Re: Balkenvloer vervangen

#198773

Bonjour,

Quote:
Quote uit Chez Nous op 22/06/2013 11:16

We zijn voornemens om de huidige (inderdaad) eikenhouten balken ook weer te vervangen voor eiken. Wellicht heft dit invloed op het draagvermogen en dus ook de HOH?

Als u weer eikenhouten balken in de maat 13x13cm gaat gebruiken zult u geen gemakkelijk hanteerbare tabellen kunnen vinden om de maatvoering te verifiëren. U zult aan het rekenen moeten. Ik geef u een voorbeeld:

1) U berekent het traagheidsmoment en het weerstandsmoment van uw balkdoorsnede, in dit geval voor een vierkante balk van 130x130mm:

Code:
traagheidsmoment = b*h**3/12 = 130*130**3/12 = 23800833 mm4
weerstandsmoment = b*h**2/6 = 130*130**2/6 = 366167 mm3

2) U gebruikt een online calculator om de karakteristieken van de balk als ligger op twee steunpunten onder gelijkmatig verdeelde belasting te berekenen. Daartoe vult u in:
– Het boven berekende traagheidsmoment
– Het boven berekende weerstandsmoment
– De overspanning in mm, in uw geval 320cm dus 3200mm
– De balklast in kN/m, in uw geval te benaderen door het delen van het totaalgewicht van uw vloer plus de maximale belasting erop, door het totaal aantal strekkende meters balk, onder de aanname dat de HOH redelijk gelijkmatig verdeeld is. Ik neem als aanname even 400 kg/m oftewel 4 kN/m.
– De elasticiteitsmodulus van het balkmateriaal, ik neem even de 11000 N/mm2 voor eikenhout sterkteklasse C24 uit de houtwijzer, hoewel je ook hogere en lagere waarden vindt.

Deze gegevens ingevuld in de webpagina leveren de volgende resultaten op, zie ook onderstaande schermafdruk:
– Maximaal moment M = 5.1200 kNm
– Maximale spanning = 13.9827 N/mm2
– Maximale doorbuiging u = 20.8600 mm
U zit hiermee qua spanning aan de grens, want het maximum voor eikenhout C24 is volgens de bovengenoemde houtwijzer 14 N/mm2

3) U maakt deze berekeningen voor verschillende aannames qua vloerlast, aantal meters balk, balkdoorsnede en elasticiteitsmodulus tot u een idee heeft in welke grootte-orde de belastingen liggen en welke veiligheidsmarge er is.

Overigens denk ik op voorhand dat u de grote HOH´s zult moeten verkleinen, zonder verder te rekenen denk ik intuïtief dat deze relatief lage balken bij deze overspanning van meer dan 3m op een HOH van 40 a 50cm zouden moeten liggen. Maar dat is slechts mijn gevoel.

Quote:
Quote uit Chez Nous op 22/06/2013 11:16
Ik begreep dat juist het gebruik van beton leger werd aangeraden om zo het gewicht op de balken te verminderen, maar dit is volgens u dus geen geode oplossing?

Beton léger is in FR een vlag die vele ladingen dekt, tot en met het vervangen van toeslagstoffen door kurk of polystyreenkorrels aan toe. Het belangrijkste is dat de gebruikte beton tenminste de sterkteklasse C20/25 heeft. In NL ken ik daarvoor de Beamix Comfort die 30% lichter is dan gewone beton, maar in FR heb ik bij mijn bouwmaterialenhandels niets vergelijkbaars kunnen vinden.
Ik zou zeggen, laat uw berekeningen uitwijzen of u dat 30% gewichtvoordeel echt nodig hebt.

Quote:
Quote uit Chez Nous op 22/06/2013 11:16
Bij onze huidige vloer is de overigens de grootste HOH er hoogte van de doorgang naar de woonkamer (geen balk boven de opening) en ter hoogte van de openhaard (welke in de ruimte erachter bevindt). Kunnen deze zomaar worden verkleind?

Als u geen balken in de muur kunt opleggen omdat er deur- of andere openingen onder zitten kunt u altijd een raveelbalk aanbrengen zoals in detail beschreven in het uitstekende artikel van Christian over verende vloeren.

Last but not least, zoals ik het lees is uw project toch iets méér dan simpelweg wat balken vervangen. In het minste geval van twijfel zou ik uw ontwerp van de nieuwe balklaag en de bijliggende berekeningen toch even aan een deskundige voorleggen. En dat ben ik niet, ik ben slechts een eenvoudige bricoleur de dimanche 😀

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account