Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  le bricoleur 3 jaren, 2 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #201458
   Jon 
  Bijdrager

  Enkele malen per jaar loopt mijn kelder, gemetseld van natuursteen en voorzien van een aarde vloer vol ( plm 25 cm water). Tijdens zo’n bui ontdekte ik dat het water binnenstroomt tussen een paar stenen in de achterwand. Hier loopt een weg met een berm. Het gat zat plm 1 meter onder straatnivo. Het huis is ruim 200 jaar oud.
  Is het verstandig hier iets aan te doen? Het eenvoudigst lijkt het dichtmaken van de gaten tussen de stenen aan de binnenkant, maar blijft de muur dan niet nat na zo’n bui. Het vocht kan dan niet meer weg naar binnen.
  Heeft iemand hier ervaring mee?

  #201459
   le bricoleur 
  Bijdrager

  Jon,

  het lijkt bijna op mijn vochtdoorslag die ik hier beschreven heb (afb. 6+7), en ook hier.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #201460
   Jon 
  Bijdrager

  M. le Bricoleur,

  Het klopt dat het regenwater van buiten komt wat zich ophoopt in de berm die daardoor verzadigd wordt. vervolgens stroomt het water tussen een paar stenen naar binnen (net een waterleiding) en vult de kelder. Als de bui over is neemt de hoeveelheid water in de berm af en stopt de lekkage. Het is ook alleen bij extreme regenval maar dat zien we steeds meer in de Bourgogne.
  Ik denk dat het wel lukt om de gaten aan de binnenkant van de kelder dicht te maken. Maar blijft er dan geen water in de muur staan. De muur van de kelder is zo’n 60 cm dik en helemaal dichten is niet mogelijk.

  Jon

  #201461
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Water in de muur zal geleidelijk aan omhoog kruipen en verdampen. Omdat dit soort muren vaak met een mortel van leem/zand en soms een beetje kalk werd opgemetseld zijn er wanneer je dat ene zwakke punt aan de binnenkant hebt opgevuld met een min of meer waterkerende mortel ongetwijfeld andere zwakke punten. Die dan daarna aan de beurt komen om de langzaam opbouwende waterdruk van buiten doorgang te bieden. Een meter diep graven aan de buitenkant zou natuurlijk ook kunnen helpen om dat gat ook aan die kant te dichten. Zou het nog te overwegen zijn om tussen huis en greppel een aantal drainagebuizen aan te brengen om daarmee in elk geval het ergste leed te verzachten door (gedeeltelijke) omleiding van het water? Zie Christian’s site bij dit hoofdstuk.

  #201462
   le bricoleur 
  Bijdrager

  Natuurlijk,
  Rob heeft gelijk:
  Dit soort lekkages moeten aan de buitenkant verholpen worden!
  Ik was een beetje kort in mijn reactie om 15:02 (moest weg voor een afspraak om 15:30).
  Mogelijke oplossingen:
  Vochtkerende bitumenlaag buiten op de wand, of drainage, of ophoping in de berm door een betere afvoer voorkomen, of een combinatie hiervan, of … Dit zijn de oplossingen die ik zou overwegen.
  Beslist niet het vocht door een binnenafwerking in de muur houden!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account