onderhoudsverplichting toegangsweg

Dit onderwerp bevat 9 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 8 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #192063
     Noë
    Sleutelbeheerder

    we wonen mooi gelegen in het bos. er leidt een chemin rurale heen, die ook communale is en (gedeeltelijk) voor verlerlei doeleinden wordt gebruikt. jagers, boeren, paddestoelenzoekers, recreanten enz.
    afgelopen zomer hebben er bosbouwactiviteiten plaatsgevonden, lees boskap-activiteiten, waarbij enorme bergen hout met groot geschut zijn vervoerd en afgevoerd. Onze toegangsweg is hierdoor helemaal aan gort geholpen en met alle regen van de laatste tijd komen we alleen nog glijdend aan op de plaats van bestemming.
    leveranciers die het nog wagen te komen, raken in de problemen, zo ook vandaag.

    de mairie verbergt zich tot nu toe achter het bosbouwbedrijf, die natuurlijk nergens op reageert. wij vinden dat de mairie een verantwoordelijkheid heeft voor het onderhoud van deze weg, temeer daar deze niet geschikt was voor dergelijke activiteiten en wij nu met de gebakken peren zitten. vandaag maar weer eens langsgegaan, en nu beweert men dat ze geen enkele onderhoudsverplichting hebben mbt tot dit pad.

    Hebben ze hierin gelijk? wat zijn de regels mbt bereikbaarheid van de woning? dank voor alle ervaringen en tips!

    #192064
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Er is maar één goede oplossing: ga naar een notaris en leg daar de vraag neer van eigendom en onderhoudsplicht van de weg. Bij voorkeur een notaris die weinig of geen zaken doet met deze gemeente. In het kadaster is precies vastgelegd wie de eigenaar is van die weg/pad en in oude actes kan gevonden worden hoe de onderhoudsplicht is geregeld, in geval er sprake is van gezamenlijk eigendom. Misschien heeft de gemeente gelijk, misschien niet, dat moet je dus eerst uitzoeken.
    De eigenaar of onderhoudsplichtige(n) kan vervolgens het bosbouwbedrijf verantwoordelijk stellen voor de schade, nadat een constat des lieux is opgemaakt door een deurwaarder. Dan kan het natuurlijk nog een gevecht worden met het bosbouwbedrijf, maar dat is een volgende fase.

    Succes!

    Wim

    Wim

    #192065
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het oorspronkelijke doel/bestemming van de weg of het pad speelt ook een rol. Dus als je op onderzoek uitgaat, dit ook even meenemen. En niet vergeten: de fransen zijn er dol op om verantwoordelijkheden op elkaar af te schuiven….daar wil je niet graag de dupe van worden.
    Veel succes!

    #192066
     Noë
    Sleutelbeheerder

    ok, bedankt. overigens is het volstrekt duidelijk van wie de weg is, nl van de gemeente. vorige jaar nog moesten wij voor een aanzienlijk bedrag een stukje van dit pad kopen om een bouwvergunning ergens voor te krijgen…
    maar de gemeente beroept zich erop dat het maar een chemin rural is en DUS dat ze geen onderhoud hoeven te plegen. maar ja, ons huis staat er al honderden jaren, lijkt voor de hand te liggen wat het doel van het pad is…
    hoe dan ook, de blubber wordt steeds erger en niemand die iets doet 🙁

    #192067
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Probeer eens de pompiers… zij, en de dokter moeten toegang hebben tot uw huis…

    #192068
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Mijn boerenverstand zegt dat als de Mairie een Permis de Construire afgeeft, ze dan automatisch ervoor moeten zorgen dat de toegang tot het huis gegarandeerd is, voor wat betreft het gemeentelijke deel dan.
    Steven

    #192069
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Mijn boerenverstand zegt dat Steven en Theo groot gelijk hebben. Maar onze mairie zegt doodleuk in een vergelijkbare situatie (met die van Lucie) dat de oorspronkelijke bestemming een voetpad was…en ook ons huis staat er al enkele eeuwen. Het heeft ons in elk geval niet geholpen te melden dat er destijds inderdaad nog geen auto’s bestonden.
    Véél succes Lucie! houd ons maar op de hoogte.

    #192070
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik denk dat je (in plaats van te investeren in notaris en deurwaarder), beter af bent met een gebruikte 4×4 aankoop. Bospaden waar zware vrachtwagens hout uit wegrijden zijn daarna geheel geruïneerd, maar dat is ook het geval in NL waar Staatsbosbeheer veel heeft gekapt.

    Als de kas gespekt moet worden gaan de bomen er aan, en de kapotgereden paden zijn dan bijzaak. Het ligt er hier ook troosteloos bij, na de winter/regen zal het iets beter zijn. Als het droog is, vlakt het uit.

    #192071
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dit vond ik: L’article D. 161-24 du Code rural prévoit que les branches et racines des arbres qui avancent sur l’emprise des chemins ruraux doivent être coupées, à la diligence des propriétaires ou exploitants, dans des conditions qui sauvegardent la sûreté et la commodité du passage ainsi que la conservation du chemin. En outre, les haies doivent être conduites à l’aplomb de la limite des chemins ruraux. L’alinéa 3 de l’article précité précise que dans le cas où les propriétaires riverains négligeraient de se conformer à ces prescriptions, les travaux d’élagage peuvent être effectués d’office par la commune, à leurs frais, après mise en demeure restée sans résultat.

    L’entretien des chemins ruraux par les communes n’est pas obligatoire selon la loi et la réglementation bien que ces chemins appartiennent à leur domaine privé.
    Op deze site
    http://www.foretpriveefrancaise.com/a-qui-incombe-l-obligation-d-entretien-d-un-chemin-rural-688985.html

    Het lijkt er dus op dat de gemeente gelijk heeft en mijn boerenverstand niet.

    Onze gemeente die zeer uitgebreid is qua oppervlakte met veel hameaux, heeft een tijdje geleden gratis wegverhardingsmateriaal voor iedere inwoner beschikbaar gesteld op de gemeentewerf. Wel zelf komen halen.
    Wellicht een suggestie.

    Steven

    #192072
     Noë
    Sleutelbeheerder

    hmm,ik haal uit het laatste bericht dat het dan wel gaat om prive-terrein / weg. in ons geval leidt het eerste (halverharde) deel tot het bos, waar het zich splitst. een onverhard (en totaal geruineerd) deel leidt door het bos. het andere (nog steeds halfverharde) deel gaat naar ons huis maar is hartstikke communaal (helaas) al loopt het dood bij ons. op dit laatste deel zijn de bosbouwers niet geweest dus daar is het nog redelijk begaanbaar. er werd altijd wel iets aan onderhoud gedaan (kuilen vullen) en ook zijn de bermen pas nog gemaaid. als de gemeente het niet repareert, wie dan wel?
    een 4×4 hebben we al omdat het sowieso moeilijk te berijden is in de winter. we komen dus al glijend en hobbelend nog wel weg, maar bezoekers en leveranciers dus niet. iemand moet dan toch verantwoordelijk zijn?
    binnenkort moeten we naar de notaris en gaan we toch maar eens navraag doen. ben bang dat het niet zwart-wit is…

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?