bouwen in afwijking van het bestemmingsplan (PLU)

Dit onderwerp bevat 5 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 5 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #191527
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij zijn al heel wat jaren de trotse eigenaren van een oud boerenhuis in de Perigord en zijn dit flink aan het verbouwen. Nu is de tijd gekomen om een (grote) garage/klusschuur te bouwen en hebben dit bij de Mairie gevraagd. Ons schriftelijk verzoek is (voorlopig) afgewezen omdat de plaats waar wij de garage willen bouwen buiten het “terrain constructible” ligt en het bestemmingsplan (PLU, Plan Local d’Urbanisme) dit niet toestaat. Over 5 jaar wordt het PLU opnieuw vastgesteld en maken wij weer een kans. Bij de Mairie worden we niet veel wijzer.
    In Nederland bestaat er een wetsartikel waarmee je vooruitloopt op een nieuw bestemmingsplan en je zo toch het bouwplan kunt uitvoeren.
    Wie weet of dit in Frankrijk ook bestaat en kan ons wegwijs maken.

    Groet,
    Eric

    #191532
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo,
    Mooie plannen, ik begrijp dat de Mairie je wel wijzer heeft gemaakt: over 5 jaar wordt het PLU opnieuw vastgesteld. Dus ongewijzigd of veranderd. Ook in Nederland kan je niet bouwen zonder bouwvergunning, en je weet niet of het bestemmingsplan gaat wijzigen. Dus kan je nu niet bouwen.

    #191531
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo,

    Om te beginnen schrijf je een bief naar “le maire” waarin je verzoekt het PLU te wijzigen bij de eerst volgende mogenlijkheid. Dat verzoek doe je aangetekend en dan moet het in ieder geval over 5 jaar in behandeling worden genomen, wat dus vooral niet wil zeggen dat er ook daadwerkelijk een verandering komt! En volgens mij kan je dan dus maar beter nu niet gaan bouwen want dan kan er wel eens nooit meer een verandering inzitten, of je moet op heel goede voet met de burgemeester staan. En zelfs als ze ja zouden zeggen dan graag even op papier, want ook op de stoel van de burgervader komt wel eens een ander te zitten.

    Groet,René

    #191528
     Wim Bavelaar
    Moderator

    Het wordt helaas wat ingewikkelder doordat de – kleine – gemeenten de zeggenschap over de bestemming van de gronden vrijwel hebben verloren. De PLU’s worden allengs vervangen door de PLUi’s (de i staat voor intercommunal) die worden vastgesteld door de afgedwongen intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zoals de communautés de communes. Bovendien moeten burgemeesters van kleine gemeenten die niet over een afdeling ruimtelijke ordening beschikken, alle bouwaanvragen voorleggen aan de DDT – Directions départementales des territoires (vroeger DDE) van de naburige grote gemeente. Als buitenlandse ingezetene doe je er verstandig aan je aan de richtlijnen te houden. De Fransen zelf bouwen overigens lustig schuren en hangars bij en vragen soms achteraf om de afgifte van een bouwvergunning.

    Wim

    #191530
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De aanvragen voor wijziging gaan dacht ik nog wel via de gemeente Wim, maar vul het maar aan als dit is veranderd.

    Overigens heb wij de gewoonte om bij elke grote renovatie, aanbouw of verandering van bestemming eerst een afspraak bij de DDT te maken met de betreffende ambtenaar en hem of haar de plannen voor te leggen en mee te laten denken voor het beste resultaat. Dat pakt eigelijk altijd wel goed uit. Mischien een tip voor Coulonges?

    René

    #191529
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De aanvraag gaat naar de gemeente (die sturen hem door) en de beslissing komt van de DDT. Op zich prima want willekeur speelde soms erg een rol bij de oude bestuurslaag. De burgemeester die zelf zijn eigen grond en panden nieuwe bestemmingen gaf, is daar een voorbeeld van. (van bosgrond naar agrarische bestemming en van schuur naar woonhuis).

    De PLUi is eigenlijk een lange termijn visie op gronden en gebruik ervan. Die grenzen zijn duidelijk. Zoals ik al aangaf, niet gaan bouwen zonder toestemming, en het opnieuw beoordelen van de bestemming wil niet zeggen dat het ook verandert gaat worden.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?