Is dit een boktor??

Dit onderwerp bevat 6 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 3 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #188966
     Noë
    Sleutelbeheerder

    beste forumlezers,
    Ik vond vandaag voor de derde keer in 1 week dit soort tor in mijn woonkamer. Op google afbeeldingen van een boktor bekeken. De tor op de getoonde foto heeft een dunner lijf en geen witte vlekken. Het lijf is ca. 4cm lang. Ik woon al 6 jaar in dit huis en heb nooit eerder zo’n tor gezien. Kan het kwaad?


    #188967
     Wim Bavelaar
    Moderator

    Ja, dit is duidelijk een boktor.

    Wikipedia: De boktorren (Cerambycidae) zijn een familie uit de orde kevers. Boktorren hebben als volwassen kever (imago) een langwerpig lichaam en sprieterige poten. Wat ze vrijwel altijd onderscheidt van andere langwerpige kevers als kniptorren en soldaatjes zijn de extreem lange tasters, die vaak minstens zo lang zijn als het lichaam maar meestal langer, hoewel er uitzonderingen zijn. De larven van vrijwel alle soorten leven van planten en met name in al dan niet dood hout, en richten soms grote schade aan. Soms worden door aan levend hout te knagen plantenziektes verspreid, maar ook kan de vraatzucht, grote aantallen en met name een combinatie daarvan grote schade aanrichten aan houten objecten als meubelen, dakconstructies, kunstvoorwerpen maar ook bomen, aan bomen zoals in 2012 in Winterswijk waardoor 300 andere bomen binnen een straal van honderd meter gerooid moesten worden.

    Franse Wikipedia: vulgairement appelés capricornes ou longicornes, sont une famille d’insectes de l’ordre des coléoptères, qui comprend plus de 25 000 espèces. En zone tempérée, la plupart de ces espèces sont menacées, par manque de vieux arbres et de gros bois-mort.

    Een NL leverancier van bestrijdingsmiddelen tegen het inseict: de boktor is één van de schadelijkste houtvernielende insecten. De larven van de boktor, die meerdere jaren (tot 12 jaar) in het hout leven, tasten vooral het hout van schuren en huizen aan, in het bijzonder het dakbeschot en de dikke steunbalken van de dakconstructie. De boorgangen zijn eerst recht, daarna kronkelend en tot ca. 4,5 mm breed. Bij een actieve aantasting komt dit boormeel uit gangen en gaten omlaag. De schade kan soms zodanig zijn, dat de draagkracht van het aangetaste hout verminderd is.

    Wanneer u denkt dat hout is aangetast door larven van de boktor, let dan op het volgende:
    Bij warm zonnig weer hoor je grotere larven van de boktor in het hout knagen;
    Na verloop van tijd tref je ovale uitvliegopeningen van de boktor aan.

    Hout kan preventief behandeld worden tegen aantasting door de boktor (voor zover niet al eitjes of larven van de houtworm in het hout aanwezig zijn) met verf, vernis, beits of lak. Als het hout rondom is voorzien van een goed dekkende laag, is het beschermd tegen aantasting door de huis boktor.

    Wim

    #188968
     bosbess
    Deelnemer

    😯

    #188969
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb wel eens gelezen of gehoord dat je verplicht bent de aanwezigheid van boktorren in je huis te melden aan de gemeente. Klopt dat?

    #188970
     Anoniem
    Inactief

    Niet alleen in je huis,maar ook als ze in je tuin/bos zitten,ik heb jaarlijks enkele eiken die geveld moeten worden vanwege deze Capricornes. Volgens de lokalen autoriteiten bestaat er geen verdelgingsmiddel voor, vandaar dat de bomen gekapt moeten worden en het hout snel verbranden.
    Peter

    #188971
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo,

    Een kennis vertelde over de site van ongedierteproducten.nl. Je schijnt zelf de bestrijding te kunnen doen.Gaten boren met bijgeleverde boor, holle, open pluggen erin en injecteren met vergif. Hij heeft het vorig jaar zelf gedaan. Met de nodige veiligheidsmaatregelen ( masker,handschoenen, e.d.) natuurlijk. Indien nodig kan hij door dezelfde pluggen later nogmaals injecteren.Hij was een paar honderd euro kwijt.

    Een andere vriend heeft het laten doen door een bedrijf voor een paar duizend euro.Hangt natuurlijk van de situatie af.

    Ik weet niet of er een goed werkend eco- product bestaat.

    Gramoune

    #188972
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Onderwerp: boktor



    Boktorbestrijding kan ook door specialisten die in dragende balken:
    1., gaten boren
    2. daarin ventielen plaatsen en
    3. vervolgens onder hoge druk insecticide inspuiten.
    Vragen naar referenties kan geen kwaad want onder deze “specialisten” zitten berucht veel oplichters.
    Een redelijk tarief is ca €20 per strekkende meter balk.
    Succes

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?