woordje getypt op dit forum…

  Peter.

  #209566
   Silex 
  Bijdrager

  U bent niet de enige Petrus.
  Er zijn er meer die denken het laatste woord te hebben.

  Petrus, Sleutelbeheerder

  janv

  Waar is tot op heden de humor gebleven (Toon Hermans)

  #209567
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Wanneer we de aardse sleutelbeheerders – de ict’ers die nu met de techniek aan de slag zijn- van de nu nog gesloten deur waarachter de door ons gewenste technische oplossingen zich bevinden morgenochtend met z’n allen eens een virtueel ontbijtje zouden aanbieden in de tuin? Zonnetje, kopje koffie, croissantjes, roomboter, jam, pain au chocolat, krantje. En er verder even het zwijgen toe doen. De klus lijkt me al uitdagend genoeg.

  Ontbijt

  #209568
   ratatouille 
  Bijdrager

  Het is goed nieuws dat Wannox een volledige en functionerende kopie heeft van het oude archief die op zijn huisserver draait, ik wist dat niet, had ik moeten vragen, maar dat geeft veel mogelijkheden.

  #209570
   le bricoleur 
  Bijdrager

  Nu zijn we gelukkig terug bij het eigenlijke doel van deze draad (zucht):
  Kan Wannox ons helpen het oude archief weer toegankelijk te maken?

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #209572
   wannox 
  Bijdrager

  Zonder de technische assistentie van het infofrankrijk team kan ik niets doen. De zoekmachine kan de database niet meer bereiken. Een kwestie van wachtwoorden, gebruikersrechten enz.
  Helaas, als ik het kon repareren, dan had ik het wel gedaan.

  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 40)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account