Straatverlichting.

Dit onderwerp bevat 7 reacties, 4 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 4 jaren, 6 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #208343
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Diverse steden en nu ook dorpen doen ‘s avonds de straatverlichting uit.
    Zo ook hier, en ik ben daar op z’n zachts gezegd niet blij mee.
    Als we straks een Chambres dHôtes gaan beginnen, zou het wel heerlijk zijn dat je gewoon naar huis kunt wandelen zonder te struikelen.
    Je moet nu met de zaklamp naar het restaurant, want om 23h gaan de lampen uit.
    U kent me, ik zit snel in de gordijnen en zoek het op.
    De een zegt : we doen dat om de CO2 te verminderen, de ander zegt we doen dat om de dieren die in het donker leven te helpen/sparen.
    Ikzelf vermoed dat het de factuur is die de gemeente niet meer willen betalen.
    Nu betalen we belasting om onderandere veilig over straat te kunnen gaan, dus wat nou factuur.
    Ik ging op zoek.
    CO2…… Een klein onderzoekje bracht me op een website waar staat dat onze straatverlichting slechts 1% van de totale energie van Frankrijk is.
    Als je dus de lampen uitdoet van 23h tot 5h zou je een halve procent sparen. Dus kortweg blijft er 99,5% energie over die onze CO2 veroorzaakt.
    Dierenleed……. als ik zie dat al lang geleden ze autowegen afsloten want de padden zouden bang zijn voor lamplicht. Ondertussen zijn ze al lang tot de conclusie gekomen dat padden helemaal niet bang zijn voor lamplicht en worden er kilometers minihekwerkjes langs de wegen geplaats.
    Vogels, kikkers, insecten, ze schijnen zich op voortreffelijke manier aan te kunnen passen aan de evolutie van het moderne bestaan, zo vergaand zelfs dat in onze lantarenpaal al jaren een vogelnestje zit want het is daar schijnbaar lekker warm.
    Het kan niet anders dan de factuur zijn, want in een kort onderzoek wat ik deed kwam ik tot de schokkende conclusie dat de meeste kosten zitten in het odnerhouden van de lantarenpaal en slechts een heel klein deel in het energieverbruik.
    Ja, en je bent geen fransmens als je het probleem niet op een simpele manier uit de weg zou gaan, want wat is namelijk het geval, de kosten van het ombouwen van een lantarenpaal zijn duurder als het uitzetten van de lamp, dus we doen de lamp uit.
    Ander bericht wat ik tijdens mijn zoektocht tegenkwam is dat een reclamezuil van JC Decaux net zoveel energie opslurpt als een straat met 161 straatlantarens.
    Ik begin dus in mijn dorpje een campagne tegen de beslissing om d elampen uit te doen, en dat komt mede door het feit dat de sportzaal al drie maanden de lampen aanheeft zowel overdag als ‘s nachts, en dat de Parkeerplaats bij de supermarkt wordt verlicht door drie enorme lichtbundels.
    De overheid moedigd iedereen aan om vooral LED in huis te hangen, maar zelf willen ze er niet aan beginnen en wordt ons belastinggeld gebruikt om andere gaten te vullen.

    #208344
     bosbess
    Bijdrager

    Volledig mee eens. Ik heb geen onderzoek gedaan, zoals jij Cees, en ik kan dus alleen uit eigen ervaring als gemeenteraadslid spreken. Op een gegeven moment kwam ook bij ons het onderwerp ter sprake in de raadsvergadering. De burgemeester meldde, in de rondvraag, dat er diverse gemeenten zijn die om de kosten te drukken ’s nachts de straatverlichting uitschakelen. Hij stelde voor om dat ook in onze gemeente te doen.

    Verschillende raadsleden leek het wel wat. Mij niet. “Stel je voor”, zei ik, “dat op mijn kruising ’s nachts geen licht meer zou branden. Ik zou me niet meer veilig voelen.” Waarop een voorstander zei: “Dan moet je zelf maar lichten ophangen.” Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. “En al die oude mensen dan”, zei ik, “die ’s avonds niet meer over straat kunnen, bang als ze zijn om overvallen te worden of aangereden, omdat niemand ze ziet.” Ik besloot: “De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners.”

    Kennelijk deed dat de deur dicht, want niemand zei nog iets en het is nooit meer ter sprake gekomen. De lantaarns branden ’s nachts nog steeds. Wel werd ons vorig jaar voorgesteld om het onderhoud van de gemeentelijke verlichting uit te besteden aan een extern bedrijf, dat uiteraard al verschillende gemeenten als klant heeft. Dat kost bepaald niet niks, met een ingewikkeld contract, waarin het bedrijf de verantwoordelijkheid voor allerlei zaken uitsluit. Daar hoeft kennelijk niet op bezuinigd te worden.

    Sterkte met de strijd, Cees!

    #208354
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Een van de charmes van de Franse campagne vind ik dat het ook donker is als de nacht valt. In de winter gaan de lantaarns bij ons om 10.00 uur uit en ’s ochtends om 06 uur weer aan. Heerlijk, acht uur lang geen lichtvervuiling. Al die lichten ’s nachts hebben namelijk ecologisch gezien flink wat nadelen. Ik ga ze hier niet allemaal opsommen, want met een googlen met het woord luchtvervuiling vind je ze allemaal op een rijtje. Het moet wat mij betreft ’s nachts gewoon donker zijn. Wie dan nog de weg op wil, zorgt maar voor goede verlichting op het voertuig of neemt een stevige zaklamp mee. Het is toch de omgekeerde wereld om de hele nacht licht te laten branden voor die enkele keer per nacht dat iemand er loopt of rijdt.
    Frans

    #208358
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dames en heren,
    in ons dorp deden zij het volgende:
    De oude straatlantaarns werden vervangen door LED-units, veel zuiniger.
    Maar toen ik die avond uit het raam keek brandde geen een van de nieuwe lantaarns. Toen ik later de vuilcontainer voor het huis zette ging de lantaarn naast ons huis wel branden, en toen ik verder de straat op wandelde ging de ene naar de andere branden. Tien minuten nadat ik weer in huis was gingen ze een voor een uit. Bewegingsmelders dus!
    Toen later, zo rond middernacht, de lantarens weer aangingen wist ik dat de overbuurman van zijn late dienst naar huis kwam.
    Cees, dat zou ik de gemeenteraad voorstellen: tot 23:00 aan, van 23:00 tot 05:00 per sensor geschakeld, dan weer aan tot zonsopgang.

    #208360
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Je hebt schijnbaar mijn commentaar over de padjes niet gelezen Fransco, want ik bestempel het als grote onzin.
    De mensen denken altijd dat ze de basis van het bestaan zijn, ZIJ zijn slim en vinden dingen uit.
    Nou vergeet het maar, de natuur is veel slimmer dan ons stomkoppen.
    Al heel lang geleden riep mijn broer (hobbyboer) dat die wilde koeien en paarden in die natuurgebieden niet gaat werken, wij mensen kunnen de natuur niet meer z’n gang laten gaan.
    Nee hij was gek, hoe kwam die er bij.
    Nu lopen de zondagwandelaars over de kadavers van dieren heen in die mooie parken.
    Het sterft hier van de uilen, de eksters, de merels, zelfs de zwijnen komen sommige dorpen in en ik zie elke dag wilde reetjes in m’n tuin.
    Denk je nou werkelijk dat die zich wat aantrokken van de lampen? Onzin, dat wordt nog steeds stellig beweert door die houtje touwtje lui.
    De dieren evolueren net zo snel of nog sneller dan wij.
    Oh en voordat je op het klimaat komt, we hebben een ijstijd gehad, we hebben dino’s gehad, en alles voor er ook maar één straalkacheltje of één rokende solex door de straat reed.
    Natuurlijk moeten we aan de planeet denken, maar de planeet gaat ook zijn eigen gang, dat doet tie al miljarden jaren.
    We moeten een juiste balans zien te vinden, maar niet zo overdreven doen alsof de wereld vergaat als er ergens een auto rijd of een lamp aan staat.
    Iets anders, de lampen op straat gaan uit, ik ga dan maar niet naar een restaurant zeg je, dus lekker avondje voor de buis, kacheltje een standje hoger, lekker lang in bad, lampjes aan, gezellig hoor.
    En wat kost dat?
    Dat is toch zoals men dat noemt “verplaatsen van een probleem”?
    Ik ga lekker naar Jacques Coeur eten, de lampjes thuis zijn uit, de kachel blijft laag, en bij Jaques geniet een zaal vol van hetzelfde peertje in het plafond 🙂

    Ik vind het best als ze ‘s nachts de lamp uitdoen, maar det dat niet ten koste van de mensen en een smoes van diertjes.
    Als de restaurants en bars open zijn tot 24h, dan vind ik dat de lampen aan moeten blijven tot 1h.

    Ps; Kraaien en eksters hier jatten de walnoten uit de bomen, gooien ze op straat en gaan in de berm zitten wachten totdat er een auto overheen rijd. Zijn die slim of zijn die slim 🙂

    Cees.

    #208361
     bosbess
    Bijdrager

    Ik vind best wel iets te zeggen voor de argumenten van Fransco. Maar ik blijf erbij dat de veiligheid van de inwoners van een gemeente voorgaat. Verlichting is belangrijk, ook ter bescherming van vrouwen die ’s avonds nog laat over straat moeten (verpleegsters, horeca-medewerksters enzovoort). De tussenoplossing die Christian aandraagt vind ik heel goed. Maar ik hoor onze burgemeester al sputteren: daar hebben we geen geld voor. Want alle (LED-)lantarens in de gemeente, die uit diverse dorpen bestaat, van bewegingsmelders voorzien is een hele investering. Aan de andere kant zal het onderhoud daardoor op de langere duur waarschijnlijk minder geld kosten.

    Ik geef Cees trouwens niet veel kans, want als zo’n besluit eenmaal door de gemeenteraad is genomen, zie het dan nog maar eens open te breken. Dan kun je nog zo hard roepen dat het allemaal flauwekul is, maar daarmee bereik je in principe weinig. Het aandragen van een constructieve tussenoplossing, zoals die van Christian, is tactischer en heeft wellicht een grotere kans van slagen.

    #208370
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja Capitaine, ik had je commentaar over de padjes gelezen. Ik denk dat je er helemaal naast zit. Allereerst zijn padden niet bang voor licht (en ik ken maar weinig mensen die dat geloven), maar voor zwarte autobanden. En ten tweede heeft dat niets te maken met overbodig licht in de nacht. Wel is aangetoond dat lichtvervuiling schadelijk is voor fauna en flora. Het gaat mij niet om een enkele lantaarn of een enkele auto. Die zijn zeker niet schadelijk. Maar als in het buitengebied volop lantaarns en tuinverlichting branden, dan vind ik dat wel over de gevolgen moet worden nagedacht. Bosbess heeft een punt als de persoonlijke veiligheid in geding is. Daar moet zeker iets voor worden gedaan. Maar volgens mij betekent dat niet dat overal dan het licht aan moet blijven. De oplossing van Christian is natuurlijk mooi, maar eerlijk gezegd ook wat overdreven in een buitengebied. En dat Capitaine uit eigenbelang ontkent dat dieren last hebben van een continu brandende verlichting, maakt het nog niet minder waar. Mensen die er verstand van hebben melden dat dieren veel schade ondervinden van lichtvervuiling en komen met statistisch gevoede bewijzen. Door iets te ontkennen, verdwijnt dat niet. Dat weten we al sinds Galileo Galileï.

    #208372
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Mensen die er verstand van proberen te krijgen zijn ergens in 2010 een onderzoek gestart op diverse gebieden specifiek naar de invloed van licht op flora en fauna.
    De mensen die er nu verstand van hebben zijn mensen die tegen licht zijn, net zoiets als aan een anti-europeaan vragen of hij voor of tegen europa is.
    Dit onderzoek is in 2015 verlengd met 3 jaar, en daar wachten we dan maar op.

    Ik ben een eigenwijze tarzan, of zoals sommige mensen zeggen een oermens met een eigen wil.
    Ik slik niet alles voor zoete koek, maar dat weten ze ook op deze site allang:-)
    Dank zij m’n moeder die bijna honderd werd en een bijzondere natuurlijke dood is gestorven, heb ik misschien één keer in m’n leven een asperientje op, al weet ik zelfs dat niet zeker.
    Wij groeide op met in jezelf geloven is de grootste kracht van het lichaam, daarna het gebruik van de natuur door kruiden te gebruiken als je ziek was.
    We evolueren dus nog steeds, en het hele heelal evolueert nog steeds, dat stopt nooit.

    Ik weet niet hoeveel miljoen jaar geleden hadden planten geen bladeren, maar hun stengels waren groen zodat ze konden fotosynthetiseren.
    Ook zien we dat er een afnemende afhankelijkheid van water en een toenemende aanpassing aan droogte is onder de evolutie van planten.
    Ik weet hier veel van omdat ik familie heb die erbij betrokken zijn (Er wordt zelfs nu een aardappel ontwikkeld die met een minimum aan water kan groeien in Afrika, er zijn hele (proef)velden gepoot dit jaar in Libanon, Israel en Jordanie)

    In Wageningen hebben ze al wel een tipje van de sluier opgelicht over enkele proeven die nog gaande zijn over licht.
    Zie hier de bevindingen :
    het broeden van deze soorten ondanks de verlichting wijst erop dat de kwaliteit van het gebied dermate groot is, dat lichthinder wordt geaccepteerd.
    In welke mate die wordt geaccepteerd blijft echter gissen, zonder die lichthinder zouden er misschien meer broeden maar ook dat is gissen.

    Ook zijn veldwaarnemingen van de invloed van verlichting op het dag-nachtritme en nestplaatskeuze onder ogen gekomen.
    Uit de veldwaarnemingen komt naar voren dat zangvogels vlak bij verlichting eerder in het seizoen en vroeger op de dag gaan zingen. Of dit gedrag consequenties heeft anders dan dat het waarschijnlijk weinig zin heeft, wordt verondersteld maar is tot nu toe niet “hard” gemaakt.
    Uit die waarnemingen komt verder naar voren dat verlichting geen invloed lijkt te hebben op de nestplaatskeuze.
    Op grond van deze informatie kunnen geen wetenschappelijk echt “harde”uitspraken gedaan worden over mogelijke effecten van de verlichting.

    Nogmaals, ik ben geen tegenstander van licht uit, maar ik ben tegenstander van besluiten die worden genomen door mensen die menen dat iets zo is is terwijl dat niet bestudeerd is.
    Ik ben tegenstander van mensen die je geld uit de zak kloppen omdat ze iets in hun kop hebben, en waar we dan later tot de conclusie komen dat “ze” het mis hadden.
    Er zijn vliegvelden gebouwd omdat men ….., er zijn wildbruggen gebouwd omdat men …., het gaat zelfs zo ver dat als de EDF een terrein aanschaft ze er per direct een dikke laag asfalt op storten want oh wee als ze in de in aanbouw zijnde brakliggend land een ietsjepietsje klein torretje tegenkomen kan EDF de bouw wel een jaartje of tien uitstellen.
    Dat kost miljoenen, en wie gaat dat betalen?
    Ik betaal belasting aan de gemeente, en de gemeente heeft de plicht me te beschermen tegen gevaar, dus moeten ze ook de straat verlichten en niet zeggen dat ze dat voor de diertjes doen want dat is gelu….
    En als ze in Wageningen volgend jaar tot de conclusie komen dat de natuur uitsterft door de licht-vervuiling, dan gaan we de sloophamer maar eens inzetten op al die nutteloze reclamezuilen van JC Decaux en al die sportvelden (ga maar op zaterdagmiddag tennisen) en langs alle wegen, en de gordijnen dicht.
    🙂

    Cees.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?