Huis erbij als belegging?

Dit onderwerp bevat 23 reacties, 10 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 5 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #192986
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Met de huidige rentestand, waarbij geld op een spaarrekening vrijwel niets opbrengt en een huizenmarkt waar soms koopjes te halen zijn, overweeg ik er een huis(-je) bij te kopen en dit te gaan verhuren. Heb een volledig te renoveren pand op het oog, devis binnen van een mij bekende aannemer en zie eigenlijk alleen maar plussen aan een dergelijke investering. Dat begint al met de BTW laag tarief voor de hele verbouwing.
    In de plaats waar het huis staat, is voldoende vraag naar huurhuizen. Makelaars zijn positief, zeer als het huis met een energielabel B wordt opgeleverd.
    Vele van mijn vrienden en bekenden hier, ik heb het over Fransen, hebben soms een hele reeks huizen in de verhuur als pensioenvoorziening.

    Zijn er anderen op dit forum die deze franse wijze van extra inkomsten genereren ook toepassen ? Ik heb reeksen sites bekeken, gerekend en zie weinig bezwaren.

    #192987
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hoeveel denk je te kunnen krijgen als huurbedrag ten opzichte van je totale investering?
    Makelaars zijn altijd positief, heb je ook echt voldoende voorbeelden uit de praktijk in dat gebied gezien?
    Heb je bij die totale investering de kosten voor het onderhoud meegenomen?

    #192988
     bosbess
    Deelnemer

    Dag JP, dit wordt vast een heel domme opmerking in de ogen van “verstandige” mensen. En waarschijnlijk zit je hier ook niet op te wachten. Je hebt financieel gezien alles wat je hartje begeert. Je runt een goedlopend eigen bedrijf (chambres d’hôte), dat je ongetwijfeld behoorlijk wat tijd en aandacht kost en je bent gemeenteraadslid. Zou je nu, om nóg meer te verdienen (waarvoor?) je de kopzorgen van een eerst te verbouwen en daarna te verhuren huis erbij op de hals halen? Als het financieel noodzakelijk is OK, maar als je (meer dan) genoeg hebt, moet je genieten en je geluk proberen te vinden in andere dingen die het leven de moeite waard maken. Ja, zullen anderen roepen, maar dan ben je “een dief van je eigen portemonnee”. Maar daar heb je dan ook wat voor, zou ik zeggen, namelijk geen gezeur aan je hoofd en geestelijke rust. Al dat zinloze najagen van aardse bezittingen maakt een mens nooit tevreden. Als je een zinvolle tijdbesteding zoekt ga dan sporten, ga bij een toneelvereniging of een schilderclub. Doe vrijwilligerswerk. Dat zijn écht voldoening gevende bezigheden.

    En mocht je, zoals ik verwacht, je plannen toch doorzetten: geef de verhuur uit handen aan een tussenpersoon, die het gezeur van slecht- of niet-betalende huurders en klachten over lekken van daken, kranen en wat dies meer zij opvangt. Ja, dat kost geld. Ik wens je wijsheid en uiteraard succes met alles wat je nog gaat ondernemen.

    #192989
     Anoniem
    Inactief

    JP, goede zaak.
    Wij doen dit al heel lang, en tegenwoordig kun je beter bij de super je punten sparen dan je geld op de bank zetten, belachelijk die lage rentes.
    Ons eerste beleggingsproject was een garagebox, dat ging eigenlijk per ongeluk omdat we met twee inboedels zaten, na het uitzoeken en overhuizen was de box binnen een week verhuurd en heeft nooit meer leeg gestaan (in parijs betaal je meer voor een garagebox dan een huis in nl)
    Vanwege de vele reizen stond ons huis op den duur leeg, dus die ging ook in de verhuur.
    Nu hebben we een aantal huizen en dat gaat heel goed, dus helemaal niet zoals eerdere reageerders.
    Er zijn natuurlijk zaken waar je naar moet kijken;
    Ligt het huis in een gewilde omgeving (veel werk, studenten…)
    Wat moet je er voor betalen.
    Wat brengt het voor de verhuur op.
    Wat zijn de verbouwingskosten.
    Wat zijn de kosten voor de makelaar.
    Een vriendin van ons kocht een appartement en vond er geen huurders voor, het woningaanbod was ruimschoots voldoende in die stad, dus men zat niet zo zeer te wachten op een zoveelste woning.
    Je doet het goed als de kosten voor de huur(inclusief makelaar courtage) de (denkbeeldige) hypotheek overlappen, dan is er nul gevaar.
    Neem een goede makelaar in de arm die de woning verhuurd, dan heb je geen sores en je betaald hem een paar procent.
    Als je een belastingprobleem hebt kun je het ook anders doen;
    Een vriend van ons werkt voor een zaak in bordeaux die bemiddeld in de aanschaf van nieuwe huizen die betaald worden door jouw belastingafdracht.
    Dat moet je dacht ik 9 jaar doen en dan mag je de woning verkopen.
    Dat is een overheidsregel/systeem om woonruimte te creëren (als je wilt kan ik je zijn nummer geven)
    Het is natuurlijk een domme opmerking als je zegt waarom je steeds meer wilt als je in andere tijden beweert dat de sterkste schouders maar een beetje meer moeten dragen.
    Dankzij ons hebben A; mensen een dak boven hun hoofd, en B; als we ze later verkopen en een goede oudedagvoorziening hebben kunnen we inderdaad een paar centen meer afstaan aan diegene die nooit hun nek uitgestoken hebben.
    Met een goede makelaar die de zaak verhuurd heb je niets met niet of slecht betalende huurders van doen, de makelaar krijgt zijn percentage en draagt de verantwoordelijkheid.
    Ik hoor alleen maar positieve verhalen over deze manier van investeren, en ook hier geld “wie goed doet wie goed ontmoet”.
    Ga je een huis verhuren wat niet deugd, dan krijg je geheid gedonder, dat is logisch.

    #192990
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour,

    Bosbess: Ik reken mijzelf niet tot uw categorie “verstandige” mensen en ik zal uw opmerkingen derhalve ook niet dom noemen. Echter, uw stelling Al dat zinloze najagen van aardse bezittingen maakt een mens nooit tevreden. Als je een zinvolle tijdbesteding zoekt ga dan sporten, ga bij een toneelvereniging of een schilderclub. Doe vrijwilligerswerk. Dat zijn écht voldoening gevende bezigheden geeft weer eens aan dat u niet veel begrijpt van de fenomenen ondernemer en onderneming, alsmede hun rol in de economie.
    Ondernemers worden niet succesvol door altijd met een zesje tevreden te zijn. Ze maken gebruik van kansen en mogelijkheden die anderen niet zien en halen enorme voldoening uit hun successen (méér dan uit de schilderclub). Het is een ongecontroleerde meute van individuen die allemaal op de een of andere manier iets te verhandelen hebben, levend in de echte werkelijkheid, immer op zoek naar kansen om hun handel uit te breiden. De menselijke maatstaf is hier niet zozeer een moralistische voorwaarde doch een realistisch gemeenschappelijk soort van eigenbelang waarbinnen een ieder zich zoveel en zo snel mogelijk kan ontwikkelen. Dit vormt het fundament onder een levendige economie waarin mensen werken en geld verdienen waarover belasting kan worden geheven. Als alle ondernemers in een land zouden stoppen op het moment dat ze “genoeg hebben” (wie bepaalt dat?) zou dat land binnen de kortste keren aan armoede ten prooi vallen. Zoals we in de praktijk in heden en verleden kunnen zien aan het lot van elk land dat zich heeft overgeleverd aan de socialistische ideologie.
    Kortom, het is voor de ondernemer heel normaal om te kijken hoe hij zijn assets het beste kan plaatsen en dat heeft helemaal niets te maken met “nooit genoeg” of “zinvolle tijdbesteding”.

    JP: U merkt terecht op dat “cash is not king” op dit moment. Afgezien van de lage rentestand vind ik de toestand in de Eurozone zorgwekkend. Iedereen roept op dit moment dat de Eurocrisis voorbij is maar ik geloof daar niets van. Spanje zit al in het putje, Italie is hard op weg en Frankrijk komt daar direct achteraan. En by the way, tot op heden waren mijn voospellingen voor de FR economie een stuk accurater dan die van de regering Hollande.
    Ik sluit nu geen enkel scenario meer uit, varierend van een implosie van de Euro tot hyperinflatie. Één ding is zeker, whatever happens, geld en tegoeden gaan er stevig op achteruit of verdampen zelfs helemaal. Dus uitwijken naar harde assets zoals huizen, grond of zelfs edelmetaal lijkt me een uitstekend plan. Echter, dat gezegd hebbend, zou ik in uw plaats zeker geen huis in FR kopen om te verhuren, om meerdere redenen.
    Allereerst is FR een zeer verhuurders-onvriendelijk land. Talloos zijn de gruwelverhalen van niet betalende huurders die slechts na lange tijd en hoge kosten uit het huis te krijgen zijn, na dit volledig te hebben uitgewoond. De huurders worden door de wet aan alle kanten beschermd, de verhuurders-eigenaren behoren tot de klasse der bezitters en die zoeken het maar lekker uit. Het is niet voor niets dat er veel vraag naar huurwoningen is, steeds meer FR verhuurders gooien namelijk de handdoek in de ring.
    Daarnaast is de huidige regering in de beste socialistische traditie op jacht naar geld. Als bezitter van méér dan één woning komt u ogenblikkelijk op het radarcherm van de fiscus. Reken gerust op het nog wat verder aandraaien van de fiscale duimschroeven op deze eigenaar-uitbuiters. Dus mocht u op dit moment nog enige mogelijkheid tot verdiensten zien, dan vrees ik dat daar in de toekomst voortvarend een eind aan zal worden gemaakt. Ik verpacht zelf wat grond en als ik zie hoeveel méér belasting ik nu over de (schamele) opbrengsten betaal dan pakweg 5 jaar geleden…
    Tenslotte, een investering in een FR huis is naar mijn mening een beetje teveel éénrichtingsverkeer. Kopen lukt prima, maar mocht u het ooit weer willen verkopen dan is de boot aan, helemaal als het op dat moment verhuurd is. Verkoopwinst wordt ongetwijfeld wegbelast, verlies is voor uw rekening. En waar komt de koper vandaan als de door mij gevreesde economische rampspoed zich echt gaat voordoen?
    Persoonlijk zou ik in uw geval de blik wat verder richten. Een huis erbij kopen voor de verhuur als pensioenvoorziening is zeker geen slecht idee, maar waarom niet in een ander land dan FR? Bijvoorbeeld in Duitsland zijn ook (nog) leuke koopjes te halen. Of zelfs in Nederland. In elk geval buiten FR, in het kader van “niet alle eieren in één mandje”. Het hoeft overigens niet persé een huis te zijn. Een lap grond of een stuk bos hebben als voordeel dat ze een intrinsieke waarde hebben maar nauwelijks zorg over onderhoud.
    Last but not least, als u écht wilt voorbereid zijn op de toekomst, is een verzamelingetje gouden of zilveren munten zonder verzamelaarswaarde (Canadian Maple Leaf bijvoorbeeld) als laatste fallback misschien ook geen verkeerd idee.

    Overigens ben ik nog steeds hetzelfde van mening maar als ik het zeg bederf ik de sfeer en Latijn is ook verboden 😉

    Salutations, Jos

    #192991
     Anoniem
    Inactief

    Jos, met veel ben ik het eens behalve jouw angst voor de toekomst van wat dan ook.
    De hele bende kan overal in elkaar klappen, zelfs in Duitsland, en een huis in nl, dat is veel te duur om investeren te noemen (en de huurwetten zijn ook daar niet prettig)
    Wij, en al diegene die we kennen hebben geen problemen, maar we werken zoals eerder vermeld met een makelaar die de verantwoordelijkheid draagt, daar vangt hij zijn deel voor.
    De makelaar op zijn beurt is een vakman op mensenkennis, en bikkelhard, hij zal heus het risico niet gaan lopen zijn courtage in de rechtbank te zien versmelten vanwege de familie flodder.
    In onze huizen wonen over het algemeen oudjes, en een alleenstaande juf, de makelaar weet wie hij toelaat.
    Ook onderhoud of eventuele reparaties lopen via de makelaar die alles regelt, zelfs de devis.
    Die krijgen we dan opgestuurd, en hebben we de gelegenheid er in verweer te gaan en/of een andere loodgieter een devis te laten maken.
    Het vertrouwen in de makelaar is het meest belangrijke dus.
    De beste belegging is idd grondstoffen, bos en land zie ik niet zitten (wie wil er nou over dertig jaar een bos kopen, je mag er geeneens een huis bouwen)
    Goud, maar ja, dan heb je een volgend probleem, wat als ze het stelen?
    Afgelopen weekend zijn we carnaval wezen vieren in Venetie, ik had mijn laptop niet nodig (te zwaar voor ryan’s vliegtuigen) dus die liet ik thuis in de brandkast.
    Ik heb het hele weekend aan m’n laptop gedacht.
    In Frankrijk is men zo gek op de luiken dat je als boef ongemerkt de gevel er uit kan slopen zonder dat wie dan ook het ziet, ik heb het al talloze malen meegemaakt.
    De waarde van een huis kan kelderen, idd, maar wie kent de toekomst, dat is toch ook een kenmerk van de ondernemer; hij durft risico’s te nemen.

    #192992
     bosbess
    Deelnemer

    Leuk je weer treffen, Jos. Ik miste je ceterum censeo al enige tijd. Waarom zou dat de sfeer bederven? Ik vond het leuk. Goed, daar gaan we dan:

    Zoals je weet of kunt weten ben ik zelf ondernemer, weliswaar pas sinds 8,5 maand maar toch. Ben ik daar op m’n 71e nog mee begonnen om de gemeenschap een dienst te bewijzen? Wilde ik het toerisme in de Cevennen een duwtje in de rug geven? Of zag ik voor me hoe mede door mijn lef, moeite en investeringen de franse en daarmee de wereldeconomie gebaat zou zijn? Natuurlijk niet! Ik deed dat puur uit persoonlijke motieven, die ik al eerder in dit forum uiteen heb gezet, in het kort: m’n financiën wat opkrikken en een nuttige en toch gezellige bezigheid uitoefenen.

    In tegenstelling tot veel andere ondernemers, die almaar groter moeten groeien (stilstand is achteruitgang heet dat) houd ik met mijn chambre d’hôte nog genoeg tijd over voor een bevredigend persoonlijk leven. Altijd tijd voor m’n kinderen, vrienden, buren en kennissen, veel wandelen en inderdaad, m’n schilderclub. Naar believen te vervangen door het zangkoor, de schaakclub, volksdansen, een cursus bonsaiboompjes kweken, wereldreizen maken of wat dan ook.

    Uiteraard moeten mensen werken en ondernemen, maar dat moet nooit een doel op zich worden. Het moet een middel zijn om een plezierig persoonlijk leven te kunnen leiden. Als dat persoonlijke leven is gereduceerd tot 10% en de rest wordt in beslag genomen door nóg meer werken en nóg groter groeien enkel en alleen om nóg meer geld, status, aanzien en macht te verwerven, of omdat je bij god niet weet wat je anders met je geld, tijd en energie moet doen, dan ben je pas écht arm.

    Zulke mensen doen zichzelf en hun omgeving zwaar tekort. En kom me niet aan met dat de maatschappij en de economie zulke mensen nodig heeft, want als al die workaholics en grootgroeiers niet meer zo nodig moesten, zouden de mogelijkheden voor anderen die nu aan de kant staan of knullige slechtbetaalde baantjes hebben aanzienlijk worden vergroot. En bovendien, zoals ik hierboven over mezelf al schetste: ondernemen doe je niet om de maatschappij of de economie een dienst te bewijzen. Dat doe je puur uit eigenbelang. Soms is het noodzaak, zoals bijvoorbeeld in het geval van jouw ouders die met hun fietsenbedrijfje een gezin moesten onderhouden, soms een behoefte aan zelfontplooiing, aan eigen baas zijn, aan meer geld verdienen of een combinatie van dat alles. Dat is allemaal prima, maar als het bezit van je gaat nemen, zodat de belangrijke basisdingen in het leven er onder lijden, dan is het helemaal niet meer in je eigen belang.

    Dat is het enige wat ik wilde zeggen. Getalenteerde, niet meer al te jonge mensen in goede doen zouden zich in iets anders moeten verdiepen dan in nog meer geld verdienen. Ik gun JP, net als iedereen trouwens, natuurlijk van harte het allerbeste toe, maar zoals ik het hierboven in eerste instantie heb verwoord, zo zou ik het ook tegen mijn kinderen hebben gezegd als ze met zo’n plan bij me waren gekomen. Vooropgesteld natuurlijk dat ze financieel in een comfortabele positie zouden verkeren. Want als dat niet zo is, moet je alles maar dan ook alles ondernemen om daar verbetering in te brengen.

    Dat is mijn mening en daar breng je me toch niet van af.

    #192993
     Wim Bavelaar
    Moderator
    Quote:
    Quote uit JP op 13/02/2013 19:54
    Met de huidige rentestand, waarbij geld op een spaarrekening vrijwel niets opbrengt en een huizenmarkt waar soms koopjes te halen zijn, overweeg ik er een huis(-je) bij te kopen en dit te gaan verhuren.

    Lijkt me een goed plan, beleggen in stenen.
    Kijk ook wel naar de fiscale voordelen die zijn te behalen als verhuurder. De oude wet-Scellier is vervangen door de regeling-Duflot.

    Google op google.fr naar Loi Duflot 2013 en je wordt een stuk wijzer.

    Wim

    #192994
     Anoniem
    Inactief

    Ik heb werkelijk nog nooit zo’n stuk nonsens op één dag tegelijk gelezen, sorry hoor.
    Stel, je werkt graag, je hebt enorme energie, veel ideeën, en je geeft niets om een schildersclub schaakclub, enz enz maar het is een uitdaging, een sport zelfs om steeds hoger de ladder op te gaan.
    Wat zijn sommige mensen toch…. zucht
    Stel je bent straks uitgerangeerd met je cdh, je breekt een heup, noem maar wat op.
    Je keldert met je aowtje wat in Frankrijk toch al om te janken is flink naar beneden.
    Oh ja, dan zijn er gelukkig nog die mensen met sterke schouders, goh vergeet ik helemaal.

    Inderdaad Wim zijn er een hoop voordelen, de meeste mensen laten zich of helemaal niet of te weinig informeren.
    Al de argumenten zoals uitleven van huizen en geen huur betalen worden rond geroeptoetert door lieden die onvoorbereid aan het werk zijn gegaan, ik ken er zelfs die de 8% die de makelaar vroeg te duur vonden “doen we zelluf wel” jaja, en toen stond het huis een jaar leeg.
    JP, laat je goed informeren door een specialist, zoek een goede makelaar die deze materie kent, beter kun je niet investeren op dit moment.
    Wij ondervinden nooit problemen en zijn uiterst blij, en een klant van mij heeft een oud pand in LR waar hij ook via de makelaar 8 studenten heeft wonen waarvan 2 gehandicapten.
    Ik wordt er op handen gedragen door de studs, en we organiseren regelmatig etentjes (a.s zaterdag raclette) met allemaal inclus de makelaar.
    Als ik straks (duurt nog heel lang) uitgerangeerd ben wil ik niet op een houtje bijten.
    Ik ken mensen die volgens de beloften toen een mooie aow zouden hebben en ze spaarde bedrijfsmatig trouw voor een pensioen.
    Nu zitten ze dankzij de politiek achter de geraniums de dubbeltjes om te draaien.
    Dat gaat mij niet overkomen.

    #192995
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Zoveel reacties op ?én dag…
    Ik ben niet op zoek naar extra werk, probeer weer te genieten van het leven na veel tegenspoed. Maar probeer een deel van mijn reserves nuttig aan te wenden.
    Dus straks via een makelaar verhuren. Daar ben ik al langs geweest en samen met mijn contacten binnen de gemeente denk ik het ideale huis te hebben voor één van de vele alleenstaande moeders. Huur wordt straks waarschijnlijk rechtstreeks door de gemeente betaalt.
    Ik deel de mening van Jos dat er een groot risico is op inflatie en dat dan belegging in stenen een relatief veilige is. Andere reserves heb ik, denk en hoop ik, goed gespreid, want die dienen straks ook als inkomen voor mijn oude dag. (Wat klinkt dat oubollig…).
    Ik heb weinig zicht op andere markten, bijv Duitsland. En zie een investering graag wat opbrengen, iets dat je van bos, goud of andere zaken niet kunt zeggen.

    Veel van de regelingen, zoals ook weer de Duflot, zijn gebaseerd op maximaal fiscaal voordeel en m.i. veel minder op gewoon rendement. M.i. is – op zijn minst- het veiligstellen van de hoofdsom voor mensen die wat reserves hebben, een belangrijk gegeven.

    Fijn dat jullie even meedenken. Mijn franse vrienden zeggen allen: doen!

    #192996
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Zoveel hoofden, zoveel zinnen………
    Ieder zijn mening. Het blijft heel interessant om te lezen, hoe sommigen van u vinden dat een andermans mening helemaal fout is.
    Geen enkele mening is fout natuurlijk (nou ja….fascisme komt wel erg in de buurt van fout), alleen heeft elk van ons een referentiekader van waaruit hij/zij vindt hoe je in het leven moet staan, sorry, in het leven zou kunnen staan.

    Kijk, in die laatste correctie op mezelf zit ‘em nou net de kruks. Respect dus voor een andere mening……..

    #192997
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir Bosbess,

    Quote:
    Quote uit bosbess op 14/02/2013 14:51
    En kom me niet aan met dat de maatschappij en de economie zulke mensen nodig heeft, want als al die workaholics en grootgroeiers niet meer zo nodig moesten, zouden de mogelijkheden voor anderen die nu aan de kant staan of knullige slechtbetaalde baantjes hebben aanzienlijk worden vergroot.

    Deze economische wijsheid kende ik nog niet, hij lijkt me regelrecht afkomstig uit het rode boekje van de heer Hollande. Maar goed, aangezien de FR regering er alles aan doet om dergelijke lieden òf het land uit te pesten òf al hun revenuen weg te belasten, zullen ze waarschijnlijk binnenkort allemaal verdwenen zijn. Als uw stelling klopt zullen de mensen die nu slechte baantjes hebben of aan de kant staan daar wèl bij varen. Nu, we zullen zien.

    Vooralsnog reken ik zelf voor FR op een extra miljoen werkelozen en een economische krimp van minimaal zo’n twee procent in 2013. Dat alles dankzij het economisch beleid van de huidige regering.

    Het moet aan het eind van het jaar niet moeilijk zijn te bepalen of mijn voorspelling klopt.

    Salutations, Jos

    #192998
     Anoniem
    Inactief

    Jaap, het ontgaat me geheel hoe je enerzijds mensen die hun nek uit willen steken (lees harder willen werken of meer willen verdienen) diskwalificeert, en anderzijds zegt dat de sterke schouders maar iets meer moeten dragen.
    Iemand die het genoegen heeft (en het plezier) om steeds een stapje verder te gaan, mag straks dus wel opdraaien voor diegene die thuis op dan bank zitten (of bij de schildersclub hun tijd verdoen)
    Daar gaan bij mij de nekharen overeind staan.
    Maar goed, we verlijeren van het oorspronkele onderwerp, ik stop ermee.

    #193001
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bosbess,
    Al eens stil gestaan bij het feit dat zelfstandige ondernemers helemaal geen pensioenopbouw hebben? gewoonweg omdat een eigen ondernemeing zich daar niet altijd voor leent? hard werken om het hoofd boven water te houden want het salaris staat niet automatisch aan het eind van de maand op de rekening…
    En ook nog nooit bedacht dat sommige mensen het gewoon leuk vinden om hun eigen onderneming op te richten? En dat succes in die onderneming geweldig is ongeacht de opbrengst? Dat staat helemaal los van alleen maar meer en meer en meer.

    JP, iemand zei jaaaaaaaren geleden tegen mij dat investeren in “stenen” de beste investering is die je zou kunnen doen. Als alleenstaande kocht ik een huis, zonder geld. Iedereen vond het belachelijk want dat doe je niet als alleenstaande. Toen werd ik ziek en er was geen hoop. Huis weer verkocht en van de winst het franse paradijsje kunnen aanschaffen. Iets beters had ik nooit kunnen beslissen, ik knapte niet alleen zelf op maar nu knap ik beetje bij beetje het paradijsje ook op. De huurders genieten, ik geniet en er komt een moment dat ik het niet meer kan. Dan wordt de boel verkocht en ben ik niet afhankelijk van staatsinkomen of wat dan ook. Net als je franse vrienden zou ik zeggen: doen. Goed onderzoeken of het huis weer verkoopbaar is en er dan gewoon voor gaan. geld op de spaarbank heeft sowieso geen zin.

    #192999
     bosbess
    Deelnemer

    Jos, laatste nieuws uit de lage landen, waar het economisch o zo goed gaat en dat het o zo veel beter doet dan Frankrijk: Nederland verkeert in de derde recessie sinds 2008. Opnieuw sterk gestegen werkloosheid, al voor het derde kwartaal negatieve groei enz. Daar staat geen Hollande aan het roer maar een nuchtere Hollander: verstandig, ondernemervriendelijk en VVD. Een derde recessie, ondanks het feit dat ze de rest van de wereld kaal plukken door als toevluchtsoord te fungeren voor belastingontduikende multinationals. Zelfs de OESO wil daar nu iets tegen gaan doen door deze misstanden aan te kaarten bij de komende G20 conferentie in Moskou komend weekend. Zie oa hier. Frankrijk daarentegen krabbelt langzaam op, OK het gaat niet snel, maar de hele wereld verkeert nu eenmaal in een crisis. Zelfs ik verwacht niet dat de regering Hollande-Ayrault die binnen 9 maanden kan oplossen. Waarom jij dan wel? En kan asjeblieft dat ceterum censeo weer terugkomen? Ik vind je zo kaal, zonder.

    Rimke, natuurlijk moeten ondernemers voor hun eigen pensioen zorgen, maar dat moeten werknemers ook. En godzijdank heeft iedereen, ook ondernemers, in NL een AOW. Daar hebben we allemaal aan meebetaald, ook voor ondernemers. In Frankrijk is dat veel en veel slechter geregeld. Al die oude vrouwen die vroeger niet eens móchten werken (dwz geen betaald werk, want ze sloofden zich kapot) hebben hier geen enkel recht opgebouwd. Ze hebben nog geen nagel om aan hun gat te krabben. Dáár kijk ik naar en dan voel ik me hier steenrijk en dat ben ik ook. Welgestelde mensen kijken vaak naar werklozen en arbeidsongeschikten als te beroerd om te werken en dan roepen ze dat zij zo hard zwoegen en dat ze daarom hun kapitaal hebben verdiend. Ze vergeten voor het gemak al die mensen die 42 jaar lang in de mijnen of in smerige en lawaaiige fabrieken hebben moeten zwoegen en nu moeten zien rond te komen van een mager pensioentje.

    Ik vond het in ieder geval leuk om jouw (levens)verhaal te lezen. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal, ook ik, en ik zal daarom nooit oordelen over anderen die uit hun ervaringen nu eenmaal andere overtuigingen hebben overgehouden dan de mijne. Ze hebben gewoon andere keuzes gemaakt en andere conclusies getrokken. Maar ik blijf opkomen voor de onderkant van de maatschappij. Kijk niet omhoog, Sammie, kijk vooral naar beneden.

    Wat JP betreft, dank voor zijn vraag, die hier weer eens het een en ander heeft losgemaakt. Maar vanaf het begin was natuurlijk al duidelijk en zijn laatste reactie bevestigt het: zijn plan stond en staat vast (als een huis). Ik wens hem nogmaals veel succes.

    #193000
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Bosbess,

    Nog even een laatste reactie op dit draadje, dan stop ik ermee, zoals Cees terecht opmerkt zijn we al behoorlijk ver aan het verlijeren van de oorspronkelijke discussie. Dan moet dat eventueel maar verder in een ander draadje.

    Graag wil ik u aanbevelen uw ideologische voorkeuren niet ál te zeer in de weg te laten staan van de feiten. Dat houdt de discussie een beetje op een aards niveau. Om een paar dingen te noemen:

    • In NL gaat het inderdaad niet best, maar dat komt niet omdat er VVD beleid wordt gevoerd. De heer Rutte heeft zijn kiezers keihard bedrogen door de PvdA zo ongeveer links in te halen en is daarvoor gestraft met een historisch verlies aan stemmen, zetels en persoonlijke reputatie. De nu gevolgde, typisch socialistische aanpak van de problemen door de lasten maar weer eens te verhogen en de uitgaven vrijwel ongemoeid te laten leidt ook in NL tot het voorspelbare resultaat: economische ondergang.
    • Als land zoals NL een concurrerend belastingregime voor multinationals hanteren is eenvoudigweg “fiscale concurrentie”, een wedloop tussen de schatkisten van verschillende staten in de hoop meer kapitaal aan te trekken door het bieden van betere voorwaarden en lagere belastingen. Fiscale concurrentie is geen misdaad maar wél een vies woord in de oren van bureaucraten en tolgaarders, aangezien het een rem vormt op het onbeperkt verhogen van belastingen. NL plukt niemand kaal zoals u beweert, op het moment dat NL het belastingregime verzwaart gaan de multinationals gewoon naar een ander belastingparadijs toe, er zijn er te over in de wereld.
    • Een multinational die het land met het gunstigste belastingregime kiest doet niets illegaals en pleegt derhalve ook geen belastingontduiking zoals u zegt. Ze ontwijken belastingen, men kan dat minder kies vinden maar het is niet onwettig.
    • U stelt dat FR langzaam opkrabbelt. Ik weet niet hoe u daarbij komt, en ik hoop van harte dat u gelijk hebt, maar de cijfers geven helaas een ander beeld. Dalend ondernemersvertrouwen, exploderende werkeloosheid, oplopende tekorten, kortom een slow moving train wreck. Ik blijf bij mijn voorspelling in mijn eerdere bijdrage.
    • Ik beweer nergens dat welke regering dan ook problemen van deze grootte-orde binnen 9 maanden kan oplossen. Ik beweer wél dat werkelijk álles wat de regering-Hollande doet, de problemen slechts verergert. Dat te constateren is geen rocket science. De socialistische aanpak volgens het Stalinistisch-Maoistische recept heeft nog nooit in de historie tot economisch succes geleid. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat dat nu in het geval van FR anders zal verlopen. Albert Einstein zei het al: “Steeds hetzelfde doen en toch een andere uitkomst verwachten, is het werk van idioten.”

    En om tenslotte nog even terug te gaan naar de oorsprong, ik wens JP heel veel succes met zijn plannen. Hoe je het ook wendt of keert, het is véél verstandiger om zuurverdiende middelen in stenen stoppen en zélf na te denken over de oudedagsvoorziening in plaats van te vertrouwen op banken en overheden. Mensen die dat laatste wél doen komen naar ik vrees de komende jaren nog zwaar op de koffie.

    Salutations, Jos

    #193002
     Anoniem
    Inactief

    Bij jouw op de koffie zul je bedoelen, met je sterke schouders 😉

    #193003
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Om deze draad te beeindigen meld ik Jos: het is de hoogste tijd dat we samen het glas heffen op een glorieuze toekomst voor iedereen ! -))).

    #193004
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Met de huidige rentestand, waarbij geld op een spaarrekening vrijwel niets opbrengt en een huizenmarkt waar soms koopjes te halen zijn, overweeg ik er een huis(-je) bij te kopen en dit te gaan verhuren.

    Wij doen dit al heel lang, en tegenwoordig kun je beter bij de super je punten sparen dan je geld op de bank zetten, belachelijk die lage rentes.

    Jullie mogen mij voor gek verklaren, maar ik ben dus de enige die bij het horen van anderen dat ze bij deze lage rentestand zeggen dat ze hun geld het liefst zo snel mogelijk willen uitgeven investeren denkt: Hmmm, laat ik zelf nog maar even mijn geld op een (renteloze) spaarrekening staan?

    Ik denk niet dat het gaat gebeuren, maar mocht de rente toch gaan stijgen, dan ben ik bang dat ik gelijk krijg.

    #193005
     Anoniem
    Inactief

    Less is more of is more less????? Geniet van je geld zolang het nog kan.

    #193006
     Anoniem
    Inactief

    Felix, het probleem is niet alleen de renteloze rekening, het probleem is ook de risico’s die banken nemen over de rug van jouw centjes.
    Voorbeelden genoeg te over lijkt me.
    En wie gaat me vertellen wat de politiek gaat doen in de toekomst, wat als zij weten van jouw centjes op de bank.
    In Frankrijk heerst een klimaat dat je je medemens kan helpen door ze een huis te verhuren. Ik denk niet dat de franse regering enerzijds gaat zeggen “kom op mensen met geld, bouw een huis voor diegene die alleen maar kunnen huren” en anderzijds gaan ze diegene die zo’n tweede huis hebben bestraffen op het bezit ervan.
    Stenen zijn voor mij het veiligste en betrouwbaarste.

    #193007
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb een paar posts hiervoor een paar vragen gesteld. Niet omdat ik het er niet mee eens ben om panden te kopen, verbouwen en verhuren, maar gewoon omdat ik graag wil weten wat de opbrengsten kunnen zijn. Daarom nog maar een keer mijn vragen aan jullie:

    Hoeveel denk je te kunnen krijgen als huurbedrag ten opzichte van je totale investering?
    Heb je bij die totale investering de kosten voor het onderhoud meegenomen?

    Bij voorbaat dank voor jullie antwoorden.

    #193008
     Anoniem
    Inactief

    Draai de vragen eens om ;
    Als je minder huur vraagt dan je huis kost, hoelang hou je het dan vol?
    Als je onderhoud niet meereken, heb je dan middelen dat op te hoesten?
    Voor de goede orde;
    Als er mensen zijn die denken, wow, huis erbij, doen er zoveel!
    Het moet wel makkelijk kunnen natuurlijk, werk je niet in de nesten door te denken ohh dat gaat wel, want dat hebben de veroorzakers van de crisis ook altijd gedacht.

    #193009
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @ au petit arbre: had de vraag niet gezien. Huuropbrengst is deels afhankelijk van waar je een huis aanbiedt en dat geldt ook voor de investering in het pand. In mijn geval denk ik op een totale investering (na aftrek van jawel subsidies en met een laag BTW tarief voor de gehele verbouwing) op ca 120.000 €. Verwachte huuropbrengst 650 a 700 p/mnd. Na aftrekvan bedragen voor onderhoud, ca 1000 pj, lokalebelastingen, moet je daarna gaan rekenen met extra belasting en CSG over de extra inkomsten. Ik denk op een rendement te komen van even boven de 3 0/0. Dat is natuurlijk niet veel, maar stenen blijven stenen en mocht de inflatie gaan oplopen, dan lopen meestal huizen en huurprijzen mee. De meerwaarde die ik heb gecreeerd door van een oud pand een courant pand te maken (energieklasse B) neem ik in de rendementsberekening niet mee. Dat is achteraf hopelijk mooi meegenomen.

24 berichten aan het bekijken - 1 tot 24 (van in totaal 24)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?