2015: Koningsdag in de Languedoc en Palingaktie

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  henribik 4 jaren, 2 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #190238
   henribik 
  Bijdrager

  Op 26 april 2015 viert de NVLR Koningsdag.

  Op het Domaine l’Adrienne Basse te Coulobres in de Hérault van de familie Lubberts zal Koningsdag op z’n Nederlands worden gevierd. Natuurlijk met echte Hollandse hapjes, zoals haring ….. en tal van culinaire lekkernijen.
  Het feest begint om 14.00 uur. Alle Nederlanders zijn welkom en dragen 5 euro per persoon bij in de kosten. Gaarne uw deelname opgeven bij An Lubberts: email lubberts@orange.fr.

  Vrijmarkt
  U bent van harte welkom om op die dag op de cour van het domaine uw lekkernijen uit eigen keuken, leuke producten van kunstnijverheid, overtollige boeken, dvd’s en cd’s tegen een vriendenprijsje aan de man/vrouw te brengen! Wie aan de Vrijmarkt wil deelnemen kan het beste zelf een tafel meenemen en een uurtje voor de aanvang zijn of haar stalletje inrichten.

  Routebeschrijving:
  Domaine l’Adrienne Basse staat aangeduid aan de weg D 15 tussen Beziers en Roujan. Passeer Lieuran -les-Beziers, daarna Espondeilhan. Na Espondeilhan vervolg de D 15 ( niet de afslag Coulobres nemen!) en na circa 300 meter ziet u rechts de wegwijzer l’Adrienne.

  Een reden te meer om naar Coulobres te komen is onze Palingaktie in april 2015

  Wij zijn dol op gerookte paling, maar kunnen dat in onze regio niet kopen, Dus laten we af en toe een partijtje uit Nederland komen. Heerlijk maar door de verzendkosten een prijzig genoegen.

  Graag willen wij die verzendkosten met andere liefhebbers delen en daarom doen wij de volgende aanbieding:
  U bestelt bij ons een aantal vacuüm pakjes paling van 100 gram à 4 euro per pakje inclusief verzendkosten. Wij leveren u de bestelling op 26 april bij de Koningsdagviering op het domaine Adrienne Basse in Coulobres.
  De kwaliteit van deze gerookte paling is voortreffelijk weten wij uit ervaring en ze is vers verpakt dus kan ingevroren worden.

  Bestellen doet u door VOOR 19 april 2015 een cheque met een veelvoud van 4 euro te sturen aan ons huisadres: Henri Bik, 20 Rue Adrien Bernard, 34140 Mèze. Zet SVP uw emailadres achter op de cheque zodat wij de ontvangst kunnen bevestigen.

  Niet geschoten is altijd mis.!

  #190239
   Prinsesje 
  Bijdrager

  Als ik dit aan mijn buren zou laten lezen (Fransen) dan zouden ze zeggen: “Om twee uur? Wat een rare tijd! Hoe moet het dan met het eten?”
  Ingrid

  #190240
   Anoniem

  Ja maar Prinsesje als je dat aan je Franse buren zou laten lezen dan zouden ze ook zeggen “Wat raar – wij hebben onze laatste Koningsdag in 1789 op onze eigen manier gevierd”.
  En wel om de volgende redenen :

  Wat waren de kenmerken van het Oude Regime?
  Autocratie: alle macht in handen van de koning
  Ongelijkheid van mensen op politiek, economisch en sociaal gebied
  Welke voorrechten had de geestelijkheid?
  De kerk bezat ongeveer 10% van al het land in Frankrijk. De geestelijken maakten maar 1% van de bevolking uit.
  De kerk mocht alle Fransen belasting laten betalen. Zelf hoefde de Kerk geen belasting te betalen. In ruil voor dit voorrecht schonk de Kerk regelmatig een bedrag aan de staat. De Kerk mocht zelf de hoogte van het bedrag vaststellen. Meestal was dit bedrag lager dan de belasting die ze anders had moeten betalen
  Welke voorrechten had de adel?
  Ongeveer 1,5% van de bevolking was van adel. Deze bezat ongeveer 20% van het land in Frankrijk.
  De edelen hoefden bijna geen belasting te betalen
  De hoge edelen kregen de belangrijke functies in de Kerk (zoals bisschop en abt), in het bestuur van het land (zoals minister) en in het leger (hoge officieren).

  Welke klachten hadden de boeren?
  Zij wilden meer grond en een eerlijker verdeling van de belastingen.
  Ook wilden ze afschaffing van verplichtingen aan de adel.
  Welke klachten hadden de stedelijke werklieden?
  Zij moesten lang en hard werken, heel vaak onder ongezonde en onveilige omstandigheden.
  Het loon dat ze voor hun werk kregen, was erg laag. Daarvan konden ze hun eten, kleding en huis vaak niet betalen.
  Welke klachten had de bourgeoisie?
  Adel en geestelijkheid betaalden niet of nauwelijks belasting
  Er was geen vrijheid van meningsuiting en drukpers
  De kooplieden hadden bij hun werk te weinig vrijheid
  Welke problemen waren er in het bestuur van het land?
  De regering kon de schulden van het land bijna niet meer betalen. Door de vele oorlogen die de franse koningen hadden gevoerd, was de schat kist bijna leeg.
  Het ambtenarenapparaat werkte slecht. Hoge functies konden bij de koning worden gekocht. De koning koos hierbij eerder mensen die veel geld wilden geven dan mensen die geschikt waren voor een functie. Dat betekende dat veel hoge ambtenaren slecht werk leverden.
  De rechtspraak in het land was oneerlijk. Mensen konden zomaar in de gevangenis gezet worden. Mensen van de 3e stand werden voor dezelfde overtreding zwaarder gestraft dan mensen uit de 1e of 2e stand. De straffen waren vaak ook veel te zwaar.
  De koning bestuurde het land niet goed. Vaak nam hij de verkeerde beslissingen. Dat was vooral een probleem, omdat hij het in Frankrijk als enige voor het zeggen had.

  L’histoire se répète.

  De Oranjes betalen geen cent belasting. Gegevens over hun vermogen behoren tot het Staatsgeheim. Er is een regentenkliek. Veel hoge ambtenaren leveren nog steeds slecht werk. Maar ja de Koning is wel goed in WC potwerpen.
  Nou het zal wel een leuk feestje worden met leuke spelletjes voor het volk.

  #190242
   henribik 
  Bijdrager

  Op verzoek van een bestelster van paling laat ik ook gestoomde makreel met de paling meekomen.

  Wat is het verschil tussen gerookte en gestoomde makreel? De makreel die je overal kunt vinden is gestoomd, maar smaakt en ziet er gerookt uit. En wat is dan die gerookte?

  Beide makrelen zijn gerookt. Het verschil zit hem in de rooktemperatuur. De gestoomde makreel is warm gerookt, bij een graad of 70. Daarbij wordt de vis dus ook gaar. Paling wordt ook op deze manier klaar gemaakt.
  Gerookte makreel wordt eerst gepekeld en vervolgens koud gerookt, waarbij de temperatuur van de rook niet boven de 25 tot 30 graden komt. De makreel gaart dus niet, maar droogt eigenlijk in de rook. Vergelijk het met gerookte zalm.

  De makreel die je bij de visboer of de supermarkt tegenkomt, is de gestoomde variant. Gerookte makreel is moeilijker te krijgen.
  U kunt dus naast de paling ook gestoomde makreel bestellen, die u op 26 april in Coulobres in ontvangst kunt nemen. De makrelenwegen ca 250 gram, zijn apart vacuum verpakt en kosten € 4,20 per stuk inclusief verzendkosten.

  Bestellen doet u door VOOR 19 april 2015 een cheque met een veelvoud van 4,20 euro te sturen aan ons huisadres: Henri Bik, 20 Rue Adrien Bernard, 34140 Mèze. Zet SVP uw emailadres achter op de cheque zodat wij de ontvangst kunnen bevestigen.

  Niet geschoten is altijd mis.!

  #190241
   Anoniem

  Schiet mij maar lek.
  Ging het nu over koningsdag of over paling en makreel ?
  Of is Lou gereincarneerd na al die jaren ?

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account