This topic has 7 reacties, 4 stemmen, and was last updated 4 years, 3 months geleden by jako.

 • Auteur
  Berichten
 • #188478
   capitaine
  Bijdrager

  Wij gaan om ons huis heen 5 cabanes bouwen op een maximale afstand van huis naar cabane ongeveer 25 meter.
  In de huisjes moet internet aansluiting komen, en eventueel een tv aansluiting.
  De basis zal in het huis zijn.
  Wat moet ik doen?
  Een kabel door de grond naar elk huisje?
  Ik lees in een ander draadje over wifi antennes?
  En hoe gaat dat in zijn werk met tv?
  Ik meen me te herinneren dat je op de box geen verschillende kanalen kunt bekijken?

  Een andere vraag: als ik nu geen tv aansluiting in de cabanes maak, het is toch zo dat je tv op je tablet kunt kijken waar en wanneer je maar wilt?
  Dan hoef ik toch geen tv in de cabane te zetten?

  Cees.

  #188479
   jako
  Bijdrager

  Dat zijn veel vragen Cees en uiteraard zijn meerdere oplossingen mogelijk. Voor internet is een kabel naar elk huisje het meest betrouwbaar, maar ook wifi is mogelijk. Met wifi heb je weer de keuze om 1 zender centraal te plaatsen of een point-to-point verbinding naar elk huisje die dan een eigen wifi router heeft. Laat een professional een offerte maken, denk ook aan beveiliging tegen illegaal gebruik van het internet.

  Nederlandse TV is een ander verhaal. Satelliet TV werkt anders dan kabel TV, je kunt niet ‘zomaar’ distribueren naar 5 huisjes. Het meest simpel (en goedkoop in aanleg) is elk huisje te voorzien van schotel,TV,decoder en smartcard. Eventueel kun je een TV gebruiken met ingebouwde satelliettuner en die voorzien van een CI+ module van CanalDigitaal. Een extra kaart kost een tientje per maand. Ik weet niet hoeveel extra kaarten je momenteel mag bestellen per abonnement. Wellicht kom je in aanmerking voor een zakelijk abonnement bij CanalDigitaal.

  TV op je tablet via de app van CanalDigitaal werkt officieel alleen in Nederland, maximaal op 5 verschillende apparaten en op maximaal 2 apparaten tegelijk. Dat lijkt me geen oplossing.

  Er zijn oplossingen mogelijk om een eigen IPTV server in te zetten, maar dat zal naar verwachting technisch onmogelijk worden gemaakt, dus ik zou dat niet adviseren voor de langere termijn het vergt bovendien onderhoud en een behoorlijke portie technische kennis.

  #188480

  Bonjour Cees,

  Ik heet niet Jako en wil niets op diens mening afdingen, maar geef je als toevoeging toch graag wat overwegingen uit mijn eigen ervaring.

  Centrale WiFi voor 5 cabanes op 25m is mogelijk maar je praat dan al niet meer over simpele consumentenelectronica. Naar mijn ervaring beschouwen gasten een goede WiFi steeds meer als een soort eerste levensbehoefte. Slecht bereik, gebrekkig signaal of overbelaste routers is ergernis voor jou en je gasten en killing voor je business. Je kunt natuurlijk een professionele WiFi oplossing (laten) implementeren maar waarschijnlijk is een bekabeld netwerk naar je cabanes eenvoudiger en goedkoper. In elke cabane kun je dan een gewone consumentenkwaliteit WiFi hotspot plaatsen. Die geeft voldoende bereik binnen de cabane en een beetje daarbuiten, normaal gesproken genoeg voor comfortabel gebruik. Je kunt dan elke cabane zijn eigen SSID en wachtwoord geven, zodat elke gast redelijk zeker kan zijn dat zijn draadloze communicatie privé blijft.

  Ik neem aan dat je so wie so water, riolering en electra voor alle cabanes moet installeren. Met name voor electra kan ik me voorstellen dat een stervormige oplossing, dus kabels vanuit een centraal punt naar elk huisje, voordelen biedt. Datzelfde kan overigens worden opgemerkt voor wateraanvoer. Als je dat stervorming realiseert kun je op het centrale punt water en electra van elke cabane afzonderlijk controleren. Heel gemakkelijk om de voorzieningen van niet-bewoonde cabanes af te sluiten.

  Als je nu tóch aan het graven bent, waarom dan niet wat extra mantelbuis (gaine) in de sleuven gegooid om extra voorzieningen naar elke cabane te kunnen brengen. Bijvoorbeeld 1 groene gaine van 90mm of 2 van 63mm. De extra investering is zeer beperkt en je kunt dan naar hartelust allerlei twisted pair en coaxkabels naar elke cabane trekken. Of zelfs glasvezel in de verdere toekomst.

  Toen ik mijn terrein had openliggen voor riolering en waterleiding heb ik overal extra rode en groene gaines bij gegooid. Daar heb ik tot de dag van vandaag plezier van.

  Salutations, Jos

  #188481
   capitaine
  Bijdrager

  Bedankt beiden.
  Dus een kabel is de beste optie.
  Hoe lang mag zo’n kabel zijn, moet ik eventueel versterkers plaatsen?
  Ik ben totaal leek op dit gebied.

  Nederlandse TV hoeft niet.
  Onze gasten komen voornamelijk uit andere landen en een beetje uit Frankrijk.

  Dat van die extra gaines is een goed idee.

  Cees.

  #188482

  Cees, vanaf je router of switch kun je makkelijk 100 meter overbruggen met Cat 5e kabel (100 Mbit). Wanneer je op 1 Gbit voorbereid wilt zijn dan maar beter Cat 6 kabel kwaliteit gebruiken. Geen aparte versterkers nodig. Koop gewoon een 5 of 8 poorts 1 Gbit switch, die kosten tegenwoordig minder dan 50 euro en gaan in een energiezuinige stand over wanneer er geen dataverkeer is, en sluit die aan op één van de ethernetpoorten op je modem/router. In de standaard ster configuratie.

  Rob

  #188483
   jako
  Bijdrager

  Voor internationale gasten kun je het simpel houden met schotel gericht op Astra19.2 en een HD FTA decoder per cabine, of een TV met ingebouwde satelliet tuner. Dan is er voor bijna iedereen wel iets van zijn gading te ontvangen. In de meeste gebieden volstaat een harkantenne op het dak voor de Franse zenders. Aangezien de Fransen nu steeds vaker het originele geluid meesturen, naast de Franse nasynchronisatie, bij buitenlandse films en series is dit ook aantrekkelijk voor Engelstalige gasten.

  #188484

  Cees, een paar jaar geleden werden er grote partijen ondeugdelijke no-name cat 5e kabel binnen de EU verkocht, lees dit artikeltje er maar op na. Vandaar dat ik zei dat je voor 1 Gbit maar beter de cat 6 kabel kunt gebruiken. Honderd meter kost ongeveer 70 euro, cat 5e de helft. Veel scheelt het niet op de totale kosten en het werk dat je er voor moet doen. Met cat 5e zou je die 25 meter overigens ook in 1 Gbit mode moeten kunnen overbruggen, maar beter safe dan sorry. In ieder geval de no-name producten vermijden.

  #188485
   jako
  Bijdrager

  Het gaat slechts om toegang tot internet. Zo lang Cees geen FTTH heeft of een NAS met (U)HD content aanbiedt aan z’n klanten is gigabit ethernet een academische discussie. Een gemiddelde klant zal al blij zijn met 10 Mb/s.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?