Aarderaad naar lichtpunten verplicht?

Dit onderwerp bevat 20 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 6 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #201028
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Weet iemand of het verplicht is een aardedraad naar alle lichtpunten te trekken?
    Bedankt!
    Ben

    #201032
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja, zie schema:

    janv

    #201033
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bedankt voor je snelle reactie, Jan!
    Maar op je schema zie ik wel dat de aarding naar de badkamers gaat, maar geldt het ook voor lichtpunten in slaapkamers, woonkamers, etc?
    Ben

    #201034
     Noë
    Sleutelbeheerder

    2P + T

    rechts-click bekijk afbeelding voor vergroting

    janv

    #201035

    Samenvattend: Verder nog wat aan aarde? Ja, alles.

    #201036

    Voor alle duidelijkheid nog dit: de Franse elektranormen zijn niet retro-actief. Je elektrische installatie moet voldoen aan de normen die bij de aanleg van kracht waren. Vervangen van dubieuze bedrading, metalen schakelaars, loszittende stopcontacten, aanbrengen van aardlekschakelaars, een goede aarding, dat valt natuurlijk van harte aan te bevelen. Geen brand of andere ongelukken graag. Maar wanneer er nu al elektriciteit wordt geleverd en de Consuel dus niet langs hoeft te komen voor een keuring zou ik zeggen: ga geen moeite doen om naar alle lichtpunten een aardedraad bij te trekken. In de badkamer wel aan te bevelen, maar de rest: rustig bij het oude laten.

    De voorlichtingsorganisatie Promotelec – met o.a. de EDF, de ERDF en de Consuel in het bestuur – heeft er deze geruststellende woorden aan besteed:

    Toute installation réalisée antérieurement à la date d’homologation d’une norme, doit-elle être systématiquement révisée selon les nouveaux textes ?

    Les normes n’étant pas rétroactives, sur les anciennes installations, il n’y a pas d’obligation de se mettre en conformité avec la norme, tant qu’il n’y a aucune modification, d’extension ou d’adjonction.
    Par contre, si un appareil ou un équipement doit être remplacé, le circuit auquel il est raccordé doit être en bon état et conforme à la norme NF C 15-100.

    #201037
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bedankt voor de uitgebreide informatie!
    Het gaat hier om een renovatie van de elektriciteit in een huis van een vriend. Er worden nieuwe kasten geplaatst en veel nieuwe draden getrokken. Maar sommige buizen zijn ingemetseld en het valt niet mee om daar een extra draad bij te trekken. Een uitdaging…

    Nogmaals bedankt!
    Ben

    #201038

    Succes met die klus. Draden bij trekken gaat zelden goed en zelfs wanneer het lukt moet je maar hopen dat er ergens onderweg – onzichtbaar – geen schade is ontstaan aan isolatie. Wanneer dat gebeurt in nog aanwezige metalen buizen – al jaren verboden voor gewoon installatiedraad – dan heb je een probleem. De regel van dubbele isolatie is hier immers van toepassing: het kleurige plastic jasje van het koperdraad + de pvc buis. Let ook op met oude kleuren: vorige week kwam ik op een metalen lichtarmatuur een groene draad tegen, door een enthousiaste amateur klaarblijkelijk versleten voor een aarde draad. Nee dus, er stond 230 volt op. Ooit was rood de kleur voor neutraal, groen voor fase en grijs voor aarding, tot medio de jaren 60 als ik het me goed herinner. Maar niet iedereen weet dat meer.

    #201039
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir,

    Extra draden trekken in bestaande buizen is ronduit een ramp. Ik spreek uit bittere ervaring. Als ik u was zou ik gewoon een trekveer aan de oude draden maken en die eruit trekken zodat je een lege buis hebt met een trekveer erin. Dan de gewenste bundel nieuwe draden in één keer erdoor trekken, lekker ingesmeerd met van die speciale glij-smurrie zodat het prettig soepel gaat.

    Vóórdat u vraagt, “waarom de trekveer en niet de nieuwe draden direct aan de oude doortrekken”. Die oude draden glijden niet altijd even soepel in de buizen. De kans is groot dat u halverwege vastloopt en dan is Leiden in last. Vandaar ook mijn aanbeveling voor de smurrie.

    Na alle kosten die u al maakt voor nieuwe panelen, kasten en dergelijke zouden die paar rollen nieuw draad ook niet hét probleem moeten zijn. En u eindigt met een solide installatie, zonder rare draadproblemen, en met overal de correcte kleuren.

    Ik zou het wel weten…

    Salutations, Jos

    #201040
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb metalen wasbakjes geinstalleerd, en uit gewoonte die ook meteen ge-aard. Meneer de Consuel zei dat dat niet (meer) hoefde. Maar ik vind het wel plezieriger om te houden zo.

    #201041
     Noë
    Sleutelbeheerder

    hoeft een RVS aanrecht dan ook niet meer geaard te worden?
    Was dit namelijk wel van plan!

    #201042

    In de badkamer zijn ze er nog al streng op, aarding en de liaison equipotentielle. Nu met het amendement 5 Volume 3 in de badkamer is komen te vervallen is er wat water in de wijn gedaan. Er is daar sinds 27 november vorig jaar wat meer flexibiliteit. Een rvs aanrecht in de keuken: de normen melden dat je onder- of boven een évier geen stopcontact of prise de communication mag plaatsen. En dat is het dan wel. Tenzij zo’n évier zich zou bevinden in een voor medische doeleinden gebruikte ruimte, dan worden ze heel streng en is aanvullende potentiaalvereffening noodzakelijk, zeker in het patiëntengebied. Maar dan hebben we het niet meer over “Installations électriques à basse tension dans les bâtiments d’habitation“, de titel van hoofdstuk 10 in de huidige versie van de Franse elektranormen.

    Mede vanwege de veiligheid – en het groeiende aantal elektrische apparaten op het moderne keukenwerkblad – zijn er zoveel stopcontacten verplicht in de keuken: om te voorkomen dat er apparaatsnoeren langs of door de évier gaan. Guillaume, ik zal je dus niet tegenhouden, maar zeker wanneer de gehele elektrische installatie door aardlekschakelaars van 30 mA wordt beveiligd kun je iedereen, inclusief Jamie Oliver, met een gerust hart uitnodigen om de afwas te komen doen.

    #201029
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Haha Jamie, maar dan laat ik hem wel de maaltijd bereiden en dan doe ik die afwas wel. En 30 30 mA aardlekschakelaar is er ook, met een vette kale koperen draad de tuin in.
    Waarom ik het vroeg was omdat ik in een ziekenhuis in NL werk en daar is alles geaard, t/m de deurposten aan toe. En aangezien onze waterkoker in LDF een flinke jongen is en ik mijzelf al aan het blad zag kleven had ik het idee opgevat om ook maar een draadje aan het aanrecht te maken. Het is namelijk een RVS “tafel/aanrecht” (geen wasbak), dus ook RVS poten direct op de vloer.

    #201030

    Guillaume, om het medische pad dan maar even op te gaan: wanneer ik sommige cardiologen mag geloven kan voor sommige hartpatiënten een stroom van slechts 5 mA al fataal zijn. Voor die groep – of zijn het enkelingen? – zou je er voor kunnen kiezen om de zeer kortstondige 30 mA foutstroom naar aarde dan maar een makkelijke weg te bieden via een geaard rvs tafel/aanrecht. Of om je in te dekken tegen een niet goed functionerende aardlekschakelaar, slechts weinigen testen die met enige regelmaat, en dan alleen nog maar met de testknop. Eigenlijk zou je ook de reactietijd moeten meten, en bij welke stroom hij nu precies uitschakelt. Aardlekschakelaars zijn niet onfeilbaar en hebben ook niet het eeuwige leven, zeker de goedkope bouwmarkt merken niet. Wanneer ik zo doorga bouw ik nog een betoogje op om alles dat van metaal is in de keuken maar te behandelen alsof hier de badkamerregels van toepassing zijn, ik moest er maar mee stoppen…….

    #201031
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hi Rob, nee hoor geen betoogje houden. Laat ik nu op cardiologie werken, die 5 mA kan, maar dan wel intracardiaal en in gevoelige harten.
    Tja en in de waan van de dag, ook ik test bijna nooit mijn aardlekschakelaars (NL en LDF) Moest ik toch maar eens meer op gaan letten.
    bedankt voor je antwoord

    #201043
     Noë
    Sleutelbeheerder

    BEN LEG JE OOK SCHOTELS VOOR TV MET Canal Digitaal Lnb Triple quad – Satellietontvanger Astra 1, 2 en 3
    EN INTERNET ONTVANGST WIJ ZOEKEN IEMEND IN FRANKRIJK WIJ ZITTEN IN DE HAUTE NORMANDIE
    OF WEET JE IEMAND
    TEL 0031650434884

    #201044
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Een laatste praktische aardingsvraag, moet de waterleiding (koper) ook op een aardingsdraad worden aangesloten? Of loopt de aarding van de leidingen via de boilers.
    Willem

    #201045

    Willem, wanneer je met een vergrootglas zou kijken op de tekening die Silex hier heeft opgenomen, dan zie je het antwoord al staan. Naar de elektrische aansluiting van de boiler moet vanuit de groepenkast een eigen aparte aardedraad worden meegetrokken. En wanneer je alles volgens les règles de l’art aanlegt moeten alle metalen leidingen (water, gas) worden geaard, zo dicht mogelijk bij de plek waar ze het huis binnenkomen.

    Omdat de voortreffelijke tekeningen van de website Entraidlec al bijna een half jaar onbereikbaar zijn vanwege aanhoudende technische problemen, een link naar een andere website waar de regels worden vermeld. In de badkamer gelden nog aanvullende regels m.b.t. de zg. liaison équipotentielle supplémentaire (LES).

    #201046
     Noë
    Sleutelbeheerder

    OK, nou de boilers hebben elk een eigen aansluiting met aarding maar ons huis is rechthoekig en de aarde aansluiting (25 m de tuin in, huis staat deels op rotsondergrond) plus elektra zitten aan het ene uiteinde en de keuken, WC en badkamer aan de andere kant. Zo’n 12 meter verschil en aan de kant van de waterleidingen zit buiten ook de put met meter Hier komt dus ook de waterleiding binnen, een extra aardingsdraad vanaf de meterkast naar de andere kant van het huis trekken is niet (meer) te doen vanwege enorm dikke muur en ander obstakels. Mag je dan wel een tweede aardkabel met barette aanleggen aan de kant van de waterput enz en deze direct op de waterleiding aansluiten?

    #201047

    Wanneer je heel gehoorzaam bent gaat zo’n tweede piquet de terre je hetzelfde probleem opleveren: indien er twee verschillende aardingspunten zijn voor één elektrische installatie dan moeten die onderling worden doorverbonden. Met draad en niet via het koper van je waterleidingen. Ik mag hopen dat de Consuel niet langs hoeft te komen of meeleest, dus je zou een variant op de LES aanpak in de badkamer kunnen overwegen. Als praktische oplossing die in ieder geval aan de bedoelingen van de wetgever tegemoet komt, meer dan lip service. Een aparte verzamel boîte de dérivation aanleggen in de buurt van de entree van de waterleiding. Daarin de diverse aardleidingen die daar voor de bestaande groepen te vinden zijn plus een nieuwe aardedraad (4 mm² of 2,5 mm² in gaine) naar de waterleiding. En als minimum scenario: op een andere geschikte plek zorgen dat de elektrische aarde wordt doorverbonden met de koperen buizen voor koud- en warm water.

    Dikke muren: ooit zag ik een PTT monteur een enigszins vertwijfelde blik in zijn ogen krijgen. Diens verbale ondersteuning zal ik hier niet herhalen. Toen de stevige boor aangedreven door een forse Hilti boorhamer niet meer voor- of achteruit wilde in een keiharde souterrain muur van Belgische klinkers. Dus ik kan me je aarzelingen voorstellen met het aanleggen van twaalf meter aardedraad.

    #201048
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Verbonden aardpennen die naar een barrette de terre gaan, is goedgekeurd door de almachtige Consuel.

    aardpen

21 berichten aan het bekijken - 1 tot 21 (van in totaal 21)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?