Re: 40 jaar doodsstrijd van de franse staat

#194227
 jako
Bijdrager

M.i. een kortzichtige analyse van de auteur.
De invoering van de Euro heeft inderdaad competitieve devaluatie van de eigen munt onmogelijk gemaakt. Dat is niet per ongeluk, noch een nadeel.

Het is de enige reden waarom Europese regeringsleiders aan tafel zitten om gezamenlijk een oplossing te vinden. Zonder Euro zou elk land individueel gaan devalueren hetgeen dan nutteloos is, gevolgd door handelsbeperkingen (Frankrijk voorop), gevolgd door handelsoorlog, gevolgd door echte oorlog.

Dat de EU de nobelprijs voor de vrede heeft gekregen is echt niet vreemd.

Landen kunnen eenvoudig de macht van financiële instellingen breken: geen geld meer lenen op de open markt. Dat heeft uiteraard als consequentie dat een land dan niet meer geld uit kan geven dan er binnenkomt en dat is politiek onhaalbaar, zo moedig zijn politici niet.

De invoering van de Euro heeft overigens de macht van de financiële instellingen juist kleiner gemaakt, de individuele landen/munten waren destijds een speelbal van de handelaren omdat schaalgrootte ontbrak. De ECB heeft hier verandering in gebracht en is de reden waarom landen nog steeds aansluiting zoeken bij de muntunie.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account