This topic has 9 reacties, 4 stemmen, and was last updated 4 years, 9 months geleden by le bricoleur.

 • Auteur
  Berichten
 • #198577
   willemfrance
  Bijdrager

  Kalk

  Het probleem kalk is al vaker aan de orde geweest.
  Bij de bouw van ons huis heeft onze loodgieter al aangeraden om ontkalker te plaatsen.
  Wij hebben dat toen niet gedaan.
  Recent liep één van de toiletten door en dit bleek een kalkprobleem te zijn.
  Ik hierbij vermelden dat onze loodgieter volgens ons een echte perfectionist is, bijvoorbeeld ieder toilet waarvan hij niet kan garanderen dat er nog 20 tot 25 jaar onderdelen te krijgen zijn wil hij eigenlijk niet plaatsen. Prima vakman maar niet de goedkoopste materialen.
  Hij heeft ons nu een aanbod gedaan voor een, volgens hem, goede oplossing.
  Dit is een:
  Adoucisseur JUDO de type D-Soft pour l’adoucissement par échange ionique en continu 24h/24. Duplex en parallèle avec régénération enalternance et désinfection incorporé. Commande volumique

  Ex TVA maar inclusief bijkomende onderdelen en plaatsing toch snel 2500 euro. Dit naar onze mening wel iets om niet over 1 nacht ijs te beslissen. Voor dit bedrag kun je ook redelijk wat reparaties laten uitvoeren c.q. nieuwe wasmachines kopen.
  Maar als het goed werkt en je voorkomt problemen (bijvoorbeeld merken wij dat je de kalkafzetting al merkt aan de toiletten die minder gebruikt worden zoals het gastendeel)

  Wellicht heeft iemand al een dergelijk systeem, wij zijn dan naar de ervaringen benieuwd. Ons huis is bijna 2 jaar dus wellicht kunnen we het onder het lage TVA tarief krijgen maar dat is het belangrijkste niet. Belangrijk is ook het een goede oplossing moet zijn.

  Met een groet, William

  #198578

  William, las in ieder geval een leespauze in, Christian heeft het ook voor de leek hier samengevat.
  Gelukkig worden de magneet-instralers niet als ontkalkmogelijkheid genoemd door jouw loodgieter hetgeen voor hem pleit. Ook worden aan magneetvelden wonderbare energiebezuinigingen toegeschreven bij oliegestookte verwarmingssystemen. Het is nog niet zo eenvoudig om de moderne variant op de verkopers van “snake-oil” tot de orde te roepen, ze kunnen niet erg goed omgaan met wetenschappelijke kritiek. Zie dit artikel in Der Spiegel.

  #198579
   le bricoleur
  Bijdrager

  Recent liep één van de toiletten door en dit bleek een kalkprobleem te zijn.

  William, u bedoelde zeker dat het toilet niet doorliep. Of liep de spoeling constant door omdat het toe- en afloopmechanisme in de stortbak verkalkt was?

  … dat onze loodgieter volgens ons een echte perfectionist is, … Prima vakman maar niet de goedkoopste materialen.

  Volgens alles wat ik hier lees is hij een echte vakman en perfectionist!

  Ex TVA maar inclusief bijkomende onderdelen en plaatsing toch snel 2500 euro. Dit naar onze mening wel iets om niet over 1 nacht ijs te beslissen. Voor dit bedrag kun je ook redelijk wat reparaties laten uitvoeren c.q. nieuwe wasmachines kopen.
  Maar als het goed werkt en je voorkomt problemen …

  Rob v.d.M. heeft reeds op mijn stuk met alle relevante informatie gewezen (bedankt, Rob).
  € 2500 lijkt hoog. Het apparaat zelf kost meestal niet veel meer dan € 1000, en de kosten voor de plaatsing zijn sterk van de situatie ter plaatse afhankelijk. Ik zou zo’n ding zelf plaatsen (maar niet iedereen is een hobby-loodgieter).
  Ik zou niet zo rekenen:

  Voor dit bedrag kun je ook redelijk wat reparaties laten uitvoeren c.q. nieuwe wasmachines kopen.

  Het zijn niet alleen de machines (wasmachine, vaatwasser, boiler) die minder lang meegaan, het kan ook nodig zijn leidingen te vervangen. Afhankelijk van de muur/vloer waar de leiding achter/onder zit kan dit tot behoorlijke overlast in huis leiden. Sterke kalkaanslag kan ook tot plotselinge lekkage van een boiler of wasmachine leiden. Het mechanisme is: door kalkaanslag wordt de warmteoverdracht van de verwarmingselementen slechter, die worden dan te heet en kunnen breken en daardoor lekken. Bedenk ook dat kalk vuil vasthoudt, en in het vuil nestelen zich bacteriën. Bedenk verder, dat, als jullie reeds twee jaar na het bouwen van het huis problemen hebben, het water bij jullie behoorlijk hard moet zijn. En dat kost zeep en wasmiddelen!

  Ik wens u veel wijsheid bij het nemen van een beslissing.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #198580
   ratatouille
  Bijdrager

  Goede en inderdaad dure machine, bij de discounter al € 1900,- zonder plaatsing.
  Ik zou eerst eens een kalktest uitvoeren, zes euro bij de vijverwinkels, of hier en dan weet u aan welke waardes u moet denken.

  #198584
   willemfrance
  Bijdrager

  Bedankt alle drie, wondertje eigenlijk, heden een vraag gesteld en nu drie reacties die 80% van onze twijfel wegnemen. Stom van mij dat ik niet eerst op de site van Christian gekeken heb want die staat bij mijn favorieten.
  Belangrijke punten die Christian stelt (gevolgschade, etc. etc.)
  En tot slot de prijs, inderdaad een dur ding maar onze loodgieter rekent ook 1900 euro (ex TVA) en hij geeft een duidelijke specificatie van alles wat erbij komt.
  Voor de loodgieter is het een must en hij is van mening dat bij een mooi en goed huis (wij zijn eerlijk gezegd zelf ook erg blij met dit huis) je niet op dit soort zaken moet bezuinigen. Waarschijnlijk zal het dus wel een plaatsing worden. Reactie kan even duren want in juli is ons twee jaar. Wij gaan in ieder geval nog even na of de lage TVA wellicht dan speelt. Nogmaals allen bedankt en wij laten de uitkomst weten.
  Fijn weekend gewenst, William

  #198583
   le bricoleur
  Bijdrager

  Bedankt alle drie, … … Nogmaals allen bedankt en wij laten de uitkomst weten.
  Fijn weekend gewenst, William

  Dat hoor/lees ik graag op dit forum: dank en na voltooiing een terugmelding!
  En als er vragen zijn, William, deze gewoon plaatsen. Wat zeg ik steeds tegen de kinderen: Stomme vragen bestaan niet, niet vragen is stom!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #198585
   willemfrance
  Bijdrager

  Hij staat er. De ontkalker is heden actief geworden. Mocht onze loodgieter (net als de Viessman warmtepomp) niet zelf doen maar daar kwam iemand van het bedrijf voor. Het resultaat is een verlaging van 26 naar 7. Daarnaast een aantal adviezen van de monteur gekregen (geen zout meer in de afwasmachine, de minimale hoeveelheid wasmiddel voor de wasmachine.
  Bijna vergeten maar de loodgieter heeft een aftakking gemaakt voor de ontkalker zodat er een kranen zijn met gewoon water (bijvoorbeeld voor het vullen van het zwembad) Nogmaals dank aan de adviseurs van William

  #198586
   le bricoleur
  Bijdrager

  William,
  gefeliciteerd met de ontharder!

  Het resultaat is een verlaging van 26 naar 7. Daarnaast een aantal adviezen van de monteur gekregen (geen zout meer in de afwasmachine, de minimale hoeveelheid wasmiddel voor de wasmachine).

  Verlaging naar 7 graden Franse of Duitse hardheid? Ik denk Duitse.
  En inderdaad, iedereen in huis moet leren met het zachtere water om te gaan: minder wasmiddel, minder shampoo, minder handzeep, minder … . Zie punt 4 in genoemde link.

  Bijna vergeten maar de loodgieter heeft een aftakking gemaakt vóór de ontkalker zodat er kranen zijn met gewoon water (bijvoorbeeld voor het vullen van het zwembad).

  Inderdaad, zo hoort het; weer een bewijs dat je loodgieter een echte vakman is.
  Vraag is alleen: geef je de planten onthard of niet onthard water? Hierover gaan de meningen uiteen: hard water / onthard water / regenwater? Maar dit is een vraag voor de rubriek tuin en ecologie.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #198581
   willemfrance
  Bijdrager

  Merci Christian, wij zijn erg blij met deze loodgieter. Naar aanleiding van het water voor de tuin komt hij ook met heel praktische oplossingen. Zo heeft hij voor de ontkalker een aftakking gemaakt naar de lijn van 2 buitenkranen. Maar wel zo dat de originele verbinding ook blijft bestaan. Door middel van een dubbel sluiting in de leidingen kun je nu kiezen wat voor water naar deze buitenkranen gaat. Makkelijk omdat 1 van deze kranen net naast het zwembad is en boven de citerne. Natuurlijk proberen wij zoveel mogelijk met het water uit de citerne te werken maar ook een citerne van 30 kub kan snel leeg raken. Lijkt omslachtig maar als het nodig is laten wij extra water in de citerne lopen. Omdat wij de kans kregen om nieuw te bouwen hebben we ook de kans gekregen om veel (extra) leidingen aan te leggen. Vanuit de citerne kun je nu rechtstreeks water geven in de broeikas, moestuin, etc. etc.
  Diezelfde kraan zit naast de spa, de monteur en de loodgieter geven beiden de voorkeur aan zacht water voor de spa maar adviseerden nog wel om dit even te checken bij de spa leverancier.
  William

  #198582
   le bricoleur
  Bijdrager

  Naar aanleiding van deze discussie heb ik het hoofdstuk waterontharding op mijn website van een update voorzien.
  Iemand vroeg waar ik mijn expertise in waterontharding opgedaan heb. Antwoord: Ik heb als ingenieur (vakgebied chemische technologie) diverse onthardingsinstallaties ontworpen en laten installeren. Het ging niet om de klassieke toepassing bij stoomketels, maar om toepassingen in de chemische en farmaceutische industrie, en ook niet alleen om wateronthardingen, maar ook om de demineralisatie van glycerine. Terwijl waterontharders voor huisgebruik 10 of 15 liter hars bevatten, werkte een van mijn installaties met 15.000 liter hars. Aan de andere kant hebben wij bij de ontwikkeling in het lab met testinstallaties van enkele kubieke centimeters hars gewerkt.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account