Mja, gisteren vond ik het ook wel storend, en ik vind vooral dat de Franse media er vaak een dubbele moraal op nahouden in functie van het ‘politiek correcte’.
Maar anderzijds sta ik wel vaak in bewondering voor het werk van de Franse mediawaakhond. Het is (wellicht een van de weinige wetten?) in Frankrijk die rigoureus worden toegepast. Zo is er een absoluut verbod om merken onnodig te vernoemen of in beeld te brengen. Daar overdrijven ze wel mee, want beelden uit het straatbeeld worden vaak in spiegelbeeld weergegeven zodat je de namen niet kan lezen, en merklogo’s van auto’s worden van een mistlaagje voorzien. Dat stoort vaak meer dan het waard is.
Maar anderzijds was er zo onlangs een richtlijn om de merken ‘Twitter’ en ‘Facebook’ niet bij naam te noemen, omdat ze zo reclame aan het maken zijn voor een privebedrijf. Eerst was het wat wennen, maar in de grond hebben ze absoluut gelijk en nu sta ik er volledig achter. Alleen hebben ze die richtlijn nu onlangs weer afgeschaft, geen idee waarom, maar jammer.
Als ik dat dan vergelijk met onze media waar men het zonder schroom constant over een ipad of een iphone heeft, terwijl men het deontologisch correcte tablet of telefoon zou moeten gebruiken, dan vind ik dat we hier nog heel wat van kunnen leren.
En dan terug naar de kindertjes uit Kameroen. Kijk, als je naar de grond van de zaak kijkt, en de ‘protection des mineurs‘ in acht neemt, dan hebben ze eigenlijk gelijk. Alhoewel het wat storend overkomt, maar zo is dat dan maar.