Re: CVZ en Engeland

#198283
 bosbess
Bijdrager

Duidelijk is dat we zo niet dichter bij elkaar komen. Maakt niet uit, we hebben inmiddels alle aspecten wel zo’n beetje belicht. Het is uiteraard aan Alicia en anderen in haar situatie om te kiezen tussen een simpel verzoekschrift, en zonodig eventueel bezwaar en beroep (niet kostbaar), of voor jouw truc die vereist dat ze toch eerst de E121-procedure doorloopt waardoor ze verdragsplichtig wordt.

Dat betekent voor Alicia ten eerste dat ze afhankelijk van de hoogte ervan wellicht helemaal geen AOW meer ontvangt, omdat de nominale premie alles opslokt. En als haar AOW lager is dan de nominale premie bouwt ze nog een schuld op ook bij het CvZ. Ten tweede verliest ze haar wettelijke verzekering in NL en is ze ook in Engeland niet wettelijk verzekerd (ze heeft in beide landen recht op “verstrekkingen”). Dat heeft als gevolg dat ze bij reizen naar het buitenland niet of nauwelijks of tegen zeer hoge premie een aanvullende reisverzekering kan afsluiten. Haar EHIC kaart moet ze in NL aanvragen.

Vervolgens moet ze die situatie laten voortduren tot de SVB haar een Verklaring van In Leven Zijn toestuurt (eens per jaar). Die stuurt ze dan niet terug en zoveel tijd later trekken ze haar AOW-pensioen in. Dat wil zeggen als ze in de tussentijd de telefoon niet opneemt. Want mijn teruggestuurde verklaring is een keer niet aangekomen bij de SVB en een maand later werd ik opgebeld door een vriendelijke mevrouw die mij vroeg of ik mevrouw Besse was. Dat ben ik. En ik was dus in leven en ik was dus nog steeds verdragsplichtig…

Kortom Jan, in het algemeen ben ik het volledig met je eens wanneer je op basis van jurisprudentie mensen adviseert om zich neer te leggen bij het onvermijdelijke, maar niemand, ook jij niet, kan voorspellen wat een simpel verzoekschrift in deze kan opleveren. Ik stel voor om deze discussie nu af te sluiten. Hopelijk is Alicia ermee geholpen en heeft het haar voldoende stof tot nadenken gegeven.

Alicia, jou wens ik veel geluk toe in je nieuwe woonland. Het zal je duidelijk zijn dat we het zeer op prijs zouden stellen als je ons nog eens vertelt wat je hebt besloten en hoe alles is afgelopen. Succes!

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account