Beëindiging verhuur gemeubileerde woning

This topic has 7 reacties, 4 stemmen, and was last updated 6 years, 2 months geleden by Marietta Kenkel.

 • Auteur
  Berichten
 • #202385
   Hans Verroen
  Bijdrager

  Vanaf 2 maart 2009 huren wij een gemeubileerde woning van een particulier in zuid-Frankrijk. Na wat strubbelingen heeft de eigenaresse nu per aangetekende brief met ontvangstbevestiging gemeld de huur per 28 februari 2015 te willen beëindigen.
  Reden daarvan is haar wens het huis te gaan verkopen.
  Vraag is:
  1. Is dit een juridisch geldige reden tot beëindiging, en
  2. Wat kunnen de consequenties zijn, voor ons en voor haar, als wij daar niet in meegaan.

  Ben benieuwd naar de reacties.

  #202392

  Beste Hans,
  In principe is dit een geldige reden tot beëindiging. Gaat u daar niet in mee, dan kan de verhuurder juridische stappen tegen u ondernemen.
  De opzegging moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden vindt u hier.
  Mocht blijken dat de verhuurder gejokt heeft en het huis niet gaat verkopen, dan kunt u juridische stappen tegen haar ondernemen.

  #202386
   Hans Verroen
  Bijdrager

  Beste Marietta,

  Dat is een duidelijk antwoord, waarvoor ik je hartelijk dank.
  Zo te zien voldoet de opzegging aan de voorwaarden en dus moeten we omzien naar iets anders. In juridische stappen heb ik al helemaal geen zin.

  #202387

  Met als zijdelingse kanttekening dat niemand uit z’n huis mag worden gezet gedurende de winter. Die winter eindigt in dit verband 15 maart.

  Peter.

  #202389

  Een paar kanttekeningen:

  Zelfs als de verkoper het pand niet verkoopt, is dat geen reden om de beëindiging van de huur te bevechten. Indien er sprake is van een ‘bail d’habitation’ die volgens de Franse regels is opgezet, kan de verhuurster elke 3 jaar (dus inderdaad per 1 maart 2015) de huur beëindigen. Zij hoeft daar geen reden voor te geven.
  De beëindiging moet worden aangekondigd minimaal 3 maanden voor afloop van het contract per aangetekende brief of exploot van een deurwaarder. Klaarblijkelijk heeft de verhuurder aan die eis voldaan.
  Als je niet weggaat kan ze een rechtszaak beginnen (duurt minstens 6 maanden) en als ze gelijk krijgt, dan ben je verplicht om een verblijfsvergunning te betalen die gelijk is aan de huur, vanaf de datum afloop huurcontract.

  Sinds dit jaar is de officiële periode waarin niemand mag worden uitzet verlengd tot 1 april. Dus het is voortaan 5 maanden winter in Frankrijk. Overigens is uitzetting pas mogelijk na een uitspraak van de rechter en nadat een deurwaarder na een uitzettingsbevel van de rechter een ‘commandement de quitter les lieux’ heeft afgegeven.

  Je enige hoop is dat het huurcontract niet volgens de wettelijke regels is opgesteld. Is dat wel het geval, dan lijkt het me dat je de verhuizing kunt gaan voorbereiden.

  Wim

  #202388
   Hans Verroen
  Bijdrager

  Wim,

  Bedankt voor de kanttekeningen. Wij zijn al op zoek naar een andere woning.

  Gr. Hans

  #202390

  Veel succes daarmee. In geval van nood (als u geen langere-termijn-oplossing gevonden hebt) zijn er websites voor vakantiehuizen waarop de eigenaars hun gite in de winter voor een lager bedrag aanbieden.

  #202391
   Hans Verroen
  Bijdrager

  Marietta,

  Dank je wel nogmaals. En ja de vakantie-gites hadden we al ontdekt op onze internet-zoektocht.

  Vr. Groet
  Hans.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account