eventuele lekkage in afvoerbuizen opsporen

This topic has 28 reacties, 10 stemmen, and was last updated 6 years, 9 months geleden by ratatouille.

 • Auteur
  Berichten
 • #199703
   marhout
  Bijdrager

  Beste forumgenoten,

  De regenwaterafvoer van ons huis aan de achterzijde loopt met een pijp onder de schuur door. Waarnaar toe is onduidelijk. Tientallen liters water al in de dakgoot gestort, maar nergens zien we water verschijnen in de putten in de straat.
  Nu is mijn vrees dat er mogelijk een lekkage ergens onder de betonvloer van de schuur zit. Maar om nu de hele betonvloer open te hakken, terwijl ik niet precies weet waar de afvoer heen gaat…
  Al geprobeerd met een usb-cameraatje en een ontstoppingsveer de afvoerleiding te bekijken. Voor de eerste 8 meter gaat dat prima. Leerzaam wat je dan allemaal ziet. Voor grotere afstanden wordt het wat lastiger. Ook is het dan niet duidelijk waar de afvoerleiding nu precies in de grond ligt.

  Bestaan er apparaatjes waarmee je afvoerbuizen kan localiseren? Of bestaat er iets wat je in de afvoerleiding plaatst en dan op afstand kan volgen?
  Of heeft iemand een ander idee om dit aan te pakken?

  Wim3

  #199709
   wannox
  Bijdrager

  Met een kleurstof erin is te zien waar het water uitkomt, niet hoe het exacte verloop is.
  Maar misschien is dat genoeg. Water kleurstof verkopen ze bv bij zoeklek.nl
  wimb

  Zoals het hamertje thuis tikt, tikt het nergens

  #199710
   wilm
  Bijdrager

  Apparatuur om afvoerbuizen te traceren is uitermate kostbaar. Het gaat in de basis om een (puls)zender, gebonden aan de kop een flexibele leiding en peil-apparatuur. Aanschaf rond de 3000 euro (basismodule), niet iets om zelf even aan te schaffen dus.

  Er zijn veel rioleringsbedrijven die dergelijke apparatuur zelf hebben. Ik zou daar eens te rade gaan.

  Succes,
  Wilm

  #199729
   le bricoleur
  Bijdrager

  Als het om het opsporen van een lekkage gaat dan kan dat met rookmachines. Lijkt op die die in disco’s gebruikt worden.
  Ook duur, ook beter door een rioolbedrijf laten doen.15931732gh.jpg
  Rookmachine hier gebruikt voor het opsporen van een rioleringslekkage binnenshuis.

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #199730
   Au revoir!
  Bijdrager

  Hier in de buurt schijnt er een engelsman te zijn met een gespecialiseerde vrachtwagen vol electronica die alles kan scannen, filmen en ook met geluid werkt. Ik heb begrepen dat dat een dure zaak is.
  Maar ja een riool die het fundament en vloeren ondermijnt is nog veel kostbaarder.

  Succes check de locale engelse roeptoeter!

  Albert 87

  #199731
   ratatouille
  Bijdrager

  Misschien een andere inkijk, maar waarom zou je dat willen visualiseren? Kortom, is er een probleem? (behalve dat je niet weet in welke verzamelbuis je regenwater terecht komt). Als de tegels verzakken in een rechte lijn, of er zijn andere problemen dan snap ik dat je de regenafvoer wil bekijken, maar als er verder geen probleem is.. leven en laten leven.

  #199707
   wilm
  Bijdrager

  Oef, het lijkt me een heel slecht plan om de zaak op z’n beloop te laten. Lekkage’s onder of in de nabijheid van de woning leiden tot zachte grond en vaak ook uitspoeling. Gevolg daarvan is zetting van de woning etc etc. Absoluut prioriteit geven aan de oplossing van dit probleem wanneer je vermoed dat de lekkage onder of nabij de vloer zit.

  Wilm

  #199708
   wilm
  Bijdrager

  Nog even een goedkoop alternatief vcoor dse suggestie van Wannox: melk gebruiken in plaats van waterverdunde kleurstof.
  Ik betwijfel of je de lekkage op deze manier vindt, maar goed, het kost weinig en is het proberen waard.

  #199706

  Bonjour Wim,

  Een low-tech suggestie is het gebruik van zo’n ontstoppingsslang aan een Karcher. De standaard slangen van Karcher zijn maximaal 15 meter maar op eBay vind je ze ook langer. Die hebben een kop met achterwaarts gerichte sproeiers die de slang als het ware door de buis heen trekken. Dat maakt nogal wat herrie dus als je geluk hebt kun je horen waar de buis heen loopt, of waar de kop aan de straatkant tevoorschijn komt. Wellicht kun je je USB camera aan die slang vastmaken en hem zo door de leiding trekken, dat gaat in elk geval een stuk gemakkelijker dan met zo’n veer. Last but not least weet je in elk geval zeker dat als de slang er helemaal doorheen gaat, de buis in orde is en ergens heen gaat.

  Een high-tech oplossing is het gebruik van een Ground Penetrating Radar (GPR) zoals deze. Die zijn hier en daar te huur. Googelen of informeren in je omgeving is de boodschap.

  Ik heb thuis ook nog een wire locator, een pulsgenerator met bijbehorende ontvanger met grondantenne, ooit eens goedkoop uit China laten komen. De armeluisuitvoering van het apparaat dat Wilm hierboven beschrijft. De vraag is echter of dat in jouw geval werkt, je moet dan eerst een koperdraad door de buis zien te krijgen en dan afwachten of het “onder water” en op jouw diepte werkt.

  Ik zou het eerste eens met de Karcher slang proberen.

  Salutations, Jos

  #199728
   marhout
  Bijdrager

  Bovenaan staat dat ik zeker wil zijn dat er geen lekkages onder het huis zijn. In ieder geval ga ik eens nadenken over de tips.
  Wat die rooktest betreft die Christian noemt: zou dat inderdaad ook niet gaan met zo’n rookgenerator uit een disco? Die dingen kosten niet zoveel.

  Wim3

  #199712
   le bricoleur
  Bijdrager

  Laat je kinderen, als die in een disco stamgast zijn, eens vragen of ze zo’n apparaat mogen lenen; zij moeten toch niet zeggen waarvoor zij hem nodig hebben? 😉

  Christian von Klösterlein - bricoleur par passion, pas par necessité.
  http://www.klussen-in-frankrijk.eu/

  #199713
   yves
  Bijdrager

  En de afvoerpijp gewoon verleggen?

  #199714
   ratatouille
  Bijdrager

  We zitten niet op de zelfde golflengte met rookmachines en digitale zoekmethoden. Is er een lek? Nee, daarover schrijft vraagsteller niets, hij is bang dat er ‘eventueel’ een lek zou kunnen zijn, misschien.

  Hij ziet regenwater weglopen maar ziet het niet terug in de putten, prima dus, zo hoort het met een riool. Niet alle verzamelbuizen zijn meteen zichtbaar in de put. Om daar zeker over te zijn denkt hij aan openbreken van betonvloeren etc. Maar een lek geconstateerd? Nee.

  #199715
   wilm
  Bijdrager

  Maar Marhout / Wim3 stelt toch echt de vraag of er een methode is om afvoerbuizen te localiseren Ratatouille!
  Heb ik iets gemist? 😯

  #199716
   marhout
  Bijdrager

  Ik heb het sterke vermoeden dat er een afvoerbuis lekt. Hetzij de afvoer van de WC naar de septictank, hetzij de afvoer van de regenwater. Beide lopen onder de betonvloer van de schuur door.
  Op meerdere plekken in de schuur is soms vocht te zien: op een muur, maar ook vochtige stenen (op het deel waar geen beton ligt). Ik ga er vanuit dat een dichte betonvloer geen vocht doorlaat en een lekkage dus op een andere plek zichtbaar wordt.
  Daarbij vind ik het geen prettig idee dat ik niet weet waar de regenafvoer precies loopt en er dus mogelijk veel water in de grond terecht komt. Aan de toename en afname van de grootte van de scheuren in de muren is te zien dat het huis nog steeds werkt.
  Wim3

  #199717
   yves
  Bijdrager

  Kun je niet, al was het tijdelijk, de regenpijp verleggen? Dan kun je vaststellen of er lekkage is of niet van het hemelwater.

  #199718
   Au revoir!
  Bijdrager

  Marhout,
  als een schuur eerst een aangestampte aarden vloer heeft, dan is er gewone ventilatie uit de grond kan het vocht weg. Als er gedeeltelijk een betonnenvloer in zit kan het vocht alleen weg waar geen beton zit.
  Ook de muren boven het beton laten nu het vocht door wat anders uit de aarden vloer omhoog kwam.
  Vandaar op twee geheel verschillende plekken condensatie.
  Ik heb het gezien in een klein huisje waar men gedeeltelijk de toms weggehaald had en dat voor beton vervangen, een groot vocht probleem was het gevolg en in een andere ruimte waar de toms nog lagen kurkdroog.

  Ik vermoed dat dit het geval is in je schuur.
  Succes Albert,

  #199719
   marhout
  Bijdrager

  @Albert,

  En dat is precies de reden dat ik wil traceren waar nu de afvoerbuizen lopen, voordat ik de totale betonvloer er uit ga hakken.

  Wim3

  #199720
   ratatouille
  Bijdrager

  Je weet dat je alle buizen moet vervangen zodra je de betonvloer er uit gaat hakken? Want dan heb je inderdaad lekkage. Maar goed, dan weet je inderdaad waar ze liggen (lagen).

  Ik blijf het een rare bedoeling vinden, je weet niet of er een lekkage is, je weet niet in welke buis,of het vuilwater riool is of regenwater, je ziet vochtplekken op de muren en denkt er over om de betonvloer er uit te hakken. De nieuwe buizen moeten allemaal op afschot worden geplaatst, het is een enorm graafwerk (ik ben net klaar, nog voor de natte herfst.) Maar in ieder geval succes, ik las vele tips over het opsporen van buizen, en tekenen van lekkage.

  Er zit een luik in de septic, spoel toilet door en kijk of er een grote plons in de septic aankomt, zo ja, uitsluiten.

  #199721
   marhout
  Bijdrager

  @Ratatouille
  Zo te zien ben ik niet helemaal duidelijk geweest in mijn bewoordingen.
  Ik ben juist NIET van plan die betonvloer er uit te hakken, daarom probeer ik de evt. lekken op te sporen zonder onnodig hak- en breekwerk.

  Wim3

  #199722
   ratatouille
  Bijdrager

  OK duidelijk. Dat uitsluiten is een methodisch onderzoek. Zoals boven beschreven bij de septic tank. En je vergeefse inkijk in de regards. De tip hierboven YVES om het water van de regenpijp om te leiden, of af te tappen, kan ook zo’n onderzoek zijn. Maar denk eens aan kleilagen of andere ondoordringbare lagen die regenwater vasthouden en naar een diep gedeelte brengen ( schuur? ) , dus die vocht (zoals je aangaf) verplaatsen. Geur?

  Als je wel gaat graven en hakken , kies een periode uit met veel droog weer.

  #199723
   ratatouille
  Bijdrager

  In je originele vraag stel je dat:
  a je water giet in de goot en je ziet het niet terug in de put.
  b dus denk je dat er een lekkage is.

  Die conclusie is misschien wat te snel, te voorbarig. Indien er een gescheiden rioolsysteem is -regenwater en vuilwater- (dat kan je vragen bij buren of burgervader) kan het zijn dat er een andere put is die het verzamelde regenwater bergt, die je dus nog niet open hebt gemaakt. Scheuren en vochtige muren kunnen ook andere oorzaken hebben dan een lekke regenwater afvoerbuis.

  #199724
   marhout
  Bijdrager

  Alle putten in de straat heb ik al open gehad.
  Bij de meest ‘logische’ put komt er een buis van ons huis, maar die is kurkdroog en aan alles is te zien dat er lange tijd geen water meer doorheen is geweest.
  Wim3

  #199725
   ratatouille
  Bijdrager

  En dat is ook de kant die je onderzocht hebt met je usb camera? PVC?
  Heb je een tuinslang laten zakken in de regenwater afvoer om te controleren of er water in de put komt?

  Het kan dat er een totale afsluiting is, vaker komt het voor dat er een breuk is, een beetje water komt dan toch nog in de put. Sluit eerst die septic tank eens uit, is die droge pijp een overloop van de septic tank?

  #199726
   marhout
  Bijdrager

  De regenafvoerbuis ‘uitgerookt’.
  Helaas komt er nergens rook uit een put of opening.
  Een volgende keer maar met de camera en rookgenerator eens van de straatkant proberen.

  #199711
   marhout
  Bijdrager

  Inmiddels de regenpijp die onder het huis verdwijnt, omgeleid via een tijdelijke buis van 16 meter de tuin in.16931460sj.jpg
  Tot nu toe blijft de bewuste muur echter nog nat (op 1 meter hoogte 66%, op 1,5 meter 22%)

  Nu hoorde ik van iemand het verhaal dat er vroeger nog wel eens putten onder het huis aangelegd werden als watervoorraad. Kent iemand ook dergelijke verhalen? En werd dat ook in Frankrijk gedaan?

  #199705

  Teken eens een dwarsdoornede van je huis, de muur en het omliggende terrein en eventueel weg.
  En laat dat eens zien op deze site. Ik vermoed dat we het eerder hebben over een gebrek aan drainage

  #199727
   cabagnous
  Bijdrager

  De laatste opmerking is mij uit het hart gegrepen, want dat was het eerste waar ik aan dacht.
  Toen ik mijn huis net had merkte ik dat de watermeter die in een put van 50 cm diep tegen de keuken aanzat, helemaal onder water stond. Leegpompen hielp niet, na een dag zat de put weer vol.
  In de zomer had ik weinig last, maar als het geregend had dan zag ik het water uit een hoger gelegen weiland over het weggetje heen lopen, zo de put in.
  Ik heb toen veel maatregelen genomen die ik jullie zal besparen, maar de belangrijkste was om om mijn huis heen een drainage geul te laten graven met zo’n pijp met gleufjes erin gelegen in een bed van kiezels. Vilt erover heen en tegels. De uitloop van de drainage was op een lager gelegen punt naast het huis.
  De eerste weken spoot het water eruit, daarna werd het minder en nu moet ik een spinnenweb weghalen om de meter te kunnen aflezen: kurkdroog.

  Succes/Peter.

  #199704
   marhout
  Bijdrager

  Een poging gedaan om te tekenen. Ik doe het maar met een foto.
  16955366vb.jpg
  Het gaat om de binnenmuur tussen de voordeur en de witte schuurdeur. De ladder staat tegen de bewuste muur. Links van de ladder is een deur met opstapje naar de keuken. Tussen die deur en de ladder is de muur soms flink nat.
  De muur loopt overigens niet tot het dak door, maar stopt bij het plafond van de slaapkamer op de eerste verdieping.
  Het terrein voor het huis loopt vrij sterk af naar de weg toe, welke vervolgens ook vrij sterk afloopt (9%). Aan de achterzijde van het huis loopt de tuin na ongeveer 12 meter naar beneden af naar het terrein van niemandsland.

  De kelder zit onder het keuken/voordeur gedeelte. De schuur heeft geen kelder.

  Wim3

29 berichten aan het bekijken - 1 tot 29 (van in totaal 29)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account