Grond ruilen en notariskosten

This topic has 2 reacties, 3 stemmen, and was last updated 4 years, 4 months geleden by

Fransco.
 • Auteur
  Berichten
 • #192602
   carl
  Bijdrager

  Wij hebben een vakantiehuis in de Allier en onze buren willen graag een stukje grond, van zo’n 30 m2, dat aan hun terrein grens, overnemen, zodat zij een eigen toegang tot hun garage kunnen regelen.
  Als tegenprestatie willen wij graag een andere stuk grond van hen overnemen. Over deze grondruil zijn wij het mondeling eens geworden, echter wij lopen tegen nogal hoge kosten aan om dit voor 2 kleine stukjes grond te regelen.

  Allereerst moet voor het stukje dat onze buren willen een geometre expert langskomen, om dit gedeelte af te splitsen en verder werd ons verteld dat de notaris 2 verkoopaktes dient op te maken voor de overdracht van de beide stukken grond.

  Vraag: kan deze grondruil niet op een goedkopere wijze? Bijv. 1 notarisakte, want je betaald toch de ene aankoop van de grond met het andere stuk?

  #192603
   Joost Kubbe
  Bijdrager

  Nee Carl, goedkopere koekjes worden helaas niet gebakken, het zijn 2 distincte actes, die elk het volledige aantal handelingen door de notaris behoeven. Bovendien zal in beide gevallen, als het een gedeelte van een perceel betreft de expert-géomètre een document d’arpentage op moeten maken, zodat het kadaster de nieuwe (te ruilen) percelen elk van een nieuw nummer kan voorzien. Dus in dit geval een kostbare zaak vwb alle administratieve handelingen, die hetzelfde zijn voor 30 hectare of 30 m2.

  Joost Kubbe

  #192604
   Fransco
  Bijdrager

  En als je het nu niet notarieel regelt, maar elkaar over en weer het gebruiksrecht geeft voor de stukjes grond. Geen kosten. Stel nu dat iemand op een gegeven moment toch zijn eigen stukje grond terug wil (een nieuwe eigenaar bijvoorbeeld), dan eist de ander ook zijn stukje op. Dan is alles weer bij het oude.
  Dus gewoon een goede beschrijving op papier zetten, allebei tekenen en klaar. Je kunt er een termijn aan verbinden, maar dat lijkt hier niet nodig.

  Frans

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account