Uiteraard ben ik maar al te goed bekend met het feit dat veel medische en pharmaceutische wetenschappelijke onderzoeken al dan niet gedeeltelijk worden betaald (en daardoor vaak beïnvloed) door belanghebbende pharmaceutische bedrijven. Toch ben ik blij met jullie reacties. Het is hier verschrikkelijk weer en omdat er geen erfenis valt te verdelen heb ik me maar eens in het een en ander verdiept.
Eerst de reactie van Aart: het “maagzuurremmer-onderzoek” is uitgevoerd door het onafhankelijke Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik dat ook regelmatig onderzoeken verricht voor het ministerie van VWS. Dit MZR-onderzoek is gedeeltelijk gefinancierd door een pharmaceutisch bedrijf. Het ministerie van VWS heeft, waarschijnlijk om iedere mogelijke twijfel op grond van deze financiering uit te sluiten, voor 2014 een eigen onderzoek aangekondigd. Zie hier. De resultaten daarvan zullen uitwijzen of het IVM echt zo onafhankelijk is als het op zijn website beweert.
Steven: Wat de CMU betreft heb ik altijd gedacht dat die toegankelijk is voor mensen die geen recht hebben op een andere basisverzekering. Wat ik er nu inmiddels van begrijp is het volgende:
De CMU bestaat uit drie onderdelen:
1. CMU de base. Daarvoor is inderdaad vereist dat je geen toegang hebt tot een andere basisverzekering. De meeste Fransen hebben via werk, uitkering of pensioen wél toegang tot bv de CPAM.
2. CMU Complémentaire. Deze is bedoeld voor basisverzekerde mensen met een zeer laag inkomen (1074 euro per maand voor een echtpaar). De vergoeding van hun ziektekosten wordt door de CMU met 30% aangevuld tot 100% van de vastgestelde basisvergoedingen. Wel moeten zij die 30% eerst zelf voorschieten (de 70% van de CPAM niet). Bij de huisarts zal dat meestal nog wel gaan, maar bij specialisten liggen de honoraria veel hoger. Daarvan 30% voorschieten kunnen zulke mensen vaak niet. Wel genieten zij het voordeel dat aan hen slechts de basistarieven in rekening mogen worden gebracht. Zie hier voor de prestations die de CMU Complémentaire vergoedt. Biedt dus inderdaad volledige dekking, vooropgesteld dat je 30% voorschot kunt betalen.
3. AME oftewel L’Aide Médicale d’Etat. Deze betreft financiële hulp voor medische zorg aan buitenlanders die (nog) niet legaal in Frankrijk verblijven. Verder bestaan er nog aparte regels voor allerlei categorieën van personen, zoals bijv. bijstandtrekkers (ook weer onderverdeeld in zes verschillende groepen!).
Kortom, Steven heeft gelijk: in principe bestaat ook voor de allerarmsten in FR een medisch vangnet. De enige praktische moeilijkheid blijft de betaling van het voorschot. Eenmalig zal iemand dat bedrag misschien nog wel kunnen lenen, maar vaker wordt een probleem. Niet voor niets kom ik zoveel mensen tegen met monden waarin geen enkele fiets overeind zou blijven staan. Of met brilletjes van een of twee euro van de puces. En al zou het onderzoek niet helemáál de juiste cijfers weergeven, in grote lijnen zal het zeker kloppen. Wat een aanvullende verzekeringmij voor baat zou hebben bij het presenteren van deze cijfers ontgaat me trouwens.
Tenslotte Jos: Ik ben het voor de verandering eens geheel met je eens.