#199021
 Noë
Sleutelbeheerder
Quote:
Quote uit bosbess op 23/03/2013 09:03
Jammer is dat de uitvoering van de banken inderdaad wat geitenwollen-sokkenachtig aandoet. Als daar werkelijk een mooi ontwerp voor zou worden gemaakt (zoals die mozaïek-tegelkachel of strak wit) dan zou de raketkachel meteen al een veel beter imago krijgen.

Daar is iets aan te doen. Je kan je kachel en de bijbehorende bank zo strak of zo geitenwollig uitvoeren als je wilt.

Quote:
De voordelen van de raketkachel ten opzichte van de tegelkachel: het rendement is hoger, op het verticale deel kan je koken, je hebt er geen schoorsteen voor nodig en dus geen schoorsteenveger. Door de vrijwel volledige verbranding van het hout heb je geen rookontwikkeling (milieu) en blijft er nauwelijks as over.

Hoger rendement, Bosbess, waar heb je dat vandaan? Moderne tegelkachels (ook de bergkachel, en alle modellen met houtvergassing) halen een behoorlijk rendement, 75 à 85% is geen uitzondering, en dan heb je ook geen rook, geen schoorsteenaanslag en bijna geen as. Wij zeiden vroeger toch, als bij iemand rook uit de schoorsteen kwam: Kijk, die stookt fout! Of te nat hout, of te weinig verbrandingslucht.

Quote:
Bovendien kan je hem zelfs met dunne takjes brandend houden. Oude vrouwtjes zoals ik kunnen dus eenvoudig hout gaan sprokkelen, zonder enorme boomstammen in forse zware blokken (nodig voor de tegelkachel) te moeten klieven.

Maar je hebt het nadeel van zes- à achtkeer per dag hout bij te moeten voeren, tegen 1x of 2x bij een goed uitgevoerde tegelkachel.

Quote:
Wat betreft de aan te voeren zuurstof heb ik wel een beetje m’n twijfels, want die heeft een raketkachel volgens mij extra nodig door de extreem hoge temperaturen, of zie ik dat verkeerd?

Tuurlijk, Bosbess, dat is het probleem bij ieder openhaard, ijzeren kachel en tegel- of raketkachel:
Het zuurstof, de verbrandingslucht dus, moet uit de te verwarmen kamer komen. Als er voldoende kieren zijn dan betekent dit een constante stroom van koude lucht door de kamer. Bij een kierendicht huis moet een separate luchttoevoer geplaatst worden; die kan men natuurlijk zo plaatsen dat de koude lucht onmiddellijk naar de vuurhaard komt. Dit heb ik bij het restaureren van mijn openhaard zo gedaan (luchtpijp van de belendende schuur, eindigend onder het vuurrooster).
Overigens mijn complimenten voor je natuurwetenschappelijk inzicht!

©2025 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?