Het gaat nog steeds niet goed in Frankrijk, onrust stijgt

This topic has 18 reacties, 9 stemmen, and was last updated 6 years, 3 months geleden by Timo Breumelhof.

 • Auteur
  Berichten
 • #192353
   Wim Bavelaar
  Bijdrager

  Werd aanvankelijk – in 2008 – de mondiale en economische crisis geweten aan het schaamteloze gedrag van de traders op de internationale financiële markten en het graaigedrag van de banken, nu tekent zich bij het voortduren van de crisis het patroon af dat de schuld niet meer meer alleen aan buitenlandse factoren kan worden toegeschreven. In Frankrijk leven nu twee kampen: de politieke en economische leiders, die de binnenlandse problemen wijten aan macro-economisch kwesties zoals de immense overheidsschuld, het te weinig groeiende binnenlandse product, de matige productiviteit en de tanende concurrentiekracht.

  Bericht op de homepage.

  Wim

  #192371

  Goede analyse Wim.
  En geen simpel probleem om op te lossen.
  Vooral niet in Frankrijk, waar navelstaren de nationale hobby lijkt te zijn.

  #192354
   montillot
  Bijdrager

  Deze overheid probeert krachtiger op te treden tegen de enorme nitraatvervuilingen uit kunstmest die de plaatselijke intensieve veehouderij, varkens vooral, veroorzaakt met als gevolg de giftige algenvorming aan zee waarop de vervuilde rivieren uitkomen.

  Zijn het nepvarkens, die kunstmest uitscheiden ?

  #192355
   bosbess
  Bijdrager

  En het huwelijk voor iedereen is ingevoerd. En je kan vrijstelling van de taxe foncière vragen. En ze hebben geprobeerd de opstapeling van baantjes af te schaffen (niet gelukt door tegenstemmers in parlement, deels ook van links). En de schaliegas-proefboringen zijn verboden. En er zijn vele onderwijsbanen geschapen. En de economie gaat weer in stijgende lijn, zij het langzaam.

  Er zijn vast nog meer goede dingen te noemen, maar alles gaat verloren in de voortdurende stortvloed van negatieve mediapubliciteit en de zogenaamde peilingen, die niets peilen maar alleen maar dienen om de ontevredenheid verder aan te wakkeren. Want dat is nieuws tegenwoordig.

  #192356

  Dat is allemaal wel heel erg weinig resultaat voor zo’n grote groep hoog opgeleide politici!

  #192357
   Wim Bavelaar
  Bijdrager

  Niet zo ingewikkeld om de door bosbess genoemde verworvenheden van het huidige Franse regeringsteam te weerspreken:

  Het in moderne landen aanvaarde homohuwelijk is pas nu in Frankrijk ingevoerd. Kwesties als adoptie door homostellen of het draagmoederschap zijn angstvallig buiten de wet gehouden;
  De vrijstelling van de onroerendbelastingen bestaat al geruime tijd;
  De cumul de mandats komt er wel degelijk, maar pas in 2017;
  Het verbod van proefnemingen bij schaliegas kan moeilijk een ‘goed ding’ worden genoemd, het is de populistische kortzichtigheid ten top. Er licht voor honderden miljarden energie onder de Franse bodem;
  Het scheppen van onderwijsbanen sorteert geen effect zolang Frankrijk er een van pedagogiek verspeend onderwijssysteem op nahoudt dat uit jaren vijftig van de vorige eeuw stamt;
  Een mogelijke lichte opleving van de Franse economie is geen verdienste van Frankrijk, is te danken aan een voorzichtig herstel van de wereldeconomie waarvan Frankrijk nauwelijks gebruik weet te maken.

  Wim

  #192358
   Champvert
  Bijdrager

  Helaas -voor Frankrijk- denk ik dat je gelijk hebt Wim….

  Kees

  #192359
   bosbess
  Bijdrager

  Laat ik nou helemáál niet bang zijn dat Wim gelijk heeft! Wat de taxe foncière betreft, kan ik gewoon even linken naar dit forumonderwerp, waar Wim ook al beweerde dat “het” niks nieuws is. Ik citeer de bijdrage van Anthonia:

  “Er is wel iets nieuws te melden, namelijk dat er sinds 2012 een “plafond” is ingesteld naar inkomsten! Dit gold al voor de taxe d`habitation en nu dus ook voor de taxe fonciere! Je kunt 3 jaar na de aanslag nog een verzoek tot teruggave indienen. Met het formulier “cerfa 14770*01” vraag je voor 2012 terug en met “cerfa 14770*02” voor 2013! Zo te downloaden vanaf de site van de belastingdienst.Zie vooral de notities om te begrijpen dat iedereen die “2 parts” of meer heeft voor aangifte voor taxe sur le revenu al tot 34081,– mag verdienen om voor teruggave in aanmerking te komen! Het gaat dus echt om iets nieuws….- Demande de plafonnement de la taxe fonciere de l’habitation principale en fonction des revenus.-
  Tonny”

  Wat de werkloosheidscijfers betreft: anders dan Wim beweert en dan in de roltrap op de home-pagina staat, zijn voor het eerst sinds april 2011 (Sarkozy!) de franse werkloosheidscijfers in oktober gedaald, zie hier.

  Dat de anti-cumul de mandats er komt is dus een pluspunt voor Hollande.

  Het scheppen van onderwijsbanen heeft met werk en inkomen te maken, niet met de kwaliteit van het onderwijs, dat inderdaad op de schop moet.

  De populistische kortzichtigheid ten top is te denken dat je alsmaar moet voortgaan de steeds schaarsere natuur en een gezond leefmilieu op te offeren aan nóg meer geld. Terwijl dit allemaal tijdelijke oplossingen zijn en er duurzame mogelijkheden bestaan, waar je op de duur toch naar moet overstappen. Maar eerst moet alles op, uitgeput en kapot zijn en dan gaan we eens over voor de hand liggende oplossingen nadenken. Héél erg dom en kortzichtig.

  Inderdaad is het herstel van de franse economie niet aan Hollande te danken, maar aan het herstel van de wereldeconomie. Volledig mee eens. Daarom is ook de eerdere neergang van de franse economie niet aan Hollande te wijten. Simple comme bonjour.

  #192360
   ratatouille
  Bijdrager
  Quote:
  Quote uit Wim Bavelaar op 29/11/2013 10:14
  Er licht voor honderden miljarden energie onder de Franse bodem;
  Wim

  Dat zou heel veel licht kunnen geven als je er elektriciteit van maakt…
  😮

  #192361
   jako
  Bijdrager

  Er zijn helemaal niet minder werklozen. Het aantal ingeschreven voltijdswerklozen is gedaald. Die daling kan (net als in NL) goed komen door mensen die het zoeken (en ingeschreven zijn) gewoon hebben opgegeven, niet omdat ze werk hebben. Dan daalt de participatiegraad nog verder, die cijfers worden niet gegeven.

  Daarnaast is het totaal aantal werklozen gewoon gestegen:
  ” Mais en incluant les chômeurs exerçant une activité réduite, la tendance restait toutefois fortement négative le mois dernier: avec 39.600 inscrits supplémentaires, un nouveau record de 4,88 millions est enregistré en métropole.”

  Kortom: spinsels om de bevolking rustig te houden.

  #192362
   bosbess
  Bijdrager

  Dag Jako, zie mijn antwoord aan Jos, hier.

  #192363

  Dus als ik de discussie samenvat, dan heeft de fr regering dus tot nu toe gedaan:
  1) Belasting (taxe fonciere) gelimiteerd voor degene die het niet kunnen betalen. Waarschijnlijk kunnen ze het niet betalen omdat er geen banen zijn.
  2) Meer ambtenaren aan het werk gezet in het onderwijs, zonder dat dit het onderwijs verbeterd.
  3) Homo’s mogen trouwen! Tjonge wat modern!
  4) Er komt geen schaliegas. Dat was sowieso een hype die nergens op sloeg.

  Of je nu links of rechts wilt zijn: Van de politiek mag je iig verwachten dat ze zorgen voor het aanjagen van de economie om zodoende een hoger welvaartsniveau te behalen
  Hoe je die welvaart dan verdeeld is een kwestie van politieke voorkeur.
  Daarbij speelt de internationale economie een rol (hoewel voor fr veel minder dan voor bijvoorbeeld nl), maar het verschil tussen de ontwikkeling van de landen (v.g.l. Duitsland en Frankrijk) ligt toch echt aan lokale invloeden.

  Ik blijf dus bij m´n conclusie dat er wel erg weinig gedaan is door zo´n grote groep, goed betaalde en hoog opgeleide politici. Dat de progressieven onder jullie daar niets van zeggen! Ik vind dat toch ook wel wat op graaien lijken. Alleen zijn ze ook daar niet zo heel goed in.

  #192364
   jako
  Bijdrager

  Laatste cijfers over November hier: http://www.markiteconomics.com/Survey/PressRelease.mvc/d36e5325c9c8408a9291a7cc2685cde0 (pdf)

  Kerngetallen:
  -PMI index verder omlaag naar 48.4=>krimp van de Franse industrie versneld.
  -snelste daling nieuwe orders sinds mei
  -snelheid van ontslagen neemt toe
  -snelste toename inkoopprijzen in 20 maanden

  ter vergelijking:
  de Nederlandse PMI komt uit op 56,8 hetgeen wijst op een sterk aantrekkende vraag.
  Bij deze index geldt 50 als neutraal, >50 is groei, <50 is krimp.

  #192365
   jako
  Bijdrager

  En ook bij de dienstensector in November met een PMI van 48 opnieuw versnelde krimp in Frankrijk:
  http://www.markiteconomics.com/Survey/PressRelease.mvc/9f5ed06473dc4a23b83e6a2eef32e2fa

  Zelfs Olli Rehn, de EU supercommissaris voor Economische zaken en de Euro, heeft gisteren uitgehaald naar het beleid van Hollande: “Frankrijk doet precies het omgekeerde van wat het moet doen om meer groei en banen te creëren” bron: http://fd.nl/economie-politiek/271864-1312/rehn-haalt-weer-uit-naar-frankrijk. (betaalmuur)

  De Eurozone herstelt langzaam van de crisis, maar Frankrijk duikt steeds verder in het moeras doordat Hollande niet bereid lijkt ook maar enige hervorming van belang door te voeren.

  #192366
   bosbess
  Bijdrager

  Ik geef me gewonnen. Ik heb geen cijfers. Volgens mij komt het allemaal door de prostaatoperatie van Hollande in 2011…

  #192367
   jako
  Bijdrager

  Frankrijk: werkloosheid in 3e kwartaal ‘onverwacht’ omhoog naar 10,5% 😉
  Inclusief overzeese gebieden nu 10,9% .

  bron:
  http://www.bfmtv.com/economie/chomage-a-atteint-10-5pour-cent-troisieme-trimestre-660640.html

  #192368
   jako
  Bijdrager

  De Franse Centrale Bank heeft vandaag de groeiprognose voor Q4 sterk naar boven bijgesteld ten opzichte van dit rapport in oktober. Van een verwachte krimp van 0,4% naar een groei van 0,5%.

  Ik ben benieuwd. Men geeft namelijk als reden aan dat het sentiment in de industrie zou zijn verbeterd in november, terwijl andere bronnen spreken van een verslechtering.

  #192369

  Jako, “kleine” correctie: de verwachte groei is bijgesteld van 0,4% naar 0,5%.
  http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2013/12/09/97002-20131209FILWWW00301-croissance-francaise-de-05-en-fin-d-annee.php

  #192370
   jako
  Bijdrager

  Tsja, in het FD staat dit bericht:


  Het is tevens een flinke opwaartse bijstelling ten opzichte van oktober, toen men nog uitging van een krimp van 0,4% voor heel het vierde kwartaal.

  bron:
  http://fd.nl/dowjones/460569-1312/centrale-bank-franse-economie-veert-op-in-vierde-kwartaal_bron_dow_jones (betaalmuur)

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account