Ramen en luiken

This topic has 12 reacties, 7 stemmen, and was last updated 7 years, 2 months geleden by dit.

 • Auteur
  Berichten
 • #199553
   assie
  Bijdrager

  Bij ons mogen geen kunststof ramen of deuren geplaatst worden. Zelfs niet de kunststof ramen die niet van out te onderscheiden zijn.

  #199560
   Silex
  Bijdrager

  Op Leboncoin staan meer dan 5000 fenêtre pvc te koop bij particulieren.
  Waarom willen die adverteerders zo graag van hun pvc ramen af?

  janv

  #199561
   le bricoleur
  Bijdrager

  Even (een beetje off-topic, maar het belicht de situatie):
  Deze foto heb ik genomen op het erf van een bedrijf dat kunststoframen en -deuren plaatst.
  15498359pz.jpg
  Toen ik de baas van dit bedrijf op de quatorze-juillet-viering tegenkwam vertelde hij mij het volgende:
  ‘Deze ramen en deuren heb ik gerecupereerd uit huizen waar ik nieuwe van kunststof geplaatst heb. Die verkoop ik aan renovatiebedrijven of handelaren in oude bouwmaterialen (hij noemde ook een bekend Nederlands adres). Daaraan verdien ik meer dan aan de nieuwe ramen. Zelf doe ik niets aan hergebruik want dat past niet bij mijn uithangbord.’
  Het was mij eerder ook opgevallen dat zijn mensen de oude ramen van een huis in ons dorp erg zorgvuldig verwijderden om elke beschadiging te voorkomen.

  Om op de originele vraag van Astrid een antwoord te geven:
  Neen, ik heb er geen ervaringen mee.
  Ja, ik heb een aantal vergane ramen vervangen door nieuwe dubbelbeglaasde houten ramen met goede dubbele afdichting.
  Ik heb ook eens bij ramen die nog in redelijke staat waren, maar enkelglas, aan de binnenkant van de raamnis een nieuw raam geplaatst. Resultaat: authentiek uiterlijk en driedubbele beglazing. Meer info beschikbaar als dit gewenst is.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #199564
   dit
  Bijdrager

  Bij ons mogen geen kunststof ramen of deuren geplaatst worden. Zelfs niet de kunststof ramen die niet van out te onderscheiden zijn.

  #199565
   dit
  Bijdrager

  geen out maar hout.

  #199563
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Mag dat niet van jezelf @Dit of vanwege voorschriften? En welke voorschriften dan?

  #199559

  Bonjour,

  Kunststof als constructiemateriaal voor ramen heeft een aantal specifieke eigenschappen waarmee in het gebruik terdege rekening moet worden gehouden. Bij de topklasse kunststof kozijnen wordt gebruik gemaakt van inwendige verstevigingen in de vorm van metaalprofielen. In de standaard “huis tuin en keuken kwaliteit” kunststof kozijnen is dat niet het geval en dat heeft zo zijn consequenties:

  Allereerst is daar het verschijnsel kruip. Kunststof kozijnen moeten zeer zorgvuldig worden gemonteerd. Staan ze bijvoorbeeld onder spanning of zitten de verankeringen aan de muur té ver van scharnieren of sluitingen vandaan, dan kunnen ze langzaam maar zeker blijvend vervormen en op den duur niet meer plezierig werken. Je krijgt dan van die “kraak piep knerp” geluiden bij het openen en sluiten.

  Omdat kunststof minder sterk is dan hout of metaal moeten de kozijnen dikker worden geconstrueerd. Ze maken dan al snel een wat “lompe” indruk in vergelijking met houten of metalen kozijnen. Zéker als het ramen met vakverdeling (“petits bois”) betreft. Zelfs als ze in hout-imitatie worden uitgevoerd herken je ze op een kilometer afstand. Om die reden is het ook vrijwel onmogelijk kunststof kozijnen te gebruiken als je in een “site classé” zit waar je toestemming van de Architecte de Batiments de France moet hebben.

  Als je eens de pech hebt om een kunststof kozijn te beschadigen, bijvoorbeeld een raam- of deurkozijn schampt, kraakt of laat openwaaien, dan kan reparatie een serieus probleem vormen. Soms moet iemand van leverancier of fabrikant langskomen met speciale harsen en toestanden, soms kan het gewoon niet en moet het kozijn worden vervangen. Bij houten kozijnen speelt dit probleem in veel mindere mate, die zijn met enige creativiteit vrijwel altijd netjes te repareren.

  In aanvulling op het bovenstaande verdient het aanbeveling niet domweg voor het allergoedkoopste kozijn te kiezen, maar terdege te kijken naar de mechanische sterkte, afwerking en kwaliteit, en de mogelijke nazorg van fabrikant of leverancier. Ik hoor positieve berichten over Tryba hoewel ik daar zelf geen ervaring mee heb.

  Last but not least is er natuurlijk het esthetische aspect. Persoonlijk vind ik die standaard kunststof kozijnen hooguit acceptabel in die typisch FR nieuwbouwhuizen die ze hier in de buurt “champignon” noemen. In oude gebouwen vind ik dergelijke kozijnen ronduit afschuwelijk en mogen ze wat mij betreft verboden worden. Maar wie ben ik?

  Salutations, Jos

  #199557
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Dank Jos voor deze heel nuttige info. Ik moest nog beslissen voor een bijgebouw, maar ben nu overtuigd. Het wordt (weer) hout.

  #199558
   le bricoleur
  Bijdrager

  Gedegen uiteenzetting, Jos. Bedankt.
  Maar bestaan er niet ook kunststof ramen met houtkern?
  Tenminste de kunststoffen VELUX-ramen zijn zo opgebouwd.15503290xw.jpg
  (Foto die ik gemaakt heb in de VELUX showroom in De Meern)

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #199562

  Bonsoir Christian,

  In mijn bovenstaande uiteenzetting spreek ik met opzet over de standaard “huis tuin en keuken” kwaliteit kunststof kozijnen. Dat zijn in principe de pure PVC kozijnen die je het vaakst tegenkomt. En die kennen de door mij genoemde nadelen.

  Als je verder gaat zoeken ontdek je een veelheid aan wat ik noem “hybride” kozijnen die zijn opgebouwd uit een combinatie van materialen, waaronder hout/aluminium, kunststof/hout en kunststof/aluminium, zoals bijvoorbeeld deze produkten van Finstral.

  Deze hybride kozijnen kunnen natuurlijk een passende oplossing vormen, en zullen in een aantal gevallen ook een aantal nadelen van de standaard kunststof kozijnen ondervangen. Echter, tot op dit moment schrik ik nog een beetje van de prijzen. Bovendien zijn dit fabrikantspecifieke systemen met het risico van verdwijnen van “jouw” fabrikant. Last but not least ben ik nog niet in alle gevallen overtuigd van de voordelen van dergelijke systemen ten opzichte van “gewoon” hout, met name waar het gaat om repareerbaarheid.

  En ja, ik heb ook een aantal Velux dakramen met een aluminium buitenafwerking op een houten kern, maar ik vind een dakraam van een andere orde bouwkundige uitdaging dan een gewoon venster of luik.

  Om die redenen blijf ik persoonlijk een voorkeur houden voor de ouderwetse houten kozijnen. Maar nogmaals, dat is mijn persoonlijk inzicht.

  Salutations, Jos

  #199555
   ratatouille
  Bijdrager

  Hout heeft een mooiere uitstraling omdat het vaak niet geheel strak is, het ‘ leeft ‘ een beetje, maar als je een houten kozijn van een dikke coating voorziet dan gaat het toch wel een beetje lijken op kunststof, (zie de Velux houten kern met polyurethaan mantel). Die Velux GGU is overigens erg goed gefabriceerd tegen optredende spanningen (zie de foto), en geschikt voor plaatsing in vochtige omgeving. En behoeft geen laklaag meer.

  Soms zie je wel eens kunststof kozijn die echt mooi en kwalitatief goed is. Er is ook veel junk.

  #199556
   le bricoleur
  Bijdrager
  Quote:
  Quote uit Jos le Conseiller op 15/08/2013 00:20
  Als je verder gaat zoeken ontdek je een veelheid aan wat ik noem “hybride” kozijnen die zijn opgebouwd uit een combinatie van materialen, waaronder hout/aluminium, kunststof/hout en kunststof/aluminium, zoals bijvoorbeeld deze produkten van Finstral.

  Jos, weer een heel nuttig antwoord. Het lijkt bijna op de tijd van het Bauhaus, jaren ’20: heel veel nieuwe technieken waarvan alleen een klein aantal na jarenlange ervaring gemeengoed wordt, de andere zijn als minder nuttige tussenstappen de geschiedenis ingegaan.
  Over vijftig jaar (als ik dan nog leef) zien wij wat heeft overleefd.
  Zolang neem ik de beste kwaliteit hout – eeuwenlang bewezen degelijkheid. Eiken, twee keer zo duur als grenen, tien keer zo lange levensduur (spijker me niet vast op de precieze getallen).
  Salutations!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #199554

  Bonjour Christian,

  Quote:
  Quote uit le bricoleur op 15/08/2013 19:27
  (spijker me niet vast op de precieze getallen)

  Tsja, spijkeren. Ook weer zoiets dat niet goed lukt met kunststof kozijnen. 😀

  Salutations, Jos

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account