lekkage in zwembad

This topic has 10 reacties, 8 stemmen, and was last updated 5 years, 11 months geleden by JP.

 • Auteur
  Berichten
 • #200124
   JP
  Bijdrager

  Ik heb een betonnen en met glasmosaiek betegeld zwembad. Acht jaar geleden aardig gerenoveerd, want de kleigrond allhier is geen echt goede basis voor een dergelijk (30 jaar oud) zwembad. Ik verloor het afgelopen jaar iets teveel water naar mijn zin. Maar dankzij de bron gemakkelijk bijvullen. Afgelopen voorjaar alles leeggehaald en hier en daar wat reparatiewerk verricht: scheurtjes opengefreesd, met speciale snelhardende specie gedicht; nieuwe tegeltjes hier en daar en met epoxyvoegsel van Weber gevoegd.
  Op het moment van opnieuw vullen (bij een hoge grondwaterstand) geen enkele lekkage zichtbaar. Dat was wel het geval voor de aanvang van de reparaties.
  Ik verlies op dit moment bijna 1000 liter water per dag….
  Heb alle aan- en afvoerleidingen één voor één afgestopt gehad om te controleren of er wellicht een lekkage in aan- of afvoeren zit: geen enkel effect. Het bad zelf: met duikuitrusting inmiddels uren onder water vertoefd: niets te vinden.

  Het advies van de lokale zwembad- (liner-) verkoper: liner plaatsen. Jammer van de glasmosaiek en resultaat-garantie ontbreekt….

  Ik heb geen goed gevoel bij zo’n advies: 1000 liter water per dag (100 volle emmers) moet je m.i. kunnen zien verdwijnen.

  Mijn vraag: heeft iemand hier ervaring met het opsporen van lekken in zijn of haar zwembad en kan mij tips geven om de lekkage op te sporen ?

  Veel dank !

  #200126

  Bonsoir JP,

  Ik heb zelf geen ervaring met het opsporen van lekken in zwembaden. Maar je vraag riep bij mij een herinnering op aan iets wat ik ooit gelezen heb over het product Marlig Fix-a-Leak.

  Ik zag het product op eBay.fr, bij Amazon.fr (duur) en Amazon.com (goedkoop maar ik weet niet of ze het naar FR sturen).

  Op de Amerikaanse Amazon site staan heel veel reviews van gebruikers, van positief tot negatief. Je kunt dus zelf eens kijken of je deze “baat het niet dan schaadt het niet” poging wilt wagen…

  Salutations, Jos

  #200127

  Rebonsoir JP,

  Code:
  /BEGIN RANT/

  Overigens, zo’n advies “liner plaatsen”, dat is nu weer typisch zo’n typisch prutsvoorstel waardoor ik zo klaar ben met FR “professionels”. Moet je daar zwembadspecialist voor zijn? Pfffff…

  Je zou tenminste verwachten dat zo’n “professionel” iets zou roepen over akoestische detectie of lekzoeken met kleurstof. Of intelligente opmerkingen maken over een kunsthars beschermlaag over de bestaande mozaiek. Maar nee hoor, een liner erin, met garantie tot de deur. Alsof de dakdekker me vertelt dat ik maar een emmer onder het lek moet zetten. Zucht.

  Code:
  /END RANT/

  Excuses, dit moest ik even kwijt 😡 😡 😡 😡

  Salutations, Jos

  #200128
   wannox
  Bijdrager

  Met 1000 liter per dag stroomt het water langzaam richting lek.
  Leeg in het midden van het water een paar zakjes plastic confetti, wacht enkele dagen en kijk welke richting het drijft. Als je lang genoeg wacht eindigt de confetti rond het lek.
  Er mag natuurlijk niet te veel wind zijn en er mag niemand meer zwemmen.

  bonne nuit, wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #200129
   Fransco
  Bijdrager

  Dag JP,
  Met zwembaden heb ik weinig ervaring, maar wel met vijvers. Als een vijver onzichtbaar lekt, moet je niet bijvullen, maar wachten tot het water niet verder zakt. Het lek zit dan op de waterlijn. Dan zou vervolgens de truc van Wannox je verder kunnen helpen met het opsporen van het lek als je het dan nog niet ziet. Met een verlies van 1.000 liter per 24 uur, lekt er de inhoud van een fles wijn per minuut weg. Niet alleen zou dat vindbaar moeten zijn als het één lek is, maar ook zou je moeten kunnen vinden waar dat water heen gaat. Als het echter een poreuze wand of vloer is, dan wordt het moeilijker en zijn zwaardere maatregelen nodig. Misschien komt dan toch de liner, waar badmeester Jos zich zo boos over maakt, om de hoek kijken. Ik hoop dat je het lek gauw vindt.

  Frans

  #200130
   Joost Kubbe
  Bijdrager

  Gezien het grote waterverlies moet een scheur in het bad zichtbaar zijn.
  Vaak zitten meerdere skimmers op één leiding aangesloten, één voor één afstoppen levert dan geen resultaat op; Alle leidingen afstoppen en één voor één open is dan de beste weg.
  Zoals eerder gezegd, eerst laten lekken om te zien op welk niveau het stopt.
  Je schrijft: bij hoge grondwaterstand het bad weer gevuld, dus het bad was eerst leeg bij hoge grondwaterstand, dan wil het gaan “drijven”, heeft waarschijnlijk bewogen, en een pijp beschadigd.
  Succes !

  #200131
   willemfrance
  Bijdrager

  Beste JP, wij hebben ook een lek in het zwembad gehad. Het zwembadbedrijf kan de buizen afsluiten, aansluitend zetten ze er een compressor op, druk op de leiding zetten en kijken of de druk terug loopt. Dat doen ze buis voor buis en volgens de mensen die bij ons waren is het probleem dan vaak al gevonden. Was bij ons inderdaad het geval, net in de waterbuis die ze in de trap gezet hadden, dus trap afgebroken, alles gemaakt en keurig als garantie geregeld (inclusief 10 zakken zout voor het bijvullen van het zwembad), voor de volledigheid hebben ze ook onze liner gecontroleerd. Daar hadden ze ook een apparaat voor. Ik zou hen in ieder geval vragen om de leidingen te controleren, veel succes William

  #200132
   cabagnous
  Bijdrager

  Ja, JP, ik heb ook een zwembad in de klei en heb een paar jaar geleden ook zo’n lekkage gehad.
  Ik zag op gegeven moment dat achter in de tuin alles kletsnat was.
  Het bleek dat de afvoerpijp van de Fosse Septique vlak langs de inlaatpijp van het zwembad liep.
  Het water liep door het grindbed weg volgens het principe van de weg van de minste weerstand.
  Na het graven van een gat zag ik dat de inlaatpijp gedeeltelijk was afgescheurd door het inklinken van de grond die natuurlijk is aangebracht na de aanleg van het zwembad.
  Ik ben het met Jos eens dat liner in dit geval een prutoplossing is want het probleem zit in mijn verhaal buiten het bad.
  Je zegt dat alle leidingen al zijn afgestopt geweest en dat baart dan wel zorgen.
  Het bad leegpompen tot onder de wateraanvoer moet dan wel uitsluitsel geven.

  Succes/Peter.

  #200133
   JP
  Bijdrager

  Veel dank voor de suggesties. Ik ga verder op zoek naar een echte zwembadman. Heb al vele gebeld, maar niemand in een straal van pakweg 30 km beschikt over specifieke apparatuur. Heeft iemand wellicht een tip (ik woon op de grens Landes, Gers Bearn…
  Ik ga in ieder geval meteen de tip toepassen om alle leidingen tegelijk af te stoppen. En daarna één voor één openen.

  Ten aanzien van het “drijven” van het bad. Bij de kortdurende leegstand van het bad, was duidelijk dat er kleine lekkages waren (meer sijpelen dan stromen). Die scheurtjes zijn opengefreesd, gerepareerd met speciale specie en opnieuw betegeld. Daarna waren een sporen van water van buiten naar binnen meer zichtbaar. Ik heb niet de indruk dat het bad heeft bewogen; dat zou ook zichtbaar moeten zijn tov het terras dat er om heen ligt (en bewust los van het bad is geconstrueerd).

  Aan het werk nu !

  #200134
   JP
  Bijdrager

  Ik heb de afgelopen twee dagen mijn zwembad met afgestopte leidingen in de gaten gehouden. Geen verschil met de (ab-)normale situatie. Dus ik denk dat we de leidingen als heel kunnen beschouwen. Heb nog geen goede badboer weten te vinden om nader speurwerk te verrichten. Ik dank de tipgevers nogmaals voor hun ideeën en laat later weten wat er echt aan de hand is. Raadsel….

  #200125
   JSwaal
  Bijdrager

  Hoe is dit afgelopen? Is het lek gevonden, en belangrijker: gerepareerd?

  JS

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account