Re: de weigerburgemeester

#194311
 bosbess
Bijdrager

Velen hebben geprobeerd het raadsel op te lossen. Zowel over de oorsprong als over het land waarop de uitspraak zou slaan (NL, Mecklenburg, zelfs Engeland wordt genoemd). NL Heine-kenners schreven al langer geleden dat Heine dit nooit ergens heeft geschreven, hetgeen later werd bevestigd door er de computer op los te laten. De onvolprezen Kees Fens schreef er in 1998 een stuk over in De Volkskrant. Een paar citaten daaruit:

De in Nederland beroemdste uitspraak, toegeschreven aan een dichter die het nooit heeft gezegd, is ‘Als er weer een zondvloed losbreekt, ga ik naar Holland, want daar gebeurt alles vijftig jaar later.’ En de dichter die er gelukkig mee werd gemaakt, is Heinrich Heine. De uitpraak wordt nog altijd veel geciteerd, vooral door mensen die hier nog altijd Gods molens zien malen of door geestigaards (die gebruiken altijd afgeleefde citaten).

De eerste die op onderzoek ging naar de oorsprong van de uitspraak was Nico Scheepmaker, de grootste beoefenaar van de vrolijke wetenschap uit de Nederlandse journalistiek.

Hij vroeg zich af wie de uitspraak dan wél had gedaan. Toen hij die vraag stelde aan Frits Kieft, journalist en Heine-kenner, antwoordde die:

‘Ik, natuurlijk.’ Hij had op een politieke vergadering in 1939 uitgeroepen dat in dat suffe Nederland alles een halve eeuw later gebeurde. En om zijn woorden gewicht te geven, voegde hij eraan toe: ‘Zoals Heinrich Heine al gezegd heeft.’

Wat de weigerburgemeester betreft: daarover heeft HansPiet kort en krachtig alles gezegd wat erover te zeggen valt.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account