Buitenkeuken en keuze gas

This topic has 7 reacties, 5 stemmen, and was last updated 6 years, 8 months geleden by yves.

 • Auteur
  Berichten
 • #190788
   willemfrance
  Bijdrager

  Buitenkeuken en gas
  Wij hebben een buitenkeuken. Deze kan op butagas en op prophaan. Omdat wij wat gaskacheltjes hebben op butagas hebben wij voor de buitenkeuken ook maar gekozen voor butagas. Makkelijk i.v.m. ruilen van flessen.
  Alleen hebben wij niet goed ingeschat dat we de buitenkeuken ook in de winter veel zouden gebruiken (de pizza’s zijn voortreffelijk) en dat butagas een beperking heeft wat betreft koud weer. Dan werkt het niet goed. Nu hebben we de fles eruit gehaald (bijna geen werk) en slaan hem binnen op. De eerste indruk is dat het nu goed gaat. Als de fles naar buiten gaat is hij op de juiste temperatuur. Er zijn vast wel meer mensen met een buitenkeuken die ons advies kunnen geven of dit handig is (blijft) of dat het beter is om toch maar over te stappen van soort gas.
  Met een hartelijke groet van William

  #190795
   yves
  Bijdrager

  Als het echt koud is kan je butaan nog steeds bevriezen: door de ontspanning van de druk bij gebruik, zakt de temperatuur al uit zichzelf. Ook de leiding kan bevriezen: dun, weinig gas, drukvermindering door ontspanning. Propaan is inderdaad handiger.

  #190793
   willemfrance
  Bijdrager

  Merci Yves, we gaan binnenkort het gas wisselen. Voorkomt problemen in de toekomst. William

  #190794
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Maar let op. Propaan mag niet binnenshuis worden gezet of bewaard.

  #190789
   bosbess
  Bijdrager

  Dag William, korte en duidelijke info over propaan en butaan vind je hier. Voor zowel propaan als butaan geldt dat het is af te raden om ze binnenshuis op te slaan. De reden vind je hier. Beide kan je binnenshuis gebruiken, maar voorzichtigheid blijft geboden (goede slangen en strakke klemringen). Op Frankrijkforum vond ik er onder andere het volgende over:

  “Propaan en butaan zijn beide zwaarder dan lucht. Als het lekt stijgt het gas dus niet op (zoals waterstof of helium) maar blijft het laag bij de grond hangen, waar het zich snel verspreidt en met lucht een explosief mengsel kan vormen. Vandaar dat je een ruimte waar butaan- of propaanflessen staan, laag bij de grond moet ventileren.”

  #190790
   Pierro
  Bijdrager

  William,wij hebben de butagaz flessen voor de binnen en buitenkeuken altijd (zomer en winter) buiten staan, nooit problemen gehad, altijd gas geleverd zelfs met temperaturen onder nul.
  Wel een kanttekening, de flessen staan beschut in een hokje tegen een muur aan,dus geen last van zeer koude wind.

  Groeten Peter

  #190791
   Jaap Pijpe
  Bijdrager

  Butaan mag gewoon binnen staan. Het is daarom ook hetzelfde als het bekende Campinggaz. Mag binnen in de caravan. Buiten is wellicht altijd beter (veiligheid voor alles nietwaar), mits je niet te lage temperaturen hebt. Want daar is het echt slechter tegen bestand dan propaan. Leerden we al op de HBS, met scheikunde.

  #190792
   willemfrance
  Bijdrager

  Merci Jaap, Peter, Bosbess
  Als ik het geheel lees dan is het meest praktische voor ons om voor de buitenkeuken over te gaan op propaan. Gasfles staat dan buiten en kan daar gewoon in blijven. Wij hebben op afstand van het huis wel een tuinhuisje waar we de reservefles kunnen opslaan.
  Bij deze zijn alle raadgevers uitgenodigd om wanneer jullie in de buurt van Orniac komen (enkele kilometers van de mooie grotten van Peche Merle) om aan te schuiven als we de buitenkeuken in werking hebben. Wel even tijdig bellen. William

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account