Leven als een god in Frankrijk? (tv)

Dit onderwerp bevat 43 reacties, heeft 10 stemmen, en is het laatst gewijzigd door

 mimi mentink 3 jaren, 2 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #189570
   JSwaal 
  Bijdrager
  #189587
   Taciturne 
  Bijdrager

  “Leven als een God in Frankrijk”? Ik denk dat het daar nu eens niet over gaat.

  Maar ik ga eerst kijken.

  Steven

  #189588
   Taciturne 
  Bijdrager

  Ik vond de uitzending uitstekend. Zelfs mijn Franse echtgenote vond hem goed en dat zegt wat. Beetje Louis Theroux-stijl.
  Zie uit naar de volgende uitzendingen.

  Steven

  #189580
   JSwaal 
  Bijdrager

  Nog niet zo mooi als de serie over China met Terlou, maar het wordt vast interessant. De verschillen tussen elite en onderklasse kwamen wel èrg duidelijk in beeld. Het is vast erg leuk om bij de Franse elite te horen. Maar een elite pubermeisje dat vindt dat “eer en vaderland essentiële waarden zijn in het leven” vond ik toch wel een tikje schokkend. In China hadden ze er trots op geweest. Evenals op de slaapzaal, die in China ook niet had misstaan.

  JS

  #189581
   capitaine 
  Bijdrager

  Als ik vroeger wat zei over frankrijk werd ik als negatieveling bestempeld.
  Wilfred zal een hoop bagger te toon gaan stellen waar zelfs ik van ga blozen.
  Het eindeloze welles-niettes spelletje waar de franse “monarchie” nog altijd mee speelt, of dat nu tussen baas en personeel is, tussen de gewone man en de gendarme, of de elite en de niet elite.
  “Wat betekend het om vandaag Frans te zijn” de schooldirectrice wil daar niet op antwoorden.
  Raar, welk debat? ik zie hem niet.
  De “Grand ecole”, is dat niet de school waar zo ongeveer iedere minister heeft geleerd om in het pluche te komen zitten met een hoop onzinverhalen?
  Goddank beginnen veel Fransen ook in te zien dat dit niet verder kan.
  Ben benieuwd naar de vervolguitzendingen.
  In ieder geval de moeite waard om aan uw franse vrienden te laten zien.
  Cees.

  #189582
   Petrus, Mr Petrus 
  Bijdrager

  Ook met m’n Franse herderinnetje gekeken. Bij haar was meer verbazing en verwondering dan bij mij, maar zij is dan ook verschrikkelijk Frans en géén Parisiene. Daar helpt een Bataafse partner weinig aan. Wel goed voor de echtelijke communicatie, zo’n uitzending.

  Peter.

  #189583
   Taciturne 
  Bijdrager

  @cees, heb lekker nu de Franse nationaliteit dus mag alles zeggen zonder dat ik te horen krijg “houd op met die kritiek op Frankrijk, donder maar op naar je eigen land”.
  @peter, mijn echtgenote is opgegroeid in Parijs. In het begin begon ze gelijk kritiek te leveren. Na mij “wees stil en luister” bedaarde ze en vond het toch een aardige uitzending. Wat haar het meest verwonderde was al die “koeriers” die de avond voor verschijnen de Canard Enchaîné komen halen voor de hot-shots. Dat wist ze niet.

  Steven

  #189584
   capitaine 
  Bijdrager

  Nee Steven, ik heb mijn nationaliteit niet veranderd, maar dat neemt niet weg dat veel mensen wel vinden dat wat ik zeg waar is, maar dat zijn over het algemeen jongeren die Frankrijk ontvluchten voor een baan in Engeland of Duitsland.
  De oude gevestigde orde houdt van Frankrijk en weigert iedere verandering, ongeacht of ze snappen wat het inhoud.
  Ik ben altijd realistisch, en ik heb me altijd verzet tegen mensen die – net in Frankrijk aangekomen – geloven dat Frankrijk een paradijs is.
  Geen gezeik van buren in je nek, geen ambtenaren die kijken of je heg niet 3cm over de grens staat, en weg met de typisch Nederlandse bemoeizucht, Leven als god in Frankrijk!
  Jij weet net zo goed als ik dat de fransen helemaal niet zo het je van het zijn.
  Wilfred laat dat eens keurig zien, ik geniet nu al.
  p.s Ik werk aan een project met de universiteit van Bordeaux. Helaas konden de kids vorige week niet op de les komen want men protesteerde tegen de nieuwe arbeidswet van El Khomri.
  Ik vroeg of ze de wet begrepen, nou nee, eigenlijk niet, maar de protesten zijn door de universiteit georganiseerd.
  Zo verrot is Frankrijk.
  Een grote groep functionaires protesteert tegen een wet die hun niet raakt, dan alleen dat de vakbonden minder macht krijgen op de franse politiek, en sleept daarmee de onschuldige kinderen mee in hun keiharde akties. Het zou verboden moeten zijn. Maar goed,het manifesteren wordt op de lagere school al aangeleerd.

  #189589
   Petrus, Mr Petrus 
  Bijdrager

  Terwijl nu Bruxelles in brand staat : dat “leven als god in F” zou eens nader onderzocht moeten worden, bij voorkeur door ’n etymoloog, want deze Bataafse uitdrukking is slecht te vertalen.
  Ik bedoel : ’t zinnetje kan natuurlijk worden vertaald, letterlijk, maar deze staande uitdrukking en z’n betekenis bestaan niet als zodanig in andere talen. Corrigeer me waar nodig, ’t zou ’t begin kunnen zijn van ’n lollig bronnenonderzoekje.

  In verband met dit draadje : al eerder heb ik Leo Pricks Van F móét je houden; Hoe de Fransen hun eigenheid verdedigen (Amsterdam, 2015) gepromoot. Nogmaals aanbevolen.
  Op dit moment zit ik midden in De fantoomterreur; Revolutiedreiging en onderdrukking van de vrijheid 1789-1848, door Adam Zamoyski (Amsterdam, 2015). Over de Franse Revolutie en de gevolgen hiervan voor geheel Europa.
  In ’t hoofdstuk “Zelfmoordterroristen” citeert Zanoyski Lombard de Langres uit zijn Des Sociétés secrètes en Allemagne et en d’autres contrées : “Europa maakt een unieke crisis door. Zijn toestand, zowel in morele als in politieke zin, die zo contrasteert met de natuur, voorspelt een onvermijdelijke ramp. […] Ik moet angstaanjagende complotten, verdorven principes, helse plannen onthullen. En laat niemand denken dat Duitsland de enige brandhaard is; het brandt in Spanje, in Frankrijk, in Italië, in Polen; het breidt zich uit in Rusland; zelfs Engeland is er niet aan ontsnapt.”
  Nu waren er toen (voormalig revolutionair De Langres publiceerde dit werk in 1819) meer schrijvers en vooral lezers van “goed verkopende nonsens” (ik citeer Zanoyski), maar daarvoor verwijs ik u naar zijn studie (ruim zeshonderd pagina’s met ’n geweldig notenapparaat). Boeiend, stuitend soms, leerzaam.

  Het waren bizarre tijden, ’t zijn bizarre tijden.

  Peter.

  #189590
   Fransco 
  Bijdrager

  “leven als god in F” zou eens nader onderzocht moeten worden, bij voorkeur door ’n etymoloog,

  Dat is natuurlijk al gedaan. En het verhaal is te leuk om het niet te vertellen: Nederland heeft het overgenomen uit het Spaans mét een verkeerde vertaling. De oorspronkelijke uitdrukking is ‘Vivir como los Godos en Francia’, dus leven als de Goten in Frankrijk. Dat de toenmalige Nederlanders de Goten als goden vertaalden, is ze natuurlijk niet te vergeven. Overigens werd die uitdrukking gebruikt omdat zo’n dikke 1300 jaar geleden het lekker rustig was onder de Gotische overheersing. De eerste keer dat de (verkeerde) uitdrukking in de Nederlandse literatuur opdook was een brief van Betje Wolf uit het jaar 1771:

  ‘O, dan mene ik te leven als de goden in Frankrijk’

  .

  #189591
   Petrus, Mr Petrus 
  Bijdrager

  Mooi werk, Frans, dank.

  Lastig verhaal met die Goten (volgens vriendje Astérix zat ’t iets anders in elkaar 😏). Ik ga me er eens in verdiepen, nu eerst De fantoomterreur.

  Peter.

  P.S. En ziet hier !

  #189592
   JSwaal 
  Bijdrager

  Terwijl nu Bruxelles in brand staat…

  Brussel staat niet in brand. Een paar sukkels dat school al te veel moeite vond en verder ook niks kan heeft een aanslagje gepleegd. En verder bombarderen “wij” Syrie. Niet handig, en volkomen nutteloos.

  (Snel Blair en Bush, en Rumsfeld&co naar het strafhof in Den Haag!)

  JS

  #189593
   Petrus, Mr Petrus 
  Bijdrager

  Terwijl nu Bruxelles in brand staat…

  Brussel staat niet in brand. Een paar sukkels dat school al te veel moeite vond en verder ook niks kan heeft een aanslagje gepleegd. En verder bombarderen “wij” Syrie. Niet handig, en volkomen nutteloos.

  (Snel Blair en Bush, en Rumsfeld&co naar het strafhof in Den Haag!)

  JS

  Was getekend en waarvan akte : JSwaal.

  #189594
   Krelis 
  Bijdrager

  Brussel staat niet in brand. Een paar sukkels dat school al te veel moeite vond en verder ook niks kan heeft een aanslagje gepleegd.

  Wat een walgelijke opmerking op de dag van de aanslagen zelf. Enig gevoel is u kennelijk volkomen vreemd.

  #189595
   capitaine 
  Bijdrager

  Brussel staat niet in brand. Een paar sukkels dat school al te veel moeite vond en verder ook niks kan heeft een aanslagje gepleegd.

  Wat een walgelijke opmerking op de dag van de aanslagen zelf. Enig gevoel is u kennelijk volkomen vreemd.

  Ik was slachtoffer van een bomaanslag in TA 1996. Heb daardoor 6 maanden van m’n leven in een karretje gezeten en zal m’n leven lang achtervolgd worden door rugpijn, en vele nachtmerries al zijn die te beheersen.
  Vanaf een afstand kun je nonchalant praten over de aanslagen in Brussel, het kan zelfs een emotie zijn, echter besef wel dat er veel mensen zijn die pijn hebben dit mee te maken.
  In dat geval zou ik U aanraden uw “gedachten” anders te formuleren.
  Dat je denkt dat de situatie eenvoudig in de schoenen van iemand is te schuiven is een misverstand.
  Al eeuwen lang zijn bepaalde extremistische cellen verantwoordelijk voor terrorisme.
  Deze Daesh figuren hadden ook zonder de door U aangehaalde heren hun kop opgestoken, alleen wat later misschien.
  Alles heeft zijn tijd nodig, alles moet evolueren.
  Wij verbrandde nog geen 300 jaar geleden iemand die niet in onze god geloofde op het dorpsplein met een feest er om heen.
  Wij hebben wat meer scholing gehad, en uiteindelijk kwamen we erachter dat iemand vermoorden ook niet de oplossing bracht.
  Het is wachten totdat men dat in dat wereldje gaat leren, en dat duurt even.

  p.s Heeft iemand de film “knielen op een bed violen” gezien?
  Ik ben zo opgegroeid, net zo, anno 1963.
  Vandaag anno 2016 heb ik familie die nog net zo zijn.
  Gehersenspoeld, compleet geschift, van alle realiteit verdreven, alleen moorden ze niet meer, nog net niet, dat noemen specialisten tegenwoordig “psychologische terreur)

  #189596
   JSwaal 
  Bijdrager

  Het spijt me dat u zo’n vreselijke gebeurtenis heeft meegemaakt. Natuurlijk vind ik de gebeurtenissen in Brussel vreselijk, maar woorden als “Brussel brandt” vind ik erg groot, en leiden alleen maar tot meer ellende. Dat Frankrijk na 9/11 niet mee wilde doen in Irak vond ik dapper. Dat ze het na Parijs opeens wel doen… tja, niet mijn keus, en heel gevaarlijk met lieden met deze mores. Oog om oog was toch echt uit de tijd. Of niet? (O, vanmorgen zijn in Jemen tientallen strijders omgebracht door een Amerikaanse luchtaanval. Nee, dus.)

  Toch jammer dat een draadje over een mooie tv serie is gekaapt.

  JS

  #189597

  JSwaal, uw opmerking is zacht gezegd slecht getimed en nogal tactloos. Elk leven is er een.
  Dit terzijde.
  Wij vragen ons al jaren af wanneer Frankrijk nou eens leert polderen. We proberen onze Franse vrienden uit te leggen wat dat is, maar het wordt welwillend aangehoord en dan vervolgens als utopisch afgedaan, want we zijn hier te “latin”.
  Fransco, hartelijk dank voor uw uitleg!

  Ha JSwaal, ik zie dat onze postings elkaar gekruist hebben.

  Nu weer over het onderwerp van het draadje graag.

  #189598
   capitaine 
  Bijdrager

  Eigenlijk grappig dat je dat aanhaalt “polderen “, want daar ligt inderdaad een groot probleem bij deze terroristen affaires.
  Ik weet niet of U Brussel kent maar Brussel is een stad apart.
  De Belgen hebben min of meer dezelfde kunst om juist niet te polderen als de Fransen.
  In bijna elke stad ter wereld kruipt de “elite” in het centrum en gaat de niet elite naar de buitenwijken, met alle gevolgen van dien.
  In Brussel echter is precies het tegenovergestelde aan de hand, de elite woont in dure wijken ver van het centrum, en de Arie, Hadrian, en Achmed wonen in het centrum.
  Wil de elite niet in het centrum wonen dan?
  Alles behalve dat, juist wel, maar men is min of meer gegaan uit onvrede omdat eerder genoemde er kwamen.
  Gaan we dan discuteren over integratie ? doe maar niet.
  Molenbeek ligt net aan de andere kant van de rivier op 100 meter afstand van het luxe centrum, de mooie glazen torens van de EU steken er met kop en schouders boven uit, je zou vanuit een krakkemikkerig appartement in Molenbeek de ruiten in kunnen gooien van de hoge belgacom-toren.
  Waarom hebben ze (lees de belgen) de wijk laten verpulveren terwijl het bijkans tegen de beroemde grote markt aanligt.
  Waarom hebben zelfs nadat menig buurtbewoner heeft geklaagd nooit hun ogen open gedaan en het probleem willen zien?
  Omdat ze niet kunnen polderen, het is links of het is rechts, net als hier in Frankrijk.
  We vragen al jaren om de legalisering van softdrugs, maar je krijgt voor het bezit van 25 gram twintig jaar terwijl je voor een ernstige mishandeling van een mens een paar jaar brommen krijgt.
  Ze zijn tegen, dus ze zijn tegen, punt.
  Polderen en daardoor zien dat soms met de ogen open om de stront heen lopen beter is dan met je ogen dicht er in trappen, schijnt de fransen en de Belgen maar niet te lukken.
  Niet in de politiek, niet in de economie, niet in het bedrijfsleven, zelfs niet in het verenigingsleven.
  Je bent voor of je bent tegen, ertussen polderen bestaat niet.
  We zullen nog heel wat van die situaties zien in de uitzendingen van Wilfred de Bruijn.

  #189599
   yves 
  Bijdrager

  Brussel brandt niet, Brussel smeult…al jaren. Oorspronkelijk een Nederlandstalige Brabantse stad met een bovenlaag van verfranste Vlamingen. Opgedeeld in 19 gemeenten, “baronieën”. De rijke gemeenten hebben meestal al decennia een “liberaal bestuur: Ukkel, Elsene..De armere gemeenten hebben eerder een socialistisch bestuur. Die scheiding was tot in de jaren 50 ook een taalscheiding: rijk = Frans. Geleidelijk aan verdwenen eerst de Nederlandstaligen, teruggekeerd naar hun achterland. Zij werden vervangen door even arme migranten. Enkel het bestuur bleef. Het politieke systeem waarin de vakbonden de werkloosheid uitbetalen bindt de armere, werkloze aan die vakbond, aan die partij. Hoe armer de inwoners, hoe meer vakbondsleden, hoe meer kiezers.
  Die sfeer van armoede is een broeihaard van frustratie geworden. Elke “blanke” in die wijken wordt argwanend bekeken, liefst buiten gekeken. Er komen ontoegankelijke zones voor ‘blanken’ en ook voor de politie. Molenbeek, Anderlecht, sommige wijken van Koekelberg zijn kleine moslimstaatjes geworden. Islamradicalisme tegen dat verdorven ‘rijke’ Westen krijgt vaste voet. De taalbarrière NL/F – Arabisch versterkt dat isolement.
  Dat men in Vlaanderen net de luchthaven van Zaventem uitkiest met al zijn verdorvenheid van rondvliegende kapitalisten, of in Brussel het metrostation ‘Maalbeek’ in de Europese wijk tot doelwit neemt is dus niet te verwonderen. De daders, migranten van de derde generatie, komen dan ook bijna allemaal uit dat arme milieu.

  Hier wordt meer “gepolderd” dan men denkt. De politiek in Vlaanderen is helemaal geen politiek van links-rechts. De zetels worden verdeeld a rato van het aantal stemmen, volstrekte meerderheden zijn eerder zeldzaam. Burgemeesteers zijn geen ambtenaren maar verkozenen. Coalities van 2 of meerdere partijen zijn de norm. Meestal wisselen deze coalities na elke verkiezing. In Wallonië en Brussel zijn het ook coalities maar de kans dat er één dominerende partij is die haar partner(s) kiest is er groter.
  Dit maar ter verduidelijking en als achtergrondinfo.

  #189600
   Taciturne 
  Bijdrager

  Ik denk dat Yves de spijker op de kop slaat. Hetzelfde beeld in de Franse banlieux waarbij bijvoorbeeld een postcode die begint met “93” (neuf-trois) al gelijk staat met slechte afkomst en sollicitatiebrieven vanuit de neuf-trois gauwer in de “broyeur” verdwijnen.
  Het woord “apartheid” is al eerder in de Franse politiek gevallen en in feite terecht. Wijken met enorme HLM’s zijn no-go areas geworden en vervallen nog verder. Wijkagenten bestaan niet meer. Politie durft aleen met de CRS nog naar binnen.
  Echter voorbeelden als in New York en Rotterdam tonen aan dat het ook anders kan.

  Steven

  #189601
   yves 
  Bijdrager

  Beste Taciturne, het verschil met F is dat in Brussel de politiek de migranten louter heeft gebruikt als kiesvee. Ik heb jaren in Brussel in het Nederlandstalig onderwijs gestaan. in de jaren 70 gingen Vlaamse kinderen naar de Franse scholen, omwille van de standing. In de jaren 80 kwamen de Franstaligen naar het Vlaamse onderwijs omwille van een goede tweetaligheid, in de jaren 90 volgden de migrantenkinderen die iets wilden bereiken omwille van de kwaliteit. Stilaan breidde die situatie zich uit naar de Vlaamse Rand rond Brussel. Het Franstalig onderwijs rustte op zijn lauweren, teerde op enkele elitescholen en liet de rest verkommeren.In het Franstalig middelbaar onderwijs is 18% van de lln niet geslaagd op het einde van het schooljaar. En: “geen diploma, geen werk”.
  Het Nederlandstalig onderwijs kan de toevloed niet aan. De talendiversiteit in Brussel is enorm. Lagere schoolklassen van 25 lln met slechts 3 Nederlandstalige kinderen, zijn geen uitzondering. Begin er maar aan!
  Dit is eigenlijk een deel van de tragiek van Brussel. Die “politieke baronieën” denken enkel aan hun macht, niet aan het volk (alhoewel zij zich socialisten noemen)…

  #189602
   JSwaal 
  Bijdrager

  Fijn stuk in Vrij Nederland door Lieven de Cauter, dat in ieder geval wel mijn “gedachten” weergeeft, en van toepassing is op zowel Brussel als de franse banlieus. (Snelle oplossingen zijn er niet.)

  JS

  #189603
   capitaine 
  Bijdrager

  Ja, kies er een uit en je zit altijd goed.
  Zo kan ik ook een artikel schrijven, daar hoef je geen geleerde voor te zijn.
  Hij tip alle problematiek aan die er speelt in deze geschiedenis, de Palestijnen, de Israëli, Bush en Irak, de andere islamitische staten, ja, natuurlijk is daar wel ergens een reden te halen.
  Ik ga niet op zoek maar ik proef een sterk socialistisch smaakje, beetje Emile roemer achtig misschien?
  Allereerst een ding, dat de beste Lieven denkt dat dit barbaarse volk te stoppen is als Israel de grenzen opengooit is een sprookje, net zo min als het een sprookje is als Amerika ophoud met haar bemoeienis.
  Israel is het enige land in het MO met een absolute democratie, ook voor de ongeveer 22% van de Israëlische mensen die moslim zijn en in Tel-Aviv wonen, Haifa, Jerusalem, en noem maar op.
  Al ver voor de stichting van de staat Israel was er een stuk land wat gazastrook en dat werd ergens begin 1900 veroverd door de engelsen in de zgn “Slag bij Gaza”.
  Sindsdien is er een hoop gedonder in dat stuk zandbak tegen elke hulp in die men aangeboden kreeg.
  Europa, Amerika, bijna elk welgesteld land ter wereld heeft geld gestort op de rekeningen van Arafat en de zijnen maar de enige die er (nog) van profiteert is mevrouw Arafat die ergens in Geneve of Parijs op haar miljarden zit te broeden.
  In veel landen in die regio kun je (nog) geen democratie beginnen, je kunt het zeker niet afdwingen.
  iid Als de Bush niet zo dom was geweest Irak in te vallen, was Sadam, wie dan niet het aardigste jongetje van de klas is geweest, nog wel in staat die boevenbende rustig te houden.
  Hetzelfde geld voor Assad, alleen is daar de eigenbevolking de straat opgegaan.
  Persoonlijk heb ik zoiets van; zoek het effe lekker zelf uit, maar natuurlijk kan de wereld niet zien hoe mensen afgeslacht worden.
  Zo zit de natuur nou eenmaal in elkaar, we moeten ons er niet mee bemoeien.
  De groep, en je mag gerust zeggen, gefrustreerde debielen, die daar nu de IS hebben opgericht zijn niet uit op een vrede niet op een samenwerking, maar puur uit op vernietiging.
  Dat eindtijd verhaal is net zo uit je duim gezogen dan elk ander christelijk of Joods eindtijd verhaal.
  Ik heb verschillende moslims er naar gevraagd maar niemand heeft er ooit van gehoord.
  Dat neemt niet weg dat er natuurlijk altijd idioten kunnen zijn die er wel in geloven, net als die mensen op de top van een berg.

  Cees.

  #189604
   JSwaal 
  Bijdrager

  Uiteraard heb ik een links schotschrift als Vrij Nederland aangehaald, want ik stem links. Dat u rechtser stemt had ik al geproefd, hoor. Persoonlijk vind ik Israel een vreselijke schurkenstaat, al is het een democratie. We zullen zien hoe Nederland en Frankrijk zich ontwikkelen als Wilders en Le Pen meer te zeggen krijgen; in Polen en Hongarije kunnen we de richting al een beetje zien. En Amerika met Trump? Tja, ieder volk krijgt de regering die het verdient. Door het zelf te kiezen, of door na te laten een verstandige keus te maken, of niet.

  Inderdaad, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen zaken, en ook ik vind dat ze er in het MO en omstreken een ongelofelijke puinhoop van maken. Met als handvat geloof, maar het gaat gewoon om macht, natuurlijk. (En daar zijn onze amerikaanse bondgenoten weer heel erg goed in.)

  De mens gaat in naam van de Hoogste tot uitersten. Er wordt prachtig gebouwd, geschilderd, geschreven en gedicht, ook door moslims. Maar voor anderen is het een vrijbrief voor gedrag dat we hier onderhand als ongepast zien. (Als atheist zie ik het met lede ogen aan.) In onze streken is eigen verantwoordelijkheid tegenwoordig nogal een dingetje. Ik ben ook door mijn ouders naar school gedwongen, en mij is ingepeperd dat je moet werken en investeren om je te handhaven. De spreekwoordelijke “putjesschepper” is diverse malen genoemd… En ik ben er dankbaar voor, achteraf. De man in de aflevering God In FR merkte op dat zijn moeder “zeurde wanneer of ie eens werk ging zoeken”. Waarom heeft ze ‘m niet bij z’n lurven gegrepen… En waar is pa? Nou heeft deze man eigen initiatief en gaat het ‘m goed. Maar de banlieu is groot.

  Landen als Australie, Canada en Amerika kom je nauwelijks binnen als je geen bijdrage levert aan de samenleving qua vaardigheden of kennis. Je wordt geacht jezelf te redden, en terecht. Helaas is dat hier in Europa lelijk uit de hand gelopen, de afgelopen tientallen jaren. Zo veel mensen die de taal niet spreken, nul opleiding, geen zin in school, maar wel in de geneugten van de westerse samenleving…

  Erg veel ideeen om de banlieus te verheffen lees ik nog niet. Is het desinteresse? Is het niet willen bemoeien met de levenswijze van anderen? Allemaal begrijpelijk. Maar misschien is het toch verstandig die wijken HELEMAAL op de schop te nemen, alles te renoveren voor een paar miljard. Da’s vast goedkoper dan ellende later, en wie weet verhoogt het de totale hoeveelheid geluk in de wereld.

  Overigens is er deze week een gewonde palestijn standrechtelijk door een Israelische soldaat geexecuteerd, ik heb het filmpje helaas ook gezien. En zijn er franse commando’s “bezig” in Libie. Er zullen nog heel wat ogen om ogen gaan vrees ik. Van bommen gooien komt zelden vrede.

  JS

  #189605
   yves 
  Bijdrager

  Als Israël een democratie is, dan was het nazi-regime dat ook.

  #189606
   Petrus, Mr Petrus 
  Bijdrager

  Formeel bekeken heeft Yves natuurlijk gelijk. Maar hij heeft vandaag de dag geen geluk (dat scheelt slechts één klinker).

  Dat stukkie in VN behelst ’n waarheid als ’n koe : onderwijs, onderwijs, onderwijs. Daar hoef je geen cultuurfilosoof voor te zijn.

  Peter (die weer weet waarom-ie kinderen naar school brengt, geen capuchons in de bus duldt, wederzijds respect afdwingt (en dit dan met moeite doch waar nodig), &c. &c.)

  #189607
   JSwaal 
  Bijdrager

  Formeel bekeken heeft Yves natuurlijk gelijk.

  Vertel! En waarom dan wel, of niet? En dat het (slechts) uw mening is?

  JS

  #189608
   Petrus, Mr Petrus 
  Bijdrager

  Zelfs Hitler is verkozen geworden en voor de rest ga ik niet meer op u in.

  Peter.

  #189609
   Taciturne 
  Bijdrager

  De Wet van Godwin is weer eens van toepassing.

  Steven

  #189610
   JSwaal 
  Bijdrager

  De partij van de heer Schicklgruber had 1/3 van de stemmen, niet genoeg om te regeren. Een coalitie was niet mogelijk. Vervolgens is ie maar “aangewezen”. En de rest is nog steeds aktueel.

  JS

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 44)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account