Franse onderwijssysteem aan het begin van modernisering

This topic has 10 reacties, 5 stemmen, and was last updated 7 years, 1 month geleden by Petrus, Mr Petrus.

 • Auteur
  Berichten
 • #191713
   Wim Bavelaar
  Bijdrager

  Bij de start van het nieuwe schooljaar, de befaamde Rentrée, heeft minister Vincent Peillon van onderwijs verklaard dat Frankrijk met deze ‘linkse Rentrée’ aan het begin staat van veranderingen en modernisering van het onderwijssysteem. De afgelopen jaren heeft de school te kampen gehad met ‘wrede aanvallen, een verlies van vertrouwen en het massaal schrappen van onderwijsbanen’ door de vorige regering.

  Bericht op de homepage.

  Wim

  #191719
   Prinsesje
  Bijdrager

  Het wordt tijd. Frankrijk doet het niet best in de ´ranking´. Ik heb voornamelijk met lagere schoolkinderen te maken maar ik zie nogal wat ongelukkige kinderen. Niet iedereen past in het strakke competitieve onderwijs van de education nationale. Wat meer variatie in onderwijsvormel zou niet slecht zijn. Hier in de Sudouest, de regionale krant, stond een heel artikel over het montessori onderwijs. Alsof dat zo bijzonder is denk ik dan. Ouders klagen dat ze te weinig inbreng hebben. Ik hoop dat het education nationale wakker wordt geschud en op zijn grondvesten gaat schudden.
  Ingrid

  #191722

  Maar Ingrid, ze zijn in F wel zo dapper om ’n eenmaal ingevoerde onderwijswijziging terug te draaien wanneer gebleken is dat die wijziging niet werkt (enkele jaren geleden werd de leesmethode ‘gemoderniseerd’, èn hersteld). Kom daar eens om in NL.

  Peter.

  #191720
   Prinsesje
  Bijdrager

  Dat wist ik niet. De finesses gaan aan mij voorbij. Vraag is: is het er beter op geworden?
  Ingrid

  #191718

  Waarop slaat “het” in “is het er beter op geworden?”

  Waarde Ingrid, zolang de kwaliteit van ’t onderwijs staat of valt bij de kwaliteit van ’t onderwijzend personeel – en door wie zijn die dan weer geschoold ? – lijkt ieder oordeel me ’n schot voor de boeg.
  Ik ken kleuterjuffen die ’n basis leggen waarvan de kinderen later, op de middelbare school, de vruchten plukken.
  ik ken leraressen Engels die nog nooit ’n voet op Britse bodem hebben gezet.
  Kortom : tref ’n goede leraar en je bent als kind gezegend. En dat vertaalt zich pas jaren later maar daar heeft die leraar weer niets aan. Idealisme loont !

  Peter.

  #191717
   Gautier
  Bijdrager

  Kan iemand me helpen iets te begrijpen? In het debat rond de réforme des temps scolaires draait het al een hele tijd rond die zogenaamde activités périscolaires. De begeleiding daarvan wordt blijkbaar bekostigd door de gemeenten, die daardoor met extra kosten opgezadeld worden, enzovoort enzovoort.

  Maar ik begrijp niet meteen wat die activités in het onderwijsdebat komen doen. Zijn die activités verplicht voor alle leerlingen of zo (en maken ze dus deel uit van het curriculum), of is dat enkel optioneel, als een soort kinderopvang tot de ouders terug zijn van het werk?

  Dank

  #191721
   Prinsesje
  Bijdrager

  Dat laatste. Een van de redenen waarom vrouwen hier voltijds werken.
  Ingrid

  #191723

  Inderdaad, ’t is vooral ’n begrotingskwestie waar kostenposten worden verschoven naar ’n gemeente. En ‘périscolaire‘ krachten zijn geen volwaardige onderwijskrachten, dus goedkoper. Hierover ging een van die stakingen vorig jaar.

  Waaraan toegevoegd dat gemeenten ’n service minimum moeten garanderen. Zo kan ’t gebeuren dat ’n burgemeester de schoolkinderen opvangt wanneer de juffen en meesters staken.
  Pedagogisch verantwoord ? Hmm. Maar je hebt ook ‘goede’ burgemeesters, zoals geretireerde onderwijzers.

  Peter.

  #191714
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  En “slechte” burgemeesters, zoals geretireerde onderwijzers. (en die ervaring heb ik persoonlijk)
  Peter,Peter…………………

  #191715

  Lees voor ” ‘goede’ ” : voor deze taak geschiktere.

  Grosso modo, Jaap, grosso modo.

  Peter.

  #191716
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Jaaaaa…..Peter……………

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account