LINKY de slimme meter

Dit onderwerp bevat 8 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 4 jaren, 6 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #208450

    Het bericht uit juni over de elektriciteitstoevoer en de elektriciteitsmeter staat inmiddels weer bovenaan op “la une” van deze website. Zo vanaf 2003 begonnen in Nederland de discussies over de voors en tegens van de slimme meter, in Frankrijk kwamen die vanaf 2010 wat later op gang. En nu de wettelijk verplichte plaatsing goed op gang begint te komen stijgt het aantal vragen enorm. Het enige dat ik nu gedaan heb is een toelichtende tekst plakken bij de foto van onze vriend LINKY, gehuld in een lichtgroen (volgens sommigen: gifgroen) plastic jasje. En zie: het bijwerken van een bericht zorgt automatisch voor een plaatsing en tête de peloton. Maar veel nieuws onder de zon: niet echt.

    #208456
     Noë
    Sleutelbeheerder

    In dit verband had ik een typerende ERDF-ervaring deze zomer. Na CONSUEL goedkeuring van onze installatie (met dank aan Rob voor de onuitputtelijke info op dit gebied!!) ontstond er wat discussie over compteur buiten aan de weg, of binnen op het tableau-GTL. Omdat de afstand naar ons huis ongeveer 15 meter is werd het uiteindelijk een compteur interieur.

    Met enige trots toverde de ERDF monteur een Linky compteur uit de doos (er waren er nog niet zoveel gemonteerd in 71 vertelde hij) en installeerde het geheel met hoofdschakelaar op het tableau. Gezellig babbelend vertelde de man dat álles op afstand was te regelen, dus als ik de facturen niet zou betalen…..haha hop, on sera couper en distance!

    Ik zag direct een groot voordeel voor ons, namelijk dat de meteropname dus ook soepeltjes op afstand zou plaatsvinden tijdens onze eventuele afwezigheid. Toen ik dat opperde bij onze vriendelijke ERDF man keek hij me aan alsof hij water zag branden. “Mais non monsieur, ca c’est maintenant pas encore possible, peut être en future…!

    Uiteindelijk nam hij afscheid met de mededeling dat een collega van hem morgen langs zou komen om de compteur te programmeren (tijd, puissance, jour/nuit etc). Een behoorlijke glimlach kon ik echt niet onderdrukken….

    #208457

    @ Champvert: er zijn nogal wat klachten over de slordige afwerking en nazorg bij het plaatsen van de LINKY meters. Door eigen ENEDIS monteurs (voorheen ERDF), eigen kantoorpersoneel dat een spoedcursus heeft gekregen of vaak externen. Die vooral snel veel aansluitingen moeten regelen anders halen ze de door de ENEDIS bazen gestelde targets niet, en dat kost geld. Je bent niet de enige, lees dit Britse verhaal en het vervolg. En wat die veel bezongen en lang niet altijd gerealiseerde communicatie mogelijkheden betreft: in 2010 schreef ik in een discussie op de website van Que Choisir met Alain Bazot er dit over. A not so smart meter after all.

    Verder: gefeliciteerd met een compteur intérieur! Dat voorkomt midden in de nacht naar buiten lopen wanneer de stroombegrenzing van LINKY onverhoeds de boel afsluit omdat je enkele tientallen milliampères boven je puissance souscrite uitkomt. Want die functie van de hoofdschakelaar (disjoncteur de branchement) wordt stilgelegd. Voortaan ziet alleen LINKY daarop toe. Het coulante gedrag van de oude DB, zonder klagen tot 30 % boven je nominale max en helemaal niet gevoelig voor plotselinge piekstromen (wasmachine, stofzuiger, waterkoker) behoort definitief tot het verleden.

    #208476
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Rob: Volgens de bijgeleverde documentatie is de Linky voorzien van een “power cycle detectie” voor het geval dat de Linky door de gebruiker niet bereikbaar is.

    In het geval van uitschakelen door overbelasting dient de gebruiker dan veel gebruikers, maar niet alle gebruikers, uit te schakelen (ik lees: haal de overbelasting weg) vervolgens de hoofdschakelaar uitschakelen, drie seconden wachten en de hoofdschakelaar weer inschakelen. En dan moet de Linky de stroomvoorziening weer herstellen.

    De hamvraag is natuurlijk hoe de gebruiker kan weten wat de oorzaak van de stroomuitval is, want het enige wat de consument weet is dat er geen stroom is. En hier betekent dat meestal dat er gewoon ergens een boom over een kabel is gevallen…

    #208477

    @ Jako: bedankt voor je commentaar. Een auto reset dus door LInky een tijdje geen enkel stroomverbruik te laten zien aan de côté client zoals in de manual onder scenario 2 wordt beschreven voor hen die geen gemakkelijke toegang hebben tot hun LINKY meter. In de praktijk blijkt dat stappenplan niet altijd te werken en moet je dus toch naar LINKY toe. Makkelijker kunnen we het niet maken…..

    Eerder schreef ik dat de oude hoofdschakelaar op zijn maximum wordt ingesteld indien je op een lagere puissance souscrite was aangesloten. Om het verhaal niet ingewikkelder te maken dan het al is naderhand maar kort aangeduid met de mededeling dat die functie van stroombegrenzing buiten werking wordt gesteld. Want we hebben hier te maken met een omgekeerde selectiviteit. Wanneer je in een elektrische installatie zekeringen monteert, of aardlekschakelaars, dan zitten de grote jongens aan het begin en verderop de lagere waardes. Anders legt een fout in een circuit stroomafwaarts de hele installatie plat. Maar dat is met de invoering van LINKY juist de bedoeling: de oude disjonteur de branchement (DB) reageert veel trager dan LINKY dus zal bij overbelasting LINKY als eerste in het stroomcircuit handelend optreden bij een overbelasting of kortsluiting. Op een foutstroom naar aarde reageert LINKY niet, dat neemt de DB voor z’n rekening. Eigenlijk had er in de handleiding moeten staan dat wanneer de oude DB uitschakelt je er verstandig aan doet na te gaan in welk circuit er een stevig aardlekprobleem is. De kans dat de DB reageert op aardlekfouten is bij een elektrische installatie die voorzien is van interrupteurs différentiel van 30 mA uiteraard zeer gering, maar komt ook daar soms voor. En zo wordt het verhaal steeds ingewikkelder, te lang om in een brochure in een paar regels uit te leggen aan de gemiddelde client.

    #208478
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De Linky kan uiteraard alleen weten dat er een power cycle wordt uitgevoerd als er een stroom loopt, hoe klein ook. Dat betekent dat in de situatie van uitschakeling door overbelasting er nog steeds een zekere spanning aanwezig moet zijn op de contactdozen, en die is te meten. Meten met een gewone multimeter is tegenwoordig lastig met die verplichte kindveilige stopcontacten, maar het biedt wellicht kans aan een commerciële partij om een ‘Linky uitschakeldetector’ op de markt te brengen.

    Mocht de Linky toch niet inschakelen na een power cycle onder scenario2, dan wordt de klant geacht om de helpdesk te bellen en niet zelf te prutsen. Ze kunnen ‘m remote weer aanschakelen, dus dat lijkt me ook de beste optie.

    Voordat een techneut de meterkast buiten openmaakt zet hij voor de zekerheid een vlamboog bestendige helm op, om dan een onervaren consument zonder kennis en bescherming de kast open te laten maken om een Linky te resetten is bijna misdadig.

    #208481
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Aansluitend op bovenstaand berichtje: Ik kreeg het idee dat alleen bij nieuwe aansluitingen (in 71) alvast een Linky wordt geïnstalleerd maar dat de algehele vervanging van compteurs pas rond 2019 zal plaatsvinden.En dat dus de structuren om de Linky aan te sturen in ons departement gewoon nog niet beschikbaar zijn op dit moment.

    Groet,
    Kees

    NB: wilde fotootje invoegen van ons tableau, maar hoe??

    #208482

    @ Champver: foto uploaden naar bijvoorbeeld de foto website picr.de en dan de uitgedeelde url goed bewaren. En die url na het woord van jouw keuze in je bericht gehighlight te hebben voorzien van die link via de menu balk hierboven en klikken op ’toevoegen”.

    #208483

    @ Jako, ik erger me ook al jaren aan die irritante kinderbeveiligingen, vandaar dat ik ooit dit aan het papier toevertrouwde:

    Lastig blijven de stopcontacten met ingebouwde kinderbeveiliging wanneer je iets wilt meten, daar helpt de testeur de prises CA 751 van Chauvin Arnoux uitstekend tegen. Ook handig is deze tester VT35 van Multimetrix: stopcontacten controleren op fase en nul positie en de aanwezigheid van aarding. Tevens de mogelijkheid om aardlekschakelaars te testen met verschillende lekstromen om te zien of, en zo ja bij welke foutstroom hij z’n werk doet. Complicerende factor in de praktijk: de aanwezigheid van kleine lekstromen naar aarde van aangesloten apparatuur, dat telt bij elkaar op. Je weet ook niet binnen hoeveel milliseconden de aardlekschakelaar reageert. Maar ja, dit instrumentje kost nog geen dertig euro. Voor de professionele meetapparatuur zit je al snel een eind boven de duizend euro.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?