huizenjacht … maar waar ?

This topic has 20 reacties, 15 stemmen, and was last updated 6 years, 4 months geleden by Joost Kubbe.

 • Auteur
  Berichten
 • #192812
   roggi
  Bijdrager

  Graag hadden we een buitenverblijf gekocht in frankrijk. We weten eigenlijk nog niet waar we dit best kopen. Daarom mijn vraag … welke streek in frankrijk is het het ‘beste’ klimaat (me heel bewust van de relativiteit van de vraag) :
  We zoeken waar het klimaat over het algemeen warm is (dus geen Belgisch weer 🙂 ) en niet al teveel last van de mistral.
  k’weet nie als dit bestaat : het (noord)-spaanse weer maar dan dichter bij België en een streek die wat ‘betaalbaar’ is.
  weet iemand tips / advies … enz ….
  dank
  roggi

  #192828
   le bricoleur
  Bijdrager

  Hoe zou dit zijn:

   De meteorologische gegevens van de diverse regio’s bestuderen.
   In de regio’s met passend(?) klimaat een vakantiehuis/-woning huren.
   Zien/proeven hoe het bevalt (niet alleen qua klimaat!).
   Dan een keuze maken en in de gekozen streek op zoek gaan.

  Kost een aantal jaren, maar zo hebben wij het gedaan en zijn nog steeds blij met onze keuze.

  Zeker komen er nog andere meer regio-gerichte adviezen.
  Succes gewenst met de speurtocht!

  En: Welkom op dit forum!

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #192827
   dit
  Bijdrager

  Voor het meer zuidelijke klimaat moet ge onder de lijn Limoges-Clermontferrand gaan zoeken. Naarmate je verder van de kust bent zijn de verschillen tussen zomer/winter en dag en nacht groter. Hetzelfde geldt voor de hoogte, op 700 m boven NAP is het weer anders dan op lager niveau. Plaatselijk kan het weer dan nog eens erg verschillen, daartoe kan je de info googelen over de streek die je leuk vindt.

  #192814
   barki
  Bijdrager

  De Atlantische kust, Vendée, Charente Maritime, staan op de 2e plaats wat betreft zonne-uren in Frankrijk. Gemiddeld is het hier 5° warmer dan bv in Nederland.
  Wij vonden deze departementen te plat en hebben gekozen voor de Deux-Sèvres, naast de Vendée. het is hier heuvelachtig, wij wonen op 240 m hoogte en hebben een fantastisch uitzicht over het omringende landschap. Wij hebben geen spijt van onze aankoop.
  Veel succes met het vinden van een geschikte vakantiewoning.

  #192813
   PaulGJ
  Bijdrager

  @Roggi

  Welkom op dit forum.

  Op deze site kunt u met een zoekmachine zoeken in de historie van het weer. Naar mijn mening krijgt u een goed overzicht van het klimaat in de verschillende streken van Frankrijk.
  http://www.infoclimat.fr/archives/index.php?s=&d=#submit

  Met vriendelijke groet
  Paul

  #192815
   gerada
  Bijdrager

  Hallo Roggi,
  Bretagne heeft een gemodereerd klimaat. Speciaal Departement Morbihan waar het over het algemeen in de zomer vaak dezelfde temperaturen als de midi heeft, het is er droger aan het worden. Geen mistral! Vooral Finistère in het westen en Cote d’armor in het noorden zijn koeler, maar hebben desondanks langs de kusten een flora die je alleen in tropische gebieden zult vinden.

  #192831
   HP
  Bijdrager

  @Ger/Ada,

  Met alle respect, maar nergens in Frankrijk Metropole bestaat een tropische flora, zeker niet langs de kust.
  Waarschijnlijk kijken jullie alleen naar de palmachtigen, maar dat zijn nu juist niet specifiek tropische bomen.
  Als je echt de tropische flora wilt zien, rijd dan eens bovenlangs van St Laurant naar Kourou in het departement Guyane

  #192832
   Joost Kubbe
  Bijdrager

  Voor het beste klimaat (het jaar rond zo’n 28°) met tropische flora,kan ik je een plekje net over de nedrlands/franse grens aanbevelen: Saint Martin (Sint Maarten) !!

  Joost Kubbe

  #192817
   roggi
  Bijdrager

  hey beste mensen ….
  Onderstussen al ééns op huizenjacht geweest … 🙂
  we hebben iets zien staan in de Allier ! Het staat ons aan maar ik blijf nog een beetje sceptisch wat betreft het weer ? Heeft iemand ervaring wat betreft het weer daar in de Allier ? Ik weet dat dit niet het zuiden is (kan ik ook niet verwachten) maar wat zijn jullie ervaringen of kennis erover ….
  de streek dan zelf : Is het een ‘dode’ streek of bruist het daar van toerisme !
  Mij doet de streek mij denken aan de Ardennen in België maar dan veel uitgestrekter en ‘kalmer’ ….
  wie kan hier meer over kwijt ? Met dank …
  Michel en Els

  #192818
   Fransco
  Bijdrager

  Het weer in de Allier is sterk afhankelijk van de plaats waar je zit. Wij hebben een huis in de Montagne Bourbonnaise en de winters zijn daar over het algemeen koud, maar de lange zomers zijn juist weer lekker warm. Als vuistregel hanteren we dat het in de zomer zo 3 à 4 graden warmer en in de winter kouder is dan in Nederland. Het regent er net zo veel (dus dat valt mee, vinden wij. De overgang van koud naar warm gaat meestal relatief snel. In maart hebben we vaak volop zon. Kortom het klimaat bevalt me uitstekend.
  Frans

  #192819
   roggi
  Bijdrager

  we hebben iets gezien rond Arfueilles …. 🙂

  #192820
   Fransco
  Bijdrager

  Arfeuilles is niet ver bij ons vandaan. Relatief veel Nederlanders en Belgen hebben in deze streek een maison secondaire, maar het is niet echt toeristisch. Wel is het er mooi en ruim. Sterkte bij het bepalen van je keus.

  #192821
   Caroline
  Bijdrager

  Ons huis staat aan het zuidelijke randje van de Morvan, midden in de Bourgogne. Klimaat ongeveer gelijk aan de Allier, maar de bergen zijn hier wat hoger, tot zo’n 550 meter. Het is hier prachtig, rustig en groen. Dat laatste is een indicatie dat het met enige regelmaat regent, maar ja, zonder regen geen weelderige plantengroei. Wij zitten aan de rand van een bos, de stilte is hier af en toe oorverdovend; door de vele vogels.
  Er wonen veel Nederlanders, o.a. omdat NL goed te bereizen is voor familie en vrienden, of in geval van nood. België is dan nog weer wat dichterbij.

  Je keuze zal er niet makkelijker op worden 😉 iedereen houdt van zijn/haar stukje Frankrijk en laten we wel wezen, heel Frankrijk is prachtig.

  Succes met de zoektocht.

  #192822
   Sjefke
  Bijdrager

  Ik heb een woning in de kop van het departement Puy de Dome. Gelegen op 700 meter hoogte in een bosrijk en het meest wildrijke gebied van Frankrijk en met zicht op de chaine de Vulcans. Steden als Vichy, St Etienne en Clermond Ferrand zijn goed te bereizen
  De mensen zijn erg aardig en behulpzaam ondanks dat er relatief veel NL en GB inwoners zijn.
  De zomers zijn lang en best (soms te) warm en duren relatief lang (april t/m oktober); de winters kunnen erg koud zijn maar duren niet zo lang en er valt relatief veel sneeuw m.n. in januari.
  Toeristen vindt je er niet, wel natuurliefhebbers en wandelaars. Ik vind het er heel goed toeven m.n. als je toe bent aan rust en het plattelandsleven (onthaasten).
  De prijzen zijn plezierig verrassend zeker als je bereid bent een woning op te knappen. Wel een tip, neem niet te veel grond anders ben je bij elke aankomst een paar dagen alleen maar aan het maaien.

  #192823
   Caroline
  Bijdrager
  Quote:
  Wel een tip, neem niet te veel grond anders ben je bij elke aankomst een paar dagen alleen maar aan het maaien.

  Als jouw droomhuis toevallig toch een flinke lap grond heeft, kun je ook een overeenkomstje met de buurboer sluiten en hem zijn koeien er op laten zetten. Draagt meteen bij aan je landelijke uitzicht. 😉

  #192824
   Au revoir!
  Bijdrager

  Roggi,
  ga gewoon eens een paar weken door Frankrijk trekken en doe dat twee of meerdere keren en laat je leiden door je gevoel. Dan na een gevoels keuze kun je specifiek vragen stellen over de regio’s of departement, iedereen die nu reageert doet dat vanuit eigen ervaring en brengt je steeds verder weg van wat je uiteindelijk wilt, een huis op een mooie plek, maar die plek zul je zelf moeten kiezen..

  Albert 87

  #192825
   dit
  Bijdrager

  Eens je je ideale streek gevonden hebt, kun je daar eerst iets huren. Zo leer je de mensen, klimaat en regelgeving kennen. Vanuit de huurwoning kun je gaan zoeken en zo weloverwogen een woonst aanschaffen. Succes.

  #192826
   le Renovateur
  Bijdrager

  21 jaar op huizenjacht in Frankrijk, voornamelijk in de Morvan met PAS OP ! zijn vele microklimaten; in de delen ten zuiden van de Haut Folin en de Mont Beuvray gemiddeld 700 mm per jaar neerslag, Chateau Chinon en omgeving 1400 mm neerslag. Was vandaag weer erg merkbaar, overal rondom pikzwarte luchten met onweer, boven ons eigen hoofd strak blauw. Voor en najaar ruim 5 graden warmer dan in NL, boven de 600 meter zijn de zomerse temperaturen aangenaam, meestal niet te heet en de nachten koeler. Helemaal eens met Dit, eerst huren in je regio naar keuze, netwerk uitbouwen en niet impulsief kopen. De beste stekken halen de makelaars meestal niet, maar gaan onderhands ( en goedkoper). Zie http://ophuizenjachtindemorvan.blogspot.com waar ondermeer valkuilen worden benoemd die voor heel Frankrijk gelden. Succes met de jacht!

  #192816
   eijsten
  Bijdrager

  Wat ontzettend leuk die zoektocht van de Fam. Roggi.
  Ook wij, toen beiden 58 zochten en heerlijke plek in Frankrijk, maar na dagen via internet gezocht te hebben, vooral de site “Entre Particuliers ” togen we met zo’n 100 adressen naar Frankrijk.
  Och och, wat een drama, licht onderhoud bleek { een nieuw dak, riolering, elektriciteitsproblemen enz)
  ook wisten we slechts dat we onder de lijn Limoges- Bordeaux wilden wonen maar ook weer niet verder dan een 10 a 12 uur rijden van Holland bovendien niet duurder dan 165000,-Euro en ook instap klaar dus geen achterstallig onderhoud.
  Na 2 jaar zoeken vonden we uiteindelijk bij toeval tijdens het rondrijden in de driehoek Lot- Dordogne-Correze precies ons droomhuis in een streek nog echt Frans, weinig Engelsen en Nederlanders en een overweldigende natuur aan de voet van het Centraal massief.
  Warme zomers met koele nachten, Januari en Februari koud met een echte winter, sneeuw en ijs.
  al 11 jaar wonen wij hier zo’n maand of 8 per jaar.
  Dus houdt vol, Uw vakantieverblijf bestaat zeker.
  Vanaf februari heerlijk in de voorjaarszon.
  Groet,
  Dickey Eijsten

  #192830
   marjanenbart
  Bijdrager

  hoi Dickey, mag ik zo indiscreet zijn om te vragen waar jullie nu wonen? Lot/Dordogne/Correze is nog steeds een groot zoekveld…. Wij huren momenteel in de ARiège, maar missen het fietsen (hier veel te steil) en hebben elke dag de auto nodig… dus zoeken we iets vlakker waar we met de kindjes lekker met de fiets naar school kunnen… groetjes vanuit een regenachtig Massat.

  #192829
   roggi
  Bijdrager

  Up to date news van onze zoektocht 🙂
  Al vele bekeken op internet , enkele rondritten door la douce France …. enz …
  Hier nog een vraagsken :
  Over de Cantal (Auvergne).
  Hebben een huisje gevonden met errond een prachtige streek. Weer en zon zijn voor ons echter belangrijk. Het ziet er daar zeer groen uit (veel regen ?) en de eigenaar van de woonst zei me dat het groene vooral te maken heeft met het vulkanisch gesteente waardoor het water veel langer vast wordt gehouden. Vandaar het ‘groene’ karakter.
  Weet iemand daar hier meer over ? of heeft iemand ervaring met het weer in de Cantal ? Heeft dit al een ‘zuiders’ karakter ?

  Met vriendelijke groeten
  Roggi 🙂

21 berichten aan het bekijken - 1 tot 21 (van in totaal 21)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account