Vers van de pers: een algemeen minimumloon gaat ook in Duitsland worden ingevoerd, zie De Standaard. Daarmee komt dan een einde aan de concurrentievervalsing binnen de EU: mensen met een (veel te) laag loon krijgen in Duitsland nu nog een gezinstoeslag van de staat, die het inkomen aanvult tot het minimum. Op die manier worden werkgevers dus gesubsidieerd, in strijd met EU-regels. Overigens gelden in Duitsland in diverse sectoren al minimumlonen via CAO-afspraken. Het duitse algemene minimumloon zal 8,50 per uur bedragen. Ter vergelijking: in FR 9,40. NL kent alleen een minimum-maandloon, maar omgerekend naar een 36-urige werkweek bedraagt het 9,47 per uur.
De belgische Express meldt in een interessant artikel dat er in het nieuwe duitse regeeraccoord vele ontsnappingsclausules ingebouwd, omdat de Duitsers vrezen voor het verlies van hun sterke concurrentiepositie. Een duitse topeconoom voorziet zelfs het verlies van een miljoen banen.
Voor Frankrijk lijkt de invoering van het duitse minimumloon vooralsnog economisch gunstig, maar in NL wordt gevreesd voor een nadelige invloed op de NL economie. NL is een belangrijk doorvoerland voor goederen naar en vanuit Duitsland. Wanneer door de invoering van het minimumloon in verschillende duitse sectoren de produktie zich zou verplaatsen naar lage-lonenlanden, zal NL een belangrijk deel van die doorvoerfunctie verliezen.