actie voor de Filippijnen

Dit onderwerp bevat 10 reacties, 8 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 7 jaren, 10 maanden geleden door Noë.

 • Auteur
  Berichten
 • #189735
   Noë
  Sleutelbeheerder

  De Nederlandse bevolking heeft weer gul gegeven voor de ramp in de Filippijnen.

  Wat me opvalt is dat je daar in Frankrijk of België (voor ons alleen te zien via BVN) niets over hoort, geen actie te bekennen.
  Is dit iets speciaals van de Nederlanders? Is Nederland het enige land dat zo’n actie op touw zet?
  Wie het weet mag het zeggen.

  #189740
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Nee hoor, kan me diverse acties herinneren die veel geld opgeleverd hebben in Frankrijk en Duitsland. Nederlanders tenderen wel erg te koop te lopen met hun vrijgevigheid (misschien wel ter compensatie van hun imago). Persoonlijk word ik niet zo goed van die omroepbrede reclame voor Nederland over de rug van een ramp; emo TV.

  #189743
   Noë
  Sleutelbeheerder

  De journaals op De Franse TV melden uitgebreid, wat mij betreft té veel en te vaak, over deze “catastrophe”. Van brede inzamelingsacties heb ik nog niets gemerkt.

  Steven

  #189744
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Liefdadigheid is wat lastig hier. Eigenlijk vindt de fransman dat de staat ervoor op moet draaien.
  Ingrid

  #189745
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Een beetje te liefdadig geeft ook problemen.

  Trijntje Oosterhuis

  janv

  #189742
   Wim Bavelaar
  Moderator

  Het is inderdaad zoals Prinsesje het verwoordt, de Fransen zijn niet zo vrijgevig en menen dat de staat er is om nood te lenigen; de massale inzamelingsacties beperken zich tot die jaarlijkse nationale Téléthon om geld in te zamelen voor de lijders aan spierziekten. De Fransen zijn niet zo van die licht hysterische acties zoals in Nederland waarin BN’ers en dure tv-presentatoren weer de kans krijgen om zich verder te profileren en aan hun persoonlijke marketing te doen.

  Wim

  #189738
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Typisch voor de Franse gespleten persoonlijkheid: De staat moet overal voor zorgen, maar tegelijk vindt iedereen dat de belastingdruk te hoog is. Dat gaat niet samen.

  #189739
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Jako, dat heet “le paradoxe français”.
  Een gespleten persoonlijkheid is toch wat anders.
  Maar dat wist je vast al.

  Steven

  #189741
   Wim Bavelaar
  Moderator
  Quote:
  Quote uit Wim Bavelaar op 21/11/2013 19:18
  De Fransen zijn niet zo van die licht hysterische acties zoals in Nederland waarin BN’ers en dure tv-presentatoren weer de kans krijgen om zich verder te profileren en aan hun persoonlijke marketing te doen.

  Wim

  Nog eentje die een mening koestert omtrent de Nederlandse ‘vrijgevigheid’:

  Ik had sowieso een heerlijke week, die begon met het girovijfvijfvijfmaandagje voor de dakloze Filippijnen. Allerlei BN’ers in de categorie Jan Slagter beleefden hun finest hour. Heerlijk om die mensen zo te zien genotteren in hun warme charitasbadje. Hoogtepunt van de dag was natuurlijk Trijntje, die iets te hoog had ingezet met haar 1 euro per like.

  Toen ze dat aankondigde, wist iedere fröbelkleuter al dat dit faliekant mis zou gaan. Binnen de kortste keren meldden 200.000 vrolijke idioten zich en zag de onfortuinlijke zangeres het bord Te Koop in haar voortuin staan. Ze was bijna zelf een Filippijnse. Ze heeft het slim bijgesteld door haar fans te melden dat het niet om één euro per like, maar om één euro per lijk ging. Toen was ze voor 10.000 euro klaar.

  Sowieso was het weer heerlijk om in de media al die chagrijnige plofkoppen te zien murmelen waarom ze niks wilden geven omdat er toch veel te veel aan de strijkstok blijft hangen. Een ontredderd land crepeert, krijst, huilt en hongert! God heeft een verschrikkelijke wind gelaten en de allerarmsten uit hun krotten geblazen. En wij volgevreten Nederlanders, die door de crisis heel misschien een weekje minder kunnen gaan skiën, gaan schaamteloos in discussie over het feit of het geld wel goed terechtkomt. Zeur niet en geef. Pak je portemonnee en stort. En stort in stilte.

  Geef wat je geven wilt. Hou je bek over de hoogte van het bedrag.

  Het was weer zo’n schaamteloos ijdeltuitenfestijn. Artiesten die tien keer op Twitter toeteren dat ze de opbrengst van hun halflege zaal schenken. Goed zo jongens. Een benefiet snap ik. Daar moeten mensen op af komen en die kondig je groots aan, maar de opbrengst van je avondje in de schouwburg van Herejezusveen? Armoe.

  Aan het eind van de maandag werd de voorlopige opbrengst de ether in geslingerd. Het ongelooflijke bedrag van achttien en een half miljoen euro! Inderdaad ongelooflijk. Je gelooft het echt niet. Het schaamrood gloeide op mijn kaken. Achttien en een half miljoen. Dat is amper een euro per Nederlander. Dat bedrag fraudeerden de Rabocriminelen van de inmiddels werkloze Sipko Schat per dag. Hoop maar zo dat ze een beetje uit Sipko’s gouden handdruk komen. Daar maken wij ons thuis zo veel zorgen over. Hoe komt Sipko de winter door? Ik overweeg een benefietje.

  Zullen we na de volgende ramp gewoon geld geven zonder poespas en andere borstklopperij? Zonder dat je zegt hoeveel en waarom? Gewoon een bedrag overmaken omdat er mensen ergens op de wereld omgevallen zijn en het keihard nodig hebben. En als je niet geeft, geef je niet. Doe dat ook in stilte. Hoef ik ook niet te weten. Stik in je winst. Ontplof van genot. Maar hou mij er voortaan buiten! Nederland, wat een ramp!

  Youp van ’t Hek dus.

  Wim

  #189736
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Nou, mijn zaterdag is ook mooi verpest.

  Favoriete bezigheid na het copieuze déjeuner is de wekelijkse column van Youp op mijn iPad te laden.
  Maait de webmèstre dat groene gras voor mijn voeten weg.

  En hoeveel €/Fransmens is er naar de Filipijnen gegaan? Voor straf vind ik dat Wim dat maar eens haarfijn mag gaan uitrekenen. Cijfers achter de komma hoeven niet…..

  Steven

  #189737
   Noë
  Sleutelbeheerder

  Hoeveel er naar de Fillipijnen gaat, geen idee, dat de Fransen niets geven, tja,…. vorig jaar door de diverse goede doelen “maar” 4 miljard € opgehaald (http://www.lemonde.fr/argent/article/2013/11/19/la-collecte-de-dons-patine-en-france_3516653_1657007.html)

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?