Dakpannen: nieuw maar niet goed ?

Dit onderwerp bevat 20 reacties, 10 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #198872
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goedemorgen:

    Daar het dak van ons huis in matige staat was hebben we besloten het maar eens flink aan te pakken: veel houtwerk vervangen, overig hout geïmpregneerd, overstekken opnieuw opgebouwd, nieuwe goten en nieuwe dakpannen.

    Nu vallen de nieuwe pannen nogal tegen:
    – bij levering ca 10% breuk (gemeld aan leverancier)
    – tijdens het leggen en op het dak lopen weer vrij wat breuk (ook gemeld)
    – vochtopname: als het gaat regenen komt er de eerste minuten geen drup in de goot, de pannen nemen eerst water op (gemeld middels aangetekend schrijven)

    Vochtopname ca 250 à 300 ml per pan (testje gedaan met weegschaal), als je de pan aan één kant bevochtigd vormt zich meteen een donkere plek die na ca een kwartier ook aan de achterkant verschijnt: pannen zijn dus poreus.

    Fabrikant is door bouwhandel gewaarschuwd, experts komen deze week. Ik vrees lang getouwtrek, juridische weg heb ik weinig zin in maar toch wil ik graag een redelijke vergoeding van de schade (materialen / transport / uurloon).
    Bouwhandel lijkt op onze hand maar leggen de bal bij de fabriaknt neer.
    Tot nog toe geprobeerd om in goed kontakt te blijven met de bouwhandel.

    Mijn vragen aan jullie:
    – welke weg kan ik het beste bewandelen om vlot weer verder te kunnen met het verbouwen ?
    – maak ik redelijkerwijs kans op vergoeding van de pannen, overige materialen (lood, nokpannen, etc.) en arbeidsloon ? (offerte dakwerker voor vervanging pannen aanwezig)

    Bij voorbaat dank voor jullie reakties,
    MN 42

    PS: in de ‘entre bavards’ hoek vertel ik wat over ons

    #198873
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste MN,
    (hoe kan ik je beter aanspreken? Maarten, of Minou, of …)

    Ik heb voor de juridische vragen geen advies, want gelukkig hebben wij dit soort akkefietjes nog niet meegemaakt.
    Maar de technische kant:
    1. 10% breuk bij levering is buitengewoon veel. Heeft de handelaar geen fouten bij het laden/lossen van de pallets gemaakt?
    2. Pannen zijn normaal niet geglazuurd, zij nemen dus een zekere hoeveelheid water op. Of de gemeten 250 à 300ml/pan veel is kan ik niet zeggen. Onze observatie is dat het nat worden van de onderkant met verloop van tijd minder wordt, waarschijnlijk door de aanslag die zich aan de buitenkant vormt.
    3. Op een met nieuwe pannen gedekt dak moet men gewoon kunnen lopen. Doen alle dakdekkers, ramoneurs etc.

    Succes met de afhandeling van de problemen, en gelukkig staat de bouwhandel aan jullie kant.

    Christian-le-bricoleur

    #198874
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Misschien kun je nog zo’n zelfde absorptietest doen met een paar andere pannen, nieuwe en oude. Ik ben wel benieuwd wat dat oplevert.

    wimb

    #198875
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour,

    Allereerst, dakpannen van terre cuite zijn altijd enigermate poreus, dat is normaal. Als de pannen droog zijn en het begint te regenen, dan zal er nooit direct water in de dakgoot lopen. Het eerste regenwater trekt in de pannen. Juist dit ingedrongen water zorgt voor de uiteindelijke dichtheid. Goede terre cuite dakpannen worden dan ook vochtig zonder dat het binnenshuis gaat regenen.

    Als de nieuwe dakpannen zeer “vers uit de oven” komen, kunnen ze extra poreus zijn. Ze breken dan ook sneller. In de loop der tijd worden ze steviger en minder poreus door verschijnselen als kristallisatie, mineralisatie en huidvorming onder invloed van bestanddelen van regenwater. Sommige merken dakpannen scoren qua poreusheid beter dan andere. Maar juist omdat ze allemaal meer of minder poreus zijn, gelden de nodige installatievoorschriften zoals een minimale luchtlaag en ventilatie onder de pannen.

    Hierbij nog enige achtergrondinformatie over de poreusheid van terra cotta dakpannen, zie met name punten 5 en 6 vanaf pagina 2.

    Gezien het feit dat bovenbeschreven verschijnselen “normaal” zijn te noemen bij terre cuite dakpannen, lijkt het mij lastig voor u worden om langs juridische weg uw gelijk te halen. In uw geval zou ik allereerst eens kijken naar de fabrikantspecificaties van uw dakpannen. Hebben ze een CE keurmerk, welke DTU’s zijn van toepassing, etcetera. Als u 100% kunt “hard maken” dat de pannen niet aan de eisen voldoen ondanks dat u ze helemaal conform de regels hebt verwerkt, dan is de schade voor rekening van de fabrikant. Maar ik vrees dat dat niet zal meevallen.

    Salutations, Jos

    #198876
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste MN42,

    Laat ik beginnen met het makkelijkste stukje, de wateropname of absorptie.
    In Frankrijk bestaat de norm NF EN 1304 (editie aug 2013) die over de z.g. “impermeabilité” het nodige zegt in hoofdstuk 4. Alle pannen die “au NF” zijn geleverd, moeten hieraan voldoen. De norm is desgewenst te koop via AFNOR. Binnen deze norm zijn vervolgens weer twee categorieën van toepassing. Op pannen geleverd met NF-keurmerk geldt doorgaans een garantie van 30 jaar.

    Daarnaast zijn er ook pannen te koop die een CE-keurmerk hebben. De eisen hiervoor liggen een stuk lager. En weer daarnaast bestaan er pannen die eigenlijk geen enkel keurmerk hebben, veelal goedkopere import pannen. De vraag is dus wat je besteld hebt en geleverd hebt gekregen.

    Ingeval je de pannen via een officiële dakdekker besteld en geleverd hebt gekregen, heeft die dakdekker de verplichting een 10-jaars garantie af te geven. Hij zal daarom vrijwel zeker goede pannen met NF-keurmerk hebben besteld. En zal in geval van problemen al snel aan jouw kant staan want ook hij wil geen gesodemieter. Overleg met je dakdekker en alles komt in orde!

    Het wordt een ander verhaal wanneer je de pannen zelf hebt besteld. De pannen zullen moeten voldoen aan het voor deze pannen van toepassing zijnde kwaliteitskeurmerk. Kwestie van nagaan wat er afgesproken/besteld is en het bijbehorende keurmerk opvragen dus. Alle bekende Franse merken leveren met NF, dus dan is er nog geen probleem.
    Heb je niets afgesproken over merk of keurmerk, en ook niet verteld waarvoor de pannen bedoeld zijn, dan kun je een fors probleem hebben. De bouwmaterialenhandel hoeft namelijk niet na te gaan waar de bestelde spullen voor bedoeld zijn en kan daarom in theorie pannen van paardenpoep leveren. (De vraag is dan immers slechts: voldoen de pannen aan de door de fabrikant hieraan gestelde eisen.)

    Hoe nu verder? Dat hangt van de situatie af. Ingeval de laatstgeschetste situatie van toepassing is, dan zul je met veel beleid tewerk moeten gaan, want je hebt weinig om op terug te vallen.
    Ik zou zeker niet gaan schermen met offertes van dakdekkers (die dus blijkbaar het werk niet hebben uitgevoerd, anders zou je facturen laten zien), uren claimen of wat dan ook. Overleg in een vriendelijke sfeer, wellicht kun je aangeven een trouwe klant te zijn, bij voorkeur lokaal koopt, veel contacten hebt in de lokale gemeenschap en dat soort dingen. Zoek het overleg!
    Ik schat overigens in dat vervanging van pannen – ingeval die niet voldoen aan de eisen van de fabrikant – het maximaal haalbare is. Het meerdere zal “coulance” of een “geste commerciale” moeten zijn. Dat moet je verdienen, je kunt het niet eisen.

    Tenslotte: zoals Christian al aangaf: 10% breuk is erg veel. Hiervoor geldt: lees om te beginnen de leveringsvoorwaarden van de handelaar na!

    Sterkte en succes,
    wilm

    #198878
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goedemiddag en bedankt (christian, wimb, jos en wilm) voor de snelle en inhoudelijke reakties.

    Even wat meer info omtrent ons akkefietje, dan wordt het meedenken makkelijker en hoeven jullie minder te gissen:
    – we hebben bij de lokale bouwhandel besteld, we hebben niet specifiek voor deze fabrikant gekozen, maar eerder een model en een kleur gewild, deze fabrikant kwam naar voren vnl ivm de kleur
    – we hebben zelf gelegd, de regels gerespecteerd (pare-vapeur doek en dubbele panlatten)
    – de breuk is idd met 10% veel te hoog, er is door de bouwhandel aangegeven die te vergoeden in de vorm van nieuwe pannen
    – de vochtopname is veel hoger dan van onze 50 tot 80 jaar oude pannen (ook van terre cuite), daar trekt eigenlijk niks in
    – ik heb een andere pan van dezelfde fabriek weten te bemachtigen, van een jaar eerder, daar trekt wel wat vocht in, maar absoluut niet in de mate van onze pannen, bij onze pan trekt het water er wel 10 cm in (water op één plek aanbrengen, het trekt helemaal door)
    – ik heb bij de bouwhandel wat water staan kliederen op vele pannen van terre cuite, nergens een resultaat wat lijkt op wat er bij onze pannen gebeurt
    – de pannen zijn niet heel vers denk ik, er staat 0913 in, waarschijnlijk sept. 2013
    – de pannen komen van een Franse gigant, maar blijken achteraf (tot verbazing van de bouwhandel) uit Italië te komen en geen NF maar een CE label te dragen
    – we hebben een zestal verschillende dakwerkers bij ons gehad, geen van allen had dit ooit eerder gezien, allen vonden dit exorbitant en onder de maat en vonden dat we maar beter snel konden vervangen
    – ik heb de expert die komt om de norm gevraagd en om aan te tonen dat deze batch aan de norm voldoet, hij heeft niet gereageerd
    – we hebben de factuur nog niet ontvangen, maar voelen ook weinig behoefte om te betalen
    – we proberen de sfeer goed te houden en er onderling uit te komen met de bouwhandel, maar vragen ons ook af wat we moeten doen als zij niet tot een redelijke oplossing willen komen

    Het laatste punt is het belangrijkste, tips of ervaringen van forum-leden zijn daarom heel welkom !

    Met dank,
    MN 42

    PS Christian: de M van MN 42 staat voor Marc

    #198879
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Marc, ik denk dat je zelf een deel van het antwoord al weet.
    Dat een Franse gigant onder CE-label levert verbaast, maar mag inderdaad. (Fabrikanten van allerlei b.v. keramische producten werken samen, en sanitair van een Frans merk blijkt plotseling uit de fabriek van Mosa te komen, en andersom).
    Uitzoeken welk CE-label van toepassing is verklaard op dit product. Wellicht biedt de site van de fabrikant antwoord hierop.

    Ben erg benieuwd naar hoe de expert te werk gaat.

    Je bijna-laatste zin intrigeert: “… wat we moeten doen als zij niet tot een redelijke oplossing willen komen…”.
    Ik ben bang dat de term “redelijk” door jou anders geïnterpreteerd zal gaan worden dan door de andere partij. De redelijke oplossing in “hun” ogen zal vermoedelijk zijn dat ze een klein beetje meer doen dan wat ze strikt genomen verplicht zijn te moeten doen. Maar of jij dat voldoende vindt?

    Nogmaals sterkte
    Wilm

    #198880
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik merk de verontwaardiging en de strijdlust en die kan alleen jij goed kanaliseren. Je weet dat als je in conflict komt ( je hebt geen zin de factuur te betalen) dat er stappen volgen. Je zult dan met een advocaat een juridisch traject in moeten gaan, expert rapportage, laboratorium testen, onafhankelijke specialisten. Kortom: dertig keer het bedrag dat je kwijt was voor de pannen.
    Want je noemt het niet, maar bouwhandel extra aanbieding pannen met een CE keurmerkje, daar heeft behalve kleur ook het bedrag een rol gespeeld. Misschien vul ik hier in, en zijn het wel degelijk merkpannen, maar dan zou de reactie van de fabrikant en leverancier toch echt anders moeten zijn.

    Ik zou nooit bezuinigen op de pan kwaliteit, ik zie overal ook alleen maar goede pannen, een merk dat je veel ziet en waar je verwachtingen van kan hebben is bijvoorbeeld Monier. Het is zoveel werk, en je wilt er lang mee doen.

    #198881
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goedemiddag,

    @ wilm: redelijk is in mijn ogen: de fabrikant nieuwe pannen laten leveren (voor breuk en vochtprobleem) en de bouwhandel bij laten springen voor de materialen die sneuvelen bij het vervangen (kantpannen, nokpannen, lood etc.)
    Het opvoeren van kosten voor het vervangen zie ik meer als wisselgeld, als ik zelf opnieuw het dak op moet om de pannen te vervangen dan doe ik dat.
    Zo zouden we allen bij dragen, ondanks dat twee v/d drie partijen geen schuld hebben in mijn ogen. Ik snap dat de frabrikant (en wellicht ook de bouwhandel) vooral naar eigen portemonnee zullen kijken.

    @ ratatouile: het gaat hier zeker niet om een goedkoop partijtje aanbieding pannen, hier oordeel je te snel. Het ging ons om model en kleur, we kwamen uit bij de no 2 van Frankrijk vwb dakpannen, ook met 30 jaar garantie, ook met NF label (behalve dan voor dit type blijkt nu, in Italië gefabriceerd), ook met een goede reputatie. Het prijsverschil met de no 1 heeft niet meegespeeld.
    Het gaat dus om merkpannen en ik hoop op een goede en constructieve houding van de fabrikant. Mijn vragen naar wat ik redelijkerwijs zou mogen verwachten stel ik eerder omdat ik voorbereid wil zijn als ze me niet serieus nemen en ze niet tot vervanging over zouden willen gaan.

    Nogmaals: alle dakwerkers (6 verschillende) welke naar onze pannen gekeken hebben waren verbaasd: nog nooit gezien, dat kan niet waar zijn, ik wil dat niet op mijn huis.

    Hopelijk heb ik het zo wat duidelijker uitgelegd, groet,
    MN 42

    #198882
     Noë
    Sleutelbeheerder

    waarom laat je de dakpannen niet impregneren lijkt me in jou geval de goedkoopste oplossing

    #198883
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Volgens mij heb je als particulier wettelijk gezien niets met de producent te maken. Je hebt een koop gedaan bij de leverancier en dat is de enige die verantwoordelijk is.
    De leverancier moet een deugdelijk product afleveren en met een oplossing komen als dat niet zo is.
    Als de producent niet mee wil werken is dat hun probleem, niet dat van jou.

    Voor zover ik weet geldt dat in heel de EU.
    Veel bedrijven (vooral ook webwinkels) verschuilen zich achter de leverancier maar dat is een onzin argument.
    Hoe (en of) je er voor kunt zorgen dat de leverancier zich aan de wet houdt is een andere verhaal…

    #198884
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Marc, wat je wilt is feitelijk vergoeding van – een deel van de – gevolgschade. Daar zullen ze niet toe verplicht zijn. Even ervan uitgaande dat de pannen inderdaad ondeugdelijk zouden zijn, geef ik je daarom weinig kans dat hierin meegegaan wordt (ik gun je uiteraard van wel, maar vrees het ergste.)

    Timo, je hebt gelijk dat Marc alleen met de leverancier te maken heeft, en de leverancier heeft inderdaad de plicht een deugdelijk product te leveren. Punt in deze is dat bij de leverancier niet bekend is waarvoor de pannen gebruikt gaan worden, en hij is ook niet verplicht hiernaar te informeren.
    De pannen zouden wellicht bedoeld kunnen zijn voor een overkapping voor abri, in dat geval voldoen ze.

    Dat zes dakdekkers allemaal zeggen dat ze dít niet op hun dak willen kan best waar zijn maar is strikt genomen volkomen irrelevant. Nu sprake is van uitsluitend koop van de pannen, bij de verkoper niet bekend was waarvoor de pannen bedoeld zijn, en geen andere zaken spelen, draait alles uitsluitend om de vraag of het product voldoet aan de productspecificatie, niet meer en niet minder.

    Kortom, dit wordt een lastige kluif.

    #198885
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir:

    Impregneren heb ik ook aan gedacht, maar ben bang de pan juist af te sluiten, het vocht kan er dan minder goed uit. (langs de randen kruipt het er toch wel in)

    @ Timo: klopt. Ik heb gekocht bij de bouwhandel, zij hebben besteld bij de fabrikant. In principe loopt de communicatie dus ook zo. Komen we niet tot een oplossing dan moet ik de bouwhandel proberen duidelijk te maken dat wij als klant niet tevreden zijn.

    @ Wilm: inderdaad, gevolgschade wordt veelal niet meegenomen. Maar er is natuurlijk wel gevolgschade, dus zal ik die ook benoemen.
    De mening van de 6 dakdekkers is niet bindend, maar geeft me wel het gevoel niet iets onredelijks te vragen als ik de pannen vervangen wil hebben.
    Vwb de bouwhandel: we hebben gevraagd of deze fabrikant goed bekend stond en aangegeven dat we een goed dak wilden voor minimaal 30 jaar. Ze kennen de streek waar in we wonen.

    Iemand verdere ervaringen met het claimen van schade ? Ooit wel een stuk gevolgschade vergoed weten te krijgen ?

    Met dank voor de reakties,
    MN 42

    #198886
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Nou ja, er zijn in ieder gaval de kosten van een architect uitgespaard…dus voordeel alom.

    #198877
     Noë
    Sleutelbeheerder

    MN42,
    Na alle reacties die je hier hebt gehad, ben ik, en waarschijnlijk niet ik alleen, erg benieuwd naar de stand van zaken.
    Valt er al wat te melden?

    Wilm

    #198887
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goedemorgen: bij deze een update van onze dakpannensoap:

    De fabrikant en bouwmarkt zijn tot de conclusie gekomen dat mijn bedenkingen over de kwaliteit van de pannen niet uit de lucht zijn komen vallen. Ik heb aangegeven liever te willen schikken dan met rechtshulp aan de gang te gaan.
    Gisteren een akkoord gesloten voor levering van andere pannen + een compensatie voor de verloren tijd.

    Met dank aan de meedenkers,
    MN 42

    #198888
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Gratulation, Marc (MN 42)!

    Christian

    #198889
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goed zeg! Gelijk hebben is één, maar het krijgen..

    #198891
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Van harte.
    Wilm

    #198892
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir,

    Cool! Van harte geluk gewenst met deze positieve ontwikkeling!

    Salutations, Jos

    #198890
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Aan allen hierboven: dank voor de positieve woorden !

    Misschien is mijn verhaal ook een opsteker voor anderen in een vergelijkbare lastige situatie: als je overtuigt bent van je gelijk en dat weet over te brengen, dan lukt het wellicht toch (zelfs tegen de verwachting in) om tot een passende oplossing te komen.

    Groet,
    MN 42

21 berichten aan het bekijken - 1 tot 21 (van in totaal 21)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?