Franse presidentsverkiezing

Dit onderwerp bevat 11 reacties, heeft 6 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Noë 2 jaren, 5 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #204296
   Krelis 
  Bijdrager
  #204297
   Jos le Conseiller 
  Bijdrager

  Bonjour Krelis,

  De aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen is nog nooit zo verward geweest. Er is werkelijk niemand meer die nog durft te voorspellen wat er gaat gebeuren.

  Veel Fransen zijn ongelukkig, ontevreden en gefrustreerd. In deze omstandigheden gaan mensen niet meer “voor” een persoon of partij stemmen waar ze in geloven, maar “tegen” alles wat ze niet zint of wat ze als oorzaak van hun problemen beschouwen.

  Dat, in combinatie met het feit dat ongeveer een derde van de kiezers nog steeds “zweeft”, creëert omstandigheden waarin werkelijk alles mogelijk is. Óók de verkiezing van een soort reïncarnatie van Hugo Chavez met economische inzichten die zelfs een land met de olierijkdom van Venezuela aan de bedelstaf hebben gebracht. Het verhaal “pak alles van een ander en geef het aan mij” blijft voor velen onweerstaanbaar.

  Ik sluit persoonlijk niet uit dat Mélenchon en Le Pen samen de tweede ronde halen. Als dát gebeurt is de boot dus écht aan. Dat risico is door de financiele markten nog lang niet ingeprijsd.

  We leven duidelijk in enerverende tijden…

  Salutations, Jos

  #204298
   Krelis 
  Bijdrager

  Goedenavond Jos,

  Ja, voor het toch al afglijdende Frankrijk zou een dergelijk scenario (Le Pen – Mélenchon) werkelijk een ramp zijn.

  Laten we hopen dat het Fillon – Macron wordt, dat zijn in ieder geval, hoewel beiden ook duidelijk ongeschikt, de minst kwaden van de vier.

  Het is toch niet te geloven dat inmiddels bij de Franse presidentsverkiezingen niet één geschikte kanditaat te voorschijn komt, maar dat we uiteindelijk moeten hopen dat de minst kwalijke gekozen wordt.

  Pauvre pays.

  Groeten,

  Krelis

  #204299
   capitaine 
  Bijdrager

  “Het is toch niet te geloven dat inmiddels bij de Franse presidentsverkiezingen niet één geschikte kanditaat te voorschijn komt, maar dat we uiteindelijk moeten hopen dat de minst kwalijke gekozen wordt.”

  Hoezo?
  We hebben nog nooit zo’n uitgebreid assortiment kandidaten gehad en er is voor iedereen keus.
  Dat jouw keus er niet tussen zit geld niet voor iedereen.

  Het probleem is niet dat er geen kandidaat is, het probleem is dat de fransen de héle politiek beu zijn.
  Jarenlang zijn ze misleid door zakkenvullende geldverslindende mensen die niets voor elkaar krijgen dan alleen het Elysée bezetten, en dus zien ze nu in elke kandidaat hetzelfde.
  Sommigen hebben de boel geflest, en ik vermoed dat één van de redenen is dat men masaal op Mélenchon stemt is dat hij clean is.
  Macron is ook clean, alleen is een kandidaat bijvoorkeur oud en ervaren en heeft een groep achter zich.
  Een van de argumenten tegen Macron (vooral afkomstig vanaf rechts) is dat hij geen majorité heeft, wat natuurlijk onzin is.

  Fransen zijn een argwanend volk, en alles is de schuld van de ander.
  Het dan ook niet zo moeilijk het hele politieke apparaat de schuld te geven van deze foute verkiezingen.

  Hopen dat het geen Mélenchon Le Pen wordt in de tweede ronde is het enige wat we kunnen, want met Le Pen gaan we zeker ten onder.

  Cees.

  #204300
   Krelis 
  Bijdrager

  Macron is ook clean, alleen is een kandidaat bijvoorkeur oud en ervaren en heeft een groep achter zich.
  Een van de argumenten tegen Macron (vooral afkomstig vanaf rechts) is dat hij geen majorité heeft, wat natuurlijk onzin is.

  Ik weet uit voorgaande reacties van jou dat je een aanhanger van Macron bent o.a. omdat hij in jouw ogen zo’n leuk smoeltje heeft, een argument dat helaas ook door dames gehanteerd wordt, of dat een criterium zou moeten zijn.

  Je realiseert je toch hopelijk wel dat het een egotrippende kreten slakende populist is. Zijn ambities liggen hoog en daar moet alles voor wijken. Aanvankelijk fanatiek lid van de PS kreeg hij in de gaten dat zijn ambitie (president worden) via die partij niet mogelijk zou zijn, één omdat de PS zeker geen president ging leveren en twee omdat hij waarschijnlijk niet de eerste kandidaat van de PS zou zijn. Niet getreurd, dan richten we toch een nieuwe organisatie op waarvan we gaan stellen dat we nu niet meer links zijn, maar ergens in het midden zijn te vinden. De parallel met de rest van de wereld is snel te trekken, studenten zijn bijna altijd links, maar zodra ze een baan hebben worden ze al snel naar de rechterzijde van het politiek veld getrokken.

  Zijn programma is afgestemd op wat de gemiddelde Fransman wil horen, maar als hem gevraagd wordt hoe hij zijn programmapunten wil gaan realiseren vervalt hij helaas in een aantal algemeenheden en komt er geen duidelijk antwoord.

  Kort gezegd heb ik niet de indruk dat de heer Macron Frankrijk omhoog zal stuwen in de vaart der volkeren, maar ik laat me graag verrassen.

  Wie ook president wordt, over een jaar of twee drie zullen we de eerste indrukken krijgen van zijn resultaten. Ik vrees met grote vrezen.

  #204301
   jako 
  Bijdrager

  Macron lijkt me de beste van de kandidaten en het lijkt er zelfs op dat hij de verkiezingen kan winnen. Maar dan? Frankrijk hervormen is zo goed als onmogelijk, dus over 5 jaar is een overwinning voor extreem rechts of -links nu al bijna zeker.

  #204302
   capitaine 
  Bijdrager

  Krelis, ik ben niet voor mooie ogen of charmante lachjes te koop.
  Als ik die indruk bij je wekte is dat jammer.
  Ik heb steeds gezegd dat ik voor Macron ben omdat hij charisma heeft en dat kan je goed te pas komen (Kenndy, Obama)
  Het allerbelangrijkste wat ik steeds heb aangevoerd, en dat heb je waarschijnlijk over het hoofd gezien, is dat hij de enige is in het rijtje kandidaten die genoeg energie uitstraalt en kapiciteiten heeft om frankrijk te veranderen.
  Zijn aanhang is enorm, en dat heb je nodig.
  We hebben met de mariage pour tous gezien wat een enorme mensenmenigte de straat op ging tégen de wet.
  We zien het bij de scholen, de sncf, de metro, noem maar op, je veranderd wat en iedereen gaat de straat op.
  Nu zijn er zoveel aanhangers dat het effect waarschijnlijk beter uitvalt.
  Of Macron na een paar jaar nog heel blijft is de vraag, maar tot nu toe zijn er geen andere kandidaten die de bezem door het Elysée willen halen.
  Ik ben net als veel andere socialisten een voorstander van het basis-inkomen, maar ik geloof er wat Frankrijk betreft nog niet in.
  Als je het wilt weten, ik ben al m’n hele leven rechts, maar ik geloof in veranderingen, daarom in Macron.
  Ik ben er van overtuigd dat we dat eeuwige voortborduren op het oude systeem moeten vergeten.
  Al jaren roep ik dat die ouwe stoffige boeken van economen en socialogen de brandstapel op kunnen.
  We leven in een nieuwe geheel andere tijd, alleen houden sommigen zich krampachtig vast aan het ouwe vertrouwde.
  Ik niet, ik wil vliegen.
  Uit Europa? We zullen de ravage gaan zien in Engeland.
  Dat terrorisme iets te maken heeft met open grenzen is de grootste lariekoek die er bestaat.
  Israel heeft de best beveiligde electronische grenzen ter wereld, dara gaat Trump van blozen, en kijk eens wat een aanslagen.
  De Christelijke mensheid is bezig zijn god in te ruilen voor het atheisme, en daar zal het nodige bloed voor gaan vloeien, net als de beeldenstorm en andere religieuze wisselingen.
  Samen moeten we er voor zorgen dat godsdiensten niet meer de zaak gaan regeren, en samen moeten we er voor zorgen dat we kunnen samenleven met wie dan ook.
  Een nieuwe wereld.

  Cees.

  #204303
   Hari Seldon 
  Bijdrager

  Zijn jullie niet bang, dat als Macron en/of Le Pen zich opwerkt tot de tweede ronde, dat je dan effectief kunt zeggen, dat Frankrijk zich terugtrekt uit de EU. Dan zijn voor de Fr de rapen gaat. Ik herinner mij nog goed de oude en de nieuwe Franken en de valutacontroles in de trein. Frankrijk heeft zich jaren gered met een actieve monetaire politiek, wat Griekenland niet kon en bijna aan ten onder ging.

  #204304
   Krelis 
  Bijdrager

  Macron wil voor zover ik weet niet uit de EU en niet uit de Euro in tegendeel zelfs. Le Pen wil dit voorleggen aan de Franse bevolking via een referendum waarin ze voorstelt uit de euro te stappen en de banden met de EU minder te maken. Als de Fransen nee zeggen tegen haar voorstel treedt ze af zegt ze.

  #204305
   jako 
  Bijdrager

  Macron is de Pechtold van Frankrijk, juist pro-EU.

  Aangezien lidmaatschap van de EU verankert is in de Franse grondwet zal zelfs de verkiezing van Le Pen niet voldoende zijn om uit de EU te treden. Aan de andere kant zullen financiële markten en “vermogenden” zeer snel reageren waarop kapitaal direct Frankrijk zal verlaten zodra Marine Le Pen is verkozen. Dat zal haar dwingen om niet alleen de grenzen te sluiten (zoals al aangekondigd) maar om kapitaalrestricties in te voeren en wellicht de grondwet buiten spel zetten zodat ze zelf kan bepalen om uit de EU te treden.

  #204306
   Krelis 
  Bijdrager

  Na vandaag nog twee kandidaten over, althans naar alle waarchijnlijkheid, meer als 50% zie ik geen der kandidaten halen in de eerste ronde. Ben zeer benieuwd naar de uitslag.

  #204307
   Noë 
  Sleutelbeheerder

  Wilfred de Bruijn trekt weer Frankrijk in, ditmaal om de stemming te peilen rond de Franse verkiezingen.

  https://www.vpro.nl/programmas/op-zoek-naar-frankrijk/verkiezingen

  In deze eenmalige verkiezingseditie van de populaire serie Op zoek naar Frankrijk richt Wilfred de Bruijn zich op het noordelijk gelegen Amiens, eens het industriële centrum van de natie. Populisme schiet hier in rap tempo wortel, sinds de fabrieken worden verplaatst naar landen als Polen en Roemenië en de Franse fabrieksarbeiders werkeloos worstelen met het bestaan.

  De Fransen mogen dit jaar maar liefst vier keer naar de stembus. In twee rondes wordt een nieuwe president gekozen, en in het kielzog van die allesoverheersende strijd om de machtigste post van het land volgen daarna de parlementsverkiezingen. Ook weer in twee rondes.

  Ooit klopte in Amiens het industriële hart van de natie, maar nu wedijveren werkloosheid, depressie en zelfmoord om de dubieuze eerste plaats in de statistieken van de misère. Nog maar kortgeleden heette deze streek ‘het rode land’ – vol communisten en socialisten. Nu gooit het Front National hier hoge ogen.

12 berichten aan het bekijken - 1 tot 12 (van in totaal 12)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account