Ontbinden compromis de vente door koper

This topic has 5 reacties, 4 stemmen, and was last updated 7 years, 4 months geleden by Anoniem.

 • Auteur
  Berichten
 • #202319
   jdouwstra
  Bijdrager

  Enige tijd geleden heb ik op het forum een vraag gesteld over ontbinden compromis de vente door koper. Ik heb daarop een aantal reacties ontvangen waarmee ik aan de slag ben gegaan. In de compromis de vente waren geen ontbindende factoren opgenomen, reden waarom ik begin december zowel notaris als makelaar heb aangeschreven met verzoek om binnen een week een schriftelijke verklaring van koper te overleggen waarin hij motiveert waarom hij van de koop afziet. Omdat ik na twee weken geen reactie had ontvangen heb ik 24 december mijn vraag nogmaals aan beide partijen gesteld. Tot nu toe hullen makelaar en notaris zich in een stilzwijgen.

  Ik kreeg het advies om een advocaat een stevige brief te laten schrijven. Kan dit een willekeurige advocaat zijn of moet deze gespecialiseerd zijn in Frans recht?
  Ook kreeg ik de tip om de Orde van Notarissen in het departement een aangetekend schrijven te doen toekomen. Wie weet hoe ik aan het adres van de Orde in het departement kom? In ons geval gaat het om departement 83, de VAR.

  Om de 10% van de prix vendeur te verkrijgen moet ik een juridische procedure starten. Dit schijnt in Nederland ook zo te zijn als een koper op een dergelijke manier van de koop afziet. In Nederland zijn er bedrijven/kantoren die zich gespecialiseerd hebben in deze materie en die werken op basis van no cure, no pay. Wie weet of er in Frankrijk dergelijke (betrouwbare) bedrijfjes actief zijn?

  Ik krijg er zo langzamerhand een beetje een vreemd gevoel bij dat ik geen enkele reactie ontvang, noch van de notaris noch van de makelaar. We zijn inmiddels bijna twee maanden verder vanaf het moment dat ik bericht ontving dat koper van de koop afzag en er zit totaal geen schot in de zaak. Wat kan ik doen om meer druk op de zaak te zetten?

  Dank alvast weer voor jullie adviezen.
  Jacqui

  #202322
   JP
  Bijdrager

  Misschien een open deur, maar hebt u inmiddels gesproken met de notaris, of is het bij mailcontact gebleven. Rechtstreeks contact is heel veel beter dan onpersoonlijke mails. Mocht de franse taal een probleem zijn, vraag dan assistentie bij iemand die u begrijpt (nl spreekt en frans!) en voor wie de problematiek dagelijks brood is. Even googlen of mail mij even prive. Succes !

  #202324
   Anoniem
  Inactief

  In Frankrijk werkt in ieder geval een email zelden. Men beschouwt dat niet als een bericht. Dat geldt ook voor notarissen. Ik neem aan, dat je in dit geval geen mail hebt gestiird maar een aangetekende brief. Dan is het nu tijd voor een bezoek aan de notaris, al dan niet begeleidt door iemand die redelijk Frans spreekt. Zo goed hoeft dat niet te zijn, zolang u maar niet boos bent en u de problematiek goed begrijpt. Volg dus JP’s advies op.

  #202323
   Wim Bavelaar
  Bijdrager

  De adviezen van JP en MidiPyr zijn alleszins op te volgen. Gewoon die notaris rechtstreeks vragen waarom hij niet reageert. Mocht hij niet behulpzaam zijn, dan is het schrijven van een klacht naar de Chambre wellicht zinvol. Die Kamer heeft in ieder geval o.m. als taak om toe te zien op een goede uitoefening van het notarisambt.

  Wim

  Hier het adres:

  Chambre départementale de VAR
  165 PLACE DE LA LIBERTE
  83000 TOULON

  Tél. : 04.94.89.70.30
  Fax : 04.94.89.70.31

  Courriel : chambre.var@notaires.fr
  Site : http://www.chambre-var.notaires.fr

  Contact :
  Me Philip AUDIBERT
  Président

  #202321
   jdouwstra
  Bijdrager

  Dank voor jullie reacties. Met betrekking tot e-mails, daar heb ik goede ervaringen mee. Zowel mijn notaris als makelaar antwoordden vaak dezelfde dag, soms binnen twee dagen, dus ik had geen reden tot klagen. Echter sinds de koper de koop heeft geannuleerd verloopt het contact bijzonder stroef.
  Frans spreken is voor mij niet een heel groot probleem, hoewel het juridisch frans wel van een ander kaliber is dan wat ik spreek. Mijn notaris was echter altijd zeer welwillend om in het Engels te corresponderen.
  Gezien jullie adviezen, zal ik binnenkort eerst telefonisch contact zoeken met mijn notaris.
  Nogmaals dank en nieuwe tips en adviezen zijn altijd welkom.
  Jacqui

  #202320
   jdouwstra
  Bijdrager

  Geloof het of niet: ik heb inmiddels reactie van mijn notaris ontvangen en die laat mij weten dat de notaris van koper nog steeds niet gereageerd heeft en dat hij hem nogmaals een brief zal schrijven. Kan ik buiten mijn notaris om de Kamer aanschrijven of is dit niet zo netjes? Ik heb het idee, misschien is dit niet juist, dat de notaris van koper de boel ophoudt om wellicht op deze manier ontbinding van de compromis de vente af te dwingen zodat zijn cliënt de 10% boete niet hoeft te betalen.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account