geen kwaliteit op de satellietmeter

Dit onderwerp bevat 9 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door

 peter03 3 jaren, 1 maand geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #188344
   Verena 
  Bijdrager

  Hallo allemaal,
  Wij zitten in het midden van Frankrijk (36) en proberen onze satelliet HD af te stellen. (schotel van 80 cm met duo LNB en canaldigitaal abo) We zijn een eind op weg, maar er gebeuren een paar dingen die we met ons lekenverstand niet kunnen duiden:
  – we installeren de schotel door een HD-line meter aan de kop te hangen (SF-700). In de meest gunstige positie meten we 106 Db, maar bij kwaliteit scoren we 0.
  – Als we vervolgens binnen de televisie aanzetten krijgen we daar wel een kwaliteit boven de 80% te zien.
  Iemand enig idee waar dat aan kan liggen?

  Vervolgens hebben wij begrepen dat je het beste de linker kop van de LNB (kijkend naar de schotel) op de centerpositie kunt plaatsen. In dat geval ontvangen wij echter geen beeld. Draaien de de koppen om, terwijl de schotel in dezelfde positie blijft staan, dan hebben we wel beeld. Grappig genoeg ontvangen wij dan een paar HD zenders wel (HD zenders met de indicatie 23), maar Ned 3 bijvoorbeeld weer niet.
  Hier iemand enig idee wat er aan de hand is?

  Als we de kanalen opnieuw installeren op de televisie raken we soms nog meer kanalen kwijt dan we al konden zien.
  Enig idee hoe dat zit?

  groet, Verena

  #188345
   jako 
  Bijdrager

  De Duo LNB van CanalDigitaal is een Duo LNB 60, voor een schotel van 60 cm.
  De afstand tussen de ‘koppen’ is dus uitgerekend voor plaatsing op een 60 cm schotel in Nederland. In Frankrijk is de schijnbare afstand tussen de Astra19.2 en -23.5 satellieten al iets groter en als je de LNB vervolgens plaatst op een 80 cm schotel wordt de afwijking nog groter waardoor de ontvangststerkte op de kop die buiten het brandpunt staat tegenvalt.

  Als je de Astra23.5 lnb in de houder plaatst, dan moet je uiteraard ook de schotel opnieuw uitrichten op de Astra23.5 positie in plaats van Astra19.2. Dat verklaart waarom je niets ontvangt als je alleen de kop verplaatst in de houder.

  Omdat Astra19.2 een stuk sterker is dan Astra23.5 kun je het verlies aan signaal door de misaanpassing van Duo LNB en schotelmaat vermoedelijk wel missen als je de Astra23.5 maar in de houder plaatst en op Astra23.5 uitricht.

  In de specificaties van de HD-Line SF700 zie ik niet dat die geschikt is voor DVBS-2 transponders. Voor het uitrichten op de Nederlandse zenders op Astra23.5 is dat echter noodzakelijk. Je SF700 kan daarom geen juiste meting verrichten, de meter is niet geschikt voor jouw doel.

  #188346
   Verena 
  Bijdrager

  Jako,
  dank! Dat verklaart veel, maar roept ook weer een aantal vervolgvragen op…
  – Kun je losse duo LNB’s kopen van een ander merk die wel geschikt zijn voor een 80 schotel die je vervolgens gebruikt met een Canaldigitaal abo?
  – Bij het afstellen van de schotel toen de 23.5 kop in de houder zat hebben we ons niet laten leiden door enige kompaskoers, maar louter door de Db’s op het (verkeerde) afstelapparaat. Welke satelliet we toen in het vizier hadden weten we dus niet, echter, ondanks de 106 Db hadden we geen enkel beeld. Toen we vervolgens de andere kop in de houder plaatsten (en inderdaad zonder opnieuw af te stellen) hadden we betere ontvangst dan ooit tevoren. Als we dus weer opnieuw de 23.5 in de houder plaatsen, hoe kunnen we dan vaststellen dat we naar de juiste satelliet richten en wel beeld hebben?
  – Hoewel we dus het verkeerde afstelapparaat hebben geeft het wel iets informatie. Denk je dat we de wedstrijd kunnen winnen zonder een ander te kopen? Tot nu toe stellen we af zonder tegelijkertijd te kijken of we beeld hebben. is samenwerken met de één bij de schotel en de ander bij de TV een betere methode?

  En dan nog iets dat ik was vergeten: we hebben behoorlijk vrij uitzicht. Pas op 500 m van ons vandaan ontstaan de eerste obstakels in de vorm van een kerk. Weinig bomen. Hoe reëel is de kans dat we last hebben van die kerk?

  groet, Verena

  #188347
   jako 
  Bijdrager

  Om met de laatste vraag te beginnen, de kans dat de kerk op 500 meter een probleem geeft lijkt me gering. Je kunt dat echter eenvoudig controleren op de site van dishpointer. Geef je adres in en kies de astra23 satelliet, dan krijg je een google maps kaart waar je exact de lokatie van je schotel kunt aangeven. Vink daarna de “show obstacles (line of sight checker) ” optie aan en je kunt zien hoe hoog een object in de zichtlijn mag zijn.

  Let op dat je satmeter één bepaalde transponderfrequentie meet van een satelliet. Je kunt dus wel de positie van Astra23 vinden, mits een nog bestaande DVB-S transponder wordt gekozen, dat zijn niet de Nederlandse kanalen. Controleer in de gebruiksaanwijzing welke transponder standaard gezet is en wijzig die eventueel naar een nog bestaande DVB-S transponder. Welke nog beschikbaar zijn kun je hier controleren. Bijvoorbeeld 11837 H 27500 5/6 . Een ander probleem is dat ik in de specificaties niet terugzie of je meter de LNB wel naar kop ‘B’ kan schakelen voor Astra23.5. Hiervoor moet de meter een ‘diseqc B’ schakelpuls sturen. Als hij dat niet kan is het erg lastig om op Astra23 uit te richten. Wellicht kan het wel via je satellietontvanger als je de meter in serie aansluit met de ontvanger en op de ontvanger een kanaal kiest op Astra23.5.

  Er bestaan ook duo LNB’s voor 80 cm schotels, maar ik zou het eerst met je huidige duo LNB 60 proberen. Pas als de ontvangst van de vrijhangende kop, in principe Astra19.2, in de praktijk tegenvalt is het aan te bevelen om een andere LNB te kopen.
  Het is lastig, maar niet onmogelijk, om via de TV uit te richten. Gebruik de gegevens van de dishpointer site om de schotel zo goed mogelijk in te stellen op de juiste elevatie, draai te veel naar het oosten en vervolgens heel langzaam terug. Kies TV Gelderland op je ontvanger zodat de juiste kop is geselecteerd. Langzaam draaien, want een digitale ontvanger heeft enkele secondes nodig om op het signaal te locken. Als je er voorbij draait voordat de ontvanger kan locken vind je het signaal niet.

  #188348
   Verena 
  Bijdrager

  Jako,
  Veel dank weer. We zijn nu weer in NL. We gaan in elk geval een nieuwe afsteller kopen die wel past bij de schotel, de LNB etc.
  Heb wel vastgesteld dat we niet meer de Canaldigitaal LNB’s gebruiken, maar LNB’s die bij de grote schotel mee zijn gekocht. De combi schotel en LNB is dus goed. Grootste euvel is dus het afstellen en het goed kunnen uitlezen. Daar gaan we dan volgende keer met betere apparatuur mee aan de slag.

  groet, Verena

  #188349
   peter03 
  Bijdrager

  U moet 1 ding doen die duo LNB weggooien, wat moet u ermee ? Monteer een single LNB er richt u schotel uit op astra 3 ( 23.5) Alle zender gaan naar HD naar astra 3 Op astra 1 kunt u alleen nog BVN ontvangen als nederlandstalige zender.

  #188350
   peter03 
  Bijdrager

  Canal digital heeft het goed gedaan, eerst een aantal zenders naar Asta 3 verplaatst,daarna iedereen een duo lnb aangesmeerd ( dubbele kop) nu gaan alle zenders naar Astra 3, dus de duo lnb ( dubbele kop) is nu overbodig. Richt u schotel uit op astra 3 met een single lnb (kop) Dit werkt ook nog veel beter , die duo lnb (kop) is gewoonweg rotzooi.

  #188351
   Jos le Conseiller 
  Bijdrager

  Bonjour @peter03,

  Uw tip werkt als u uitsluitend naar de NL zenders kijkt. Echter, de Canal Digitaal zenders in het MTV Networks Europe pakket (MTV, VH1) ontvang ik nog steeds via Astra 19,2. Ook kijk ik wel eens graag naar de FTA Duitse zenders, die zitten ook nog allemaal op Astra 19,2.

  Enige tijd geleden heb ik van @jako begrepen dat de updates voor de zenderlijsten van sommige ontvangers nog steeds via Astra 19,2 worden gedistribueerd. Maar wellicht is dat inmiddels veranderd.

  Overigens ben ik ook geen fan van duo LNB’s, ik werk liever met losse LNB’s en een DiSeqC switch. Dan kan ik zelf de meest optimale LNB’s bij mijn schotel uitzoeken en eke LNB optimaal uitrichten. Bovendien kom ik met één of twee LNB’s so wie so niet uit, ik kijk ook graag BBC via Astra 28,2. Dat betekent voor mij dus een multi-LNB installatie. Maar dat kan voor iedereen natuurlijk anders liggen.

  Salutation, Jos

  #188352
   jako 
  Bijdrager

  Niet alleen de MTV zenders, maar ook Nickelodeon, Nick jr, Comedy Central en Eurosport2 worden via Astra19.2 uitgezonden. Daarnaast zitten op 19.2 ook abonneezenders die CanalDigitaal via channelsharing ‘leent’ van het Franse CanalSat zoals Motors TV en Mezzo HD, naast het interessante FTA aanbod van astra19.2. Of ontvangst van Astra19.2 gewenst is hangt dan ook af van ieders persoonlijke interesse.

  Updates voor zenderlijsten en firmware zijn op Astra23.5 beschikbaar, maar van de ‘officiële’ ontvangers kunnen alleen de M7SAT801 en de nieuwe interactieve ontvangers met ‘ingebakken’ smartcard daar gebruik van maken.

  Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de oudere ontvangers alsnog geschikt gemaakt worden om de zenderlijst via Astra23.5 binnen te halen.

  Dat betekent dat de transponder op 19.2 voorlopig actief zal moeten blijven, ook als de SD uitzendingen daar gestopt zijn. Die ruimte zou dan weer benut kunnen worden om het aantal Nederlandse HD zenders te vergroten.

  Het gebruik van een Duo LNB is altijd een compromis, maar wie de Astra23.5 kop in de houder doet kan optimaal afregelen op Astra23.5. De veel sterkere Astra19.2 komt dan op de loshangende kop nog steeds prima door.

  #188353
   peter03 
  Bijdrager

  Ik ben er vanuit gegaan dat voor de meeste onder ons de nederlandstalige zenders het belangrijkst zijn, dan is een single lnb uitgericht op astra 3 (23.5 )voldoende.En heb je helemaal geen du lnb (dubbele kop nodig)
  Zelf heb ik een 70 cm schotel met 4 lnb ’s en disqc switch met astra 1, 2, 3 en hotbird.
  Dit werkt perfect. maar niet iedereen heeft behoefte aan al deze zenders.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account