Bijdragen Zvw, woonlandfactoren 2018

Dit onderwerp bevat 5 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  bosbess 1 jaar, 6 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #209334
   Henri 
  Bijdrager

  Wij betalen, net als de meesten onder ons expats, aan het CAK voor de zorgkosten. De woonlandfactor voor Frankrijk is dit jaar gestegen van 0,8245 naar 0,9262. Die factor wordt op een voor mij ondoorzichtige wijze berekend door de zorgkosten van Frankrijk en Nederland met elkaar te vergelijken.
  Belastingdienst:
  De woonlandfactor wordt berekend door de gemiddelde kosten van het land waar u woont, te delen door de gemiddelde kosten van Nederland. De woonlandfactor voor een land wordt elk jaar vastgesteld.

  Is deze vergelijking reëel of natte vingerwerk door inhalige ambtenaren?
  Ik vraag me af wat het CAK met mijn ingehouden geld doet. Wordt dat (deels) overgemaakt naar Frankrijk (CPAM)?
  Wat betaalt een Fransman eigenlijk aan premie voor zijn CPAM?

  #209335
   bosbess 
  Bijdrager

  Je kunt beter eens zoeken op Nederlanders.fr. Daar is dit onderwerp verschillende keren behandeld. Zie bijvoorbeeld Woonlandfactor 2018.

  #209336
   Henri 
  Bijdrager

  Dank je voor je advies. Zal ik doen.
  Ik vermoed dat je een eigen bedrijf hebt. Betaal je dan geen bijdrage meer in Nederland?

  #209338
   bosbess 
  Bijdrager

  Inderdaad ben ik per 1 juni 2012 een (piepklein) sjambredootje begonnen voor lange-afstandwandelaars, alleen om aan het verdragsrecht te ontkomen. Mijn huis bleek namelijk toevallig aan de GR 700 (La Régordane) te liggen. Ieder jaar verhuis ik half april mijn slaapkamer naar de voormalige garage en tot 1 oktober verhuur ik dan mijn eigen slaapkamer aan wandelgasten. Ze krijgen ook een avondmaaltijd en een ontbijt, want in deze contreien is geen enkel restaurant ’s avonds geopend. Voor die table d’hôte heb ik een cursus moeten volgen.

  Ik heb speciaal een microentreprise gesticht en ben sindsdien basisverzekerd in Frankrijk. Daardoor heb ik wat zorgverzekering betreft niets meer met Nederland en het CAK te maken. Ik krijg echter ook geen zorgtoeslag meer uit Nederland en ik moet in Frankrijk CSG/CRDS over mijn AOW/pensioeninkomen betalen, wat verdragsgerechtigden niet hoeven. Daar staat tegenover dat de 14% premie franse zorgverzekering wordt berekend over mijn bruto omzet. Die is heel laag, omdat ik niet veel gasten heb. Ik ben nu 77 en ik hoop het op deze manier nog lang vol te houden. Het belangrijkste vind ik dat ik van Nederland en zijn administratie af ben.

  #209340
   Henri 
  Bijdrager

  Interessant. Ik heb een bos en verkoop geregeld zelf gehakt hout. Misschien kan ik hiervan een micro entreprise maken. Waar kan ik terecht voor meer informatie, stappen te nemen, kosten e.d.?
  Is er zover je weet een minimum bedrag wat je jaarlijks aan inkomsten moet genereren?
  Hartelijk dank.

  #209344
   bosbess 
  Bijdrager

  Er bestaat geen minimum omzet. Wel een maximum omzet. Kom je daarboven dan kun je geen microentreprise meer zijn. Je kunt het allemaal zelf regelen. Je moet dan naar de Chambre de Commerce. In 2012 was dat een heel gedoe. Bovendien weigerde de RSI (verzekering voor ondernemers) om me in te schrijven, omdat je als gepensioneerde ook bij je oude verzekeringsregime mag blijven. Het heeft me heel wat praten als Brugman en een aantal maanden gekost eer ik de inschrijving bij de RSI voor elkaar had. Daarna kon ik me afmelden bij de CPAM en werd ik met terugwerkende kracht basisverzekerd in Frankrijk. De CPAM meldde dit aan het (toen nog) CVZ en ik kreeg de teveel betaalde verdragsbijdrage terug.

  Gemakkelijker is om iemand in de arm te nemen. Dat kost iets, maar dan ben je wel van veel kopzorgen bevrijd. De Nederlanders Rob van Schijndel, Frankrijk, en Wim van Teeffelen, Nederland, (beiden te googelen) willen je waarschijnlijk helpen. Wel zou ik (laten) uitrekenen of het voor jou financieel de moeite waard is (dus verdragsbijdrage afzetten tegen CSG/CRDS over je inkomen plus de premie over de bedrijfsinkomen.

  Bovendien is de franse regering momenteel bezig om de RSI helemaal op te heffen en de verzekerden onder te brengen bij de CPAM, dus ik weet niet of er nog wel een aparte verzekering voor ondernemers blijft bestaan. Niemand schijnt er op dit moment nog iets definitiefs over te kunnen zeggen. Maar in zulke onzekere tijden kun je je misschien beter laten bijstaan door een deskundige en/of heel snel zijn. Succes.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account