Re: Bedreiging Nederlandse pensioenen

#198214
 voogdj
Bijdrager

@ Bosbess
“Ik kan iedereen in NL die nu pensioenpremie betaalt dan ook van harte aanbevelen om die peanuts van de premie-aftrek niet te verzilveren, want je verkoopt je vrijheid en ruilt goedkoop geld voor duur geld.”

Dat laatste is natuurlijk niet zo. De in Nederland toegepaste omkeerregel houdt in beginsel in dat de pensioenpremies aftrekbaar zijn van het te belasten inkomen en dat na pensionering de uitkeringen belast zijn. Daarbij hebben de meeste betrokkenen die in Nederland blijven wonen twee vormen van voordeel:
1. het verschil in (marginaal) tarief waarmee men de pensioenpremie aftrok met het tarief waartegen men als gepensioneerde het pensioen belast ziet: het eerste is meestal hoger dan het laatste. Bij gepensioneerden die emigreren geldt in principe hetzelfde (met afhankelijk van het woonland varierende verschillen). Overigens gaat het niet slechts over verschil in belastingtarief maar ook over sociale zekerheidstarieven. Dat laatste is echter nogal gecompliceerd, zeker in situaties waarbij er gemigreerd is.
2. rendementsvoordelen op de pensioenaanspraken die opgebouwd worden.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account