Re: Onderste dakbalk iets omhoog?

#200631
 Noë
Sleutelbeheerder

Allen,

Ik heb afgelopen jaar twee van dit soort drukschoren omhoog gebracht. Allebei een goede 20 cm om voldoende hoofdruimte te hebben bij het passeren. Op het gevaar af dat ik eenieder over me heen krijg, ik heb simpelweg om me heen gekeken bij aangepaste huizen in de buurt en gedaan wat ik daar ook heb gezien.
Veelvuldig heb ik verhogingen gezien zonder dat dat ogenschijnlijk tot ellende heeft geleid. Vaak werden de drukschoren bevestigd boven het punt waar de gordingen aan de spantbenen waren bevestigd. Dat is bij mij inmiddels ook het geval. En wat krachten betreft klopt daar inderdaad helemaal niets van zou je zeggen.

Mijn janboerefluitjes redenering was als volgt:
Alles wat ik aan balken in mijn huis zie is zwaar overgedimensioneerd. Zeker als ik het vergelijk met de kappen van de nieuwbouwwoningen. Mijn sporen (65*73) zijn allemaal nieuw, op de sporen zit OSB van 18mm en de dakhelling is zo’n 60 graden. Inclusief pannen (tuile tempete 44, 21 per m2 2 kilo per stuk)en isolatie zal een vierkante meter dak max zo’n 50 kilo wegen. De spantafstand is 4.5 meter.De afstand nok-gording 2,2m en gording-borstwering 2,4m.
Sporen en OSB maken het redelijk stijf is mijn gedachte. Ik heb, net zoals ik dat met mijn andere dak heb gedaan, bovenin in de lengterichting van het dak een 65*73 bevestigd aan beide dakvlakken op ongeveer een 40 centimeter van de nok. Daartussen weer “mini” drukschoortjes die bovenin natuurlijk heel weinig doen, maar de zaak weer wat stijver maken.
Ik heb nog geen doorbuigen waargenomen of spanten zien vervormen.
De tijd zal moeten leren of deze, in theoretische zin zeker niet correcte methode, houdbaar zal blijken te zijn.
Deze eigenwijsheid heb ik aan mijn vader overgehouden. Een bouwkundig ingenieur die naar aanleiding van een discussie over het bouwbesluit opmerkte dat iemand maar eens zou moeten gaan rekenen aan de spitsbogen van de gotische kathedralen. Hij hield me voor dat dan geen van die kathedralen eigenlijk zou kunnen bestaan. maar ja, ik ben geen ingenieur.

Voor de verder geinteresseerden. De man (analfabeet!) die zonder bouwvergunning en fundering een loods maakte door een onderaan doorgesneden segment van een olietanker koud op de grond te plaatsen. Gevraagd of hij wel wist wat hij deed reikte hij een panlat aan en vroeg aan de ontvanger die lat even met de kopse kant in de westbrabantse klei te duwen. De loods is uiteindelijk verdwenen, maar de redenering en het gezond verstand van de man beviel mijn vader (getuige deskundige bij de rechtszaak) wel.

Jeroen B, 62

©2025 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?