Reageer op: LINKY schakelt de stroomtoevoer te snel uit

#213764

Luuk, toen ik me bijna twintig jaar geleden voor het eerst ging verdiepen in het verschijnsel slimme meter had ik niet gedacht dat ik er zo lang nog mee bezig zou blijven.

Een didactisch verhaal met foto’s is nooit weg, hierbij de nieuwe hoofdschakelaar die op de print van LINKY zit, in het midden, een stevig schakelrelais. Foto afkomstig uit het blad cpchardware. Hij wordt door de elektronica aan boord aangestuurd. Overigens allemaal internationaal verkrijgbare microprocessors en chipsets op die LINKY print, niets made in France. Dus de lofzang in Parijs op dit Franse product en de exportmogeljkheden die voorzien werden is iets bezijden de waarheid. Voor meer foto’s en toelichting – voer voor ingenieurs en andere technici – zie dit gedegen verhaal in cpchardware, een virtuele x-ray van LINKY.

Dat irritante uitschakelgedrag was er al vanaf de eerste testen. De Disjoncteur de Branchement (DB), een ouderwets degelijke maar o zo slimme combinatie van elektro-mechanische componenten kwam pas in werking bij kortsluiting, bij een continu te hoog stroomgebruik (meer dan 30 % boven je puissance souscrite) en bij aardlekstromen van boven de 500 mA. Een laconiek type dat vriendelijk reageerde  op kortstondige stroompieken, bijvoorbeeld wanneer er een stevige elektromotor wordt gestart.

Vanaf het begin van de aanleg van elektrische installaties en de stroomproductie, meer dan honderd jaar geleden, werd daar al rekening mee gehouden. De traditionele  zekeringen werden toen al geproduceerd met diverse curves voor het gewenste uitschakelgedrag. Wanneer er tegenwoordig een warmtepomp wordt geplaatst gaat dat meestal gepaard met de mededeling: monteer in de groepenkast een disjoncteur met een zg. courbe D, die slaat bij een stevige inschakelstroom niet zo snel af. Voor de andere toepassingen in huisinstallaties is in Frankrijk de courbe C  de norm. Jammer dus dat stroomopwaarts, bij de hoofdschakelaar in de slimme meter, dat principe is losgelaten. Heel wat abonnees zien zich dus genoodzaakt over te stappen naar de naast hogere puissance souscrite. Over het verschil in dat stroombeveilingsgedrag van LINKY en de oude DB nog deze korte toelichting. Slotvraag: waarom blijft die oude DB dan gewoon aanwezig, ook al is die dan na de plaatsing van LINKY ontdaan van z’n stroombeveiliging? Omdat er binnenshuis een “emergency”  schakelaar aanwezig moet zijn. Met één handbeweging het hele huis stroomloos. En de aardlekbeveiliging van de DB – ook al is die 500 mA – blijft van pas komen.

Naar een afronding toe: de consumentenorganisatie “60 millions de consommateurs” publiceerde vorig jaar oktober deze  special  over LINKY. En dan mag UFC-Quechoisir niet achterblijven, sinds 2010 op oorlogspad tegen LINKY. En na de uitspraak in 2013 van de “Conseil d’État” die de ERDF/ENEDIS groen licht gaf om door te gaan met de voorgenomen vervanging van alle meters door de slimme opvolger, in de rol gedrukt van zeer kritisch volgen van het plaatsingsproces. Dit is een recent verhaal van hun kant: wat klopt er nu wel en niet van alle berichten over deze slimme meter.

Rob

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?