Re: Nieuwe regels plus-value

#192750

Bonjour Bosbess,

Voor bijbeluitlegger ben ik volgens mij niet zo geschikt, mijn nadrukkelijk atheïstische levensbeschouwing is een eeuwigdurende bron van frustratie voor de dominees en onderwijzers uit mijn jeugd.

Maar om even hierop door te gaan, ik heb nimmer beweerd noch verondersteld dat het tot leven wekken van de FR economie een sinecure zou zijn. Ik pik niet toevallig iets op wat mij goed uitkomt, en ik geef niet ineens iets toe wat ik vroeger niet deed. Ik ben noch dom, noch naïef, en denk derhalve allerminst in “sta op en wandel” termen. Zei ik al dat ik atheïst ben?

Dus dan toch maar weer eens een uitgebreid epistel. Hoewel ik mij eigenlijk had voorgenomen me daarin te beperken. Maar ja, de weg naar de hel is nu eenmaal geplaveid met goede voornemens.

Terug naar het onderwerp. Om te beginnen, U hebt het over “een lijk dat er al sinds 2008 ligt”. Echter, het eigenlijke aftakelingsproces is al veel eerder begonnen. Sedert de Trente Glorieuses is de Franse economie langzaam maar zeker achteruit gegaan, een fenomeen dat veelal de Déclin Francais wordt genoemd. Daar is al heel veel over geschreven, met als aardige voorbeelden dit artikel en dit boek. Één van de meer recente en aansprekende teksten met de veelzeggende titel Quarante ans d’agonie de l’Etat stond onlangs in Causeur Magazine. (Als u geïnteresseerd bent, ik kan het complete artikel mailen).

Of u nu met genoemde auteurs, inzichten of oorzaken instemt of niet, ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat de FR economie er in de afgelopen decennia niet beter op is geworden. FR zit nu met een vrijwel failliete boedel en daarvoor is niet één persoon of ideologie als duidelijke schuldige aan te wijzen. Dus laten we concluderen dat de heer Hollande een puinhoop heeft geërfd die buiten zijn schuld is ontstaan.

Laat ons derhalve focussen op de rol van de heer Hollande zelf.

Ten eerste, ook al heeft de heer Hollande de puinhopen niet veroorzaakt, de deplorabele toestand van de FR economie kan geen verrassing voor hem zijn geweest. De man heeft zijn hele leven op het politieke toneel gestaan en weet uit welke hoek de wind waait. Hele hordes FR economen en analisten hebben boekenplanken vol geschreven over de problemen, de tekorten, de bureaucratie, de regeldruk, de stroperigheid en noem maar op. En elke willekeurige burger had hem hetzelfde kunnen vertellen. Kortom, hij wist precies waar hij aan begon.
Niettemin weerhield hem dat er niet van om zeer ambitieuze beloften aan de kiezers te doen. Het begrotingstekort zou onder de norm en zelfs op nul komen, de werkloosheidscurve zou worden omgebogen en de belastingdruk zou niet toenemen. Als je met kennis van zaken dat soort beloften doet, ben je óf een bedrieger, óf incompetent. Laten we Hanlon’s Scheermes hanteren: Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity. Dat wordt onderstreept door de dwaze wereldvreemdheid waarmee de heer Hollande regelmatig economisch herstel voorspelt, in tegenspraak met alle verwachtingen en cijfers uit zijn eigen instituten.

Ten tweede, hoewel er heel veel terechte kritiek op Hollande’s voorganger Sarkozy kan worden geleverd (ik was ook erg teleurgesteld in diens performance) heeft hij wel degelijk geprobeerd het economisch tij te keren. Met de verhoging van de pensioenleeftijd, met de “twee ambtenaren eruit, één er voor terug” regel, met het statuut van de auto-entrepreneur. Met de eerste twee heeft de heer Hollande direct korte metten gemaakt, niet omdat deze maatregelen niet zinvol zouden zijn of niet zouden werken (integendeel) maar vanwege het politieke principe dat je het beste op gang komt door je ergens tegen af te zetten, met name je voorganger. En het morrelen aan het statuut van de auto-entrepreneur is ook in volle gang. Over het nadelig saldo ten gevolge van deze politieke afrekening met zijn voorganger horen we de heer Hollande niet.

Ten derde, in een land waar de overheid zich al bijna 57% van het BNP toe-eigent, waar de economie kreunend gebukt gaat onder de regel- en lastendruk, is het glashelder waar de prioriteiten liggen. Als ik een manufacturenwinkeltje uitbaat met 20000 euro omzet per jaar dan kan ik er geen personeel op na houden, ook niet als ik de prijzen verhoog. Daarvoor is de verdiencapaciteit van dat bedrijfje gewoon niet groot genoeg. Mutatis mutandis geldt hetzelfde voor de FR overheid. Het hele apparaat is te groot, te log, bemoeit zich met té veel zaken en kost té veel geld. De verdiencapaciteit van de FR economie is gewoon niet groot genoeg om de overheidslast te dragen. De FR overheid moet gewoon kleiner. Echter, de heer Hollande weet in deze omstandigheden niet beter te doen dan wéér de belastingdruk te verhogen en de onvermijdelijke tekorten aan te vullen met geleend geld. Nu, het pseudo-Keynesiaanse recept om jezelf met geleend geld uit de crisis te spenderen is definitief uitgewerkt. En dat gaat FR op de harde manier ondervinden.

Ik heb het al eerder gezegd en ik blijf het herhalen, alle seinen voor de FR economie staan op rood. De werkloosheid explodeert, de tekorten schieten omhoog, bedrijven gaan bij bosjes failliet, kapitaal vlucht het land uit, de AAA status vervalt en verkopen van huizen en auto’s kelderen. En de heer Hollande predikt op 14 juli de geruststellende woorden dat hij geen belastingverhogingen meer zal doorvoeren “tenzij het echt noodzakelijk is”. Argh.

Kortom, het FR presidentschap is voor de heer Hollande een maatje te groot. Te weinig strategie en daadkracht, te veel wishful thinking en wazige ideologie. Het is al met al een zorgwekkend vertoon van manifeste onmacht.

Quote:
Quote uit bosbess op 18/07/2013 06:58
Enfin, we zijn nu ruim een jaar Hollande verder, nog vier te gaan.

Voor mij is dit een dreigement. Ceterum Censeo Ach laat ook maar.

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account