Re: Balkenvloer vervangen

#198769

Bonjour,

Allereerst, ik heb altijd begrepen dat Lewisplaten verwerkt moeten worden met “echte” beton (dosering 350kg/m3, klasse C20/25) en niet met “beton leger”. Lewisplaten zijn namelijk een combinatie van verloren bekisting en wapening. Die wapening kan zijn functie slechts vervullen als het beton voldoende drukweerstand heeft.

Uw bestaande balken van 130×130 zijn waarschijnlijk van eikenhout. Bent u van plan de nieuwe balken ook in eikenhout te realiseren of gaat u naaldhout gebruiken? Dat maakt nogal wat verschil.

Als u naaldhout gebruikt zult u bij 3,2m overspanning waarschijnlijk het beste de FR standaardmaat van 63×175 kunnen gebruiken op een HOH van ongeveer 50cm. Zie voor motivatie en marges de tabellen in de houtwijzer.

De exacte HOH kunt u afstemmen op de lengte van de Lewisplaten die u gaat gebruiken, zodanig dat u een overlap van minimaal 10cm tussen de platen krijgt, precies boven een balk.

Ik heb zelf een Lewisplaat badkamervloer gestort met vloerverwarming erin, dikte 70mm, balkoverspanning 3,10m, lewisplaten 63x183cm, balken 63×175, HOH van 50cm. Dit geeft een prima resultaat zonder trillingen (en de boel is ook niet ingestort 🙂 )

Last but not least, tijdens het storten van de beton op de Lewisplaten is het altijd een goed idee de balken in het midden te onderstempelen, om te voorkomen dat de natte zware beton deze doet doorbuigen. Na 3 weken kunt u dan de stempels er onderuit halen en hebt u een vlakke vloer. Succes!

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account