"Dossier de diagnostic technique" met opmerkingen – bij aankoop

This topic has 13 reacties, 7 stemmen, and was last updated 5 years, 5 months geleden by Rob van der Meulen.

 • Auteur
  Berichten
 • #192891
   markw
  Bijdrager

  Hallo,

  Ik ben op zoek naar een jhuis in Frankrijk.
  Ik heb een “Dossier de diagnostic technique” ontvangen van een bepaald pand waarin talrijke gebreken staan (elektriciteit en Fosse).

  Ben ik verplicht deze vermelde punten binnen een bepaalde termijn te “corrigeren”?
  Zoja, wat zijn de consequenties indien dit niet (tijdig) lukt?

  Alvast bedankt.

  Mark

  #192895

  Over de diverse onderdelen van dit pakket aan diagnostics staat op de website zelf al het een en ander geschreven. Van mijn kant alleen iets over de elektra. Dit onderdeel – hoewel verplicht – beoogt alleen de stand van zaken weer te geven. Als informatie voor de aspirant koper, dan weet die waar hij of zij aan toe is. Er is geen verplichting tot aanpassing. Een bestaande elektrische installatie dient minimaal te voldoen aan de keuringseisen die van kracht waren toen de zaak werd aangelegd en een zg. attestation kreeg van de keuringsinstantie Consuel. Dat het voor je eigen veiligheid verstandig is om evident onveilige of volstrekt gedateerde bedrading te vervangen spreekt voor zich. De firma Schneider heeft met als titel “Mise en sécurité” daar in 2009 een handig pdf documentje voor opgesteld, hoop dat de link nog werkt. Een kort verslagje – er zijn er veel van – over de kennismaking van aspirant kopers met de Franse elektra alhier. Iets meer achtergrondinformatie uiteraard ook op deze website.

  Die fosse septique: laat daar graag een expert over aan het woord. Daar gelden wel termijnen voor, en wanneer alles vernieuwd moet worden volgens de laatste normen ben je al snel € 7000 verder, zo niet meer. De ene gemeente is overigens soms soepeler dan de andere.

  #192896

  Voor het decoderen van dat inspectierapportje van de elektrische installatie kan deze eerdere discussie misschien nog een tipje van de geheimtaalsluier oplichten, of deze Franstalige beschrijving.

  #192897

  Op dit moment zijn er 8 verplichte rapporten (overigens niet altijd alle 8 van toepassing). Slechts bij één rapport (over de assainissement, de fosse septique) is de koper verplicht om de installatie op norm te brengen (binnen 1 jaar na aanloop). Bij extreem veel afwijkingen (bv een levensgevaarlijke gasinstallatie) kan de inspecteur het pand afsluiten en verzegelen, totdat een gediplomeerd artisan het probleem heeft opgelost. Bij extreem veel loodhoudende verf stuurt de inspecteur een rapport naar de Préfect, die een nader onderzoek kan laten doen dat wel tot verplichtingen voor de koper zouden kunnen leiden.

  Wim

  #192898
   wilm
  Bijdrager

  Voor veel gebreken geldt dat het wellicht wettelijk gezien niet verplicht is ze op korte termijn te verhelpen, maar toch doe je er toch verstandig aan verder te kijken dan alleen wat de wet voorschrijft.
  En dan niet alleen uit oogpunt van constructieve – (ik verzin maar wat: ernstig aangetaste constructies) en/of gebruikveiligheid (elektra, gas), maar ook uit oogpunt van het voorkomen van problemen met de verzekering.

  Wilm

  #192903
   mimi mentink
  Bijdrager

  Met betrekking tot de fosse septique is het interessant bij de regionale SPANC te informeren, of er nog subsidies voor de vervanging bestaan en welke kans je daarop maakt. De SPANC in de Tarn bijvoorbeeld verstrekt heel gemakkelijk subsidies wanneer huizen van eigenaar wisselen. Ongeacht het inkomen van de nieuwe eigenaar. Zo kon het gebeuren, dat nieuwe buren voor amper duizend euro een complete vervanging kregen.

  #192904

  Een aantal handige fosse links op dit forum voor de Britten.

  #192902
   dit
  Bijdrager

  Bij het op norm brengen van de assainissement mag je het ook zelf doen. Via de genoemde sites kun je de voorgeschreven onderdelen en materialen opzoeken. Voordelig als je het graafwerk tenminste ook zelf kunt doen. Tijdens diverse fases van het werk laat je iemand komen van de Spanc (of welke instantie er voor is) of je spreekt af om foto’s te maken tijdens het werk.

  #192900
   Au revoir!
  Bijdrager

  Bij het zelf doen mis je toch de opties van het belasting voordeel en verlies je de de enorme subsidie! Laten doen en je bent vele malen goedkoper uit.
  Bovendien als je je huis verkoopt en het is niet op norm, trekt je toch 8000 euro af van de verkoopprijs.

  Op norm Albert 87

  #192901
   mimi mentink
  Bijdrager

  Het laten aanleggen van een fosse septique heeft m.i. alleen een soort belastingvoordeel wanneer je het werk als derde onderdeel van een boeket werkzaamheden (isolatie, verwarming) betrekt in een ecologische lening tegen 0% rente over 10 jaar of langer. Maar vlg. mij gaat dat alleen op wanneer je Franse huis je hoofdwoning is.
  Een crédit d’împôt voor een fosse septique bestaat (nog) niet.

  Een ander voordeel van het laten aanleggen is de garantie van 10 jaar die binnen die periode overgaat op een eventuele koper van je huis.

  Zelf graven gaat een probleem worden, wanneer je op een rotslaag terechtkomt. Bij de offerte wordt vaak gewaarschuwd voor eventuele meerkosten voor het boren in rotsen.

  #192899
   wilm
  Bijdrager

  In het kort samengevat:

  er bestaat de mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidie voor het aanleggen/vernieuwen van een fosse:
  – via de ANAH
  – via het waterleidingbedrijf (b.v. Ademe)
  – in diverse gemeenten (via Conseil General, ism communautés des communes).

  De belangrijkste ondersteuning komt via ANAH. ANAH werkt aan de hand van een prioriteitenlijst die per departement wordt vastgesteld. De subsdidie van ANAH is absoluut inkomenafhankelijk. Kan oplopen tot 50% van het werk.

  Ademe: lokale regelingen.

  Gemeente: lokale regelingen. (gaat altijd om kleine bedragen).

  En er daarnaast is ondersteuning mogelijk in de vorm van:
  – een renteloze lening – onder condities – max € 10.000,= – ONafhankelijk van inkomen – alleen voor maison principale – huis gebouwd vóór 1990 – binnen 6 maanden na aanleg fosse moet het huis zijn bewoond – het aan te leggen systeem mag geen stroom verbruiken (div. microstations e.d. zijn dus uitgesloten, wel mag een station de relevage indien noodzakelijk, maar deze voorziening zelf is uitgesloten van de subsidie) –

  – laag tarief TVA: 10% (woning ouder dan 2 jaar).

  Er hoeft geen sprake te zijn van een “boeket” van werkzaamheden.

  Ik ben het eens met Au Revoir en Mimi dat het de moeite waard is uit te zoeken welke subsidiemogelijkheden er zijn, het loont vrijwel niet om zelf een installatie aan te leggen. Kijk maar b.v. naar hoeveel gespecialiseerde apparatuur er nodig is voor het graafwerk.

  Wilm

  #192892
   Au revoir!
  Bijdrager

  Kijk Wilm,
  dat is precies wat ik bedoel, maar je moet wel echt hier wonen en belasting betalen om mee te profiteren van subsidies en uitgestelde impots. En niet zelf “klooien” want er zijn nogal wat regeltjes te volgen en formulieren te bestrijden.

  Zit op troon met subsidie! Albert 87

  #192893
   wilm
  Bijdrager

  voor ANAH hoef je niet hier te wonen, het mag een maison secondair zijn.

  #192894
   mimi mentink
  Bijdrager

  Een communauté van communes werkt samen met de SPANC (Service Public d’ Assainissement Non Collectif) en verstrekt een subsidie van de desbetreffende Agence de l’Eau (niet te verwarren met het lokale waterbedrijf) van 4200 € of 80 % van de kosten indien die de 5250 € niet overstijgen.

  Ik ontving 4200 € terwijl de kosten ruim 9000 € bedroegen, wegens de grootte van de fosse en het hakken van de kuil voor de bak en een kuil voor het uitloopveld uit de rotsen. Drie weken werd er gewerkt !

  De belangrijkste reden achter deze forse tegemoetkoming is de ligging van ons huis, dichtbij een stuwmeer. Daarom ontvangen ook buitenlanders die hier hun vakantiehuis hebben, deze subsidie.

  Tuurlijk viel het bedrag dat ik zelf moest betalen nog best hoog uit, maar ik troost me met de gedachte dat de lokale belastingen hier relatief laag zijn omdat we in ons dorp geen riolering hebben (en geen vuilophaaldienst en geen voorzieningen als bakker, apotheek enz.), dus binnen een aantal jaren verdient deze investering zich weer terug.

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account