Open brief aan president Francois Hollande

Dit onderwerp bevat 47 reacties, 17 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 4 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #193487
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour,

    Een 20-jarige Franse studente legt in een open brief aan president Hollande uit waarom ze voornemens is Frankrijk te verlaten. Als je deze brief leest, alsmede de reacties op het artikel, krijg je toch een wat ongemakkelijk gevoel over de toekomst van La Douce France. Als u dat nog niet had, dat is.

    Werkelijk dood- en doodzonde dat dergelijke intelligente en weloverwogen formulerende jonge mensen geen andere uitweg meer zien dan de wijk te nemen naar het buitenland.

    Het stemt mij tot nadenken.

    Salutations, Jos

    #193494
     Anoniem
    Inactief

    Ik ben te oud anders verliet ik ook Europa. Mensen die nog geloven in Europa zijn ziende blind.

    #193495
     Anoniem
    Inactief

    .

    #193496
     Wim Bavelaar
    Moderator

    Termen als ‘geniepig’ en ‘oprotten’ passen hier niet. Exit heeft gekozen om als exit hier door het leven te gaan. Je kunt altijd een privé bericht sturen, want het melden van e-mailadres is op dit forum noodzakelijk.

    Wim

    #193497
     Noë
    Sleutelbeheerder

    ‘T is een discours zoals ik ze weinig in Frankrijk zie, Jos. Mensen die echt beseffen dat Frankrijk te veel overheidsbeslag heeft, die luidop de hoogte van de taksen en de verspilling durven aan te klagen. Dat wordt hier nogal snel voor egoïstisch aanzien. Nu ja, ook de schuld van de verschillende socialistische regeringen die loon naar werken verketterd hebben.

    Maar anderzijds, de overgrote meerderheid van de Fransen is diep vanbinnen doordrongen van de cultuur waarin ze opgegroeid zijn. Een zekere tot sterke mate van socialisme is hun eigen. Ze zijn verschrikkelijk monocultureel en van het buitenland kennen ze, zelfs al beweren ze het tegendeel, ab-so-luut niks. Da’s iets wat me nu al maanden stoort, dat constante gezeur over het buitenland, zowel in positieve als negatieve zin. Ik werk al mijn ganse carriere op internationaal niveau, in verschillende landen, en de Fransen die, zelfs als ze in het buitenland wonen, een zekere afstand kunnen nemen van hun francitude, kan ik op één hand tellen.

    Dus als puntje bij paaltje komt, zal men blijven zeuren over het buitenland. En men zal z’n instellingen wat hervormen, vooral niet te zwaar dan. Want men is bang van de straat. Maar ondertussen gaat ’s lands industrie (en economie) wel ten onder. Dat weet ik nu al zeker. Uiteindelijk zal er het vangnet ‘Europa’ overblijven, maar hoelang Noord-Europa dit nog gaat blijven pikken? Niet lang meer mag ik hopen.

    #193498
     bosbess
    Deelnemer

    Het is nu juist de franse nationale beperktheid, Gautier, die maakt dat ze hier zo klagen. Dat doen ze in NL beter. Daar gaat het echt niet voorspoediger dan in LDF en de brief had ook door een NL student aan Mark Rutte geschreven kunnen zijn, maar er wordt veel meer begrip opgebracht voor de situatie waarin we nu eenmaal verkeren. Ook NL haalt de 3% norm niet en heeft uitstel gekregen van Europa. Precies zoals Emiel Roemer al voor de verkiezingen voorspelde, hetgeen hem toen algemene verkettering opleverde en hem de verkiezingswinst kostte. Maar in NL wordt, anders dan in LDF, de regering niet iedere maand de maat gemeten door de media, met de voorspelbare gevolgen voor de steevast direct daarop gehouden populariteitspeilingen. Fransen vergeten, de media voorop, dat er een wereldcrisis heerst, die niet in Frankrijk of in Europa is begonnen en daar ook niet kan worden opgelost.

    Eén ding moet ik de jongedame nageven: ze legt niet alleen de schuld van de crisis bij de socialisten en bij Hollande, maar bij de hele politiek. De crisis is in 2008 begonnen en anders dan Hollande heeft de heer Sarkozy weinig gedaan om haar te stoppen, in tegendeel.

    Hopelijk leert deze tweedejaars studente in de rest van haar studie hoe de wereld in elkaar zit en altijd heeft gezeten. Als dan nog steeds het voornaamste doel in haar leven rijkdom, een groot huis en kindertjes vormt, is de crisis wellicht een zegen voor haar. Laat haar maar eens gaan wonen en werken in landen waar ze zogenaamd geen last van de crisis hebben. Een tijdje in Afrika en Zuid-Amerika, of Bangladesh misschien? Daar is inderdaad geen crisis: óf ze hadden al niks en hebben dus niks te verliezen óf ze worden zwaar uitgebuit door hun slavendrijvers, die daarmee kunnen concurreren met onze economie. Als je daar werkelijk rondkijkt, dus niet als kaderlid van een multinational opgesloten op een compound, dan schaam je je inderdaad voor je onmetelijke rijkdom van iedere dag zoveel eten en drinken als je wilt, je fatsoenlijk kunnen kleden en een behoorlijk dak boven je hoofd hebben. En plezierig en goedbetaald werk. Dan kan ze daarna tevreden naar Frankrijk terugkeren en een van de door Hollande geschapen en nog te scheppen onderwijsbanen accepteren. Haar rijkdom aan levenservaring zal een verrijking betekenen voor de franse jeugd. Materieel zal ze er niet rijk van worden, maar ze zal er wel comfortabel van kunnen leven met haar kindertjes. En als ze toch nog steeds rijk wil worden, kan ze altijd nog de politiek in gaan…

    #193499
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Clara’s litanie is ’n goede weerspiegeling van ’n gelaten, verwende generatie. De vele reacties zijn boeiender.

    “De schouders eronder”, “ertegenaan met z’n allen !” lees je ook. Heet dat solidariteit ? Verfoeilijke solidariteit ?

    Hup jongens & meisjes, we gaan er met z’n allen tegenaan. Er moet gewerkt worden, en hard, tot de dood erop volgt en anders tot je zeventigste. Dat er ’n grote mentaliteitsverandering noodzakelijk is, is duidelijk.

    En vertrekken naar ’t buitenland terwijl je ‘Engels’ hebt geleerd van ’n juf die nog nimmer in London is geweest ? Onderwijs onderwijs onderwijs, goed onderwijs.

    Peter.

    #193500
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Knap stuk Bosbess!!!

    #193501
     Anoniem
    Inactief

    .

    #193502
     Anoniem
    Inactief
    Quote:
    Quote uit Chambres dHotes Les Vieilles Tantes op 11/05/2013 18:13
    Exit, erg kinderachtig om te komen en plotsklaps weer te verdwijnen.
    Je doet me denken aan iemand waarvan we absoluut niets mogen weten.

    Het is hier in entre Bavards; mag ik dan zeggen dat als je zo geniepig bent je gewoon op moet rotten?
    Of laat op z’n minst een naam achter, dan heb je pas fatsoen.

    Excuus Meneer Chambres dHotes Les Vieilles Tantes dat ik niet voldoe aan uw normen maar ik reageerde op het eerste bericht en ik dacht dat ik niets onfatsoenlijk had opgeschreven maar kennelijk heeft u daar een andere mening over.Ik zie trouwens bij u ook geen naam staan en bij heel veel forumleden niet.
    Maar voor u wil ik er wel een naam onder zetten.Het enige wat ik nog kwijt wil is dat uw reactie meer zegt over u dan over mij.
    Vriendelijke groet ED.

    #193503
     Anoniem
    Inactief

    .

    #193504
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Mademoiselle Clara G is in het tweede jaar van een studie “histoire” aan de Sorbonne. Dat is heel mooi. Dat is echt een studie waar haar Moederland “en crise” op zit te wachten. Collegegeld een fractie van wat in andere landen gebruikelijk is. Pappa en Maman ktijgen extra “parts fiscaux” voor de studie. En dan ook de nodige subventions om te kunnen wonen als ze niet gewoon thuis zit.
    Reken maar dat ze na haar studie direct de WW in kan. Jarenlang wellicht. Natuurlijk niet haar schuld. Maar van de babyboomers, de socialisten, de plucheklevers…..

    Steven

    #193505
     Anoniem
    Inactief
    Quote:
    Quote uit Chambres dHotes Les Vieilles Tantes op 12/05/2013 10:49
    Meneer Ed Exit, ik heb mijn excuses aangeboden, ik hoopte dat dit voldoende was, meer kan ik niet doen.
    Ik kan geen flesje wijn noch bloemen aanbieden, U bent geheel onbekend op dit forum, nou ja, exit dan maar, terug naar de inhoud.
    Op mijn gegevens kunt U trouwens lezen dat ik Cees heet, maar hoe kon ik zo dom zijn, als je zelf al niets invult ga je ook niet kijken wat de ander heeft ingevuld.

    fijne zondag.

    Meneer Cees, excuses aanvaard, het enige wat ik nog niet begrijp is waarom er forumnamen bestaan en ik dan vervolgens op de forumnaam moet klikken om dan een of andere omschrijving moet lezen om te weten wie u bent. U schrijft b.v dat u tussen “horken van mensen” woont, dat zijn dus uw buren neem ik aan, mmmmm.
    Verder wil nog even vermelden dat ik al jaren op het forum aanwezig ben maar door allerlei problemen met aanmelden heb ik al meerdere accounts gehad en waarom ik geen informatie verstrek is dat ik dat helemaal niet wil delen met de wereld op internet.Als je tegenwoordig niet op Facebook zit en niet betaald met een creditcard wordt je gezien als a-sociaal of crimineel.
    P.s Betalen via internet in Frankrijk gaat hetzelfde als in Nederland.

    Gr Ed

    #193506
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Deze discussie is weer verworden tot een dwaas gehakketak over privacy deze site en mensen die dat weer aangrijpen om iemand aan te vallen. Kinderachtig, maar ook tekenend voor deze site. Verwijten als zijnde een meeuw zijn ook gebruikelijk, zonder dat dit op iets is gestoeld. Iemand die niet zijn privacy bewaakt is een uiterst dom mens.
    Ik zal daar niet verder op ingaan, want want niet weet wat niet deert.
    Het valt mij wel een beetje tegen van Cees, dat hij nu weer de aanstichter is. Je ziet, dat hij wat oud is geworden en vergeten is wat hij in zijn jonge jaren heeft geleerd.

    Aan de andere kant ben ik het eens met veel wat in dit draadje is geschreven. Zelfs met de zure opmerkingen van Taciturne. Die opmerkingen zijn een aanval (onder de gordel weliswaar) tegen de schrijfster, en als zodanig zijn het zinloze opmerkingen, maar de opmerking zelf raakt wel een van de kernen van het probleem: Mag iemand Spaans studeren als er geen werk is voor ‘spanologen’
    Dat is een verschrikkelijke verspilling van geld en brains. Mijn antwoord zou dus zijn: nee natuurlijk niet.
    Het onderwijs is een een groot problemen in Europa (te simpel van opzet en te ongemotiveerd in studierichting).
    We weten allemaal wat de problemen zijn dus daarover hoeven we verder in dit draadje verder niet op in te gaan.

    De analyse van Bosbes is modieus en typisch voor haar generatie, maar dat is ook alles wat je erover kunt zeggen.

    In een vorig draadje heb ik een stukje aangeplakt, waarin ik melding maakte van de door kenners verwachte droeve afloop van de EU, inclusief de Euro en veel individuele lidstaten, waaronder Frankrijk. Het enige wat de individuele lidstaten kan redden is hun eigen flexibiliteit. Frankrijk was strategisch altijd voor de EU en voor de Euro en Nederland was altijd tegen de Eu. Nederland ligt en lag tegen het standpunt van Engeland aan.
    In Nederland wil de meerderheid asap uit de EU treden. Er stond in de NRC een zeer lezenswaardig stuk over de politieke onstaansgeschiedenis van de EU, die veel duidelijk maakt. Ik heb een pdf, die ik graag met u zou delen, maar moet nog nadenken hoe ik dat kan doen.

    #193507
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Er is er maar één die de waarheid kent blijkbaar, niet waar HansPiet?
    Sorry hoor, maar je commentaar is in zichzelf al een illustratie van hetgeen je meent te moeten weerleggen. Geen haar beter dus dan degenen die er op aanvalt te “kletsen”

    Jaap

    #193508
     Noë
    Sleutelbeheerder

    En… daar gaat het weer.. Ik pak er deze keer een lekker glas wijn bij en wacht rustig af.

    Met groet Albert.

    #193509
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @ Jaap Pijpe: Ik zeg nergens dat iemand ‘kletst’
    Jij denkt kennelijk, dat jij mag beoordelen wat iedereen denkt of zegt. Hou daar nu eens mee op.
    Ik weet DE waarheid niet, omdat die niet bestaat. Misschiet schat ik vanuit mijn andere opleiding,achtergrond en ervaring dingen anders in. Maar misschien komt het omdat ik veel lees en niet gebonden ben door of aangetrokken voel tot welke geografische locatie dan ook. Dat laatste is mijn perobleem met Bosbess, die als ze over politiek wil praten altijd zich wil afzetten tegen Nederland, en inderdaad wat zij zegt in dit verband slaat nergens op. Zo dat is eruit 😀

    #193510
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Weer ’n draadje dat ik niet langer hoef te volgen.

    Peter.

    #193511
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik neem aan, dat de laatste drie reacties – al dan niet bedekte – moties van wantrouwen zijn, nu dan verspil ook geen moeite om hieraan deel te nemen. Ik vind het leuk, maar niet tegen wil en dank van andere gebruikers. Blijf lekker ons-soortig doorpraten en laat je door mij niet in de war brengen.

    #193512
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dank voor je reactie HansPiet. Het staaft wat ik al schreef.
    Voor de anderen. Entre bavards is wat het is.

    #193513
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Welke kant gaat dit forum op?
    Ik voel mij hier niet thuis.

    #193514
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @HansPiet: Nederlanders in meerderheid tegen de EU?, alleen bij PVV stemmers.

    Nederland behoorde tot de oprichters van de EU, in tegenstelling tot het VK wat later tot 3 keer toe moest bedelen om toegelaten te worden en vervolgens slechts ageerde tegen de unie, zoals al voorspeld door Charles de Gaulle die deze toelating dan ook twee keer blokkeerde.

    Het gras is echt niet groener bij de buren, alleen koeien denken dat. De propaganda van de angelsaxen klinkt leuk: gewoon geld bijdrukken lost alle problemen op, niks geleerd.

    #193515
     Anoniem
    Inactief

    .

    #193516
     bosbess
    Deelnemer

    HansPiet, dank voor je bijdrage aan deze discussie. Je noemt een interessant punt, op basis van wat Steven schreef: kan iemand iedere studierichting kiezen die hij maar wil, ook al is er geen behoefte aan mensen met de door hen gekozen richting? In principe leiden academische studies niet op voor een bepaald beroep. Het is een algemene wetenschappelijke vorming op een bepaald gebied, dat wordt verruimd door allerlei bijvakken al dan niet naar keuze, zoals bijvoorbeeld filosofie, psychologie of economie. Natuurlijk wordt een medicijnenstudent geen rechter, maar het staat ook zeker niet vast dat hij na zijn studie daadwerkelijk arts wordt. En een rechtenstudent hoeft ook geen advocaat of rechter te worden. Wetenschap is ook belangrijk. Ik neig dan ook tot het standpunt, dat iedereen altijd de studie mag kiezen die hij wenst, ongeacht de arbeidsmarkt, maar dan moet je ook niet klagen als je geen werk vindt in jouw studierichting.

    Volgende punt: ik verwijs altijd naar de NL economie. Inderdaad. Maar dat doe ik alleen als reactie op de hier steeds terugkerende doemdenk-voorspellingen ten opzichte van Frankrijk sinds Hollande president is. Waarom vergelijk ik met Nederland? Omdat wij daar vandaan komen en omdat ik het nieuws in Nederland nog steeds nauwlettend volg. Dus zie ik, als hier voor de zoveelste keer zo’n frans ondergang-scenario wordt geschilderd, dat je dat net zo goed door Nederland zou kunnen vervangen. Of zoals Jako zegt: het gras is niet groener bij de buren.

    Punt 3: met Jako kan ik zeggen dat Nederlanders absoluut niet in meerderheid voor het verlaten van EU en euro zijn. En in de grote geschiedenisquiz op de NL tv leerde ik zaterdagavond dat Frankrijk (Mitterand) dé initiatiefnemer tot de euro was.

    Punt 4: ik redeneer vanuit een gedachtengoed dat in mijn generatie “modieus” was. Jazeker, ik redeneer met enig heimwee uit een tijd toen er algemeen nog veel meer sociale verbondenheid werd gevoeld met kansarmen in de samenleving. Toen veel jonge mensen die studeerden dat als een voorrecht beschouwden en niet alleen maar materiële rijkdom voor ogen hadden. Zij voelden een verplichting tegenover de samenleving en tegenover mensen die door welke omstandigheid dan ook buiten de maatschappelijke boot vielen. Zo ontstonden onder meer de advocaten-collectieven, waar advocaten uit politiek en sociaal principe alleen maar cliënten hielpen, die een advocaat niet konden betalen. Daarvoor ontvingen ze een minimum vergoeding van de staat. Ze vestigden zich in sobere, laagdrempelige panden en stonden alleen maar huurders bij tegen verhuurders, werknemers tegen werkgevers, buitenlanders tegen de staat, kortom alleen maar kansarmen tegen machtigen. Zo kregen mensen die nooit hun recht konden halen, eindelijk ook een kans. Oorspronkelijk met enig dédain bekeken werden ze al gauw gewaardeerde en gevreesde tegenstanders.

    Dit is maar een voorbeeld uit een tijd toen de verzakelijking en het materialisme nog niet tot algemene norm waren verheven. Modieus is een verkeerd woord, het was een tijdgeest. Toen er, hoewel we in het algemeen minder bezaten, veel minder werd geklaagd. En als je iets te klagen had, dan deed je er iets aan. In die tijd werd je als solidair mens ook niet van afgunst op de rijken beschuldigd. Ja, ik zou willen dat die tijdgeest eens door deze generatie zou blazen. De mondialisering brengt veel goeds, maar ook veel kwaads. Onder andere de kille zakelijkheid en geld voorop, ook over de ruggen van kansarmen in de samenleving. The survival of the fittest, een dagelijks gevecht om te overleven in plaats van samen leven. Sorry als dit allemaal een beetje klinkt als “oma vertelt”.

    Hollande heeft nog vier jaar te gaan. We zullen zien wat de toekomst brengt. Ik heb gezocht naar je NRC-artikel, maar ik kan het nergens vinden, niet op Google en niet bij de NRC zelf. Heb je een link?

    #193517
     Anoniem
    Inactief

    .

    #193518
     bosbess
    Deelnemer

    Nergens heb ik beweerd dat vroeger alles beter was. Ik heb gereageerd op HansPiet, die zei dat ik redeneerde vanuit mijn generatie. Dat is gedeeltelijk waar. Er heerste toen toch een iets andere tijdgeest. Dat heb ik willen illustreren en ik heb gewenst dat iets van die tijdgeest terug zou kunnen keren.
    De jongen piepen niet altijd zoals de ouden zongen, maar ik ben trots op mijn kleindochter, die werd toegelaten tot de International Business School, maar uiteindelijk weigerde. Toen ze er kwam kennismaken en vertelde dat ze een paar jaar in de horeca had gewerkt om haar studie te kunnen bekostigen, was de reactie van een van de mede-kandidaten: “Oei, dat zijn wel erg domme mensen, hè?” En een ander, toen ze vroeg hoe zij de studie bekostigde, vond het maar egoïstisch van haar ouders dat die de dure school niet willen (lees: kunnen) bekostigen). Mijn kleindochter vond dat schokkend. En terecht.

    #193519
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @BosBes: In theorie heb je gelijk. Maar de werkelijkheid ligt anders. Mensen gaan studeren waar ze belangstelling voor hebben, maar zijn individueel later wanhopig als ze geen baan kunnen krijgen. Maatschappelijk is het gevolg bovendien overscholing, een belangrijke bron voor sociale onrust. In Europa wordt een steeds groter deel van de bevolking ‘academisch gevormd’, vooral omdat de inhoud van de vakken en de eisen voor de examens steeds minder voorstellen.In NL is dat inmiddels tot de politiek doorgedrongen en zegt men de helft van alle studierichtingen te willen afstoten.

    Ikzelf ben begonnen met wis- en natuurkunde zoals velen van mijn examenklas, anderen zijn medicijnen gaan studeren. Ik heb zelf noot gewerkt in het gebied waarin ik ben opgeleid Ik ben op basis van employmentprognoses omgezwaaid naar Econometrie, maar ik ben ook daarin nooit echt werkzaam geweest. Mijn academische opleiding was heel breed en heeft 6 jaar geduurd. Tegenwoordig mag je 4 jaar studeren en moet je klaar zijn een andere kant was, dat de opleidingen zo eenvoudig zijn geworden dat velen twee of zelfs drie academische opleidingen in die 4 jaar volgen. Ik heb evenwel wel studie zelf betaald, zonder beurs, maar met weinig collegegeld in die tijd.
    Je mag van mij iedere studie volgen, maar doe dat dan niet op kosten van de gemeenschap. Dat kan de gemeenschap zich niet permitteren.

    @Bosbes en Jako: Met betrekking tot de EU en de EURO: dat is het verhaal, dat men graag wil horen. Er is een keer een volksraadpleging geweest en die leidde tot een afwijzing. Daarna nooit meer.
    Ik wil jullie per mail dat artikel uit de NRC toesturen als PDF, maar dat lukt zo niet.
    Dat Mitterand graag de EURO wilde is logisch: Frankrijk ging vanaf het begin van de 20ste eeuw van devaluatie naar devaluatie. Dat vond de regering van Frankrijk uiterst genant en maakte Frankrijk tot de monetaire zieke man van Europa. Ik herinner mij nog koersen van NLG 3.00 per FFr tot later NLG 0.30 per FFR. En denk aan de ‘oude Franc’ en de ‘nieuwe Franc’. Frankrijk leek wel op de republiek van Weimar tijdens het interbellum.

    Jullie mogen natuurlijk wel vanuit je eigen achtergrond redeneren, maar je moet jezelf – als education permanente – wel bewust maken van de zich snel wijzigende omstandigheden.
    In het niet zien van die zich wijzigende omstandigheden zit het probleem.. Een paar jaar (denk ik) geleden, vertelde ik op deze site, dat ik vanaf mijn tienerjaren in een franse auto reed. Een keer een VW golf, maar na een jaar ingeruild voor een Franse auto. Voor mijn laatste auto ging ik weer naar de Peugeot dealer en die liet mij de nieuwste 4008 zien. Alle modellen in de showroom voelde echter zo 20-ste eeuw aan, dat ik snel ben weggegaan. Daarnaast was een Kia dealer en ik rijd nu tot volle tevredenheid in een Kia sporatage automaat. Bij de peugeotdealer was alles ‘niet leverbaar of alleen met bijbetaling leverbaar’.
    De duitse automerken en Kia groeien en bloeien, terwijl de Franse automerken steeds minder verkopen. En dan ben ik nog niet eens autogek (want ik mag op mijn leeftijd toch niet meer rijden)
    De tijdgeest van jou, Bosbes, heeft ons het zwaar weer bezorgd. Want die zogenaamde vrijgevigheid en het grote gevoel voor de zwakkeren in de samenleving hebben geleid tot keuzes, die wij niet konden betalen en werden alle harde keuzes niet gemaakt. Dat laatste is het ergste. Een mooi voorbeeld is dat de Engelse regering op zoek is naar de buitenlandse jongeren die vele miljoenen aan studielening hebben gekregen maar inmiddels zijn ondergedoken om de aflossing van die leningen niet te hoeven doen; die studenten hebben van het begin af aan, onjuiste informatie hebben gegeven om toch maar voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten.
    Zo gewijzigde omstandigheid is, dat je moet aannemen, dat mensen – van student tot president – zal proberen de zaak te flessen. Dat is niets nieuws, dat is namelijk waar onze politieke samenleving op is gebaseerd (Hobbes). De amerikanen hebben hun samenleving gebaseerd op de andere kant (John Locke) en die doen voor ons daarom wel heel naïef aan.

    Ik geloof niet dat het roer echt omgaat in Europa, dus daarom geloof ik niet dat de staten binnen Europa het zullen redden. Bijvoorbeeld men blijft kiezen voor dubieuze Oostbloklanden in plaats van Turkije.

    #193520
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Toezending van een PDF naar Bosbes en Jako lukt niet. Hoe moet dat hier?

    #193521
     Anoniem
    Inactief

    .

    #193522
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Om op Clara terug te komen: ik zou zeggen vooràl gaan!! Hoe meer jongeren vertrekken hoe beter. Maar ga uit gezonde nieuwsgierigheid. Kennis maken met andere culturen, talen leren, zien hoe het ook anders kan!! Hoeveel van de 52% zullen werkelijk vertrekken? Jongeren gaan gelukkig steeds vaker een stage periode of studiejaar of twee doen in een ander land. Whoofing is ook erg in trek. Ik hoop dat deze jongeren met andere inzichten terugkomen en de basis leggen van een land en vooral volk die verder kijkt dan de Alpen, de Pyrenéen en le Nord!
    Clara is wel het produkt van de “tout m’est acquis” generatie. Ik ben een moeder van 3 uit deze leeftijdgroep. Het verschil bij mij was; je favoriete sport ok, maar de laarzen komen van de Decathlon en wil je de Soubirac-laarzen dan ga je voor het verschil werken. De oudsten hadden vanaf hun 16e een cdi bij de mcDo, op hun 20e manager!! BacS, studies, alles gedaan mét hun baantje erbij én de zorg voor de paarden! En Bosbess, mijn zoon heeft nooit problemen gehad met het feit dat hij naast zijn studie werkte (wel trots op een goed gevulde CV op hun 22e!)

    Internationale business studie is in Frankrijk heel duur, daar moeten velen een lening voor nemen (ongeveer 7.000 € per jaar) daar komen nog de huisvestingskosten bij natuurlijk. Wetenschappelijke studies (grandes Ecoles INSA Ensta etc.)zijn daarentegen helemaal niet zo duur, een euro of 1.000 per jaar (Polytechnique krijgen ze zelfs een salaris!!) De kosten van de Universiteiten zijn ook heel verschillend, zo zijn de inschrijfkosten in Aix en Provence heel erg hoog!
    APL krijgt de student als hij onafhankelijk is van de ouder, en als de student onafhankelijk is van de ouder kan de ouder hem niet meer als extra part opgeven in de declaraties (dit n.a.v. de opmerking van Taciturne. Wel kun je als ouder een pension alimentaire afschrijven, maar dat is weer uitkijken ten opzichte van de toekenning APL van je student.
    Clara kan met haar studie “Histoire” ook veel kanten uit,zoals een diploma école du Louvre erbij en ze verdient goudgeld in het gidsenvak in Parijs. Ze moet alleen haar oogkleppen afdoen en ze moet vergeten dat alles je niet zo maar aan komt waaien!!

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 48)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?