Stil op het forum

This topic has 20 reacties, 9 stemmen, and was last updated 1 year, 9 months geleden by

Emiel Visser.
 • Auteur
  Berichten
 • #210008
   capitaine
  Bijdrager

  Het is erg stil op het forum.
  Bosbess schijnt nadat het groepje “recente reacties” terug kwam, de kuierlatten te hebben genomen, en de wekelijkse kijk van Ratatouille op de politiek is ook al weer drie weken geleden.
  Raar allemaal.
  Anton Noë vraagt hoe het forum actief te houden, en iedereen roeptoetert er op los als er ook maar iets veranderd, en dan opeens is iedereen weer spoorloos verdwenen.
  Wordt er dan alleen gereageerd als het over het forum gaat?

  Cees.

  #210009
   le bricoleur
  Bijdrager

  Cees,
  aangezien de klusrubriek nog steeds de populairste op dit forum is (zowel qua onderwerpen als qua berichten/reacties) denk ik:
  Er is niet meer zo veel te klussen, de mensen hebben hun huizen klaar!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #210010

  Cees, wat doet de parttime Fransman zo al? Met Orange in de clinch om de adsl verbinding weer in de lucht te krijgen, bomen laten kappen, drie stère aan buches naar binnen sjouwen, vanwege de SNCF stakingen een keer op en neer naar Parijs geweest (604 km) om iemand op tijd op de Thalys te krijgen, een weigerachtige grasmaaier (en colère?) tot gehoorzaamheid weten te brengen, dagen bezig geweest met een oefening in het decoderen van een op het eerste gezicht eenvoudige bureaucratische (her)inschrijvingsprocedure inclusief 120 km rijden om de papieren zelf maar in te leveren etc. En zo nu en dan een antwoordje op dit forum, op nederlanders.fr of op een nieuw forum voor de Britten hier. Maar het aantal kijkers op het nu gesloten forum van FrenchEntree voor de “French wiring tips” alleen al, ooit in een paar jaar tijd meer dan 80.000, dat soort aantallen behoren tot een steeds verder verleden. Bij de statistics van de toenmalige forumsoftware stond vermeld als record voor het aantal gelijktijdige users online: iets van 570……Dat waren nog eens aantallen. Maar nu piekt het misschien bij 10 of 20. Brexit & zo plus een scheutje vergrijzing.

  En in aanvulling op wat Christian schrijft nog een keer deze link, ooit voor de vuist weg wat elementen op een rij gezet die in combinatie denk ik een aardig antwoord vormen op jouw verzuchting.

  #210011
   capitaine
  Bijdrager

  Ja je zou het bijna denken Christian.
  Maar naast klussen in huis, dan ga je toch een beetje in de tuin aan de gang?
  Of met een hobby, een wijnhuis bezoeken?
  Of is men ingekakt.

  Over wijnhuizen.

  In het mooie Renaison zijn we neergestreken tussen de akkers van de Côte Roannaise.
  De Côte Roannaise bevat een gebied van ongeveer 200 vierkante kilometer en heeft een bijzondere oude wijn geschiedenis mede door de Heer van Forez, de monikken van de abdij van Ambierle, en de kasteelheer Jacques Coeur.
  Later toen de stoffen-industrie zijn hoogtepunt bereikte was er geld genoeg om zich een goede wijn voor te zetten, en zo komt het dat kleine producteurs een voortreffelijke wijn maken van de Gamay-druif.
  Serol met de huiswijn van het beste restaurant ter wereld, JB Clair met zijn moeserende wijn die de wereld over gaat, Vincent Giraudon met de Quercus die driftig maar verleidelijk je gehemelte bewerkt bij een goed gebraad, of wat te zeggen van de zoete rosé van Michel Desormière of de droge rosé van Domaine de la Paroisse eens opgestart in het jaar 1680 en nog steeds in dezelfde familie.
  Ik heb gisteren de eer gehad een fles 1878 te mogen proeven, een wijn van stokken van 140 jaar oud (!)
  De mannen en vrouwen viticulture zijn druk in de weer met de nieuwe aanwas, alles is gesnoeid, Tonton Robert slaat nog wat palen in de grond om de ranken te begeleiden, Michel heeft een nieuw dak op de loods, en schoonzoon Guido is een museum aan het inrichten van de oude werktuigen van meneer Clair.
  Nu maar hopen dat de vorst is afgelopen, echt afgelopen bedoel ik.
  Afgelopen jaar in mei begon het opeens twee nachten te vriezen en ging meer dan een derde van de oogst verloren.
  Als U iemand ooit in de buurt is van Lyon/Maçon/Clermont-Ferrand, de Côte Roannaise is zeker de moeite waard.

  Cees.

  #210012
   bosbess
  Bijdrager

  Volgens mij Cees, leg je verbanden die er niet zijn. Ik de kuierlatten nemen omdat “Recente reacties” terug is van weggeweest? Dan schat je me toch een beetje te kinderachtig in. Ik schreef dat ik er nooit gebruik van maak. Voor mij had het dus niet gehoeven. Maar als anderen er plezier aan beleven, zal het me worst wezen.

  Op Nederlanders.fr is genoeg te doen. Maar dat forum vind jij ver beneden je waardigheid. Jammer voor je. Inderdaad gaat het er tussen sommige mensen niet altijd even plezierig aan toe, maar de grote lijn is toch dat de meeste leden van Nederlanders.fr positief zijn, dat je er veel op kunt steken en dat er ook leuke verhalen en wetenswaardigheden worden geplaatst die de moeite waard zijn.

  Heb je je wel eens afgevraagd waarom bijna alleen ouwe mannen hier aan het woord zijn en vrijwel geen vrouwen? Je kunt dat natuurlijk toeschrijven aan het feit dat de meeste aandacht hier uitgaat naar de klusrubriek. Maar ik denk dat dat niet de reden is. Het is eerder andersom. Hier wordt alleen gepraat over klussen, internet en tv, verwarming, inderdaad het forum (met veronderstellingen over de vuige bedoelingen van Anton die deze website voor de ondergang heeft behoed) enzovoort. Nederlanders.fr is véél gevarieerder en dat spreekt ook vrouwen aan.

  Natuurlijk, vrouwen hebben de neiging om te kletsen, niet to the point te blijven, kortom er een rommeltje van te maken. Maar vaak is dat gezellig, het brengt leven in de brouwerij en het maakt een forum de weerspiegeling van het leven. Dit forum is verworden tot een uitlaatklep voor sjacherijnige ouwe kerels, die het beschouwen als hún domein, de goeden niet te na gesproken. Niet voor niets zijn heel weinig vrouwen lid van dit forum.

  Het enige wat ik hier mis zijn de goed doortimmerde betogen van Jos. Rob en Jako hoef ik niet te missen, want die zijn gelukkig ook lid van Nederlanders.fr, waar ze tot mijn voldoening geregeld van zich laten horen.

  #210013
   capitaine
  Bijdrager

  Ik weet niet waar je het vandaan haalt dat ik Nederlanders.fr ver beneden mijn waardigheid vind.
  Je bent nog geen drie seconden terug of je vliegt me gelijk al weer naar m’n polsen met je scherpe tandjes.
  Ik ben ooit op Wonen en Leven terecht gekomen, en dat vond ik genoeg.
  Ik heb eens gekeken naar Nederlanders.fr, en zag er geen meerwaarde in, maar dat is al jaren geleden.
  Dat het hier een sjagerijnige oude manneforum is vind ik ook nogal heftig.
  Wonen en Leven was ooit een forum waar zowel mannen als vrouwen aanwezig waren, en het was er gezellig.
  Er waren veel verhalen, veel techniek, en elke dag wel weer wat nieuws.
  De grote vraag is waarom dat weg is, maar dat is niet om de sjagerijnige oude mannen die geen vrouwen dulden.
  Er is iets gebeurd waardoor een groot deel van de leden is wegglopen.
  Ik weet het wel, maar mag het niet zeggen.
  Als je terug gaat vindt je het vanzelf, maar of dat archief zo lang terug gaat weet ik niet.
  Ik ben bang dat het voor deze site gedaan is.

  Cees.

  #210020
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Beste mensen,
  Het bezoekersaantal van Infofrankrijk wordt niet echt door de activiteiten op het forum bepaald. Veel bezoekers weten IF te vinden als het gaat om [werkwoorden] in Frankrijk.

  Het forum heeft daarnaast een aantrekkelijke “architectuur” namelijk dat onderwerpen en discussies beter vindbaar zijn en dat er eenvoudig gezocht kan worden. Dat is anders dan de chronologische (first in/first out) ordening van het forum van NLFR. IF is misschien minder levendig maar wel meer het archief, de bieb.

  Ik zou graag een goed zichtbare verwijzing naar dit archief (en forum) plaatsen in NLFR. Daarmee zullen bezoekers van NLFR ook bij IF terecht komen.

  Wat is hierover uw mening?

  #210021

  @ Cees: inderdaad was het forum ooit veel drukker. Na enig aarzelen werd er zelfs tussen de rubrieken met vragen en antwoorden over het dagelijkse leven in Frankrijk, de overheid, het onroerend goed, verbouwen, een aparte koffiecorner ingeruimd voor de meer bavards-achtige onderwerpen. Ik herhaal het nog maar eens: voor een deel is het forum het slachtoffer van zijn eigen succes geworden. De discussies daar vormden aanleiding om de inhoud van de informatie op de website zelf aan te vullen. Christian’s artikelen over verbouwen werden talrijker en met steeds meer inhoudelijke diepgang en in het kielzog daarvan kwam ik in 2008 aan boord met een verhaal over de elektrische installatie in Frankrijk. Uiteindelijk allemaal gebundeld in een aparte website over het klussen in Frankrijk en sinds vorig jaar juni, in zekere zin terug van weg geweest, grotendeels terug te vinden in de “Verbouwen” rubriek van Infofrankrijk. Voor de standaard vragen hoeven mensen niet eerst langs het forum, ze gaan rechtstreeks naar de gebundelde informatie zoals die hier en dankzij Google op veel plaatsen op het internet te vinden is. Dat is voor de trouwe forum bezoeker in zekere zin een onzichtbare stroom van vragen en antwoorden die zich ergens op het internet afspeelt.

  @ Noë: opvallend blijft dat ondanks deze voor de routinier makkelijk te vinden informatie er toch wel eens verrast wordt gereageerd wanneer je de weg daarnaartoe met een eenvoudige link aanreikt. Op naar een apart zoeklicht op la une van Nederlanders.fr om de achtergrondinformatie hier makkelijker toegankelijk te maken. Misschien dat dit ook een wat andere indeling vergt van de openingspagina van Nederlanders.fr. Zo nu en dan hoor ik: ik vind het wat onoverzichtelijk daar en de zoekfunctie is niet meteen intuïtief te noemen. Ik denk dat het finetunen van de zoekfuncties samen met een nieuwe dwarsverbinding in deze “website catamaran” een goede gedachte is om koers te kunnen houden op de Internetzee.

  Praktische suggestie: geen idee wie er op NLFR naar de “groepen” aan de linkerkant van de pagina kijkt. Het zullen er niet veel zijn. Waarom daar niet de thematische inhoud van Infofrankrijk vermeld? Wonen, Leven, Leren, Werken, Ondernemen, Verbouwen etc.?

  #210022
   bosbess
  Bijdrager

  Cees, kijk, dat bedoel ik nou. Ik geef gewoon mijn mening over een onderwerp dat jij aankaart en direct word ik van scherpe tandjes beschuldigd. Dat moedigt niet bepaald aan. Wees blij dat ik op het onderwerp reageer en overweeg eens of ik ergens heel misschien een klein beetje gelijk zou kunnen hebben…

  Anton, ik heb het al eens vaker gezegd: de startpagina van InfoFrankrijk is buitengewoon onaantrekkelijk. Al die verschillende nieuwe onderwerpen door elkaar geven de indruk dat alles als los zand aan elkaar hangt. Veel beter zou zijn (naar mijn mening) om in het midden nieuws te plaatsen, met enkele regels tekst en vervolgens een link: Vervolg of Lees verder.

  Wie informatie nodig heeft kan gericht zoeken in de rubrieken en wordt niet geconfronteerd met nieuwe artikelen over de SCI, Van schuur tot woning, het Baccalaureat, Werk vinden, Zonnepanelen, Kopen en viager, Omzetten NL rijbewijs naar FR rijbewijs enzovoort, die klakkeloos door elkaar staan. Dat maakt een bijzonder rommelige indruk en nodigt niet uit om in de rubrieken te gaan zoeken.

  Vroeger (oma vertelt) schreef Wim Bavelaar regelmatig op de startpagina een artikel over zaken die op dat moment in de belangstelling stonden. Daar keek je naar uit. En daar reageerde je dan op in het forum. Nu kom ik zelden of nooit nog op de startpagina. Wat moet je met die bij elkaar geraapte verzameling onderwerpen waarvan de meeste mij niets interesseren? Als ik iets wil weten zoek ik het wel in de speciale rubrieken.

  Nu er niemand meer is om actuele artikelen op de voorpagina te schrijven zou de middenpagina gevuld moeten worden met FR Nieuws. Dat nodigt waarschijnlijk uit om in het forum te reageren. Links op de pagina zou je een rubriek kunnen plaatsen met Nieuwste onderwerpen en daar onder elkaar de nieuwste artikelen: SCI, Van schuur tot woning, Zonnepanelen, Rijbewijs omwisselen enzovoort.

  Ik ben wel geabonneerd op alle forumrubrieken, dus wanneer iemand iets in het forum schrijft krijg ik daar bericht van. Maar dat gebeurt tegenwoordig inderdaad nog maar zelden.

  #210026
   capitaine
  Bijdrager

  “Maar dat forum vind jij ver beneden je waardigheid”

  Inderdaad, ver beneden m’n waardigheid, en ga me niet vragen het je uit te leggen.

  Ik heb het wel zo’n beetje gehad.

  Cees.

  #210027
   jako
  Bijdrager

  De hoofdpagina vind ik ook onoverzichtelijk en in ieder geval geen uitnodiging voor een nieuwe bezoeker om eens een bericht te plaatsen. Bekende bezoekers weten het forum onderdeel wel te vinden, maar een nieuwe bezoeker?

  Die moet al de moeite nemen de kleine kolommen rechts bovenin te vinden, vervolgens ga je met de muis over de tabs en bij de tab forum krijgt de argeloze bezoeker als uitleg “Wannox-archief”. Dat is geen uitnodiging om eens op het tabblad forum te klikken. Die nieuwe bezoeker haakt af met het idee dat je op deze site geen vragen kunt stellen.

  #210028
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Ik zal de diverse suggesties volgende week met de WP expert bespreken. Er zijn best veel mogelijkheden om e.e.a. meer toegankelijk te maken.

  #210036
   le bricoleur
  Bijdrager

  Beste Anton, beste contribuanten in deze thread,

  ik vind een zoekfunctie erg nuttig. Met de software van mijn website is dat niet mogelijk, daarom heb ik de structuur zo inzichtelijk mogelijk gemaakt. Overigens: Nadat ik de toestemming gegeven had stukken uit mijn website hier over te nemen heb ik niet minder maar juist meer bezoekers op mijn website, 600 tot 800 ‘hits’ per dag, met uitlopers tot boven de 1.000.
  Christian, een van de ‘oude mannen’.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #210037
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Beste Christian,
  Ik ben blij te horen dat het aantal bezoekers is toegenomen. Zo hoort dat te werken. In de categorie “Verbouwen” staat jou website dan ook zeer prominent bovenaan.

  De zoekfunctie op IF is door ons juist zeer prominent gemaakt. De header is het meest in het oog springende element van iedere pagina. Daar kun je zoeken op allerlei termen.

  #210039
   bosbess
  Bijdrager

  Christian, mijn oprechte excuses. Je bent wel een oude man, maar geen sjacherijnige oude man. Jou bedoelde ik dus zeker niet en je hoeft je niet aangesproken te voelen.

  Bovendien had ik vergeten je te noemen als een van degenen die ik af en toe op Nederlanders.fr tegenkom en wiens wijze commentaren ik gelukkig naast die van Rob en Jako dus niet hoef te missen!

  #210041
   le bricoleur
  Bijdrager

  Bosbess,
  geen excuses nodig. Omdat ik me niet zo echt oud voel heb ik dat ook tussen aanhalingstekens gezet. Of had ik een smiley moeten plaatsen?

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #210072

  Bonsoir Bosbess,

  Het enige wat ik hier mis zijn de goed doortimmerde betogen van Jos.

  Dank voor uw vriendelijke woorden. Op de één of andere manier voel ik mij de laatste tijd minder geroepen tot het schrijven van uitgebreide verhandelingen. Op dit forum is het inderdaad wat stil aan het worden en dat geeft natuurlijk minder inspiratie. Het forum nederlanders.fr is voor mij een heel andere wereld waar ik mij persoonlijk niet thuis voel. Al met al heb ik dan niet meer zo veel te zeggen.

  Ik beperk mij daarom maar tot het verbouwen en klussen op dit forum, zo lang dat nog blijft leven.

  Salutations, Jos

  #210073
   Jeroen B, 62
  Bijdrager

  Besten,

  Nog een duitje in het zakje. Ik was meestal wel geporteerd van de commentaren van Taciturne. Ook al lang niet meer gelezen. Wat voor mij belangrijk is, hoofdzakelijk observerend, is dat discussies hier niet erg vaak ontsporen en dat een bepaalde mate van fatsoen en hoffelijkheid in acht wordt genomen. Dat zie ik op andere fora minder.
  En inderdaad, zoals door verschillende schrijvers geobserveerd, dit forum is inmiddels hoofdzakelijk op klussen gericht. Wat mij betreft niets mis mee, maar daar kun je heel verschillend over denken. En ook kan het vinden van de juiste snijboon ook een leuk topic zijn.

  Jeroen B,62

  Jeroen B, 62

  #210074
   capitaine
  Bijdrager

  Nadat ik de toestemming gegeven had stukken uit mijn website hier over te nemen heb ik niet minder maar juist meer bezoekers op mijn website, 600 tot 800 ‘hits’ per dag, met uitlopers tot boven de 1.000.

  Dat bevestigd mijn vermoeden wat ik al meermalen heb gezegd.

  Ben het ook met Jos eens.

  Cees.

  #210081
   bosbess
  Bijdrager

  Jos, inderdaad is het forum van Nederlanders.fr van een heel andere orde. En zoals Jeroen zegt, wil een discussie er ook nog wel een doodenkele keer ontsporen. Maar er komen ook interessante onderwerpen aan bod.

  Je kunt je onmogelijk ergens thuis voelen wanneer je alleen maar af en toe door de ramen naar binnen gluurt. Wanneer je door de deur naar binnen durft te gaan valt het best mee. Dan leer je elkaar wederzijds kennen en waarderen. Bovendien hoef je lang niet overal aan mee te doen.

  Zelf heb ik lange tijd de voorkeur gegeven aan dit forum. Van het andere was ik wel lid, maar ik was er nauwelijks actief. Nu is dat andersom. Wanneer ik een onderwerp wil aankaarten doe ik dat op Nederlanders.fr. Berichten en artikelen worden daar veel vaker gelezen en je krijgt ook veel meer respons. Niet altijd van geweldig niveau, maar die zitten er zeker wel tussen. Vaak ook gewoon vriendelijke reacties en die doen een mens goed, al zit ik er zeker niet op te wachten.

  Je moet gewoon het kaf van het koren kunnen scheiden. Het is een forum voor iedereen, mannen en vrouwen, en er wordt dus ook gekletst zoals iedereen dagelijks doet. Maar dat doet niet af aan het feit, dat je er ook veel kunt opsteken en dat het er (meestal) gewoon gezellig is. Een beetje zoals in een dorpscafé.

  Wanneer de sfeer van vroeger hier terugkwam zou ik zeker ook aan dit forum de voorkeur geven. Discussies blijven in het algemeen veel meer to the point, er wordt zakelijker gereageerd en leden zijn vaak deskundig en geïnteresseerd in diverse onderwerpen. Maar zolang Wim Bavelaar niet terugkomt (en dat doet hij niet) zal het forum steeds minder worden bezocht. Wim speelde ongemerkt, maar met een zekere autoriteit, toch een stimulerende en aansturende rol, ook in het forum. En tenzij we er met z’n allen de schouders onder zetten zal dat niet meer terugkomen.

  #210240
   Emiel Visser
  Bijdrager

  Tsjaa…. eerder lurker en nu actief hier sinds de aankoop van ons huisje. Vrouwlief is ook lid geworden op mijn aanraden.
  Ik ken geen voorgeschiedenis, dat interesseert me eerlijk gezegd ook geen zier. Als ik van eerdere fora die ik volgde en volg iets herinner is dat zuurheid forummoord is.

  Nu ben ik bouwkundig onderlegd, 43 jaar oud en soms sjacho, dus misschien past mijn profiel gewoon heel goed, maar ik ben best geholpen met de praktische en theoretische ondersteuning van de laatste dagen en dus heeft dit forum voor mij bestaansrecht. Als ik dan nu deze discussie zie over het format en niet over de inhoud wordt ik idd sjacho, een jammerlijke zelfvervulling.
  Laat ik het daarom vorstelijk stellen:
  De leden maken het forum, het forum is dood, leve het forum, leve de nieuwe leden….?

  Voor onze verbouwingsperikelen zie:
  https://www.facebook.com/Maison-des-P%C3%AAcheurs-175051099779558/

21 berichten aan het bekijken - 1 tot 21 (van in totaal 21)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account