Klussen in de meterkast

Dit onderwerp bevat 24 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 8 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #211918
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Er liggen wat lossen leidingen in het huis die ik wil gaan gebruiken voor een Netwerkaansluiting en extra Tv aansluiting.

    Als ik in de inbouwdoos kijk, zie een grijze “flexibele” leiding. Echter zit er geen trekdraad in, zoals we dat in NL gewent zijn.

    Nu de vraag, komen die tevoorschijn in de meterkast ?

    Tevens valt mij op dat er een groep bij staat t.b.v. “Rubans Chauffants” ?

    #211921

    Ruud, welkom op dit forum. Toen ik hier meer dan tien jaar geleden een paar vragen over de elektrische installatie beantwoordde was er nog weinig gebundelde nederlandstalige informatie beschikbaar over de Franse elektrische installatie. Nu volstaat het doorklikken naar bijvoorbeeld deze uitleg over de groepenkast om de hoofdzaken op het netvlies te krijgen. Nog meer bouwkundige informatie ook op deze website.

    Losse trekdraden zijn niet gebruikelijk.

    Een uitleg over de toepassing van “rubans chauffants” staat hier keurig geïllustreerd. Het gaat dus om vorstbeveiliging van bijvoorbeeld waterleidingen, verwarmingslint.

    #211936
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo Rob,

    ik had de website al gevonden en veel informatie gevonden.

    Er zijn in het Chalet loze dozen, die ik wil gebruiken. heb vandaag de meterkast grondig bekeken, echter geen loze leidingen die ik tegenkom. de leidingen zullen wel ergens … in een centraal doos aankomen.

    Wat mij opvalt is dat de verlichting en de stopcontacten aparte groepen zijn.

    Toch wel wat anders dan wij gewend zijn in NL

    #211937

    Ruud,

    Nette, strakke groepenkast van een A-merk. Aan het formaat aardlekschakelaar te zien een triphasé installatie. Slechts één die de hele installatie beveiligt. In de nieuwste voorschriften in Frankrijk en ook in Nederland zie je dat ze voor de gewone monophasé apparatuur iedere fase beveiligen met een eigen interrupteur différentiel. Treedt er dan ergens een lek naar aarde op dan staat niet meteen het hele huis zonder stroom. Gisteren begaf bij ons de waterkoker het na vele jaren trouwe dienst, één van de aardlekschakelaars greep in. Slechts één fase lag er uit, wel zo makkelijk.

    Centraaldozen zoals we die in Nederland gebruiken, die stevige vierkante blauwe dozen in het plafond, zul je hier niet tegenkomen. Allerlei soorten boîtes, maar deze ontbreken geheel.

    Loze leidingen: zelden aanwezig. Weliswaar moet bij een nieuw opgeleverde installatie de groepenkast 20 procent vrije ruimte bieden voor mogelijke toekomstige uitbreidingen, de normen reppen niet over extra lege leidingen.

    #211942
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob,

    Dank voor je informatie.

    Er zitten diverse “loze” punten (foto volgt) in het chalet, echter kan ik nergens een verzamelpunt (centraaldoos) of iets dergelijks ontdekken, en zoals ik al aangaf, de loze leidingen komen niet aan in de meterkast. Het is in de 2009 gebouwd.

    #211943

    Vanaf december 2002 schrijven de Franse elektra normen een zg. boîte de communication voor in de groepenkast. Vanuit de daarvoor gereserveerde ruimte moeten er een aantal lege dan wel gevulde leidingen met telefoonbekabeling of ethernetkabel naar de voornaamste vertrekken gaan. Daar zijn dan als het goed is RJ 45 aansluitpunten voor telefoon en netwerk. De “assignment” van de bedrading is wat eigenwijs: via de vier ethernet aderparen krijg je op de gewone manier twee aderparen tot je beschikking voor een standaard 100 Mbit aansluiting. De twee andere zijn voor de klassieke telefoon en audio/video toepassingen. In principe zou met het bouwjaar van 2009 je netwerk er al moeten liggen. Wil je een 1 Gigabit netwerk, alle vier aderparen nodig, dan moet er vaak wat gesleuteld worden in dat aparte telecom deel van de groepenkast.

    Kijk eens of in dat deel van de groepenkast nog wat te ontdekken valt en of er in de séjour en andere kamers iets te vinden is dat op een telefoonaansluiting lijkt.

    #211944
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob,

    Als eerste , Picr is per vandaag gewijzigt, aangemeld echter nog geen bevestiging. kan dus geen foto erbij plaatsen.

    Uploads zur noch mit Registrierung
    Geschrieben am 25.10.2018 00:00 Uhr
    Lieber Nutzer von Picr,

    leider müssen wir die Möglichkeit des Gastuploads ohne Registrierung abschalten

    Het betreft een Chalet op een resort, waar geen internet was. en alleen een telefoon voor naar de receptie te bellen etc.

    Ik zal als Picr werkt nog wat extra foto’s plaatsen.

    #211945

    Ruud, de Franse normen zijn onverbiddelijk: ook al zijn internet of telefoon aansluiting met de buitenwereld afwezig, toch schrijft de NF C 15-100 regelgeving voor dat je binnenshuis volledig voldoet aan het A t/m Z van die normen. Inclusief de bedradingseisen voor het communicatienetwerk in huis. Wanneer er in 2009 een keuring door de Consuel is geweest moeten er in ieder geval een aantal leidingen voor dit doel aanwezig zijn.

    Zie ook pagina 36 t/m 39 in deze documentatie van Hager waar te lezen valt:
    Nombre minimal de prises de communication

    La répartition des socles de prises de communication dans le logement est d’au moins:

    – pour les logements d’une pièce : deux socles de prise de
    communication juxtaposés,
    – pour les logements de deux pièces : deux socles de prise de
    communication juxtaposés dans la pièce principale (salon/séjour)
    et 1 socle de prise de communication dans l’autre pièce,
    – pour les logements de trois pièces et plus : deux socles de prise
    de communication juxtaposés dans la pièce principale (salon/
    séjour) et 1 socle de prise de communication par pièce dans au
    moins deux des autres pièces.

    #211948
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob,

    Er zijn 5 aansluitingen aanwezig met een RJ 45 aansluiting, echter zijn deze bedraad voor telefoon ( 2 aderig). 1 in de huiskamer en 1 in de keuken ? en in de 3 slaapkamers kan ik ook de aansluitingen ontdekken.

    Ook is er in elke slaapkamer een Tv aaansluiting.

    Als Picr werkt voeg ik foto’s toe.

    Ruud

    #211949
     Noë
    Sleutelbeheerder

    #211955

    Het gebruik van die twee aderige telefoonkabel voldoet aan de minimum eisen die de regels stellen. Die lege grijze gaines lopen waarschijnlijk in de richting van de linkerkant van je groepenkast. Een rol van 100 meter CAT-5e ethernetkabel kopen van een echt merk – er is veel Chinese rommel op de markt – en wat montagemateriaal en een lange trekveer. Iedere zichzelf respecterende router of switch heeft tegenwoordig 4 of 5 ethernetpoorten aan boord dus wanneer je die daar aan de linkerkant van de groepenkast bevestigt en aansluit is het netwerk hardwarematig al rond.

    Vraag is natuurlijk of er naast de telefoonlijn richting receptie inmiddels wel (snel) internet beschikbaar is op dat resort. Adsl of glasvezel. Ligt dat er niet dan wordt het interessant om te weten of er inmiddels wel een acceptabel 4G signaal voorhanden is. Een 4G router installeren gaat immers razendsnel, tenminste wanneer je genoegen neemt met een wifi verbinding in huis. Scheelt ook de aanschaf van een RJ45 krimptang.

    #211964

    Misschien nog even een geïllustreerde toelichting over de aanleg van zo’n “multi-media” netwerkje in Frankrijk, één van de vele, deze is van Legrand. Ook een op dit terrein gespecialiseerde fabrikant als Michaud heeft het nodige op de website staan. Nog een verhelderende serie plaatjes. De geheimen van het gebruik van de RJ-45 krimptang worden hier onthuld. Succes met de klus.

    #211977
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het kan aan mij liggen hoor Rob, maar ik blijf me afvragen of ze allemaal wel in de gaten hebben, dat voor de onafhankelijke ontvangst op meer dan 1 tv/settopbox er toch echt ander equipment nodig is dan op de diverse sites en PDFs vermeld.
    Misschien kan Jako hier eens iets over aanvullen?

    #211979

    Misschien dat deze info een lichte indicatie zou kunnen opleveren voor wat er mogelijk is in het rijk van coax en ethernet kabels. Bij de invoering van TNT bleek dat in sommige gevallen een paar van de nieuwe digitale zenders uit de boot vielen. Meestal veroorzaakt door verouderde antennes / versterkers / splitters / filters, waardoor niet de volledige frequentieband van het TNT signaal werd bestreken. Soms ook door storingen uit andere bronnen zoals de voor 4G gebruikte frequenties. Dat bleek vooral bij centrale antennesystemen van wat oudere datum nog wel eens het geval te zijn. Goed afgeschermde kabels gebruiken, metalen pluggen etc. helpt daarbij om die instraling te verminderen dan wel te voorkomen. Wanneer je alleen een apart décodeur kastje hebt voor een wat oudere tv (scart/peritel aansluiting) dan wordt het moeilijk om daarmee ook andere (oudere) tv’s te bedienen. De huidige tv’s op de Franse markt hebben allemaal een geïntegreerde TNT-HD decoder aan boord, dus dat zou geen problemen op moeten leveren met een goede versterker/splitter (amplificateur / répartiteur) en een voldoende signaalniveau aan de antennekant.

    #211980
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Er is momenteel wifi in het chalet, echter is het praktischer om op bepaalde plekken vast bedraad te kunnen werken. Dan is het makkelijk om inderdaad Cat5/6 er door een te trekken en de telefoon kabel te verwijderen.

    Echter zou het praktisch zijn om één van de loze leidingen gebruik te kunnen makken om op een beter plek een bedraad aansluiting te kunnen maken.

    Tevens wil ik een coax kabel tbv Sat ontvangst op een nette manier ergens naar binnen leiden naar de meterkast zodat er dmv een combiner het SAT/TV signaal samen te voegen is, en dan het gecombineerde signaal naar de TV aansluiting in de woonkamer.

    Nog de complete meterkast:

    #211981
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als het huis een chalet op een resort is en gebouwd in 2009 dan zijn er mogelijk nog bouwtekeningen te vinden waar die leidingen opstaan. Of het huis van een van de buren is misschien wel exact hetzelfde en is daar te zien waar de leidingen naar toe gaan.

    Ik ben nog steeds gelukkig met het feit dat er in mijn huis geen kabel of draadje te vinden was. Alles is nu nieuw.
    wimb

    #211985
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik schreef

    Het kan aan mij liggen hoor Rob, maar ik blijf me afvragen of ze allemaal wel in de gaten hebben, dat voor de onafhankelijke ontvangst op meer dan 1 tv/settopbox er toch echt ander equipment nodig is dan op de diverse sites en PDFs vermeld.
    Misschien kan Jako hier eens iets over aanvullen?

    Ik doelde daarbij op hedendaagse digitale satelliet ontvangst.
    Daarvoor is, wil men op meer dan één TV onafhankelijk programma’s kijken, m.i. andere bekabeling en apparatuur nodig dan over het algemeen in de geciteerde Franse geschriften en plaatjes is te lezen /zien.
    Excuses voor de onduidelijkheid.

    #211986
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Tegenwoordig gaat steeds meer TV over IP, zelfs bij gebruik van satelliet. Er zijn complexe oplossingen, maar ook voor huis-tuin-en keukengebruik is het tegenwoordig handiger om één satellietontvanger met uitgebreide mogelijkheden te hebben die is aangesloten op je lokale netwerk en voorzien van één of enkele FBC tuners, waarmee een tiental zenders tegelijk kan worden bekeken en die in te zetten als IPTV server. In de andere kamers volstaat dan een UTP aansluiting en een simpele geschikte ontvanger om TV te kijken. Er hoeft dan geen coax kabel naar die ruimte.

    Het ligt er natuurlijk wel aan of dat eigen (slaap-) kamers zijn of gasten. Gasten wil je vermoedelijk liever niet via je eigen ontvanger TV laten kijken. Daarnaast hanteert CanalDigitaal een limiet van 4 zenders die tegelijk met één smartcard gedecodeerd kan worden. Bij Joyne is dat zelfs maar twee en alleen op dezelfde transponder.

    Er wordt steeds meer TV gekeken via een app en in dat geval hoef je zelfs geen eigen IPTV server te leveren. Ook de app van CanalDigitaal is inmiddels beschikbaar op smart TV’s van LG en Samsung. Daarmee volstaat een internetaansluiting om Nederlandse TV te kunnen kijken in de slaapkamer.

    #211992
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik ben toch even de weg kwijt nu Jako.
    Velen van ons wonen ruraal, in buitengebied met slechte internetdekking.
    Als je alleen een redelijk/goed sat signaal hebt en geen goed of reëel(bundelbeperking) internetsignaal dan zal je toch voor elke tuner een eigen kabel vanaf een LNB moeten hebben?
    En dat is nu net NIET wat ik zie en lees in de diverse bijdrages. Die blijven met repartiteurs werken. Één kabel van de LNB verdelen over diverse tuners. Kan toch niet?
    Of ben ik ouderwets aan het worden?

    #211993
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat is correct Jaap, op de reguliere manier werkt dat uitsluitend bij kabel televisie en niet bij satelliet omdat de satelliet ontvanger de LNB actief bestuurt.

    Maar dit kan tegenwoordig wel bij gebruik van unicable LNB’s in combinatie met moderne satelliet ontvangers die zijn voorzien van een FBC tuner(s). Kort uitgelegd krijgt elke tuner een eigen frequentieband (tot 32 bij unicable2) toegewezen waarin die,onafhankelijk van de andere tuners, communiceert met de LNB. Uiteraard moet netjes geconfigureerd worden welke tuner/ontvanger in welke band opereert, maar het scheelt een enorme berg coax kabels. De tuners worden gewoon ‘parallel’ aangesloten op die éne coax kabel.

    De andere oplossing waar ik aan refereerde is het gebruik van één hoofd ontvanger die, uitsluitend via de ethernetkabel of zelfs wifi, gebruikt wordt door meerdere ontvangers in andere ruimtes. Zie hier hoe dit kan werken bij gebruik van OpenPli op de ontvangers.

    #211994
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat van de REMOTE FALL BACK was me bekend. Niet altijd even stabiel overigens. En wellicht niet voor elke gebruiker weggelegd denk ik.

    Zijn er al zoveel unicable LNBs en dergelijke op de markt, dat het een redelijk alternatief is?
    En werkt dat dan ook i.g.v. meerdere satellieten (bv Astra1,2 3,Eutelsat e.d.?
    Wordt toch wel heel ingewikkeld allemaal voor de eenvoudige satkijker.

    Maar, terugkomend op mijn oorspronkelijke opmerking in relatie tot de onderhavige meterkast, het sat-repartiteur verhaal in al die Franse voorbeelden en teksten is niet van deze tijd en zal niet leveren wat er mee wordt gesuggereerd..

    #211995
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bij meerdere satellieten zul je gebruik moeten maken van unicable multiswitches. Het is allemaal te koop, maar nog wat duur en de complexiteit heeft vermoedelijk meer te maken met de onbekendheid. Ook bij mij overigens, ik gebruik ook nog een ‘oude’ xtrend ET10000 met 4 gewone satelliet tuners en 4 coax kabels. Maar de nieuwe generatie UHD satelliet ontvangers zijn zowat allemaal standaard voorzien van FBC tuners.

    Voor veel kijkers geldt dat ze maar naar één satelliet kijken en maar één coax kabel hebben liggen. Dan biedt het vervangen van de LNB door een unicable LNB i.c.m zulke ontvangers grote voordelen. Dat is wat bijvoorbeeld Sky in het VK en Duitsland nu biedt met hun Sky Q aanbod: tegelijk 6 zenders opnemen, één kijken en twee streamen, met maar één coax kabel.

    Providers in Nederland zijn wegens het snelle internet meer bezig om dit cloud-based te doen. Niks opnemen, alles is gewoon x dagen lang terug te zien in de cloud.

    #211996

    @ Ruud, mijn opmerking over het ongemak van slechts één aardlekschakelaar en tête d’installation blijkt in jouw geval niet van toepassing nu ik je tweede foto zie waarin de indrukwekkende groepenkast er in z’n geheel op staat met vier stuks interrupteur différentiel.

    @ Jaap: ik heb weliswaar ook dit soort apparaten (goud van oud in de kast) staan, maar ik ben verre van een satelliet expert. Dat de Franse normen, eigenlijk al bij de introductie van de coffret de communication in 2002, het gevaar in zich bergen achter de feiten aan te hollen ben ik volledig met je eens. Niet dat ik iets tegen een bedraad netwerk heb, sneller en veiliger, maar om dat als verplichting te koppelen aan wetgeving die primair is gericht op elektrische veiligheid heb ik altijd wat merkwaardig gevonden.

    #212001
     Noë
    Sleutelbeheerder

    IK zal binnenkort navraag doen of er ergens bouwtekening te achterhalen zijn.

    Voorts ben ik momenteel weer in NL waardoor ik geen verdere zaken kan onderzoeken.
    Standaard wordt er een TV signaal aangeboden met het bekende Franse digitale aanbod , met daarbij nog een x aantal analoge tv kanalen. Als extra wil ik dan alleen in de woonkamer een Sat ontvanger hebben staan om het digitale aanbod van Canal digitaal te kunnen zien. De kabel vanaf de schotel wil ik op een nette manier naar de meterkast hebben.

    Omdat sinds kort de “geo blocking” is opgeheven voor het bekijken van de Nederlandse tv aanbieders / zenders in het buiteland via internet, is het inderdaad mogelijk om via Apps te streamen naar smart tv’s of ander stream apparaten. voorwaarde hiervan is dat er een snelle internet verbinding voor handen is. Dan blijkt dat in de buiten gebieden van Frankijk de snelheid erg te wensen overlaat. in Nederland zijn wij dan ook wel erg verwend met de hoge snelheden en goede dekking.

    #212041
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo Ruud,

    inderdaad, volgens de laatste norm in Frankrijk dienen alle ruimtes in huis bekabeld te zijn voor internet, telefoon en televisie. Echter bij de keuring door de Consuel controleert deze alleen de aarding van het stopcontact in de boîte de communication. Of alle aansluitingen goed zijn gemonteerd, zowel in de deze boîte als in alle ruimtes, vinden zij niet belangrijk. Echter als de installatie door een erkend installateur is aangelegd, mag je verwachten dat alles juist is bekabeld en gemonteerd. In onze situatie heb ik alles zelf gedaan, zijn alle kabels aanwezig maar heb ik deze niet afgemonteerd aangezien wij geen gebruik maken van deze aansluitingen maar alleen van de de hotspots van onze mobiele telefoons. Tijdens de keuring van de Consuel is hier ook geen enkele aandacht aan besteed.

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 25)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?