De veranderende elektra normen.

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Rob van der Meulen 1 jaar geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #205185
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Dat wet- en regelgeving met enige regelmaat verandert valt te begrijpen. Minder begrip kan ik opbrengen voor de onuitroeibare gewoonte bij Franse websitebouwers en hun bazen om wanneer een website een paar maanden stabiel in de lucht is onrustig te worden. Gaan we wel met onze tijd mee? Moet de presentatie niet wat meer worden gestroomlijnd, hoe vergroten we de website-experience bij de gebruiker? Missen we niet een design trend? Resultaat in dit geval: allerlei urls van documenten die naar de veranderingen van het medio 2015 gepubliceerde Amendment 5 op de Franse elektra normen verwijzen zijn dead links geworden.

  Zij die zo nu en dan hun telefoon van het type “ligne secondaire” weer uit de winterslaap willen wekken zullen dit herkennen: zeker twee keer per jaar moet je pogen de nieuwe logica (?) van de gebruikers interface te doorgronden. En de website zelf lijkt meer op een zak Engelse drop die volstrekt willekeurig is leeggestrooid dan op iets dat je snel doorgeleid naar waar je moet zijn. Bewegwijzering, een kunst, een kunde.

  Genoeg geklaagd, hierbij een aantal nieuwe url’s van A 5 documenten (zonder houdbaarheidsdatum).

  Dat nieuwe Amendement 5 is vooral van belang voor hen die met een complete renovatie bezig gaan of met nieuwbouw. Voor bestaande installaties geldt nog steeds dat ze alleen moeten voldoen aan de regels die van kracht waren toen ze werden aangelegd. Voor verhuur gelden overigens strengere eisen. Toch is het verstandig bij uitbreidingen naar deze nieuwe voorschriften te kijken: In een aantal gevallen (badkamer) wordt dat gemakkelijker, soms helaas wat lastiger. In volgorde van diepgang hier een aantal links naar bruikbare documenten. Korte samenvattingen door Legrand en Promotelec. Voor wie meer diepgang wil deze van Hager, Legrand en Schneider. Bij Hager en Schneider moet je tegenwoordig wat extra je best doen om i.p.v. de on-line doorblader versie een beter leesbaar pdf bestand te zien te krijgen. Je moet het aanvragen met een klik op een “télécharger” menu item, je emailadres opgeven en daarna krijg je het toegestuurd.

  #205377
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Promotelec heeft onlangs een tweede versie uitgebracht van hun korte Amendement 5 voorlichtingsbrochure. Helaas zijn ze nog steeds niet van plan hun oude meesterwerkje “Locaux d’habitation” weer uit te gaan brengen. Na dertig jaar is het over en uit, jammer. Weliswaar biedt “L’Officiel de l’électricité” een compleet overzicht van de Franse elektra normen, maar is toch meer gericht op de branche zelf. Wanneer u zelf als bricoleur aan de slag wilt blijft “L’Installation électrique” nog steeds een aanrader. Mocht u daar nog een oudere versie (bijv. de vierde druk) van op de plank hebben staan dan zou u kunnen volstaan met het toevoegen van deze pagina’s.

  #205667
   Rob van der Meulen 
  Bijdrager

  Zoals Anton Noë al heeft geschreven zijn we nu bezig met een proces van invlechting: inhoud van Christian’s website Klussen-in-Frankrijk, of capita selecta daarvan, overzetten naar deze website. Nu voorzien van een andere digitale machine onder de motorkap. Nadat we in 2012 ontvlochten waren: een aparte website voor verbouwings vraagstukken draaiend op software die het toen veel makkelijker maakte om teksten, tabellen en foto’s te integreren. De bestaande artikelen bleven in bijna ongewijzigde vorm beschikbaar op deze website. Voor sommige onderdelen van het bouwvak gebeuren niet storend: het aanmaken van metselmortel, een tuinmuurtje bouwen, tussenwandjes met gipsplaat, draagbalk constructies voor het dak, daar verandert niet al te veel. Wel de aanzienlijk scherpere eisen die er tegenwoordig worden gesteld aan de isolatie van nieuwbouw of volledig te renoveren gebouwen. Op het terrein van de elektra aanleg is de wetgeving regelmatig in verandering. Niet echt schokkend, maar voor het verkrijgen van een attestation van de Consuel moet alles wel precies volgens de laatste normen worden aangelegd.

  Afgelopen week ben ik daarom een paar dagen bezig geweest om de bestaande elektriciteits verhalen (uit 2008) te stroomlijnen, wat in te korten, te actualiseren en vooral om dode links te verwijderen. Dus die werken nu weer (garantie tot aan middernacht heden 19 juni 2017, 00:00:00 H Greenwich Mean Time + 1 Hour). De rest van de Verbouwen rubriek volgt nog, om te beginnen met het opschonen van de links. Het wordt een step-by-step aanpak. En dat is dan alleen nog een update van één van de vele deelterreinen die deze website bestrijkt. Voor de complete technische verhalen kunt u uiteraard nog steeds terecht op Klussen-in-Frankrijk wanneer u behoefte mocht hebben aan meer details.

  Kortom: op zoek naar een werkende elektra link, ze staan er weer in de rubriek Verbouwen / Elektriciteit.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2018 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account